نکات حقوقی

سریع ترین راه وصول سفته چیست؟ ⭐【سال1403】⚖️

سفته یکی از اوراق بانکی و تجاری رایج است. این برگه برای مقاصد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. اما مشکلاتی هم با خود به همراه دارد. ممکن است برای همه افراد پیش آمده باشد که سفته ای را از شخصی دریافت کرده باشند و برای وصول آن دچار مشکل شوند. گاهی این موضوع به تشکیل پرونده و شکایات حقوقی منجر خواهد شد. اگر نیازمند اطلاعات به روز در خصوص وصول سفته، راه های وصل آن و چگونگی انجام این کار هستید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

سفته چیست؟

سفته مانند چک یک سند تجاری است که صادر کننده را متعهد به پرداخت مبلغ آن می کند. این برگه ها دارای مبالغ و ارزش های مختلفی هستند که مبلغ آن بر روی خود سفته نوشته شده است. هر فرد می تواند با توجه به مبلغ مورد نیاز خود، سفته متناسب با آن را خریداری کرده و پس از امضا به شخص مقابل ارائه دهد. در واقع فردی که سفته ای را امضا کرده و به شخص دیگری می دهد، متعهد می شود که مبلغ سفته را در زمان مشخص شده به وی بپردازد.

در گذشته به دلیل دشوار بودن حمل پول از سفته استفاده می کردند. اما امروزه بیشتر به عنوان ضمانت از سفته استفاده می شود. برای انجام امور بانکی سفته به عنوان ضمانت وام توسط وام گیرنده ارائه می شود. گاهی هم برای ضمانت حسن انجام کار مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری از شرکت ها و موسسات برای ضمانت انجام کار توسط پرسنل خود از آن ها سفته دریافت می کنند. برای پرداخت بدهی در موعد مقرر هم می توان از سفته به جای چک استفاده نمود. با مطالعه سایر مقالات ما در سایت وکیل چی می توانید اطلاعات حقوقی خود را افزایش دهید.

برای صدور سفته لازم است که تاریخ وصول آن هم مشخص گردد. حتما باید فرد صادر کننده سفته را امضا نماید. در واقع سفته بدون امضا هیچ ارزش قانونی نخواهد داشت. امضا صار کننده، نام و مشخصات هویتی صادر کننده، تاریخ صدور و تاریخ پرداخت سفته باید نوشته شود تا سفته دارای اعتبار باشد.

سفته چیست؟

روش های وصول سفته

برای این که فرد دارنده سفته بتواند آن را وصول نماید، باید سفته به صورت کامل آماده و قابل استناد باشد. پس از آن دارنده سفته از صادر کننده آن می خواهد که مبلغ سفته را وصول نماید. در واقع به این صورت خود فرد دارنده سفته آن را از صادر کننده سفته وصول می نماید. چنان چه، صادر کننده سفته از پرداخت مبلغ آن خودداری نماید، دارنده می تواند برای وصول سفته به مراجع دادگستری مراجعه نموده و دادخواست خود را مطرح نماید.

در صورتی که مبلغ سفته پایین باشد و تا میزانی که توسط قانون مشخص شده است، دارنده می تواند از طریق شورای حل اختلاف محل زندگی نسبت به وصول آن اقدام نماید. اگر مبلغ سفته از میزان تعیین شده بیشتر باشد دارنده آن باید از طریق مراجعه به دادگاه حقوقی محل اقامت صادر کننده سفته اقدام به طرح شکایت نماید.

در این مرحله دادگاه با توجه به قوانین موجود، احکام لازم برای وصول سفته را صادر نموده و مبلغ سفته را به شکل های مختلف از صادر کننده آن برای دارنده وصول می نماید.

