مجازات کودک آزاری و اثبات جرم آن⚡️【سال1403】⚖️
کودکان موجودات لطیف و بی آزاری هستند که در دنیای خود سرگرم هستند. اما متاسفانه برخی افراد به دلایل مختلف باعث آزار و اذیت کودکان می شوند. بسیاری از پرونده های موجود در دادگاه ها به این موضوع اختصاص دارد. جرایم این دسته بسیار گسترده هستند به طوری که ممکن است هر یک از ما ندانیم که بی توجهی و بی محبتی ما به کودک همان کودک آزاری خواهد بود. در این مقاله قصد داریم در خصوص کودک آزاری، مجازات آن و انواع جرم های این دسته صحبت نماییم، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
کودک آزاری چیست؟
هر گونه عملی که منجر به آزار کودک درهر جنبه ای شود را کودک آزاری می گویند. در واقع بدرفتاری های فیزیکی و عاطفی، بی توجهی به کودک، سوء استفاده جنسی، استثمار تجاری و یا هر نوع دیگر استثمار که سبب آسیب رسیدن به جسم و یا روان کودک گردد کودک آزاری نام دارد. این رفتارها ممکن است موجب از بین رفتن اعتماد به نفس و یا قدرت کودک شوند. در انواع رفتارهای کودک آزارانه، کرامت انسانی کودک مورد تعرض قرار می گیرد. طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت کودک آزاری به انواع زیر دسته بندی می شود.
کودک آزاری جسمی: هر نوع رفتار و برخورد فیزیکی که سبب آسیب رسیدن و یا حتی احتمال آسیب جسمی به کودک شود در این دسته قرار می گیرد. تهدید به تنبیه بدنی، پرتاب وسایل و اشیا مختلف و خطرناک به سمت کودک و یا آسیب فیزیکی غیر تصادفی شامل کودک آزاری جسمی می شود.
کودک آزاری جنسی: رفتارهایی مانند استفاده از کودکان برای تحریک جنسی بزرگسالان، ساخت فیلم های جنسی کودکان، مجبور کردن کودک به انجام فعالیت های جنسی، انجام رفتارهای جنسی در حضور کودک و هر گونه رفتاری که سبب آسیب جنسی به کودک شود جزو آزارهای جنسی کودکان محسوب می شود.
کودک آزاری عاطفی: بی تفاوتی و بی توجهی نسبت به کودک، حبس کردن آن ها در محیط های مختلف مانند حمام و زیر زمین، تحقیر کردن آن ها، انجام رفتارهای خشونت آمیز در حضور کودک، کنترل شدید و داشتن انتظارات غیر معقول از کودکان مثال هایی از آزارهای عاطفی کودکان است.
غفلت: بی توجهی نسبت به تمام اموراتی که به کودکان مربوط می شود به معنی آزار کودکان است. غفلت از تغذیه کودکان، سلامت، امنیت، مسکن، اعتیاد و ازدواج کودکان در این دسته قرار دارند.
پیامدهای کودک آزاری
کودکان روحیه بسیار حساسی دارند و همچنین از نظر فیزیکی ضعیف هستند. هر گونه اعمال کودک آزاری که در خصوص آن ها اتفاق بیفتد پیامدهای بسیاری را به دنبال دارد. نوع، میزان و شدت پیامدهای کودک آزاری با توجه به نوع آسیب ها، سن کودک، مدت زمان در معرض آسیب بودن متفاوت خواهد بود. اما قطعا بر جسم و روان کودکان اثرگذار است به شکلی که ممکن است در برخی موارد شدید کودک آزاری، آسیب ایجاده شده غیر قابل جبران باشد. در برخی موارد مشاهده می شود که این مشکلات حتی در نسل آینده فرد هم تاثیر زیادی می گذارد.
کودکانی که مورد آزار جسمی قرار می گیرند دچار آسیب فیزیکی می شوند حتی ممکن است خشونت هایی که بر علیه آن ها رخ داده است سبب نقص عضو آن ها شود. در انواع دیگر کودک آزاری مانند رفتارهای جنسی و عاطفی علاوه بر آسیب های فیزیکی تاثیرهای روانی زیادی نیز متوجه کودکان می شود. این کودکان، والدین فردای جامعه هستند، قطعا این رفتارها در برخورد آن ها با فرزندان شان تاثیر منفی خواهد داشت. اگر این اتفاقات در سطح گسترده تری رخ دهد، سبب به خطر افتادن سلامت روانی نسل آینده جامعه خواهد بود.
در خصوص آزارهای جنسی ممکن است مشکلاتی مانند بارداری رخ دهد. این موضوع خود باعث بالا رفتن تعداد کودکان بی سرپرست در جامعه می شود. کودکانی که مورد انواع آزارها قرار می گیرند در معرض استرس، افسردگی، بلوغ زودرس، بیماری های قلبی و فشار خون و بدتر از همه در معرض بزهکاری قرار می گیرند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص موارد حقوقی سایر مقالات ما را در سایت وکیل چی مطالعه بفرمایید.
راه های اثبات کودک آزاری
برای این که فردی که مرتکب کودک آزاری شده است مجازات شود ابتدا باید جرم او ثابت شود. اثبات کودک آزاری کار دشواری نخواهد بود. از آن جا که این موضوع جزو جرایم عمومی است نیازی نیست که حتما شاکی خصوصی وجود داشته باشد. اگر فردی در خیابان یا در اطراف خود مشاهده نماید که فردی اقدام به کودک آزاری نموده است می تواند به مراکز مربوطه اطلاع دهد. ضابطین قانون مانند مامورین نیروی انتظامی هم می توانند در صورت رویت چنین مواردی اطاع رسانی نمایند. زیرا اظهار این افراد هم سبب اثبات جرم و مجازات فرد مجرم می شود.
در صورتی که برای کودک آزاری شاکی خصوصی هم وجود داشته باشد باید مراحل شکایت مانند دعاوی دیگر طی شود. به این صورت که فرد شاکی به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و شکوائیه خود را مبنی بر کودک آزاری ثبت می نمایند. در این شرایط پرونده مورد پیگیری قرار گرفته و در صورت اثبات جرم فرد خاطی مجازات خواهد شد.
یکی از مدارکی که ممکن است برای اثبات کودک آزاری مورد نیاز باشد، گواهی پزشکی قانونی است. خصوصا در شرایطی که شاهد و مدرکی برای اثبات جرم وجود نداشته باشد. کودک مورد آزار قرار گرفته باید به مراکز پزشکی قانونی مراجعه نماید. در این مراکز کودک مورد معاینه قرار گرفته و میزان و نوع آسیب مشخص می شود. پزشکی قانونی توانایی تشخیص ادعای دروغین در خصوص کودک آزاری را نیز دارد.
مجازات کودک آزاری
کودک آزاری جرمی است که تنها توسط افراد غریبه و یا بیمار اتفاق نمی افتد. گاهی ممکن است پدر و مادر کودک خود را به صورت جسمی، جنسی و یا عاطفی مورد اذیت و آزار قرار دهند. مطالبق با قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، هر فردی که سبب آزار کودکان شود خواه پدر کودک باشد و یا مادر او، مجرم شناخته شده و باید مجازات شود. مطابق با این قانون:
- اگر فردی اقدام به خرید و فروش کودکان، بهره کشی از آن ها و یا استفاده از کودکان برای انجام مکارهای خلاف مانند قاچاق بنماید، محکوم به شش ماه تا یک سال حبس و جریمه نقدی از یک میلیون تا دو میلیون تومان خواهد شد.
- در صورتی که فردی سبب صدمه، آزار و اذیت، شکنجه جسمی و روحی، بی توجهی عمدی نسبت به سلامت و بهداشت جسمی و روانی کودک نماید و یا از تحصیل او جلوگیری کند به حبس به مدت سه ماه و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد. همچنین این فرد دارای جزای نقدی نیز خواهد بود که باید آن را پرداخت نماید.
- هر مجموعه و یا موسسه ای که مسئول نگهداری و سرپرستی از کودکان است باید در صورت مشاهده هر گونه کودک آزاری اقدام به گزارش آن نماید. در صورتی که این افراد در این زمینه کوتاهی نمایند مجرم شناخته می شوند. مجازات این افراد حبس تا شش ماه و پرداخت جریمه نقدی خواهد بود.
نکته ای قابل ذکر این است که اگر پدر و یا جد پدری اقدام به قتل و کشتن فرزند نمایند، قصاص نخواهند شد. مجازات پدر در این شرایط حبس و پرداخت دیه خواهد بود. اما در صورتی که مادر، قاتل فرزند باشد قصاص می شود. در شرایطی که به دلیل عدم مراقبت از کودک توسط والدین و یا مشکلات اخلاقی آن ها تربیت و سلامت جسمی و روانی کودک در معرض خطر باشد، محکمه می تواند با توجه به تقاضای قیم کودک و یا رئیس حوزه قضایی، در خصوص حضانت فرزند متناسب با مصلحت او تصمیم گیری نماید.
نحوه رسیدگی به جرم کودک آزاری
پس از طرح شکایت شاکی خصوص در مورد کودک آزاری و یا گزارش موضوع، پرونده فرد مجرم مورد بررسی قرار می گیرد. پرونده ابتدا جهت بررسی به دادسرا ارسال گشته و دادستان یا دادیار به بررسی آن می پردازند. در این شرایط دادستان به تحقیق و بررسی شواهد می پردازد، در صورتی که ادله کافی برای اثبات جرم وجود داشته باشد، حکم صادر شده و به دادگاه کیفری ارسال می گردد.
اگر با بررسی دادستان به این نتیجه برسد که شواهد کافی برای اثبات جرم فرد وجود ندارد، قرار منع تعقیب صادر شده و پرونده در دادسرا مختومه می شود. لازم به ذکر است که تنبیه کودک توسط والدین ددر صورتی که خارج از حد نباشد، کودک آزاری محسوب نشده و مجازاتی را در پی نخواهد داشت.
کلام آخر
در این مقاله در خصوص کودک آزاری و مجازات ان صحبت نمودیم. هر گونه رفتاری که موجب آسیب رسیدن به جسم و روان کودک شود در دسته جرایم کودک آزاری قرار می گیرد. این جرم دارای انواع مختلفی بوده که هر کدام از آن ها آسیب ها و پیامدهای مخصوص به خود را دارند. در قانون تفاوتی ندارد که جرم کودک آزاری توسط پدر و مادر انجام شده باشد یا شخص دیگری مرتکب این فعل شده باشد. اثبات جرم کودک آزاری نیازی به شاکی خصوصی ندارد و جزو جرایم عمومی است. امیدواریم اطلاعات گردآوری شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید و تاثیر گذار بوده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورت داشتن انتقاد و پیشنهاد از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.