نکات حقوقی

نحوه اثبات رابطه نامشروع و مجازات آن در قانون 💗【سال1403】⚖️

در خصوص روابط زوجین وفاداری و دوری از خیانت امری بسیار مهم و حائز اهمیت است. اما متاسفانه برخی افراد نسبت به این موضوع بی توجه هستند و درگیر روابط نامشروع می شوند. طبیعی است که این روابط به شکل پنهانی و مخفیانه است، به همین دلیل اثبات آن بسیار دشوار خواهد بود. مراجعه به وکیل روابط نامشروع در این پرونده ها از سایر دعاوی مهم تر است. در این مقاله قصد داریم نحوه اثبات رابطه نامشروع و مجازات آن در قانون را بررسی نماییم، پس تا انتهای این مقاله ما را همراهی نمایید. 

رابطه نامشروع و انواع آن 

نامشروع در لغت به معنی غلط و ناروا بودن و در قانون به معنی غیر قانونی است. در هر کشوری حد و مرز روابط با توجه به فرهنگ و قوانین آن کشور تعیین می شود. در خصوص روابط نامشروع هم قوانین کشور رابطه مشروع و نامشروع را مشخص می کند. روابط نامشروع در کشور ما به رابطه میان زن و مردی گفته می شود که بدون انجام عقد نکاح و محرمیت با یکدیگر، با هم رابطه ای فراتر از حد معقول و شرعی داشته باشند. مرجع تشخیص روابط نامشروع مرجع قضایی است. 

روابط نامشروع دامنه گسترده ای دارند و ملاک برای بررسی این روابط عرف است. در قانون کشور ما روابط نامشروع یعنی رابطه کلامی و فیزیکی که دارای محتوای غیر اخلاقی و غیر شرعی باشند و منجر به رابطه جنسی نشوند. مطابق با این تعریف روابطی مانند بوسیدن، در آغوش گرفتن و هم بستری رابطه نامشروع محسوب می شود. به چنین روابطی، روابط دون زنا یعنی کمتر از زنا گفته می شود. اما اعمال غیر فیزیکی مانند چشمک و لخند از روی شهوت جزو روابط نامشروع نخواهد بود. 

اما اگر بین زن و مرد رابطه جنسی برقرار شود، زنا رخ داده است. در شرایطی که زن و مرد با وجود داشتن همسر مرتکب زنا شوند زنای محصنه رخ داده است. رابطه جنسی بین زن و مردی که همسر ندارند و یا به دلایل مختلف امکان برقراری ارتباط جنسی با همسر وجود ندارد زنای غیر محصنه نام دارد. اگر رابطه جنسی بدون رضایت طرف مقابل انجام شده باشد هم تجاوز به عنف اتفاق افتاده است. برای بالا رفتن اطلاعات حقوقی و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه سایر مقالات ما در سایت وکیل چی را مطالعه فرمایید.

رابطه نامشروع و انواع آن

نحوه اثبات روابط نامشروع 

برای مجازات افرادی که مرتکب روابط نامشروع می شوند باید ابتدا جرم آن ها ثابت شود. همان طور که گفته شد اثبات رابطه نامشروع کار ساده ای نیست. خصوصا این که قانون هم در خصوص روابط نامشروعی که با رضایت دو طرف و در حریم خصوصی آن ها رخ می دهد به سادگی نمی تواند وارد عمل شود. با توجه به این که رابطه نامشروع از چه نوعی باشد اثبات آن هم متفاوت خواهد بود. 

اگر رابطه نامشروع به صورت زنا باشد در واقع جرم حدی رخ داده است. جرایم حدی برای اثبات نیاز به شرایط و قوانین خاصی دارد که از سایر قوانین متفاوت خواهد بود. روابط نامشروع دون زنا هم جزو جرایم تعزیزی هستند که آن ها هم شرایط خاص خود را برای اثبات جرم دارند.  

به طور کلی شرایطی برای اثبات روابط نامشروع لازم است. از جمله این شرایط اقرار به زنا، شهادت شهود و یا علم قاضی است. برای اثبات روابط نامشروع زنا اقرار شخص به انجام زنا باید 4 بار صورت بگیرد. زیرا مطابق ماده 172 قانون مجازات، حد نصاب اقرار برای جرایم حدی 4 مرتبه است. در چنین جرایمی شهادت 4 شاهد مرد هم برای اثبات جرم ضروری است. در مورد روابط دون زنا مانند سایر جرایم تعزیزی، یک بار اقرار فرد و شهادت 2 شاهد کافی است. البته علم قاضی هم که بر اساس شواهد و مدارک است می تواند وقوع جرم را اثبات نماید. 

مجازات رابطه نامشروع در قانون 

روابط نامشروع مطابق با قوانین مجازات اسلامی جرم شناخته شده و بنابراین مرتکب شونده آن باید مجازات شود. اما نوع رابطه نامشروع رخ داده هم در میزان مجازات آن تاثیر گذار است. مطابق با قانون هر گاه زن و مردی بدون عقد و محرمیت روابط غیر شرعی با یکدیگر داشته باشند به 1 تا 99 ضربه شلاق متهم می شوند. البته قاضی با توجه به شرایط پرونده می تواند این حکم را به جریمه نقدی و یا تبعید تبدیل نماید. 

در صورتی که رابطه نامشروع با اکراه همراه باشد تنها فرد اکراه کننده مجازات خواهد شد. یعنی اگر مردی زنی را به بوسیدن مجبور نماید تنها مرد محکوم به مجازت است و برای زن مجازاتی در نظر گرفته نمی شود. مجازات این جرم هم مانند سایر روابط نامشروع بین 1 تا 99 ضربه شلاق است. 

اگر رابطه بین زن و مرد زنا باشد، در صورتی که زنا محصنه انجام شده باشد، مجازات زن 100 ضربه شلاق و سنگسار است. مجازات مرد در چنین شرایطی 100 ضربه شلاق، تبعید از محل سکونت و تراشیدن سر است. اما مجازات زنای محصنه برای بار اول 100 ضربه شلاق است و اگر این عمل تا بار چهارم تکرار شود مجازات آن اعدام است. در صورتی که تجاوز به عنف صورت بگیرد، یعنی مردی زن را وادار به زنا نماید مجازات او 1000 ضربه شلاق و سپس اعدام است. 

مجازات رابطه نامشروع در قانون

مدارک لازم برای اثبات رابطه نامشروع 

مدارکی که برای اثبات رابطه نامشروع وجود دارد همان شهود و اقرار فرد مجرم است. اما با توجه به این که معمولا چنین روابطی به صورت مخفیانه خواهد بود احتمال وجود شاهد بسیار کم است. در این شرایط خصوصا زمانی که روابط نامشروع با اکراه انجام شده باشد نیاز به اثبات جرم خواهد بود.  

برای اثبات جرم می توان به پزشکی قانونی مراجعه کرد. البته گواهی پزشکی قانونی مدرک به حساب نمی آید و تنها می تواند مدارک لازم برای ایجاد تشخیص قاضی را فراهم نماید. برای مراجعه به پزشکی قانونی زمان اهمیت زیادی دارد. در واقع تنها تا 72 ساعت پس از رابطه نامشروع امکان مراجعه به پزشکی قانونی و دریافت گواهی وجود دارد. پزشکی قانونی با توجه به آثار به جا مانده مانند پوست، مو و سایر شواهد وقوع و یا عدم وقوع رابطه نامشروع را تعیین می نماید. 

گواهی پزشکی قانونی به دادگاه ارائه شده و دادگاه با توجه به این گواهی و سایر مدارک و شواهد موجود پرونده را بررسی نموده و در صورت مجرم شناخته شدن فرد، مجازات وی را تعیین می نماید.   

نکات مهم در رابطه نامشروع 

در خصوص روابط نامشروع نکات مهمی وجود دارد که توجه به آن ها ضروری است. لازم به ذکر است که روابط نامشروع از هر نوعی که باشد قابل بخشش و گذشت نیست. حتی اگر فردی که مرتکب به روابط نامشروع شده است، شاکی خصوصی هم نداشته باشد باید مجازات شود. هر عملی که خلاف عفت عمومی جامعه باشد مانند بی حجابی جزو روابط نامشروع محسوب می شود.  

اگر زنی که متاهل است درگیر روابط نامشروع شود، قانون برای همسر او حق طلاق را در نظر می گیرد و اگر زن حق طلاق داشته باشد این حق از وی گرفته می شود. اما داشتن رابطه نامشروع زن سبب از بین رفتن حق وی در خصوص مهریه و نفقه نخواهد شد. همچنین این موضوع حق ارث زن از مرد را از بین نمی برد. در صورتی که این زوج دارای فرزند باشند، تعیین تکلیف حضانت فرزندان بر عهده قاضی است. در این شرایط قاضی با توجه به منافع و مصلحت فرزند، والد دارای حق حضانت را مشخص می نماید. 

اگر زن محل زندگی مشترک خود را ترک کند و مرتکب روابط نامشروع شود، قانون اجازه ازدواج مجدد را به همسر او می دهد. در چنین موقعیتی زن نمی تواند به دلیل ازدواج مجدد  همسر تقاضای طلاق داشته باشد. برقراری روابط نامشروع توسط مرد متاهل هم حق طلاق را برای همسر او به همراه دارد.

نکات مهم در خصوص رابطه نامشروع

مراجعه به وکیل روابط نامشروع 

در پرونده های روابط نامشروع پیچیدگی های زیادی وجود داد. به ویژه زمانی که تجاوز به عنف و یا رابطه اجباری اتفاق افتاده باشد ممکن است افراد به دلیل حفاظت از آبروی خود امکان پیگیری پرونده را نداشته باشند. در چنین شرایطی مراجعه به یک وکیل با تجربه در زمینه روابط نامشروع می تواند بسیار به شما کمک نماید. می توان گفت اثبات جرم رابطه نامشروع بسیار دشوار است و بدون کمک وکیل ممکن است غیر قابل انجام باشد.  

تعیین نوع و میزان رابطه و این که آیا رابطه انجام شده در دسته روابط نامشروع قرار می گیرد یا خیر هم دشوار است و قانون باید مطابق با عرف این موضوع را تعیین کند. اما تجسس در امور پنهانی زندگی افراد در خصوص این مجازات امکان پذیر نمی باشد مگر این که پرونده شاکی خصوص داشته باشد. 

کلام آخر 

در این مقاله در خصوص نحوه اثبات رابطه نامشروع و مجازات آن در قانون صحبت نمودیم. رابطه نامشروع به ارتباط خارج از عرف میان زن و مردی است که خطبه عقد نکاح نخوانده اند. با توجه به نوع روابط نامشروع مجازات هایی مختلفی مانند شلاق، جریمه نقدی و در برخی موارد زنا اعدام خواهد بود. در خصوص اثبات این جرایم وجود مدارک مختلفی مانند شهود مورد نیاز است. با کمک یک وکیل با تجربه در زمینه روابط نامشروع بهتر می توان چنین پرونده هایی را پیگیری نمود. امیدواریم اطلاعات این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد شما عزیزان می توانید از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.     

5/5 - (1 امتیاز)

سحر نیری

سحر نیری هستم. کارشناسی ارشد شیمی از دانشگاه رازی کرمانشاه. تاکنون با چندین سایت محتوانویسی همکاری داشتم و به دلیل علاقه ای که به مسائل حقوقی دارم؛ چند ماهی است که با مجله وکیل چی همکاری می کنم و از نویسندگی لذت می برم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × دو =

دکمه بازگشت به بالا