مراحل وصول سفته

نحوه مطالبه و وصول سفته به این صورت است که در تاریخ سر رسید فرد دارنده به وصول آن اقدام می نماید. در صورتی که صادر کننده به پرداخت مبلغ سفته اقدام نکند، دارنده باید طی مدت 10 روز از تاریخ سررسید سفته، واخواست خود را ارائه نماید. واخواست یعنی اعتراض دارنده سفته نسبت به وصول نشدن آن در موعد مقرر که بر علیه صادر کننده سفته تنظیم می شود.

وزارت دادگستری برگه های واخواست را تهیه نموده و تنها کافی است دارنده سفته این فرم را پر نموده و ارائه دهد. این برگه شامل 3 نسخه است که یک نسخه اصلی آن به واخواست کننده داده می شود و یک نسخه دیگر توسط مامور ابلاغ به صادر کننده سفته تحویل می گردد، نسخه سوم هم در دادگاه بایگانی می شود.

پس از تهیه واخواست، دارنده سفته باید طی مدت یک سال دادخواست خود را برای وصول سفته تنظیم و به دادگاه ارائه کند. اگر دارنده سفته در مدت 10 روز پس از سررسید سفته واخواست را ارائه کرده باشد و ظرف 1 سال هم دادخواست خود را تنظیم نموده باشد و صادر کننده سفته را وصول ننماید، وی می تواند درخواست توقیف اموال صادر کننده را به دادگاه بدهد. پس از این درخواست دادگاه اموال صادر کننده را به میزان مبلغ سفته توقیف می نماید. در این شرایط صادر کننده ناچار به وصول سفته خواهد شد.

دارنده سفته می تواند نسبت به ظهر نویس ها هم دادخواست تنظیم نماید. در این صورت باید اسامی ظهر نویس یا ظهر نویسان را در دادخواست خود قید نماید.

مراحل وصول سفته

ظهر نویس و ضامن سفته

شخصی که سفته در وجه او صادر می شود باید سفته را ظهر نویسی یا پشت نویسی نماید. در صورتی که سفته به فرد دیگری انتقال یابد او نیز باید ظهر نویسی را انجام دهد. در واقع سفته به هر کسی که انتقال پیدا می کند باید ظهر نویسی پشت سفته را انجام دهد.

اگر صادر کننده سفته اقدام به وصول سفته ننماید و دارنده سفته دادخواست تنظیم نماید تمام ظهر نویسان سفته نسبت به وصول آن مسئول هستند.

اما ضامن سفته یک فرد سوم غیر از صادر کننده و دارنده سفته است. این فرد پرداخت مبلغ سفته را ضمانت نموده است، اما ضامن مسئولیت تضامنی با صادر کننده و ظهرنویسان ندارد.

کلام آخر

سفته به عنوان یک سند تجاری مانند چک و برات در معاملات و ضمانت های مختلف استفاده می شود. اما قوانین سفته مانند چک برای همه افراد مشخص نیست. به همین دلیل دعاوی بسیاری در خصوص سفته و وصول آن وجود دارد. دارنده سفته در صورت وصول نشدن آن در سررسید می تواند از طریق مراجعه به دادگاه حقوقی اقدام به طرح دادخواست و توقیف اموال صادر کننده نماید. در این مقاله سعی کردیم وصول سفته و راه های آن را برای شما عزیزان شرح دهیم. امیدواریم این اطلاعات برای افرادی که درگیر مشکلات سفته هستند مفید و کاربردی بوده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. شما خوانندگان محترم هر گونه انتقاد و پیشنهادی در خصوص مطالب ارائه شده دارید از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید

3.8/5 - (10 امتیاز)

سحر نیری

سحر نیری هستم. کارشناسی ارشد شیمی از دانشگاه رازی کرمانشاه. تاکنون با چندین سایت محتوانویسی همکاری داشتم و به دلیل علاقه ای که به مسائل حقوقی دارم؛ چند ماهی است که با مجله وکیل چی همکاری می کنم و از نویسندگی لذت می برم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + 2 =

دکمه بازگشت به بالا