نکات حقوقی

مراحل طلاق از طرف مرد ⭐【سال1403】⚖️

طلاق ممکن است از طرف مرد و یا زن باشد و ممانعتی بر ارائه دادخواست طلاق وجود ندارد. اما به طور کلی با توجه به قوانینی که در امور خانواده وجود دارد و حق طلاق را به مرد می دهد، ارائه دادخواست طلاق از طرف مرد کمی راحت تر است. اما در هر صورت با داشتن این حقوق حتی در صورت پرداخت حق و حقوق زن، مرد نمی تواند بدون طی کردن مراحل قانونی زن را طلاق دهد. در این مقاله ما به بررسی مراحل درخواست طلاق از طرف مرد می پردازیم. در ادامه همراه ما باشید.

درخواست طلاق از طرف مرد چگونه انجام می شود؟

مطابق با نظام حقوقی کشور، طلاق می تواند به صورت توافقی یا از طرف زن و یا از طرف مرد درخواست شود. در گذشته آقایان این اجازه را داشتند که هر موقع که اراده کنند بتوانند بدون ارائه هیچ دلیل و گواهی همسرشان را طلاق دهند. اما در حال حاضر این فرآیند کمی تغییر یافته است تا از ظلمی که به زنان در این پروسه وارد می شد جلوگیری کند . طبق این قانون و با توجه به اختیارات مرد در خانواده، ناهنجاری های بسیاری از طرف آن ها به وجود می آید و باعث سستی بنیان خانواده به خصوص در کسانی که از نظر مالی وضعیت خوبی دارند می شود.

در این بخش می خواهیم چگونگی درخواست طلاق از طرف مرد را توضیح دهیم و مراحل آن را مطابق با آنچه که در قوانین مدنی به ثبت رسیده است بیان کنیم. مردان تنها با داشتن دو شاهد عادل و پرداخت مهریه و نفقه همسرشان، می توانند او را طلاق دهند و زنان حق هیچ گونه اظهار نظر در این مورد را نخواهند داشت. بسیاری از این طلاق ها بیش تر از روی لجبازی و منفعت طلبی و بی توجهی مرد به شرایط زن انجام می شود و در بسیاری از موارد پس از جدایی مرد از کرده خود پشیمان شده و تصمیم می گیرد که به زندگی خود برگردد.

اما در حال حاضر تغییراتی هر چند جزئی در این روند ایجاد شده است تا از هرج و مرج ایجاد شده و تعدد پرونده های طلاق در دادگاه های خانواده جلوگیری کند و باعث شود تا مردان در مسیر پیگیری پرونده به خاطر از تصمیم خود صرف نظر کنند.

درخواست طلاق از طرف مرد چگونه انجام می شود؟

مراحل درخواست طلاق از طرف مرد چیست؟

همان طور که گفته شد، مرد می تواند مطابق با اراده و خواست خود هر زمان که صلاح بداند برای طلاق تصمیم بگیرد و از همسرش جدا شود. اما مراحلی که برای طلاق از طرف مرد مطابق با قوانین جدید باید طی شود این حقوق یک طرفه را تا حدی از زوج گرفته است. این مراحل به شرح زیر می باشند:

مرحله اول: در اولین گام مرد باید درخواست طلاق اینترنتی را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برساند و هم زمان پس از شرکت در جلسات مشاوره، گواهی عدم سازش را که از مرکز جامع مراقبت از خانواده صادر شده است در سامانه به ثبت برساند.

مرحله دوم: حضور در دادگاه خانواده در جلسه اول و ارائه توضیحات لازم به قاضی دادگاه خانواده و بیان علل درخواست که البته مرد می تواند حتی بدون دلیل این دادگاه را به پایان برساند، چون حق طلاق با مرد می باشد.

مرحله سوم: معرفی یکی از نزدیکانی که به زندگی شخصی آن ها اشراف داشته و می‌تواند هم چون یک داور ایفای نقش کند و در مورد زوج و زوجه نظر دهد. در این مرحله زن و مرد هر کدام باید داوری مجزا را به دادگاه معرفی نمایند. از شرایط این شخص این است که حتما فرد مورد نظر باید متاهل باشد.

مرحله چهارم: پرداخت تمامی حق و حقوق زن؛ اگر درخواست طلاق از طرف مرد باشد، او موظف است که تمامی حق و حقوق مالی زن را از جمله نفقه، مهریه، اجرت المثل و نحله و تنصیف اموال را در صورت ثبت در عقدنامه پرداخت نماید.

مرحله پنجم: دریافت گواهی عدم سازش از دادگاه در صورت نظر تایید نظر قاضی نسبت به عدم انصراف مرد از درخواست طلاق.

مرحله ششم: مراجعه به دفاتر ازدواج و طلاق همراه با گواهی صادر شده از طرف دادگاه خانواده و جاری کردن خطبه طلاق بین زوجین.

شرایط مورد نیاز برای درخواست طلاق از طرف مرد

مطابق با قوانین مدنی کشور، اگر مردی که حق طلاق با اوست درخواست طلاق را ارائه دهد، لازم است که اهلیت داشته باشد، یعنی این فرد باید عاقل، بالغ، قاصد و مختار باشد و در صورت نداشتن هر کدام از این شروط درخواست طلاق از طرف مرد رد می شود.

حال باید بدانیم منظور از 4 شرط ذکر شده چیست؟ اگر مردی که درخواست طلاق می دهد از نظر عقلی مشکل داشته باشد و یا غیر بالغ باشد، یعنی از نظر روانی سالم نباشد، نمی تواند ارائه دهنده دادخواست طلاق باشد. همچنین اگر زوج بدون اختیار خود و یا با اجبار شخص دیگری تصمیم به جدایی بگیرد، این طلاق از نظر شرعی درست نمی باشد. پس شرط اولیه برای درخواست طلاق از طرف مرد، داشتن هم زمان این ۴ ویژگی می باشد.

از دیگر شرایطی که باعث پذیرش درخواست طلاق از طرف مرد می شود، توانایی در مسائل مالی می باشد. طبق آنچه که در شروط طلاق در سند ازدواج ذکر شده است، مرد مکلف به پرداخت تمامی حق و حقوق مادی زن است. یکی از این موارد مهریه می باشد. مهریه یا صداق هم چون بدهی و قرضی است بر عهده مرد است و هر زمان که زن آن را طلب کند، موظف به پرداخت آن می باشد.

مهریه ممکن است عندالمطالبه و یا عندالاستطاعه باشد. اگر مهریه ثبت شده در سند ازدواج عندالمطالبه باشد، مطابق با قوانین هر زمان که زوجه درخواست کند مرد موظف به پرداخت آن می باشد و زمانی که تصمیم به طلاق بگیرد بدون پرداخت آن نمی تواند از همسرش جدا شود. ولی در مهریه عندالاستطاعه زن زمانی می تواند مهریه خود را طلب کند که بتواند ثابت کند همسرش از تمکن مالی برخوردار است.

اگر وضعیت مالی مرد به حدی نباشد که بتواند آن را یکجا پرداخت کند، می تواند از دادگاه درخواست اعسار کند و به صورت اقساط آن را پرداخت نماید. از دیگر حقوقی که بر عهده مرد است پرداخت نفقه می باشد. اگر درخواست طلاق از طرف مرد باشد و دلیل بر عدم تمکین زن نداشته باشد، باید در دوران عده نفقه او را به طور مرتب پرداخت نماید.

شرایط مورد نیاز برای درخواست طلاق از طرف مرد

علت حضور داور در زمان درخواست طلاق از طرف مرد

یکی از مراحلی که برای درخواست طلاق از طرف مرد در نظر گرفته شده است ارجاع داوری می باشد که این مورد در قوانین جدید ثبت شده و لحاظ گردیده است که در گذشته این مورد در مراحل انجام طلاق قرار نداشت. اگر مردی تصمیم به جدایی از همسر خود داشته باشد، دادگاه در اولین قدم او را به معرفی یک داور موظف می کند. مطابق با این مرحله، زن و شوهر مکلف اند که در مدت زمان یک هفته یکی از نزدیکان متاهل شان را که بالای 30 سال سن داشته باشد و به تمامی مسائل شرعی خانوادگی و اجتماعی آگاه باشد به عنوان داور معرفی نمایند. اگر زن و شوهر نتوانند داور مربوطه را که مورد تایید دادگاه باشد معرفی کنند، زوجین می توانند داورشان را از افراد دارای صلاحیت دیگر انتخاب کنند و اگر باز هم موفق نشوند دادگاه برای آن ها داوری را تعیین می کند.

گواهی عدم امکان سازش چیست؟

بعد از این که زوجین داوری را به دادگاه معرفی کردند و داور نظر خود را در مورد زندگی مشترک آن ها به دادگاه اعلام نمود، دادگاه به صورت ویژه موضوع طلاق را بررسی خواهد کرد. البته لازم به ذکر است که مرحله ارجاع داوری آن چنان که شاید و باید تحقق نمی یابد و بیش تر جنبه تشریفاتی دارد. اگر دادگاه تشخیص دهد که زوجین نمی توانند با یکدیگر سازش کنند و مرد تمایلی به ادامه زندگی ندارد، گواهی عدم امکان سازش را صادر می نماید و تنها در این صورت است که در دفاتر ازدواج و طلاق سردفتردار صیغه طلاق را جاری خواهد کرد. گواهی عدم امکان سازش زمانی صادر می شود که اگر درخواست طلاق از طرف مرد باشد، تمامی حقوق مالی زن را پرداخت کرده باشد. طبق قوانین حمایت از خانواده، مدتی که این گواهی عدم سازش اعتبار دارد تنها سه ماه می باشد و اگر زوجین بعد از سه ماه به دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کنند صیغه طلاق برای آن ها جاری نخواهد شد.

درخواست طلاق از طرف مرد در دوران عقد

دوران عقد به دوره ای گفته می شود که دختر و پسر پس از گذراندن مراحل اولیه ازدواج، با عقد دائم به صورت رسمی زن و شوهر اعلام شوند اما به دلیل انجام تشریفات لازم برای عروسی و آشنایی بیش تر و تهیه و تامین شرایط مورد نیاز برای آغاز زندگی دوره ای را به عنوان دوره عقد بگذرانند. اگر زوجین در این دوره به مشکل بر بخورند و مرد تصمیم به جدایی بگیرد، درخواست طلاق از طرف مرد در دوران عقد با دورانی که در زندگی مشترک به سر می‌برند، تفاوتی نخواهد داشت و هر زمانی که مرد تصمیم به طلاق بگیرد، می تواند با ارائه مدارک شناسایی هم چون شناسنامه و کارت ملی و عقدنامه در دفاتر خدمات قضایی درخواست طلاق خود را به ثبت برساند.

در این مورد نیز مرد موظف است که تمام حقوق زن را هم چون نفقه و مهریه پرداخت کند. تفاوتی که طلاق در دوران عقد با دوران ازدواج دارد، این است که اگر زن در این مدت باکره بوده باشد و رابطه ای با همسرش نداشته باشد، مهریه او نصف خواهد شد. همچنین اگر مرد بتواند ثابت کند که با وجود داشتن محلی برای سکونت، زن از آمدن به منزل خودداری کرده است، با دریافت گواهی عدم تمکین، زن مستحق دریافت نفقه نخواهد شد.

درخواست طلاق از طرف مرد در دوران عقد

معایب درخواست طلاق از طرف مرد چیست؟

درست است که حق طلاق در کشور ما با زوج است، اما نمی توان گفت که درخواست طلاق از طرف مرد هیچ عیب و ایرادی ندارد و به راحتی امکان پذیر است. معایبی که درخواست طلاق از طرف مرد به همراه دارد شامل موارد زیر می باشد:

  • اگر زن به حکم دادگاه اعتراض کند، حکم طلاق نمی تواند به سرعت صادر شود و مدت زمانی حدود 4 تا 6 ماه به طول می انجامد.
  • در صورت اعتراض زن به حکم صادر شده، مراحل طلاق پیچیده می شود و در برخی موارد ممکن است به مدت یک سال و حتی بیش تر نیز ادامه پیدا کند.
  • اگر جزو شروط طلاق ثبت شده در عقدنامه برای زن حق تنصیف اموال در نظر گرفته شده باشد، در صورتی که برای زن مورد اخلاقی از نظر دادگاه تعیین نشود، مرد باید نصف اموال و دارایی هایی که بعد از ازدواج به دست آورده است را به زن ببخشد.
  • در صورتی مرد می تواند از همسرش به صورت یک طرفه جدا شود که تمامی حقوق زن را پرداخت کند و با توجه به بالا بودن قیمت سکه و مهریه های ثبت شده، پرداخت این مبالغ به صورت یک جا کار راحتی نیست.

طلاق غیابی از طرف مرد چگونه است؟

اگر درخواست طلاق از طرف مرد باشد و دادخواست خود را به مراجع قضایی ارائه دهد، لازم است که زوجه در جلسات دادگاه و مشاوره شرکت نماید. وقتی که زن از حضور در جلسات ممانعت کند، در این صورت حکمطلاق به صورت غیابی صادر می شود. اما در این صورت نیز برای این که دادگاه بتواند رای طلاق غیابی از طرف مرد را صادر کنند، لازم است مرد تمامی حقوق زن را پرداخت کند. بعد از صدور رای دادگاه، به زوجه مدت 20 روز فرصت داده می‌ شود تا به حکم دادگاه اعتراض کند. اگر در این مدت از طرف زن و یا وکیل او لایحه اعتراضی به دادگاه ارائه شود، پرونده مجددا به جریان می‌افتد. اما اگر اعتراضی در کار نباشد، صیغه طلاق به صورت رسمی و غیابی جاری می شود.

کلام آخر

در این مقاله در مورد مراحل درخواست طلاق از طرف مرد و شرایط آن صحبت کردیم. امیدواریم که مطالب ذکر شده برای شما مفید بوده باشد. از این که تا پایان همراه ما بودید از شما سپاس گزاریم. سایت وکیل چی منتظر دریافت نظرات و پیشنهادات شما در خصوص مطالب عنوان شده می باشد، پس با ما در ارتباط باشید. برای مشاهده مقاله بهترین وکیل در ایران کلیک کنید.

آیا مرد برای درخواست طلاق باید دلایلی را ارائه کند؟

به لحاظ قانونی، مرد برای درخواست طلاق نیازی به ارائه دلیل ندارد.

آیا ارجاع به امر داوری جزو مراحل اصلی طلاق از طرف مرد است؟

بله طبق قانون حمایت خانواده، یکی از مراحل اصلی طلاق از طرف مرد، ارجاع به امر داوری است.

مدارک مورد نیاز برای درخواست طلاق از طرف مرد چیست؟

شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج

5/5 - (1 امتیاز)

صدف طاهری

سلام صدف طاهری هستم. دارای چندین سال سابقه تولید محتوا در زمینه مسائل حقوقی و وکالت می باشم، در حال حاضر در سایت وکیل چی به عنوان نویسنده تحت وب مشغول به فعالیت هستم. هدف من تولید محتوای مفید برای کاربران است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت + هفده =

دکمه بازگشت به بالا