مجله حقوقی

بهترین شروط ضمن عقد برای خانم ها⚡【سال1403】⚖️

در این مقاله قصد داریم که به بررسی بهترین شروط ضمن عقد برای خانم‌ ها بپردازیم. شروط ضمن عقد برای خانم‌ ها یکی از مواردی است که باعث می‌ شود که حق زن و مرد در زندگی مشترک مساوی باشد. به عنوان مثال زن با داشتن حق طلاق می‌ تواند، در صورت وجود مشکل در زندگی مشترک، خیلی راحت و بدون هیچ گونه آزار و اذیتی از جانب مرد، طلاق خود را بگیرد. در ادامه با ما همراه باشید تا شش شرط اساسی در زمینه شروط ضمن عقد را به طور کامل برای شما شرح دهیم.

شروط ضمن عقد چیست؟

بر طبق قانون و مقررات موجود در کشور، زن و مرد با انعقاد خطبه عقد در قبال یکدیگر مسئول هستند. در واقع زوجین باید تکالیفی را نسبت به یکدیگر انجام دهند. به همین خاطر ممکن است که زن از بعضی از حقوقی که قبل از عقد و زوجیت داشته است محروم بشود. اضافه بر این مواردی وجود دارد که اگر زن در زندگی مشترک با سختی و به اصطلاح عسر و حرج مواجه می شود، اما با این شرایط هم نمی‌ تواند از همسر خود جدا شود.

در راستای این مشکلات و به خاطر افزایش حقوق بانوان در کشور از سال 1360 به بعد قوانینی در راستای احقاق حقوق بانوان در ازدواج به بانوان اعطا شد. این شرایط ضمن عقد در سند و قباله ازدواج کاملاً مشخص است و زن و مرد در هنگام عقد این شرایط را امضا می‌ کنند. با امضای شرایط زن و مرد به هم متعهد هستند که این قوانین را در حق یکدیگر رعایت کنند. شروط ضمن عقد که برای همه در قباله ازدواج ثبت است، شامل 12 شرط می‌ باشد.

به جز شروطی که در قباله ازدواج ثبت شده است، زن و مرد می‌ توانند شروط دیگری را که اصل آزادی را نقض نمی کند، در قباله ازدواج ثبت کنند و نسبت به آن متعهد شوند.

بنابراین می‌ توانیم بگوییم که به جز شروط ضمن عقد که در قباله و سند ازدواج ثبت است، زن و مرد می‌ توانند یک سری شروط دیگر که اصل آزادی و اهداف عقد را نقض نکند در سند ازدواج خود ثبت و به امضا برسانند. در واقع می‌ توان گفت که شروط ضمن عقد، قدمی است که می‌ تواند حقوق زن و مرد در جامعه برابر کند. در ادامه برخی از بهترین شروط ضمن عقد برای خانم ها را به خوبی بررسی می کنیم.

شروط ضمن عقد چیست؟

حق طلاق از مهم ترین شروط ضمن عقد

بر طبق قوانین مدنی و شرعی موجود در کشور حق طلاق معمولا در دست زوج است. ولی زوج قادر است که این حق خود در طلاق را به همسرش و یا شخص دیگری واگذار کند. این توضیح ساده‌ ترین توضیح در زمینه حق طلاق است.

نکته‌ ای که در این جا مطرح است این است که اگر که مرد به همسرش یعنی زن، وکالت‌ نامه بلاعزل در زمینه وکالت طلاق بدهد، حق طلاق او هنوز هم پای برجا است. یعنی این که مرد هم می‌ تواند برای طلاق از طرف خودش اقدام نماید.

وکالت در زمینه حق طلاق به دو شیوه اجرا می‌ شود که در ذیل این متن برای شما بیان می‌ کنیم.

  1. اولین شیوه این است که حق وکالت در طلاق در عقد نامه و به صورت شروط ضمن عقد در سند ازدواج ثبت شود.
  2. در روش دوم زوج، یعنی مرد می‌ تواند که به یکی از دفاتر اسناد رسمی برود و در آنجا به صورت رسمی وکالت طلاق را به همسرش واگذار کند.

نکته دیگری که باید در مورد آن صحبت کنیم این است که در زمینه حق طلاق حدود اختیارات زن اهمیت بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال می‌ توانیم بگوییم که مرد این اجازه را دارد که از سر دفتر بخواهد که در سند و قباله ازدواج در قبال حق طلاق، حق مهریه از زن سلب شود. و یا این که می‌ تواند در قبال حق طلاق حق هر حق دیگری را از زن سلب کند. البته این به صورت توافقی انجام می‌ شود و زن می‌ تواند این موارد را قبول نکند.

اگر که قصد طلاق دارید اما وکالت طلاق ندارید، می‌ توانید با بهترین وکیل طلاق در ایران مشورت کنید تا بتوانید طلاق خود را در سریع‌ ترین زمان بگیرید.

حق حضانت فرزند از بهترین شروط ضمن عقد

حضانت فرزند، حق و تکلیف والدین است که قانون برای حفظ و نگهداری کودک به آن ها سپرده شده است. در قانون ایران، حضانت فرزندان تا سن 7 سالگی با مادر است. اما پس از آن تا سن 9 سالگی دختران و تا سن 15 سالگی پسران، حضانت با پدر است.

