عموم مردم در هنگام بروز مشکلات حقوقی به مراجع ذی صلاح در این حوزه مراجعه می کنند. دستگاه قضایی مجموعه مراجع قضایی را در بر می گیرد که در راس آن ها دادگاه ها قرار دارند. دادگاه به ریاست قاضی اداره می شود و مسئول رسیدگی به پرونده های قضایی است. قضات در دادگاه ها با توجه به شکایت مطرح شده و ادله موجود اقدام به صدور رای می نمایند. در هر یک از شهرها و استان های کشور، دادگاه های مختلفی وجود دارد که صلاحیت رسیدگی به پرونده های مختلف را دارند. در این مقاله، قصد داریم لیست دادگاه های گرگان را به شما عزیزان ارائه نماییم تا در صورت لزوم بتوانید به آن ها مراجعه نموده و از حقوق خود دفاع نمایید.
دسته بندی دادگاه های گرگان
دادگاه ها با توجه به پرونده هایی که مورد بررسی قرار می دهند تقسیم بندی می شوند. در این قسمت شما را با برخی از انواع دادگاه های گرگان آشنا می نماییم.
- دادگاه عمومی حقوقی: دادگاه حقوقی دادگاهی است که از نظر قانونی صلاحیت رسیدگی به کلیه پرونده های غیر کیفری و حقوقی را دارد، مگر در صورتی که پرونده به صورت خاص در صلاحیت دادگاهی دیگر باشد. این نوع دادگاه با توجه به تشخیص رئیس قوه قضاییه و در محل های مورد تشخیص ایشان تشکیل می شوند. تعیین تعداد شعب برای دادگاه های حقوقی در هر استان نیز به عهده رئیس قوه قضاییه است.
- دادگاه کیفری یک: جرایمی که مجازات آن ها سلب حیات و قصاص باشد در این دادگاه مورد بررسی قرار می گیرد. دادگاه کیفری یک جزو دادگاه های عمومی جزایی است که یک رئیس و دو مستشار دارد. لازم به ذکر است که این دادگاه در مرکز استان ها تشکیل می شود.
- دادگاه کیفری دو: چنین دادگاهی به عنوان دادگاه کیفری عمومی در نظر گرفته می شود که به جرایم کیفری که در صلاحیت دادگاه کیفری یک نیست رسیدگی می کند. برای تشکیل دادگاه کیفری نیاز به حضور رئیس و یا دادرس علی البدل است.
- دیوان عدالت اداری: گاهی ممکن است افراد نسبت به عملکرد ادارات، سازمان ها، ارگان ها و پرسنل آن ها اعتراض داشته باشند. دادگاه صالح برای رسیدگی به این دعاوی دیوان عدالت اداری می باشد.
صلاحیت دادگاه های گرگان
هر دادگاهی تنها اجازه رسیدگی به پرونده هایی را دارد که در حیطه صلاحیت آن باشد. اما دادگاه ها از نظر صلاحیت به دو دسته تقسیم می شوند، دادگاه های دارای صلاحیت ذاتی و دادگاه های با صلاحیت محلی. دادگاهی که دارای صلاحیت ذاتی است به دادگاهی گفته می شود که به صورت ذاتی دارای صلاحیت است یعنی این دادگاه صلاحیت رسیدگی به کلیه دعاوی و اختلافات را دارد، مگر در صورتی که موضوع پرونده به صورت اختصاصی در صلاحیت دادگاهی دیگری باشد.
اما صلاحیت محلی دادگاه به این معنی است که دادگاه به صرف قرار گرفتن در محله مشخصی صلاحیت رسیدگی به پرونده های محدوده خود را داشته باشد. تشخیص صلاحیت دادگاه در رسیدگی به پرونده های مختلف بر عهده همان دادگاه است. چنان چه دادگاهی تشخیص دهد پرونده ارسالی در حیطه فعالیت او نیست، قرار عدم صلاحیت را صادر می نماید و پرونده را مرجوع می نماید. در چنین شرایطی دادگاه مرجوع الیه موظف است خارج از نوبت صلاحیت دادگاه را بررسی نماید و در صورت اختلاف در تعیین صلاحیت، پرونده را برای تشخیص صلاحیت به دادگاه تجدید نظر ارسال می کند. نظر دادگاه تجدید نظر قطعی بوده و لازم است که مورد پیروی دادگاه قرار بگیرد. در مسیر پیگیری پرونده ها می توان از بهترین وکیل گرگان کمک گرفت. ایشان با استفاده از دانش و تخصص خود، به کسب نتیجه دلخواه در پرونده شما را یاری نماید.
لیست دادگاه های گرگان
در این قسمت از مقاله قصد داریم لیست دادگاه های گرگان را به شما خوانندگان گرامی معرفی نماییم. آدرس و شماره تماس این مراجع نیز تهیه شده و در اختیار شما گذاشته می شود تا در صورت نیاز بتوانید به این محاکم مراجعه نمایید.
دادگاه عمومی و انقلاب گرگان
از دادگاه های فعال در گرگان که به دعاوی و پرونده های مختلف مردم این شهر رسیدگی می کنند می توان دادگاه عمومی و انقلاب گرگان را نام برد. این دادگاه دارای شعبه های متعددی است که به دعاوی حقوقی و همچنین پرونده های مربوط به مواد مخدر، قاچاق، خرید و فروش آن، توهین به مقام رهبری و اقدام علیه امنیت ملی رسیدگی می نماید. مردم شهر گرگان در صورت درگیری با چنین موضوعاتی باید شکایت خود را به یکی از شعب این دادگاه ارسال نمایند.
آدرس: گرگان، میدان وحدت، ابتدای خیابان شهید بهشتی
شورای حل اختلاف
از دیگر محاکم قضایی که مرجع رسیدگی به برخی از دعاوی و پرونده های حقوقی مردم است، شورای حل اختلاف می باشد. این مرجع به برخی از دعاوی مختلف که امکان صلح و سازش در آن ها وجود دارد رسیدگی می نماید. شورای حل اختلاف دارای شعبات مختلف در مناطق مختلف است که خدمات حقوقی را به مردم گرگان ارائه می نمایند.
آدرس: شهرستان گرگان، خيابان شهيد بهشتی، نبش بهشت 16
دادگاه تجدید نظر
از لیست دادگاه های گرگان می توان به دادگاه تجدید نظر این شهر اشاره کرد. دادگاه های تجدید نظر صلاحیت رسیدگی به پرونده هایی را دارند که یکی از طرفین نسبت به رای بدوی دادگاه اعتراض دارند. این پرونده ها در دادگاه های تجدید نظر مجددا مورد بررسی قرار گرفته و رای نهایی را صادر می نمایند.
آدرس: گرگان، پردیس، خیابان امیر کبیر، خیابان جرجانی
دادگاه خانواده
یکی دیگر از مراجع قضایی شهر گرگان، دادگاه خانواده است. در این نهاد به شکایات و پرونده های حوزه خانواده رسیدگی می شود. پرونده های مربوط به طلاق، مهریه، نفقه، جهیزیه، ارث و میراث و هر اختلافی که در حوزه خانواده تعریف می شود مورد بررسی قرار می گیرد.
آدرس: گلستان، گرگان
دادسرا کجاست؟
ممکن است برخی افراد با این سوال رو به رو شوند که دادسرا چه مکانی است؟ برای پاسخ دادن به این سوال باید گفت که در خصوص دعاوی کیفری پرونده باید قبل از ارجاع به دادگاه مورد بررسی مقدماتی قرار بگیرد. به همین دلیل پس از شکایت فرد شاکی در این پرونده ها، پرونده برای بررسی دقیق تر ابتدا به دادسرا ارجاع داده می شود. در این نهاد، دادستان با کمک سایر افراد مشغول به کار در دادسرا، به تحقیق در خصوص پرونده می پردازند. در واقع وظیفه این مجموعه، تحقیق، کشف جرم و تعقیب متهم است.
پس از این که تحقیقات در دادسرا کامل شد و مجرمیت و یا عدم مجرمیت متهم تعیین شد، پرونده به دادگاه ارسال می گردد تا قاضی با توجه به نتیجه تحقیقات و مدارک پرونده، حکم لازم را صادر نماید. در صورت اثبات جرم، دادسرا می تواند کیفر خواست را تنظیم نموده و همراه پرونده به دادگاه تقدیم نماید، در برخی موارد دادسرا می تواند قرار نیز صادر نماید اما اجازه صدور حکم را نخواهد داشت. می توان گفت، بر خلاف تصور برخی افراد دادگاه و دادسرا دو نهاد کاملا مجزا هستند که فعالیت آن ها در راستای یکدیگر است. می توانید برای افزایش اطلاعات حقوقی خود سایر مقالات ما را در زمینه مسائل حقوقی در سایت وکیل چی مطالعه نمایید.
شکوائیه چیست؟
هنگام وقوع جرم، فردی که از آن دچار آسیب و زیان مالی و یا جسمی و غیره شده است می تواند از فرد مجرم شکایت نماید. این شکایت از طریق ثبت شکوائیه انجام می شود، در واقع شکوائیه همان شکایتی است که فرد شاکی تنظیم نموده و آن را برای احقاق حق خود به دادستان ارائه می نماید. اولین قدم برای اقامه دعوا تهیه و ارائه شکوائیه است. لازم به ذکر است که طرح دعوا و شکایت در دعاوی کیفری را شکوائیه می گویند، در حالی که همین موضوع در دعاوی حقوقی با نام دادخواست شناخته می شود.
برای تهیه شکوائیه، فرم های مخصوصی وجود دارد که باید توسط شاکی تکمیل شود. این فرم باید حاوی اطلاعاتی شامل مشخصات شاکی و متشاکی، آدرس آن ها، جرم رخ داده، مدارک و مستندات آن، محل وقوع جرم و زمان آن باشد. شکوائیه باید از طریق دفاتر خدمات قضایی به دادسرا و دادگاه دارای صلاحیت ارسال گردد.
کلام آخر
در این مقاله، لیست دادگاه های گرگان را برای شما عزیزان تهیه نمودیم تا با این مراجع آشنایی داشته باشید و در صورت برخورد با مشکلات قضایی به راحتی به آدرس و شماره تماس این مراجع دسترسی داشته باشید. دادگاه ها تنها می توانند به دعاوی که در صلاحیت آن ها قرار دارد رسیدگی نمایند، در غیر این صورت اجازه بررسی و صدور حکم در خصوص پرونده را نخواهند داشت. در صورتی که دادگاه تشخیص دهد پرونده در صلاحیت او نیست می تواند آن را مرجوع نموده تا در خصوص تعیین صلاحیت آن تصمیم گیری شود. امیدواریم اطلاعات گردآوری شده در این مقاله به شما عزیزان کمک کرده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.