حقوقی

لیست دادگاه های تبریز⭐【سال1403】⚖️

لیست دادگاه های تبریز طبق تحقیقات مجله وکیل چی:

  • مجتمع قضایی مرکزی تبریز (خیابان ولیعصر)
  • مجتمع قضایی شهید قاضی طباطبایی (ﺧﯿﺎﺑﺎن ﺳﺎﻻري)
  • مجتمع شهید بهشتی تبریز (ﺧﯿﺎﺑﺎن ﺷﺮﯾﻌﺘﯽ ﺷﻤﺎﻟﯽ)
  •  مجتمع قضایی شهید قدوسی تبریز (ﺧﯿﺎﺑﺎن ﺧﯿﺎم)
  • مجتمع قضایی شهید مدنی تبریز (زعفرانیه)
  • مجتمع قضایی امام خمینی (باغمیشه)
  • مجتمع ویژه خانواده تبریز (خیابان ولیعصر)
  • دادگستری آذرشهر تبریز (آذرشهر)
  • دادگستری جلفای تبریز (جلفا)
  • دادگستری شبستر تبریز (شبستر)

طبق اصل 159 قانون اساسی، دادگستری مرجع رسمی رسیدگی به شکایات و تظلمات در کشور است. دادگستری مرجع و نهادی دولتی تحت نظر قوه قضائیه است که از دادسراها و انواع دادگاه ها تشکیل می شود. شهر تبریز یکی از کلان شهرهای ایران است که علاوه بر داشتن جمعیت زیاد، از نظر جغرافیایی نیز منطقه ای استراتژیک و پهناور با منابع طبیعی و املاک و اراضی فراوان می باشد. تمام این موارد باعث بروز دعاوی و اختلافات می گردد. دادگاه های تبریز به انواع پرونده های حقوقی و کیفری رسیدگی می نماید. برای کسب اطلاعات بیش تر در ادامه همراه ما باشید.

دادگاه چیست و با چه هدفی برپا می شود؟

قوه قضاییه یکی از سه قوه اصلی در کشور است که وظیفه برپایی عدالت و رسیدگی به دعاوی و هرج و مرج کشور را برعهده دارد. دادگاه نیز هم چون دادسرا، یکی از ارکان مهم این قوه می باشد. برای این که قوه قضاییه بتواند به تمام اهداف و رویکردهای خود دست یابد، باید مراجع قضایی مختلفی را در سراسر استان ها و شهرهای کشور برپا کند. دادگاه های تبریز نیز بدین منظور مشغول به ارائه خدمات در کلان شهر تبریز و شهرستان های اطراف آن می باشند.

به طور کلی دادگاه مکانی است که افرادی به عنوان پرسنل، با همکاری یکدیگر به پرونده هایی که به دست شان می رسد رسیدگی می‌کنند و هدف اصلی آن ها برقراری عدالت و گرفتن حق و حقوق افراد می باشد. هر دادگاه متناسب با نوع خود، از قاضی، منشی، مستشار و کارمندان دیگر تشکیل می گردد. در صورتی یک دادسرا و یا دادگاه رسیدگی به پرونده را آغاز می‌ کند که دادخواست و یا شکایت نامه ای را دریافت کرده باشد. شکایت نامه برای دعاوی کیفری و دادخواست برای دعاوی حقوقی تنظیم می گردد که غالبا افراد ترجیح می دهند به کمک بهترین وکیل تبریز آن را تنظیم کنند. علت این موضوع، نحوه نگارش، فرمت و کلمات و اصطلاحاتی است که در آن به کار برده می شود و تخصصی بوده و باید قابل قبول در مراجع قضایی باشد.

تمامی دادگاه ها بر اساس دو معیار تقسیم بندی می شوند و هرکدام به پرونده های خاصی رسیدگی می نمایند. آنچه که باعث تفکیک دادگاه ها از یکدیگر می شود، صلاحیت ذاتی و محلی آن هاست. صلاحیت ذاتی این گونه بیان می دارد که هر دادگاه می تواند موضوعات خاصی را تحت پوشش قرار دهد، یعنی دادگاه کیفری حق ورود به موضوعات خانواده را ندارد و دادگاه های حقوقی نیز نمی توانند به پرونده های کیفری رسیدگی کنند. صلاحیت محلی نیز تعیین می‌ کند که هر دادگاه چه مناطقی را می تواند تحت پوشش خود قرار دهد. برای مثال دعاوی که در شهری مثل تهران پیش می آید، نمی تواند در دادگاه های تبریز مورد بررسی قرار گیرد و به محل خود مربوط می شود. در یک تقسیم بندی دیگر نیز دادگاه ها در مراحل مختلف می توانند به پرونده رسیدگی کنند. جلسات نخستین در دادگاه‌های بدوی تشکیل می گردد و در صورتی که اعتراض به آن وارد شود پرونده به دادگاه تجدید نظر ارجاع داده می شود.

اگر ساکن تبریز هستید و درگیر پرونده هایی با موضوع ملکی هستید، می توانید به مقاله بهترین وکیل ملکی در تبریز مراجعه کرده و از راهنمایی های وکلای معرفی شده بهره مند شوید.

دادگاه چیست و با چه هدفی برپا می شود؟

انواع دادگاه های تبریز از نوع کیفری

همان طور که گفتیم، دادگاه ها به طور کلی به دو دسته حقوقی و کیفری تقسیم می شوند. این دادگاه ها با هدف جرم انگاری و تعیین جرایم و اتهامات مجرمین و مجازات لازم برای آن ها تشکیل می گردد. مجازاتی که برای افراد در دادگاه های کیفری در نظر گرفته می شود، بر اساس قانون و شرع اسلام می باشد.

از جمله جرایمی که در این دادگاه بررسی می‌ شوند عبارتند از: قتل، پولشویی، اختلاس، سرقت، کلاهبرداری، ضرب و جرح و توهین و اقداماتی علیه نظام. آنچه که دادگاه های حقوقی و کیفری را از یکدیگر مجزا می کند این است که در دادگاه های حقوقی فرد دچار سوء پیشینه نشده و در نهایت با پرداخت ضرر و زیان طرف مقابل از مخمصه نجات می یابد. اما در دادگاه های کیفری جرم صورت گرفته جنبه عمومی دارد و حتی با رضایت فرد شاکی نیز باید مجازات متناسب با آن سپری شود. دادگاه های کیفری بنابر موضوع جرم صورت گرفته در پنج دسته طبقه بندی می شود که شامل موارد زیر می شوند:

دادگاه کیفری نوع اول

این دادگاه برای جرایم سنگینی هم چون سلب حیات یعنی قتل، سرقت های حدی یعنی عملی که باعث از بین رفتن تمامیت جسمانی افراد و یا ناقص شدن آن ها شده باشد، جرایمی که حکم آن ها حبس ابد شود، جرایم سیاسی و مطبوعاتی و حبس تعزیری درجه 3 و بالاتر می باشد.

دادگاه کیفری نوع دوم

این نوع از دادگاه های تبریز کمی سبک تر از دادگاه کیفری نوع اول است و به انواع جرایم کیفری رسیدگی می کند. جرایمی مانند کلاهبرداری، خیانت در امانت، تخریب، انواع ضرب و جرح و تهدید و توهین در این دادگاه ها می توانند بررسی شوند.

دادگاه انقلاب

به جرایمی که علیه نظام صورت گرفته باشد در دادگاه انقلاب رسیدگی می شود. موضوعاتی که در این دادگاه ها مورد بررسی قرار می گیرند عبارتند از: فساد فی الارض، بغی، مواد مخدر، تجمع علیه نظام و تخریب اموال بدین منظور، توهین به بنیانگذار جمهوری اسلامی یعنی امام خمینی و رهبر فعلی یعنی آیت الله خامنه ای و غیره

دادگاه نظامی و روحانیات

کسانی که با لباس نظامی یعنی ارتشیان، نیروهای سپاه پاسداران، نیروی انتظامی و وزارت دفاع و روحانیون دچار خطایی شده باشند، در دادگاه ویژه نظامی و روحانیت به آن رسیدگی می شود.

دادگاه اطفال و نوجوانان

افرادی که سن آن ها زیر 18 سال باشد، نمی‌ توانند در دادگاه های بزرگسالان محاکامه شوند و برای آن ها دادگاه ویژه اطفال و نوجوانان برگزار می گردد.

10 تا از دادگاه های تبریز را بشناسید!

مجتمع قضایی مرکزی تبریز

مجتمع قضایی مرکزی تبریز

مجتمع قضایی مرکزی تبریز واقع در خیابان ولیعصر این شهر برای رسیدگی به انواع دعاوی حقوقی به ارائه خدمات می پردازد. این مجتمع جزو دادگاه های تبریز است که علاوه بر انواع پرونده های حقوقی، به دعاوی خانواده و انقلاب نیز در این مجموعه رسیدگی می شود.

آدرس: تبریز، سربالایی ولیعصر، دادگستری کل استان آذربایجان شرقی

مجتمع قضایی شهید قاضی طباطبایی

مجتمع قضایی شهید قاضی طباطبایی

مجتمع قضایی شهید قاضی طباطبایی واقع در خیابان سالاری برای رسیدگی به دعاوی حقوقی و کیفری تشکیل شده است. شعب متفاوت این مجتمع قضایی به صورت مجزا به هر کدام از پرونده ها طبق صلاحیت ذاتی رسیدگی می نماید.

آدرس: تبریز، ﺧﯿﺎﺑﺎن ﺳﺎﻻري، قبل از ﭼﻬﺎرراه ﻻﻟﻪ، ﻣﺠﺘﻤﻊ ﻗﻀﺎﯾﯽ ﺷﻬﯿﺪ ﻗﺎﺿﯽ ﻃﺒﺎﻃﺒﺎﯾﯽ

مجتمع شهید بهشتی تبریز

مجتمع شهید بهشتی تبریز

یکی دیگر از دادگاه های تبریز، مجتمع شهید بهشتی می باشد. این مرکز تحت نظر قوه قضائیه به ارائه خدمات حقوقی به ساکنین این شهر می پردازد.

آدرس: ﺗﺒﺮﯾﺰ، ﺧﯿﺎﺑﺎن ﺷﺮﯾﻌﺘﯽ ﺷﻤﺎﻟﯽ، ﻃﺒﻘﺎت بالایی ﺑﺎﻧﮏ ﺳﭙﻪ، ﻣﺠﺘﻤﻊ ﻗﻀﺎﯾﯽ ﺷﻬﯿﺪ ﺑﻬﺸﺘﯽ

 مجتمع قضایی شهید قدوسی تبریز

 مجتمع قضایی شهید قدوسی تبریز

مجتمع قضایی شهید قدوسی تبریز از جمله نهادهای دولتی وابسته به قوه قضائیه است که دارای شعب حقوقی و کیفری می باشد.

آدرس: ﺗﺒﺮﯾﺰ، ﺧﯿﺎﺑﺎن ﺧﯿﺎم، ﺟﻨﺐ ﻗﻨﺎدي دﻗﯿﻖ، ﻣﺠﺘﻤﻊ ﻗﻀﺎﯾﯽ ﺷﻬﯿﺪ ﻗﺪوﺳﯽ

مجتمع قضایی شهید مدنی تبریز

مجتمع قضایی شهید مدنی تبریز

مجتمع قضایی شهید مدنی، از جمله دادگاه های تبریز است که صلاحت و وظیفه آن رسیدگی به انواع جرایم اقتصادی می باشد. جرایم اقتصادی با موضوعات گوناگون پولشویی، اختلاس و انواع جرایم مالی همراه می باشد.

آدرس: تبریز، زعفرانیه، بلوار دکتر حسابی، قبل از میدان شهریار

مجتمع قضایی امام خمینی

مجتمع قضایی امام خمینی

مجتمع قضایی امام خمینی از جمله مراجع قضایی در تبریز است که با هدف برقراری عدالت دادگاه های حقوقی و کیفری عمومی را در این مجتمع برگزار می نماید.

آدرس: تبریز، باغمیشه، خیابان مولانا ، بعد از میدان ارغوان ، مجتمع قضایی امام خمینی

مجتمع ویژه خانواده تبریز

مجتمع ویژه خانواده تبریز

مجتمع ویژه خانواده در تبریز برای انواع دعاوی خانواده دایر می باشد. شعب این مجموعه 41، 42، 44 و شعب حل اختلاف یک صلحی و سه صلحی در این مجموعه می باشد.

آدرس: تبریز، ابتدای سربالایی خیابان ولیعصر، دادگستری کل استان

دادگستری آذرشهر تبریز

دادگستری آذرشهر تبریز

آذرشهر از جمله شهرستان های استان آذربایجان شرقی و در مجاورت تبریز است. با توجه به صلاحیت محلی که برای هر دادگاهی در نظر گرفته می شود، دعاوی مربوط به این شهرستان تنها مجاز به رسیدگی در دادگاه های این شهرستان می باشد.

آدرس: تبریز، آذرشهر، شهرک ولیعصر، خیابان رجایی

دادگستری جلفای تبریز

دادگستری جلفای تبریز

جلفا یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی در نزدیکی تبریز است که در همسایگی و مرز کشور همسایه بوده و از نظر جغرافیایی موقعیت استراتژیکی دارد. کلیه دعاوی و پرونده های حقوقی و کیفری این شهرستان در این دادگستری مورد بررسی قرار می گیرند. دادگستری جلفا یکی از دادگاه های تبریز است که تحت نظر دادگستری کل این استان فعالیت می نماید.

آدرس: تبریز، جلفا، خیابان امام صادق

دادگستری شبستر تبریز

دادگستری شبستر تبریز

دادگستری شهرستان شبستر دارای شعب حقوقی و کیفری و خانواده بوده که بنابر موضوع پرونده اقدام به رسیدگی می کنند.

آدرس: تبریز، شبستر، جاده وایقان، دادگستری شبستر

وظایف قاضی در دادگاه های تبریز

قاضی کسی است که تمام موانع رسیدن به این سمت را پشت سر گذاشته و از هر نظر مورد تایید مراجع قضایی قرار گیرد. یک قاضی وظیفه سنگینی دارد و باید به دور از هرگونه احساس و در نظر گرفتن منافع شخصی بین افراد قضاوت کند. حساسیت این شغل در حدی است که ممکن است منجر به نابودی زندگی فردی به اشتباه شود. یک قاضی باید تحصیلات آکادمیک و عالیه خود را در حوزه حقوق و فقه و حقوق گذرانده باشد و در آزمون مورد نظر جهت این شغل پذیرفته گردد.

محلی که یک قاضی مشغول به فعالیت می شود، دادگاه ها و دادسراها می باشد و آنچه که با آن سر و کار دارند، پرونده ها و دعاوی با موضوعات مختلف می باشد. قاضی ممکن است عضو هیات قضات، مدیر دادگاه و یا رئیس دادگاه باشد. قضات در انواع قاضی القضات، اختصاصی، بدوی، قاضی دیوان عالی کشور، قاضی دادگاه خانواده، قاضی شرعی و عرفی و غیره به قضاوت می پردازد. وظایفی که یک قاضی برعهده دارد شامل موارد زیر می باشد:

  • تلاش برای کاهش تنش بین افراد و برقراری صلح بین آن ها
  • صدور حکم نهایی و پیگیری متهم
  • صدور درخواست حکم جلب، توقیف و مصادره اموال و انجام عملیات دادرسی
  • پیگیری جهت برقراری عدالت و اجرای حکمی که در دادگاه برای فردی تعیین شده است.
  • تلاش برای پیشگیری از پایمال شدن حقوق افراد و مورد ظلم واقع شدن آن ها
  • نظارت بر عملکرد پرسنل دولت و کسانی که در قوه قضاییه و دیوان عالی فعالیت می کنند.
وظایف قاضی در دادگاه های تبریز

دادگاه خانواده نسبت به دادگاه عمومی چه صلاحیتی دارد؟

دعاوی خانوادگی نیز جزوی از دعاوی حقوقی می باشند که در سال 1376 و طبق اصل 21 قانون اساسی در حمایت از خانواده به تصویب رسیده است. تصویب این قانون، قوه قضاییه را در مدت اندکی ملزم نمود که تعدادی از شعب خود را تنها به موضوعات دعاوی خانوادگی اختصاص دهد. علت این امر تمرکز بیش تر به موضوعات خانواده و تلاش برای حفظ بنیان آن ها بود‌ تعدادی از دادگاه های تبریز نیز به دعاوی خانواده اختصاص دارند که تنها صلاحیت رسیدگی به موضوعاتی مانند طلاق، عقد، استرداد جهیزیه، مهریه، نفقه و اجرت المثل، حضانت و ملاقات با فرزند، قیومیت و ولایت قهری، تغییر جنسیت و اهدای جنین را دارند.

در دعاوی مربوط به موضوعات خانواده افراد می توانند از یک وکیل خانواده متناسب با موضوع پرونده خود کمک بگیرند. وکلایی هم چون بهترین وکیل طلاق در تبریز می تواند راهنمایی های لازم را به افراد ارائه دهد و در کم ترین زمان ممکن به پرونده آن ها پایان دهد و از پایمال شدن حقوق افراد جلوگیری کند.

کلام آخر

آنچه که در این مقاله بیان گردید، توضیح در مورد انواع دادگاه ها و صلاحیت آن ها بود. همچنین برای ساکنین استان آذربایجان شرقی 10 تا از دادگاه های تبریز و شهرستان های اطراف آن را معرفی نمودیم. از همراهی شما تا پایان مقاله کمال تشکر را داریم. شما می توانید مطالب حقوقی بیش تری را در سایت وکیل چی دنبال کنید و با دادگاه ها و برترین وکلای هر شهر آشنا شوید.

4.2/5 - (5 امتیاز)

تیم تحریریه نویسندگان وکیل چی

تیم تحریریه "وکیل‌چی" متشکل از نویسندگان متخصص و باتجربه در نگارش محتوای متنی حقوقی و مشاور حقوقی است. این تیم در تلاش است تا مطالب صحت سنجی شده و دقیقی درباره وکلا و مقالات حقوقی شفاف با موارد حقوقی صحیح جمع آوری کرده و با کمال تعهد در اختیار مخاطبین وبسایت حقوقی وکیل‌چی قرار دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا