مجله حقوقی

7 نکته مهم درباره وکالت بلاعزل⭐【سال1403】⚖️

گاهی اوقات افراد ناچار هستند برای انجام برخی امور و یا حتی در خصوص اموال خود به فردی دیگر وکالت دهند. در این هنگام باید بسیار دقت نمود که وکالت نامه ای درست تنظیم گردد تا عواقب نامطلوب آن کاهش یابد. لازم است اطلاعات کافی را در خصوص وکالت بلاعزل داشت و نکات مهم وکالت بلاعزل را در نظر گرفت. برای کسب اطلاعات در خصوص این نوع وکالت، تا انتهای این مطلب از سایت وکیل چی با ما همراه باشید.

وکالت بلاعزل

وکیل فردی است که نمایندگی انجام امور مشخصی را به عهده می گیرد. فردی هم که به وکیل وکالت می دهد، موکل نام دارد. وکالت ممکن است برای انجام برخی امور اداری و بانکی باشد، می تواند برای خرید و فروش اموال، املاک و پیگیری امورات آن ها اعطا شود و یا برای دفاع از موکل در برابر قانون باشد. وکالت بلاعزل یکی از انواع گوناگون وکالت است که معمولا برای خرید و فروش اموال و املاک تنظیم می شود.

این نوع وکالت به گونه ای از آن اطلاق می شود که طی آن موکل نمی تواند وکیل خود را عزل نماید. در واقع موکل حق فسخ وکالت و یا پس گرفتن وکالت اعطا شده را ندارد. در واقع این موضوع در بندهای قرارداد وکالت، به عنوان شروط ضمن عقد، قید شده است. به همین دلیل، این نوع وکالت، می تواند منجر به بروز مشکلات گوناگون شود. امروزه شاهد این موضوع هستیم که بسیاری از افراد با در دست داشتن این نوع وکالت، اقدام به انجام کلاهبرداری های مختلف می نمایند، به همین دلیل، باید به نکات مهم وکالت بلاعزل دقت نمود.

به دلیل ناتوانی موکل در عزل وکیل، امکان جلوگیری از چنین اقداماتی هم امکان پذیر نیست. به همین دلیل، باید در انتخاب وکیل برای اعطای وکالت بلاعزل دقت بیشتری داشت تا مشکلات حقوقی پیشامد نکند.

وکالت بلاعزل

نکات مهم در اعطای وکالت بلاعزل

  برای کاهش مشکلات حقوقی، بهتر است خود فرد معاملات و امورات مربوط به آن را انجام دهد. اما در صورتی که ناچار به اعطای وکالت از نوع بلاعزل شدید، به نکات مختلف توجه نمایید تا از عواقب ناشی از آن کاسته شود. یکی از نکات مهم در این زمینه این است که این وکالت، با مرگ و یا جنون یکی از طرفین و یا استعفای وکیل باطل می شود. پس لازم است در صورت انجام معامله با چنین وکالتی، هر چه سریع تر برای اخذ سند و مدارک رسمی اقدام گردد.

از دیگر مواردی که در خصوص این نوع وکالت وجود دارد، این است که با اعطای وکالت ، انجام اقدامات مربوط به موضوع مورد وکالت، از موکل سلب نمی گردد. به عبارت دیگر، اگر فردی ملک خود را با اعطای وکالت بلاعزل به فروش برساند، موکل یعنی همان فروشنده، می تواند امورات مربوط به ملک را انجام دهد. پس امکان فروش مجدد ملک توسط موکل وجود دارد. در چنین شرایطی، باید در قرارداد وکالت به صورت صریح و روشن قید گردد که موکل حق هیچ گونه اقدامی را در خصوص ملک مورد نظر نخواهد داشت.

از دیگر نکات مهم وکالت بلاعزل این است که حتما باید دقت شود که قرارداد تنظیم شده، دارای تاریخ مشخصی باشد. یعنی در قرارداد ذکر شود که این وکالت برای مدت معین به وکیل اعطا شده است. در غیر این صورت، مادامی که طرفین زنده باشند و به جنون مبتلا نباشند، وکیل می تواند با توجه به وکالت نامه، اقدامات گوناگون را انجام دهد.

اهمیت تنظیم سند پس از اعطای وکالت

هنگام معامله با وکالت، تا زمان تنظیم سند رسمی، فروشنده یا همان موکل، به عنوان مالک شناخته می شود. پس امکان هر گونه دخل و تصرف و کلاهبرداری وجود دارد. در این هنگام حتما باید توجه شود که هم زمان با تنظیم وکالت نامه، مبایعه نامه نیز تنظیم گردد تا مالکیت خریدار، تا حدودی به رسمیت شناخته شود. با در دست داشتن مبایعه نامه، می توان در صورت بروز مشکل، با استفاده از آن، مالکیت خود را اثبات نمود. در غیر این صورت، اگر تنها وکالت نامه تنظیم شده باشد، موکل می تواند ادعا نماید که تنها برای انجام امورات اداری به وکیل وکالت داده است.

از طرف دیگر، ممکن است موکل دارای انواع بدهکاری باشد. امکان داشتن بدهی به سیستم بانکی، افراد حقیقی و حقوقی وجود دارد. در این شرایط، بدهکاران موکل می توانند نسبت به فروش اموال وی از طریق ثبت شکایت، اقدام نمایند. شکایت های مربوط به مهریه نیز می تواند در سامانه ثبت شده و زوجه موکل، اقدام به مطالبه مهریه از طریق توقیف و فروش اموال موکل نماید.

در هنگام تنظیم قرارداد وکالت، می بایست طرفین، قرارداد را با دقت مطالعه نمایند و تمام نکاتی که مورد نظر هر یک از طرفین می باشد، باید با جزئیات در قرارداد قید شود. توصیه می شود که در دفاتر اسناد رسمی، اقدام به تنظیم وکالت نامه نمایید تا به صورت کاملا قانونی و اصولی انجام گردد.

اهمیت تنظیم سند پس از اعطای وکالت

مدارک لازم برای تنظیم وکالت نامه بلاعزل

اعطای وکالت از هر نوع که باشد، حداقل مابین دو نفر می باشد، یکی فردی که اعطا کننده وکالت است، که همان فروشنده یا موکل می باشد. طرف دیگر هم وکیل است که به وی وکالت داده می شود. جهت تنظیم وکالت نامه، لازم است که طرفین آن همراه مدارک شناسایی مانند کارت ملی و شناسنامه حضور داشته باشند. در برخی از موارد، ممکن است فروشندگان چند نفر باشند، به عنوان مثال، ملک وراثتی یا شراکتی باشد. از طرف دیگر ممکن است خریداران دو یا چند نفر باشند که با عنوان شراکت، تصمیم به خرید ملک مورد نظر را دارند. در هر یک از این شرایط حضور تمامی افراد و مدارک شناسایی آن ها الزامی است.

یکی از نکات مهم در وکالت بلاعزل این است که بهتر است از انجام معاملات این چنینی که دارای چند فروشنده یا خریدار هستند، پرهیز نمود. زیرا در صورت بروز اختلافات، برقراری توافق میان چندین نفر بسیار دشوار است. با توجه به این که احتمال ایجاد اختلافات هم در چنین مواقعی بیشتر است، این معاملات نیازمند دقت بالایی می باشند.

در صورتی که وکالت بلاعزل برای خرید و فروش ملک تنظیم شود، وجود مدارک ملک نیز الزامی است. طی این شرایط باید مدارک مورد بررسی کامل قرار بگیرد و مالکیت فروشنده محرض گردد. در صورت نیاز، باید استعلامات لازم هم به عمل آید تا از صحت مدارک اطمینان حاصل شود.

توصیه های لازم در خصوص وکالت

لازم به ذکر است که بهتر است برای انجام معاملات مختلف، از این نوع وکالت استفاده نگردد. زیرا امکان کلاهبرداری و سوء استفاده در این روش زیاد است. اما در صورت لزوم به تنظیم وکالت نامه بلاعزل، باید تمام بررسی ها و احتیاط های لازم به عمل آید. می توان از افراد خبره و با تجربه هم مشاوره دریافت نمود. توصیه می شود با افراد ناشناس که هیچ گونه شناختی از آن ها ندارید، معاملات وکالتی انجام ندهید.

این وکالت با توجه به محدودیتی که در فسخ آن وجود دارد، برای انجام کارهای اداری مناسب تر می باشد. قطعا باید وکالت نامه به صورت کتبی و قانونی تهیه و تنظیم شود، قراردادها و توافقات شفاهی فاقد ارزش و اعتبار قانونی می باشند. وکالت نامه باید به امضا طرفین برسد و در دو نسخه تهیه گردد. یکی از این نسخه ها مربوط به فروشنده و دیگری برای خریدار می باشد.

در صورتی که وکالت نامه برای ملک و املاک تنظیم می شود و برای فروش نیست، حتما در متن آن این موضوع قید گردد. در غیر این صورت، وکیل می تواند نسبت به فروش و یا هر گونه دخل و تصرف دیگری در ملک مورد نظر اقدام نماید.

توصیه های لازم در خصوص وکالت

مزایا و معایب وکالت بلاعزل

هر اقدامی که هر فردی در زندگی خود انجام می دهد، عواقب خاص خود را دارد. این تصمیمات مزایا و معایب مشخصی دارند که این موضوع در خصوص وکالت بلاعزل نیز صادق می باشد. از مزایای این وکالت سرعت بالای انجام معاملات است. در واقع برای خرید و فروش اموال و املاک مختلف، نیاز به مراجعه به ادارات مختلف و پیگیری های مختلف خواهد شد. از همین رو، کارها با سرعت بالاتری پیش می رود. در این نوع معاملات، فروشنده بعد از اعطای وکالت، پیگیری امور را به خریدار یا همان وکیل می سپارد.

سهولت انجام کارها و معاملات هم با اعطای چنین وکالتی ، افزایش می یابد. انعطاف پذیری معاملات هم در این روش بیشتر می شود، یعنی با در نظر گرفتن شرایطی مختلف، می توان در انجام امورات انعطاف ایجاد نمود. اما این روش، معایب خاص خود را هم دارد که ممکن است نتایج جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.

از آن جا که این نوع وکالت، مستلزم ارائه اختیارات گوناگون به وکیل می باشد، امکان سوء استفاده و کلاهبرداری زیاد است. بسیاری از پرونده های موجود در دادگاه ها و محاکم قضایی، شاهدی بر این ادعا می باشد. در چنین شرایطی، امنیت معاملات کاهش می یابد و افراد نمی توانند با خیال آسوده معامله نمایند و همواره نگرانی های مربوط به خطرات احتمالی همراه افراد می باشد.

هزینه وکالت بلاعزل

وکالت بلاعزل را می توان به صورت دست نویس تهیه نمود و طرفین قرارداد و همچنین شهود آن را امضا کنند. در این شرایط، اعطای وکالت بلاعزل، هزینه ای نخواهد داشت، اما بهتر است برای این امر به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمود و وکالت نامه ای اصولی تنظیم کرد. این دفاتر هزینه ای را به عنوان حق تحریر دریافت می کنند که مطابق با تعرفه ای است که توسط قوه قضاییه تعیین و ابلاغ شده است. این تعرفه برای تنظیم انواع وکالت نامه متفاوت خواهد بود.

این تعرفه، هر سال با توجه به تورم و افزایش قیمت ها، تغییر می یابد. در صورتی که با توجه به شرایط و توافقات انجام شده، نیاز به تنظیم بیش از یک برگه داشته باشد، باید هزینه های آن نیز پرداخت گردد. معمولا پرداخت این هزینه ها به عهده فروشنده و یا فردی است که قصد ارائه وکالت دارد. اما در نهایت توافق طرفین است که فرد پرداخت کننده را مشخص می کند.  

هزینه وکالت بلاعزل

مراجعه به وکیل در خصوص تنظیم وکالت نامه

همان طور که گفته شد، در اعطای وکالت بلاعزل، احتمال وقوع مشکلات مختلف وجود دارد. به همین دلیل با تنظیم قراردادی اصولی و در چارچوب قانون، می توان این مشکلات را به حداقل رساند. به همین دلیل نیاز است که از افراد خبره و با تجربه که دارای سواد حقوقی هستند و نسبت به تنظیم چنین قراردادهایی، مسلط می باشند کمک گرفت.

وکیل پایه یک دادگستری فردی است که دارای تجربه کافی در تنظیم انواع قراردادها از جمله وکالت نامه ها می باشد. وی با تکیه بر اطلاعات و سوابق خود، بهترین و قانونی ترین وکالت نامه را برای موکلین تنظیم می نماید. در چنین شرایطی، امکان بروز مشکلات و اختلافات کاهش یافته و در صورت بروز اختلاف هم، تدابیر لازم برای حل و فصل آن اندیشیده شده است. در این زمینه می توانید از بهترین وکیل در تهرانسر مشاوره گرفته و از او برای کمک به تنظیم وکالت نامه بلاعزل کمک گرفت.

کلام آخر

بهتر است که هر فردی در هنگام انجام معاملات، شخصا پیگیر امور مربوطه باشد. اما در صورتی که ناچار به اعطای وکالت بلاعزل شدید، به نکات مختلف توجه نمایید تا مورد کلاهبرداری و سوء استفاده قرار نگیرید. در این نوع وکالت، امکان فسخ وکالت و یا عزل وکیل وجود ندارد، به همین دلیل وکالت بلاعزل نام دارد. بهتر است که این وکالت در دفترخانه و به کمک یک فرد ماهر تنظیم شود. سایت وکیل چی در تلاش است تا به افزایش اطلاعات حقوقی شما خوانندگان گرامی کمک کند. در صورتی که هر گونه سوالی در زمینه این نوع وکالت دارید می توانید سوال خود را برای ما کامنت کنید. از همراهی شما صمیمانه سپاسگزاریم.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا