نکات حقوقی

طلاق غیابی از طرف مرد ⭐【سال1403】⚖️

زن و شوهر ممکن است در آغاز زندگی و یا سال ها بعد و پس از داشتن چندین فرزند به این نتیجه برسند که دیگر تمایل به داشتن زندگی مشترک با یکدیگر ندارند و ادامه آن برایشان ناممکن است. از این رو به صورت توافقی و یا یک طرفه تصمیم به جدایی می گیرند. طلاق انواع مختلفی دارد که یکی از آن ها طلاق غیابی از طرف مرد می باشد. طلاق غیابی زمانی اتفاق می‌افتد که زوجین در مراحل رسیدگی به پروسه طلاق حاضر نباشد که در این زمان نوعی طلاق یک طرفه انجام می شود. طلاق غیابی شرایط خاص خود را دارد، پس برای کسب اطلاعات بیش تر در این زمینه در ادامه مقاله همراه ما باشید.

منظور از طلاق غیابی از طرف مرد چیست و چه شرایطی دارد؟

مطابق با قوانین کشور ما و طبق آنچه که با احکام دینی ادغام شده است و همه آن ها نشات گرفته از احکام اسلامی می باشد، مرد مجاز است هر موقع که تصمیم بگیرد حتی بدون نیاز به ارائه دلایل محکمه پسند همسر خود را طلاق دهد. جدایی زوجین مطابق با تصمیم یک طرفه از سوی مرد نیازی به رضایت زن ندارد و مرد هر موقعی که بخواهد می تواند با رجوع به مراجع قضایی هم چون دادگاه خانواده، مطابق با ماده 1133 قانون مدنی کشور برای جدایی از همسرش دادخواستی را ارئه دهد.

یکی از روش هایی که مرد می تواند از از همسر خود جدا شود، طلاق غیابی می باشد. طلاق غیابی از طرف زن و مرد به طلاقی گفته می شود که طی مراحل آن و در زمان پیشرفت پرونده، زن و یا وکیل او در هیچ کدام از دادگاه ها حاضر نشوند و به ابلاغیه هایی که به دست آن ها می رسد نیز توجهی نداشته باشند. حتی از ارائه لایحه برای دفاع از خود نیز اقدامی نکنند. در نتیجه دادگاه به دلیل عدم توجه زن، حکم طلاق غیابی را صادر می کند. طبق قوانین آیین دادرسی مدنی کشور، طلاق غیابی از طرف مرد برای مدت 20 روز از جانب زن قابل واخواهی می باشد و زن می تواند به حکم صادر شده اعتراض کند. برای این که طلاق غیابی از طرف مرد بتواند تحقق یابد شرایطی لازم است که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد.

طلاق غیابی که بین زوجین انجام می شود، هم از جانب مرد و هم از جانب زن ممکن است اتفاق بیفتد. اما شرایطی که برای هر کدام از زن و مرد وجود دارد با یکدیگر متفاوت است. مطابق با آنچه گفته شد، طلاق غیابی از طرف مرد باید طبق مقررات و قوانین موجود باشد و لازم است مرد حقوق مالی زن را پرداخت کند و سپس او را طلاق دهد تا حقوق او بعد از جدایی ضایع نشود.

یکی از حقوق مالی مورد توجه زن مهریه می باشد که مرد باید قبل از ارائه دادخواست طلاق در مورد پرداخت آن به نتیجه برسد. همچنین اگر زن برای دریافت اجرت المثل ایام زندگی واجد شرایط باشد، مرد موظف به پرداخت آن نیز می باشد. در برخی موارد ممکن است زن شامل قانون تنصیف اموال همسر خود باشد که در آن مورد نیز مرد موظف به رعایت حقوق زن می باشد.

منظور از طلاق غیابی از طرف مرد چیست و چه شرایطی دارد؟

مراحل طلاق غیابی از طرف مرد

تحقق طلاق غیابی از طرف مرد زمانی امکان پذیر می شود که زن و وکیل او در جلسات دادگاه حاضر نباشند و هیچ لایحه و دفاعیه ای برای احکام صادر شده به دادگاه ارائه ندهند. مراحلی که طی آن، این نوع طلاق اتفاق می‌افتد به شرح زیر می باشد:

  • در وهله اول مرد و یا وکیل طلاق او، به دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه می کند و دادخواست مبتنی بر درخواست طلاق از سوی مرد را به ثبت می رساند. سپس با توجه به محل زندگی زن که در سامانه ثنا به ثبت می رسد، نزدیک ترین شعبه دادگاه برای ارجاع پرونده معرفی می شود.
  • در اولین جلسه دادگاه، در ابتدا قاضی از مرد می خواهد که تمام دلایلی که برای طلاق دارد ارائه دهد. اما نکته‌ای که مهم است این است که پرسیدن این سوالات معنی و مفهومی ندارد، چرا که مرد بدون هیچ دلیلی نیز می تواند همسر خود را طلاق دهد و طبق ماده 1133 قانون مدنی که حق طلاق را به مرد می دهد، به راحتی حکم صادر می گردد. شرایطی که باعث می شود مرد از حقو حقوقی که دارد سو استفاده نکند و بنیان خانواده را سست نکند، این است که قبل از جدایی موظف به پرداخت حقوق مالی زن و جلب رضایت او می باشد.
  • در مرحله بعد پرونده به کارشناس قوه قضائیه در امور خانواده برای تعیین حقوق زن ارجاع داده می شود و از آنجا که زن در جلسات دادگاه حضور ندارد، نفقه ای به او تعلق نمی گیرد و تنها مهریه مورد بررسی قرار می گیرد. همچنین حقوقی مثل اجرت المثل و یا تنصیف دارایی نیز در طلاق غیابی از طرف مرد بررسی نمی شود.
  • در آخرین مرحله بعد از مشخص شدن وضعیت مهریه و پس از صدور حکم طلاق اگر مرد بتواند مهریه را به صورت کامل پرداخت کند، نامه ای مبتنی بر حکم دادگاه را به دفترخانه می برد و زن را به صورت غیابی طلاق می دهد. ولی اگر بضاعت مالی او در حدی نباشد که بتواند مهریه را به طور کامل بدهد، با درخواست اعسار می تواند مهریه را به صورت اقساطی پرداخت نماید که در اکثر موارد به دلیل عدم حضور زن در دادگاه این درخواست پذیرفته می شود.
مراحل طلاق غیابی از طرف مرد

طلاق غیابی برای زن ناشزه

مطابق با فقه و حقوق اسلامی، زنی که در خصوص تمکین مرد و انجام وظایف خود نسبت به همسر کوتاهی می کند، ناشزه نام می گیرد. از جمله مواردی که زن را محکوم به نشوز می کند، ترک منزل بدون اجازه همسر می باشد. در این صورت به مرد این امکان داده می شود که درخواست طلاق غیابی کند. زنی که حکم عدم تمکین برای او صادر می گردد، ناشزه محسوب می شود و نفقه به او تعلق نمی گیرد. اما مهریه حقی است که بر گردن مرد می باشد و تحت هر شرایطی باید آن را پرداخت کند. تنها زمانی مرد از پرداخت مهریه مبرا می شود که زن خود مهریه اش را ببخشد که بیش تر این مورد در طلاق خلع امکان پذیر می باشد.

گفتیم که طلاق غیابی به طلاقی گفته می‌شود که در آن زن و یا مرد از حضور در دادگاه امتناع می ورزند و توجهی به حکم صادر شده و ابلاغیه ها ندارند. در این صورت دادگاه مجبور می شود که حکم غیابی بدهد. مرد در صورتی که همسرش ناشزه باشد و از تمکین ممانعت کرده باشد، می تواند با کمک بهترین وکیل در ایران به دادگاه درخواست طلاق را ارائه دهد.

شرایط عدم تمکین زن، ترک منزل بدون رضایت همسر، برخورد با همسر با سوء معاشرت و سرپیچی از انجام تکالیف زناشویی می باشد که در تمامی این موارد دیگر زن محق دریافت نفقه نمی باشد و مرد با اثبات آن می تواند حکم عدم تمکین را از دادگاه بگیرد. در این شرایط دادگاه با ارسال ابلاغیه به زن 24 ساعت مهلت بازگشت به خانه را می دهد و در صورت عدم بازگشت زن، حکم نشوز زن صادر می شود. پس از این مراحل امکان طلاق غیابی از طرف مرد وجود دارد و همچنین دادگاه به مرد اجازه ازدواج مجدد بدون رضایت همسر را می دهد.

آیا طلاق غیابی می تواند باطل شود؟

از آن جا که طلاق غیابی از طرف مرد به صورت یک طرفه انجام می شود، به زن 20 روز زمان برای اعتراض به رای صادر شده داده می شود. اعتراض و واخواهی ارائه شده بدون این که پرونده در نوبت بماند رسیدگی می شود و مجدد دادخواست طلاق مورد بررسی قرار می گیرد. اگر پس از طلاق غیابی در مدت عده زن که 3 ماه است، مرد به زن رجوع کند و طلاق از نوع رجعی بوده باشد، طرفین می توانند به زندگی خود ادامه دهند.

در صورتی که زمان گذشته باشد و یا این که زن به طور مجدد با مرد دیگری ازدواج کرده باشد و یا طلاق انجام شده طلاق بائن باشد، دیگر رای به طلاق غیابی قابل ابطال نخواهد بود. به طور کلی نیز زمانی که زن یائسه و یا باکره باشد مرد در مدت زمان عده نمی تواند به زن مراجعه کند و برای داشتن زندگی و رابطه دوباره لازم است که با یکدیگر طبق تشریفات قانونی ازدواج کنند.

آیا طلاق غیابی می تواند باطل شود؟

مدت زمان لازم برای طی مراحل طلاق غیابی از طرف مرد

اگر پس از صدور حکم طلاق غیابی از طرف مرد، در مدت زمان 20 روز که به زوجه اجازه اعتراض داده می شود، زن بخواهد ادعای واخواهی کند، پروسه زمان بر می شود و دوباره پرونده در مسیر جدیدی قرار می گیرد و بازه طلاق را طولانی می کند. اما در صورتی که اعتراضی از طرف زن وارد نشود مدت زمان طلاق کوتاه می شود. پس با توجه به شرایط گفته شده ممکن است مراحل طلاق بین 3 ماه تا 1 سال و حتی بیش تر زمان ببرد.

هر چه میزان اعتراضات زن در مورد حکم طلاق و یا حقوق مالی خود مثل اجرت المثل و نفقه مهریه بیش تر باشد، پروسه طلاق طولانی‌ تر می گردد. در این موارد بهتر است طرفین از وکلای ماهر و متخصص کمک بگیرند.

درخواست طلاق غیابی از طرف مرد در دوران عقد

دوره عقد به دوره ای گفته می شود که زوج و زوجه به صورت رسمی و قانونی زن و شوهر محسوب می شوند و بین آن ها صیغه نکاح دائم خوانده می شود و ازدواج آن ها در دفاتر رسمی به ثبت می رسد. اما تفاوتی که دوره عقد دارد این است که ممکن است زوجین هنوز زندگی مشترک خود را آغاز نکرده باشند. در این دوره نیز شرایط طلاق فرقی با زمان زندگی مشترک ندارد، تنها نکته ای که آن را متمایز می کند بحث مدخوله و غیر مدخوله بودن زن می باشد که شرایط عده و دریافت مهریه و نوع طلاق را تغییر می دهد.

در دوره عقد نیز امکان طلاق غیابی از طرف مرد امکان پذیر است. مثلا ممکن است مرد بعد از جاری شدن صیغه عقد برای مدت طولانی مفقودالاثر شود که برای زن می تواند دلیل برای درخواست طلاق باشد. در این دوران مرد نیز می تواند با استناد به دلایلی همچون عدم تمکین زن، سوء رفتار او و یا دلایل دیگر درخواست طلاق را به مراجع قضایی اعلام کند و در صورت عدم حضور زن به صورت غیابی از هم جدا شوند.

البته نکته حائز اهمیت این است که چه در دوره عقد و چه زندگی مشترک یکی از دلایل عدم تمکین زن، ترک منزل شوهر بدون جازه او می باشد. مرد برای اثبات این دلیل به دادگاه باید نسبت به فراهم بودن محل سکونت برای زندگی زن شفاف سازی کند.

درخواست طلاق غیابی از طرف مرد در دوران عقد

نکات کلی مورد طلاق غیابی

نکات کلی که می توان برای طلاق غیابی به صورت موردی بیان نمود عبارتند از:

  • مرد باید گواهی عدم سازش را در مدت 3 ماه پس از صدور رای به دفاتر ازدواج و طلاق تحویل دهد تا صیغه طلاق به صورت غیابی جاری شود. بعد از مدت 3 ماه این حکم از اعتبار ساقط می شود.
  • بعد از این که طلاق غیابی از طرف مرد انجام شد و زمان عده زن به پایان رسید، در صورت باکره بودن زن اجازه پدر و یا والدین برای ازدواج مجدد لازم نیست.
  • حضانت فرزندان طبق قانون تا 7 سالگی با مادر می باشد و دختران از 7 تا 9 سالگی و پسران از 7 تا 15 سالگی باید با پدر زندگی کنند. در زمان طلاق غیابی از طرف مرد در صورتی که مادر نسبت به فرزندان نیز پیگیری انجام ندهد، حضانت فرزندان به طور کامل به پدر می رسد.

کلام آخر

در این مقاله هر آنچه که در مورد طلاق غیابی از طرف مرد باید بدانید را بیان کردیم و امیدواریم مطالب عنوان شده برای شما مفید واقع شود. از همراهی شما تا پایان مقاله بسیار سپاس گزاریم . لطفا انتقادات، پیشنهادات و نظراتی که قطعا برای بهبود مطالب ارائه شده سازنده می باشند را در سایت وکیل چی با ما در میان بگذارید. برای دریافت اطلاعات درباره بهترین موسسه حقوقی در تهران کلیک کنید.

مدارک لازم برای طلاق غیابی از طرف مرد چه اسنادی هستند؟

این اسناد به طور کلی شامل اصل اسناد هویتی و سند ازدواج هستند. البته در روند دادرسی ممکن است دادگاه اسناد بیشتری را از مرد درخواست کند.

شرایط طلاق درخواست طلاق از سوی مرد چیست؟

مرد باید 4 شرط بالغ، قاصد، مختار و عاقل بودن را داشته باشد.

 طلاق غیابی از طرف مرد در خارج از کشور به چه صورت است؟

زن و شوهری که هر یک قصد طلاق دارند، چنانچه موقعی که یکی از آنها در جلسات دادگاه حاضر نشود می‌بایست با بیان دلایلی به وکیل منتخب خود در کشور ایران وکالت دهد تا کلیه امور و کارهای مرتبط با طلاق غیابی در خارج از ایران را انجام دهد.

2.7/5 - (3 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + 8 =

دکمه بازگشت به بالا