حق حضانت فرزند از شروط ضمن عقد نکاح است که به معنای تعیین حقوق و مسئولیت هر یک از والدین در قبال فرزندان مشترک است. در قرارداد ازدواج، شرط حق حضانت فرزندان به معنای تعیین حقوق و مسئولیت هر یک از والدین در قبال فرزندان مشترک قرار می گیرد. این شرط برای حفظ تعامل و همکاری بین همسران در زندگی مشترک و تقویت روابط خانوادگی مفید است.

به صورت شرعی و قانونی حق حضانت فرزندان با پدر است. اما خانم می‌ تواند در سند و قباله ازدواج خود در قسمت شروط ضمن عقد، حق حضانت فرزندان را از آن خود کند. یعنی اینکه مادر بعد از ۷ سالگی هم می‌ تواند از لحاظ قانونی حضانت فرزندان را به عهده بگیرد.

در صورتی که مادر یکی از شرایط سلب حضانت از او را داشته باشد، پدر می‌ تواند برای سلب حضانت از مادر اقدام کند. شرایط سلب حضانت از مادر، شامل فساد اخلاقی، اعتیاد به مواد مخدر یا الکل، سوءاستفاده از کودک و کتک فرزند است. برای دریافت حضانت توسط مادر، مدارکی مانند سند طلاق، مدارک شناسایی و در صورتی که طلاق توافقی باشد، نسخه توافقات زوجین به دادگاه ارائه می‌ شود. در صورتی که پدر فوت کند، با وجود جد پدری، حضانت با مادر است.

اگر که حق حضانت فرزند را در سند ازدواج خود قید نکرده‌ اید و اکنون قصد طلاق دارید و می‌ خواهید حضانت فرزندان خود را بعد از طلاق دریافت کنید، می‌ توانید از بهترین وکیل خانواده در ایران کمک بگیرید.

حق حضانت فرزند از بهترین شروط ضمن عقد

حق اشتغال

قضیه اشتغال یکی از مواردی است که در قانون مدنی ما بررسی می‌ شود. در این قانون در مورد شغل زوجین صحبت شده است. در واقع اگر که زن یا مرد شغلی داشته باشند منافی حیثیت و آبروی همسر خود باشد، هر کدام از زوجین می توانند بر طبق ماده 1117 قانون مدنی عمل کند.

بر طبق ماده 1117 قانون مدنی کشور «زوج قادر است که همسر خود را از شغل یا حرفه‌ ای که منافی آبرو و مصلحت خانواده است منع کند.» گفتنی است که مفاد این قانون مدنی بعداً این گونه اصلاح شد که «زوج قادر است که با تایید و تشخیص دادگاه همسر خود را از شغلی که منافی مصلحت خانواده است منع کند. همچنین زوجه هم قادر است شوهر را از شغلی که منافی مصلحت خانواده و آبروی او است منع کند». البته در این قانون در صورتی است که معیشت خانواده دچار اختلال نشود، این امکان برای زن فراهم می شود.

گفتنی است که حق اشتغال بانوان در اسلام و در قوانین مدنی موجود در کشور یک حق کاملاً عادی و قابل احترام است. یکی از اصل‌ ها که در قوانین مدنی وجود دارد اصل 28 قانون اساسی کشور است. در این اصل یک حکم عامی مطرح است و مفاد این حکم این است که بین زن و مرد در زمینه اشتغال تفاوتی وجود ندارد.

حق اشتغال برای بانوان یک حق خوب و به درد بخور و یکی از بهترین شروط ضمن عقد برای خانم ها است. زوجه قادر است که در سند عقد خود و در شرایط ضمن عقد حق اشتغال را برای خود ثبت کند. با چنین کاری دیگر مرد نمی‌ تواند مانع از اشتغال زن شود. در واقع این شرط ضمن عقد نافذ و لازم الوفا است. این یعنی این که مرد متعهد می‌ شود که مانع از اشتغال زایی و کسب درآمد همسرش شود.

حق تحصیل

حق تحصیل زن بهتر است که در شروط ضمن عقد ثبت شود. چرا که ثبت این شرط باعث می‌ شود که از ایجاد مشکل پس از ازدواج جلوگیری شود.

در واقع حق تحصیل یکی از حقوق مدنی زن و مرد است. جلوگیری از ادامه تحصیل نیازمند قانون آمره‌ ای می‌ باشد. در واقع درباره این مورد هیچ گونه مقرراتی در قوانین مدنی ما وجود ندارد. پس زوج قادر نیست که از ادامه تحصیل همسر خود جلوگیری کند. از سمت دیگر اشتغال به تحصیل یکی از مواردی است که از مفاد قانون 1117 قوانین مدنی کشور خارج است. پس زوج در این زمینه قادر نیست که منعی برای همسر خود به وجود آورد.

در واقع اگر که اشتغال به تحصیل زن مانع از عدم تمکین گردد، مرد قادر است که او را از تحصیل منع کند و اجازه ادامه تحصیل به همسرش ندهد. و برای این کار مرد لازم است که اثبات کند که همسر او ناشزه است. سپس با اثبات ناشزه بودن زن، می تواند همسر خود را از ادامه تحصیل منع کند. از سمت دیگر اگر که زوجه بدون اجازه از همسر خود تحصیلات خود را ادامه دهد زوج می‌تواند خیلی آسان این حق زوجه را از او بگیرد.

نکته قابل توجه این است که اگر که در هنگام ازدواج زوجه در حال تحصیل باشد، مرد بدون این،که بیان کند شرط ادامه تحصیل زن را قبول کرده است. پس به همین خاطر زوج هیچ حقی ندارد که همسر خود را از ادامه تحصیل منع کند.

البته برای این که پس از ازدواج در زمینه حق تحصیل زوجه هیچ گونه اختلاف و مشکلی به وجود نیاید، بهتر است که در شروط ضمن عقد حق تحصیل زوجه درج، ثبت و امضا شود. زن، با توافق زوجین در این زمینه می‌ تواند با خیال راحت و بدون هیچ مشکلی تحصیلات خود را تا جایی که می‌ خواهد ادامه دهد. به همین خاطر می‌ توانیم بگوییم که حق تحصیل از بهترین شروط ضمن عقد برای خانم‌ ها است.

حق تحصیل

حق تصنیف اموال

یکی از بحث‌ های مهمی که دولت در زمینه حمایت از زنان در شروط ضمن عقد 12 گانه در قباله ازدواج درج کرده است، حق تصنیف اموال است. این حق برای جبران کم و کاستی هایی است که در قانون برای زنان مطرح است. حق تصنیف اموال پس از طلاق دارای شرایطی است که در ادامه برای شما بیان می‌کنیم.

در واقع حق تصنیف اموال به معنی این است که اموال زوج در صورت طلاق از زن به صورت کامل نصف شود. این شرط معمولاً در سند و قباله ازدواج به صورت کامل درج شده است و زن و مرد در ضمن عقد این شرط ازدواج را امضا می‌کنند. اما نصف شدن اموال مرد بعد از طلاق طبق قانون درج شده در قباله ازدواج قوانین و شرط‌ هایی دارد.

در واقع اگر که طلاق از سمت مرد و یا طلاق به صورت توافقی باشد، زوج وظیفه دارد که تمام اموالی را که بعد از ازدواج با همسر خود به دست آورده است را با زن نصف کند. اما اگر که طلاق از سمت زن باشد نصف اموال به زوج تعلق نمی‌گیرد.

اما زن می‌تواند در شروط ضمن عقد خود حق تصنیف اموال را قید کند. او می تواند این شرط را قرار دهد که اگر که طلاق از سمت زوجه صورت بگیرد، باز هم تمام اموال بین زن و مرد تقسیم می شود.

حق تعیین مسکن

اولین گام برای استارت زندگی مشترک زوجین تهیه یک منزل مسکونی می‌ باشد. در قوانین موجود در کشور اصل بر این قضیه است که زوجه باید در محلی سکونت کند که زوج برای او مشخص کرده است. و زن نمی‌ تواند در این مورد تصمیم بگیرد.

اما اگر که زوجه در شروط ضمن عقد خود حق تعیین مسکن را درج کند دیگر زوجه اختیاری درباره تعیین مسکن نخواهد داشت. این به این معنی است که زوجه می‌ تواند در ضمن عقد در شرایطی که شوهر او قبول کند حق تعیین مسکن و شهر محل سکونت را از همسر خود دریافت کند. با این شرط اگر مسکن و محل زندگی برخلاف خواسته زن باشد، زن می‌ تواند به دادگاه مراجعه و مرد را مستلزم تهیه مسکن مناسب نماید.

بابت این که حق مسکن به صورت کامل با زن باشد لازم است که این مورد به صورت کامل در سند ازدواج ثبت شود. این به خاطر این است که مرد نتواند در این زمینه ادعایی داشته باشد. به عنوان مثال باید موقعیت شهر و مسکن محل زندگی به صورت کامل درج شود. همچنین با ثبت این شرط ضمن عقد اگر که مرد منزل مسکونی مطابق با خواسته زن تهیه نکند، زن می‌ تواند از مرد تمکین نکند و مرد نمی‌ تواند در مورد عدم تمکین زن کاری انجام دهد.

کلام آخر

در این مقاله در مورد بهترین شروط ضمن عقد برای خانم‌ ها صحبت کردیم. همچنین شش شرط اساسی که خانم‌ ها می‌توانند در شروط ضمن عقد، ثبت کنند را به طور کامل برای شما شرح دادیم. در واقع شروط 12 گانه‌ ای در سند و قباله ازدواج وجود دارد. اما شروطی هم وجود دارد که معمولاً در دست مرد است و زن می‌ تواند با ثبت این شروط در قباله ازدواج حقوقی را برای خود تعیین کند. برای هر گونه انتقاد و پیشنهاد به سایت وکیل چی مراجعه کنید.

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا