مجله حقوقی

نحوه تنظیم استشهادیه محلی چگونه است؟⭐【سال1403】⚖️

در آیین دادرسی کیفری و مدنی، شواهد و مدارک مختلفی برای اثبات جرم  یا اثبات بی گناهی طرفین دعوا وجود دارد. وجود شاهد، مدارک، علم قاضی و اعتراف متهم جزو این مدارک هستند. یکی دیگر از مدارک قانونی که باید به دادگاه ارائه گردد و بیشتر در خصوص انحصار وراثت و مواردی از این قبیل مورد استفاده قرار می گیرد، استشهادیه محلی می باشد. استشهادیه با شهود تفاوت دارد و دارای اصول و قواعد مختلفی می باشد که باید در تنظیم آن مورد توجه قرار بگیرد. در این مقاله قصد داریم در مورد نحوه تنظیم استشهادیه محلی صحبت نماییم، تا انتها با ما همراه باشید. 

استشهادیه محلی چیست؟ 

یکی از اماره هایی که برای دادرسی درست در دادگاه ها مورد استناد قرار می گیرد، استشهادیه محلی می باشد. این نامه یک فرم کتبی است که در خصوص موردی که باید مورد استشهاد قرار بگیرد تهیه می شود. افرادی که فرد تنظیم کننده استشهادیه را می شناسند و نسبت به موضوع طرح شده در آن آگاهی دارند، این نامه را امضا می کنند. در واقع افراد امضا کننده تایید می کنند که موضوع مورد نظر صحت داشته و آن ها به طرق مختلف نسبت به آن آگاهی پیدا کرده اند. 

استشهادیه همان شهادت شهود نیست اما شباهت هایی به آن دارد. افرادی که استشهادیه را امضا می نمایند باید در صورت خواست قاضی، در دادگاه حاضر شده و نکات لازم را بیان نمایند. این  استشهادیه به عنوان مدرک به دادگاه تقدیم می شود و به علم قاضی برای نتیجه گیری و صدور حکم کمک می نماید. 

در فرم استشهادیه، موضوعی که باید توسط امضا کنندگان تایید شود نوشته می شود. همچنین لازم است که اطلاعات و مشخصات هویتی تنظیم کننده هم در این نامه قید گردد. سپس امضا کنندگان با ذکر نام و مشخصات خود این نامه را امضا می نمایند. این گواهی برای مواردی همچون انحصار وراثت، استشهادیه منزل مسکونی و استشهادیه حسن اخلاق و رفتار مورد استفاده قرار می گیرد. لازم است که این نامه به طوری که قانون تعیین نموده است تنظیم گردد. در غیر این صورت قابل استناد نخواهد بود. جهت کسب اطلاعات حقوقی بیشتر می توانید به سایت وکیل چی مراجعه نموده و مقالات ما را مطالعه بفرمایید.

استشهادیه محلی چیست؟

نحوه تنظیم استشهادیه محلی 

برای این که استشهادیه مورد قبول دادگاه باشد و بتواند قاضی را قانع نماید باید به شکل اصولی تنظیم شود. نحوه تنظیم این استشهادیه محلی به این صورت است که باید در ابتدا مشخصات فرد مورد نظر که استشهادیه برای او تنظیم می شود ذکر شود. اطلاعاتی مانند نام و نام خانوادگی، کد ملی، نام پدر و آدرس محل سکونت و در برخی موارد شغل و محل کار وی باید ذکر گردد. 

در قسمت بعدی موضوعی که باید مورد استشهاد قرار بگیرد مطرح می گردد. برای مثال اگر این گواهی برای دادگاه خانواده و به هدف اثبات رفتار درست فرد با همسر و خانواده خود باشد باید در این برگه همین موضوع قید گردد. متقاضی در متن استشهادیه از حسن اخلاق و نحوه برخورد درست خود با دیگران و اعضای خانواده صحبت می نماید. مهم ترین قسمت استشهادیه، همین متن می باشد و قاضی با توجه به آن می تواند نتیجه گیری نماید. بنابراین باید سعی شود این قسمت از متن به طور کامل و به صورت اصولی تنظیم گردد تا قاضی را اقناع نماید. سعی کنید هر آن چه که لازم است را در مورد موضوع در این قسمت عنوان نمایید. 

سپس افراد مد نظر از اقوام و آشنایان یا همسایه ها این برگه را امضا می نمایند. این امضا به معنی تایید مطالب ذکر شده در استشهادیه می باشد. ناگفته نماند باید نسبت امضا کنندگان با تنظیم کننده آن در نامه مشخص گردد.  

شرایط امضا کنندگان استشهادیه

برای این که فردی بتواند استشهادیه را امضا نموده به طوری که مورد تایید دادگاه و قاضی قرار بگیرد، باید دارای شرایط قانونی باشد. اگر امضا کنندگان فاقد شرایط تعیین شده باشند، فرم اعتبار قانونی ندارد. ویژگی های امضا کنندگان در این قسمت بیان می شود. 

  • فرد امضا کننده استشهادیه باید بالغ باشد، یعنی به سن قانونی رسیده باشد. سن بلوغی که از نظر قانون قابل قبول است برای دختران 9 سال و برای پسران 15 سال می باشد. 
  • گواهان استشهادیه باید بالغ باشند، امضا فرد دیوانه و مجنون اعتبار قانونی ندارد و سبب بی اعتبار شدن استشهادیه می شود. 
  • از دیگر ویژگی های فردی که می تواند استشهادیه را امضا نماید، عادل بودن است. از نظر قانون فردی عادل محسوب می شود که به انجام گناه مشهور نباشد. 
  • امضا کنندگان باید صادق باشند، در غیر این صورت ممکن است به دروغ شهادت داده و استشهادیه را امضا کنند. 
  • امضا کننده استشهادیه باید نسبت به تنظیم کننده آن شناخت داشته باشد تا بتواند نسبت به او شهادت دهد. همان طور که گفته شد، در استشهادیه باید نسبت امضا کننده با فرد مشخص شود. در غیر این صورت فرد بدون شناخت استشهادیه را امضا نموده و بنابراین، گواهی فاقد اعتبار خواهد بود. در صورت اثبات این موضوع شخص امضا کننده باید عواقب حقوقی و کیفری عمل خود را بپذیرد. 
  • امضای افراد تکدی گر و ولگرد هم از نظر قانون در استشهادیه اعتبار ندارد. 
شرایط امضا کنندگان استشهادیه

شباهت ها و تفاوت های استشهادیه و شهادت 

در این قسمت به بررسی شباهت ها و تفاوت های شهادت شهود و استشهادیه می پردازیم. این دو سند از این جهت که جزو مدارک و شواهد لازم برای اثبات جرم و یا اثبات بی گناهی به دادگاه هستند مشابه یکدیگرند. از طرف دیگر در هر دو این گواهی ها، افراد دیگر تایید می نمایند که فرد مورد نظر اقدام به عمل مورد نظر نموده است یا خیر.  

اما شهادت شهود و استشهادیه تفاوت هایی هم با هم دارند. یکی از این تفاوت ها این است که در شهادت، این عمل به شکل حضوری در دادگاه انجام می شود، در صورتی که استشهادیه تهیه شده و به امضا تایید کنندگان می رسد و نیازی به حضور در دادگاه ندارد. مگر در شرایطی که قاضی تشخیص دهد گواهان باید در دادگاه حضور یابند. طبیعتا اعتبار قانونی شهادت شهود به دلیل حضوری بودن بسیار بیشتر از استشهادیه است.  

افرادی که برای شهادت در دادگاه حاضر می شوند، باید قسم یاد نمایند که واقعیت را بیان کنند، اما در استشهادیه نیازی به قسم خوردن نخواهد بود. تعداد افرادی که استشهادیه را امضا می نمایند تاثیری در قبول شدن و یا رد آن ها ندارد بلکه قاضی متناسب با سخنان مدعی و میزان تطابق آن با سایر مدارک حکم را صادر می نماید. اما برای شهادت در دادگاه، بسته به نوع پرونده، تعداد شهود مشخصی لازم است.  

به طور کلی می توان گفت قبول کردن استشهادیه به رای و نظر قاضی بستگی دارد و در صورتی که قاضی تشخیص دهد استشهادیه برای موضوع مورد نظر کاربردی ندارد، این گواهی اعتباری نخواهد داشت اما شهادت شهود یکی از مدارک رسمی و مورد قبول دادگاه است.  

مجازات تنظیم استشهادیه دروغین 

ممکن است برای برخی افراد این سوال مطرح شود که در صورت تنظیم استشهادیه دروغین آیا مجازاتی برای امضا کنندگان و فرد ذی نفع تعریف شده است؟ 

در پاسخ این سوال باید بگوییم در مورد شهادت دروغین، قانون جرم انگاری نموده است. یعنی اگر کسی شهادت دروغین بدهد مجرم شناخته شده و باید مجازات شود. مجازات چنین شخصی حبس و شلاق می باشد.  

اما در خصوص تهیه استشهاد نامه کذب و دروغین قانون گذار سکوت نموده و مجازاتی را تعیین نکرده است. در این شرایط قاضی با توجه به پرونده و شرایط آن مجرم بودن امضا کنندگان و تنظیم کننده استشهادیه را تعیین می نماید. در صورتی که قاضی مطمئن شود که امضا کنندگان استشهاد دروغ گفته اند و یا به موجب استشهادیه دروغین آن ها، یکی از طرفین دعوا مجرم شناخته شود، امضا کنندگان مجرم شناخته می شوند.  

همچنین اگر مشخص شود به دلیل چنین گواهی دروغینی، یکی از طرفین دچار ضررو زیانی گشته است، باز هم جرم رخ داده و در واقع امضا کنندگان مجرم خواهند بود و باید مجازات شوند. اما در برخی موارد ممکن است فردی اقدام به جعل استشهاد نامه نماید. درست است که استشهادیه اعتبار شهادت را ندارد، اما به دلیل این که موجب علم قاضی می گردد، جعل کردن آن، جرم جعل استشهادیه است و مشمول مجازات می گردد. 

به دلیل این که استشهادیه جزو اسناد عادی محسوب می شود، جعل آن  و ایجاد هر گونه تغییر و تحول در متن آن  و تغییر سند به گونه ای که با نیت آسیب رساندن به اعتبار شخصی دیگر باشد، جرم بوده و مجازات آن شش ماه تا دو سال حبس و سه تا دوزاده میلیون ریال جریمه نقدی است.  

مجازات تنظیم استشهادیه دروغین

مراجعه به وکیل برای تنظیم استشهادیه 

همان طور که می دانید از استشهادیه به عنوان مدرکی برای ایجاد علم در قاضی جهت صدور حکم و تشخیص فرد گناه کار و بی گناه استفاده می شود. با وجودی که این مدرک جزو اسناد رسمی نیست اما در برخی پرونده ها می تواند به روشن شدن موضوع کمک نماید. به همین دلیل لازم است که به درستی و مطابق با قانون تنظیم شده تا سبب علم قاضی و صدور حکم عادلانه شود. 

به همین منظور، توصیه می شود که در خصوص تنظیم این گواهی به وکیل متخصص و آگاه در این زمینه مراجعه نموده و از وی کمک بگیریم. یک وکیل با تجربه ای که در خصوص پرونده های مختلف و قوانین آن ها دارد، بهتر می تواند استشهادیه را تنظیم نماید به گونه ای که سبب اقناع قاضی و دادگاه گردد. این گواهی گاهی می تواند سبب اثبات بی گناهی متهم شود، پس نباید آن را دست کم گرفت. می تواید با مراجعه به بهترین وکیل در ایرانشهر از راهنمایی های ایشان بهره مند شوید.

کلام آخر 

در این مقاله در خصوص نحوه تنظیم استشهادیه محلی صحبت نمودیم. این گواهی برای کمک به دادگاه برای صدور حکم می باشد. این گواهی، حاوی اطلاعات هویتی تنظیم کننده، موضوع مورد گواهی و نام و امضای امضا کنندگان می باشد. در مقام مقایسه می توان گفت این گواهی اعتبار شهادت شهود را ندارد و جزو اسناد رسمی محسوب نمی گردد. تنها می توان در شرایطی که مدارک و شواهد موجود، برای صدور حکم کافی نیست ،از این مدرک برای علم قاضی استفاده می شود. فردی که شهادت دروغ بدهد مجرم است اما برای مجازات امضا کنندگان استشهادیه، وجود شرایط مختلفی لازم می باشد. امیدواریم این مقاله برای افرادی که به دنبال تنظیم استشهادیه هستند مفید و کاربردی بوده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد می توانید از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.      

4.7/5 - (3 امتیاز)

سحر نیری

سحر نیری هستم! علاقه‌مند به محتوانویسی هستم و تجربه زیادی در نوشتن محتوا دارم. علاقه من به نوشتن مقالات حقوقی و تجربه نوشتن محتوای حقوقی باعث همکاری من با سایت وکیل چی شد. در حال حاضر چند ماهه که برای وکیل چی می‌نویسم و از نوشتن مقالات حقوقی لذت می‌برم!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا