قانون مبارزه با قاچاق ارز و کالا؛ جرایم مرتبط با آن⭐【سال1403】⚖️
نکات مهم مبارزه با قاچاق کالا و ارز از دیدگاه وکیل چی:
- کالاهای قاچاق شامل کالاهای مجاز، مجاز مشروط و ممنوع میباشند.
- جریمه نقدی و مجازات حبس و شلاق برای قاچاقچیان حرفهای وجود دارد.
- برای پیشگیری از قاچاق کالا و ارز باید قوانین جدی وضع شده و با همکاری کلیه نهادها اجرا گردد.
هر کالایی که بدون اجازه دولت وارد کشور شود و یا از کشور خارج شود، کالای قاچاق نامیده میشود. فردی که چنین عملی را انجام میدهد، مرتکب جرم شده و به عنوان مجرم شناخته میشود که باید مجازات گردد. این موضوع در زمینه ارز هم مطرح است که قاچاق ارز میباشد. در این مطللب به بررسی قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مجازات این عمل و نکات مهم این حوزه میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
جرم قاچاق کالا و ارز چیست؟
در هر کشوری، قوانین خاصی برای صادرات و واردات کالاهای مختلف، تدوین شده است. ورود و خروج هر نوع کالا باید بر اساس قوانین گمرک کشور مبدا و مقصد صورت بگیرد. هر اقدامی که سبب نقض قوانین و تشریفات ورود و خروج کالا شود، به عنوان قاچاق کالا محسوب میشود. در خصوص ورود و خروج ارز نیز چنین شرایطی وجود دارد و موضوع قاچاق ارز، مطرح میشود.
هر فردی که قوانین مربوط به ورود و خروج کالا را نقض کند، مجرم است و باید مجازات شود. این مجازات بسته به نوع جرم، متفاوت خواهد بود. این جرایم شامل ورود کالای غیرمجاز، خروج کالای غیرمجاز، ورود و خروج غیرقانونی کالا، ورود و خروج ارز به صورت غیرقانونی و غیره میباشند.
راهکارهای قانونی برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز
طی سالهای اخیر، مقوله قاچاق کالا و ارز، به یکی از دغدغههای اصلی دولت تبدیل شده است که راه حلهای مختلفی را برای آن پیشبینی نمودهاند. در واقع، این نتیجه حاصل شده است، تا زمانی که کالای قاچاق، سود بیشتری داشته باشد، این روند ادامه خواهد داشت. کنترل قاچاق کالا و ارز، نیازمند یک روش منسجم و گروهی است که باید با همکاری نهادها و ارگانهای مختلف انجام شود.
تدوین مقررات تاثیرگذار با هدف تقلیل سود کالای قاچاق و همچنین کاهش هزینه مبارزه با قاچاق ارز و کالا میتواند در جهت کاهش جرایم این بخش موثر باشد. با افزایش فشارهای مختلف برای کنترل قاچاق، روشهای گوناگونی نیز برای قاچاق کالا ابداع میشود که هزینههای مقابله با قاچاق کالا و ارز را هم افزایش میدهد.
اقسام کالا در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز
در قانون ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، کالاها به چند دسته تقسیم میشوند که قوانین خاص خود را برای پیشگیری از قاچاق دارند. این دستهبندی به شرح زیر میباشد:
- کالای مجاز: کالای مجاز به کالایی گفته میشود که صادرات و واردات آنها در صورت رعایت تشریفات قانونی، نیازی به اخذ مجوز ندارد.
- کالای مجاز مشروط: اگر ورود و خروج کالایی نیازمند کسب مجوز از سازمانهای مربوطه باشد، آن کالا را مجاز مشروط مینامند. اگر کالایی با توجه به قوانین حاکم، تحت شرایط خاصی، ورود و یا خروج ممنوع داشته باشد، جزو کالاهای مجازمشروط قرار میگیرد.
- کالای ممنوع: کالاهایی که واردات و صادرات آنها مطابق قانون، تحت هر شرایطی، ممنوع باشد را کالای ممنوع میگویند.
جریمه قاچاق کالا و ارز
به منظور کاهش جرایم گوناگون، باید قوانین بازدارنده و همچنین جریمه و مجازاتهای مختلف تعیین شود. از آنجا که قاچاق کالا و ارز، تاثیرات منفی بسیاری بر اقتصاد و تورم در کشور دارد، باید سیاستهای متفاوتی برای کاهش آنها به کار برد. یکی از موارد بازدارنده در زمینه قاچاق کالا و ارز، جریمههای گوناگونی است که در قانون برای متخلفان این حوزه در نظر گرفته شده است.
جریمههای نقدی متفاوتی با توجه به نوع کالای قاچاق شده و تاثیر آن بر اقتصاد کشور در نظر گرفته شده است. این جریمه، متناسب با ارزش مالی کالای قاچاق و یا ارز میباشد که مجرمین باید آن را پرداخت نمایند. حضور بهترین وکیل در تهران در حکم صادره نقش موثری دارد و ممکن است به کاهش جریمه کمک کند.
مجازات قاچاق کالا و ارز
در پارهای از موارد، لازم است علاوه بر جریمه نقدی، مجازاتهای دیگری هم برای متخلفان در نظر گرفته شود. محکومیت به حبس از مواردی است که میتواند در جهت کاهش جرایم قاچاق کالا و ارز، موثر باشد. چنین مجازاتی را معمولا برای شرایطی که قاچاق کالا و ارز به صورت سازمانیافته انجام شود، صادر میکنند.
محکوم شدن به حبس برای همه افرادی که این جرم را به صورت سازمانیافته انجام دهند، چه به صورت فردی و چه به صورت گروهی، در نظر گرفته میشود. برای قاچاقچیان حرفهای نیز که سه بار و یا بیشتر مرتکب قاچاق کالا شده باشند، علاوه بر جریمه نقدی، حبس و شلاق اعمال میگردد. شایان ذکر است که میزان این مجازاتها به ارزش ریالی کالای قاچاق شده، بستگی دارد.
تخفیف جریمه قاچاق کالا و ارز
مطابق قانون آیین دادرسی کیفری، افراد محکوم شده، میتوانند درخواست تخفیف در مجازات داشته باشند. دادگاه هم میبایست به این درخواست رسیدگی نموده و در صورت امکان تخفیف لازم را در مجازات اعمال نموده و حکم قطعی را اعلام کند. تخفیف در جریمه برای افراد متهم به قاچاق کالا و ارز، تحت شرایط خاصی انجام می شود که در ادامه این شرایط را عنوان مینماییم.
در صورتی که محکوم علیه، ده روز پس از ابلاغ احضاریه مبنی بر پرداخت جریمه، اقدام به پرداخت نماید، قاضی میتواند وی را از پرداخت 20 درصد جریمه، معاف کند. اگر متهم در مرحله بدوی و قبل از صدور حکم قطعی، تقاضای تقسیط جریمه را به دادگاه ارائه کند، امکان موافقت با این دادخواست، وجود دارد و همچنین در میزان جریمه نیز تخفیف داده خواهد شد. در این زمینه میتوان از بهترین وکیل قاچاق کالا و ارز در تهران کمک گرفت.
مجازات قاچاق کالاهای مجاز، مجاز مشروط، یارانهای و ارز
ارتکاب به هر عملی که در قانون، جرمانگاری شده باشد، دارای مجازات است. مجازات جرایم، با توجه به نوع جرم و میزان آن تعیین میشود. در خصوص قاچاق کالا و ارز هم با توجه به نوع کالای قاچاق شده مجازاتهای مختلفی برای مجرم در نظر گرفته میشود. در صورتی که کالای قاچاق شده جزو کالاهای مجاز باشد، کالای مورد نظر ضبط شده و مجرم به پرداخت جریمه نقدی یک تا دو برابر ارزش کالا، محکوم خواهد شد.
اگر کالای قاچاق شده، کالای مجاز مشروط باشد، باز هم کالا توقیف شده و فرد باید مبلغی معادل یک تا سه برابر ارزش کالا را به عنوان جریمه پرداخت کند. برای قاچاق کالاهای یارانهای هم جریمه دو تا چهار برابری ارزش کالا، تعیین شده است. در خصوص قاچاق ارز نیز، به ازای قاچاق ارز ورودی، یک تا دو برابر ارزش ریالی ارز و برای ارز خروجی هم، دو تا چهار برابر ارزش ارز باید جریمه پرداخت شود.
جریمه قاچاق کالاهای ممنوع
افرادی که اقدام به قاچاق کالاهای ممنوع میکنند، مرتکب جرم شده و باید مجازات شوند. مطابق قانون، افرادی که چنین کالاهایی را حمل و نگهداری میکنند نیز، مجرم شناخته میشوند. مجازات این افراد با توجه نوع کالا، میزان آن و ارزش ریالی کالا، متفاوت است. در صورتی که ارزش کالای ممنوع قاچاق شده، تا یک میلیون تومان باشد، فرد قاچاق کننده به جریمه نقدی دو تا سه برابر ارزش کالا، محکوم میشود.
هر چه ارزش مالی کالای قاچاق بیشتر شود، جریمه نقدی نیز افزایش مییابد، به گونهای که برای برخی از کالاها، جریمه نقدی تا ده برابر ارزش کالا هم خواهد رسید. در برخی از موارد، برای قاچاقچیان کالا و ارز، مجازات حبس نیز در نظر گرفته میشود. در واقع، اگر کالاهای ممنوع به صورت سازمانیافته قاچاق شوند، مرتکبین میبایست به حبس نیز محکوم شوند.
توقیف ماشین در قاچاق کالا و ارز
با توجه به قوانین قاچاق کالا و ارز، خودروهایی که از طریق آنها قاچاق کالا انجام شده و حامل کالا و ارز قاچاقی هستند، توقیف میشوند. این قانون شامل حاملهای آبی، زمینی و هوایی میباشد که باید با رفع موانع، این خودروها را رفع توقیف نمود. مجازات خودروی حامل مواد قاچاق، متوجه راننده و فرد حامل کالا میباشد. قوانین کیفری مربوط به خودروی حامل کالای قاچاق برای رانندهای که آگاهانه اقدام به قاچاق نموده و فردی که بدون اطلاع خودروی خود را در اختیار قاچاقچیان قرار داده است، متفاوت میباشد.
مجازات راننده خودرو مورداستفاده در حمل کالا، معادل ارزش وسیله نقلیه به علاوه سایر مجازاتهای مقرر دیگر میباشد. در صورتی که ارزش وسیله نقلیه بیشتر از ارزش کالای قاچاق باشد، ارزش کالای قاچاق به جریمه نقدی حامل کالا اضافه میشود.
راهکارهای قانون مبارزه با قاچاق ارز و کالا
قانون برای مقابله با قاچاق کالا و ارز، راهکارهای گوناگونی را تدوین کرده است که به کاهش قاچاق کالا منجر شود. یکی از این راهکارها، فعال کردن و سازماندهی بازارچههای مرزی برای جابهجایی کالاها در نواحی مرزی میباشد. مطابق قوانین، تمام سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی میبایست با تمام توان و قوه خود برای کاهش قاچاق کالا و ارز تلاش کنند.
تمام وزارتخانههای جهاد کشاورزی، دارایی، صمت و سایر سازمانهای مربوطه باید برای صدور مجوزهای لازم در جهت واردات کالاهای مجاز و تسهیلات ارزی آنها همکاری نمایند. معاون اول رئیس جمهور نیز وظیفه نظارت بر حسن انجام امورات را بر طبق قانون به عهده دارد تا دستورالعملهای صادره به بهترین شکل اجرایی گردند.
اصول و مقررات اصلی مقابله با قاچاق ارز و کالا
قوانین متعددی برای مقابله با قاچاق کالا تدوین شده است که اصول و مقررات آنها باید توسط افراد ذیربط رعایت شود. اصلیترین موضوع در مقابله با قاچاق کالا و ارز، وضع قوانین درست و اصولی و ایجاد قانون مبارزه با قاچاق ارز و کالا میباشد. کلیه سازمانهای مربوطه باید در تدوین قوانین لازم و همچنین بهکارگیری آنها تلاشهای لازم را به انجام برسانند.
همکاری موسسات مختلف با یکدیگر میتواند منجر به نتایج مطلوب و کاهش تخلفات شود. در واقع، هدف کاهش قاچاق کالا و ارز، بدون همکاری و هماهنگی سازمانهای مسئول امکانپذیر نمیباشد.
سخن پایانی
یکی از معضلات جامعه که تاثیر زیادی در اقتصاد کشور دارد، مبحث قاچاق و مبارزه با آن است. راهکارهای مختلفی برای مبارزه با قاچاق کالا و ارز در نظر گرفته شده است که از جمله آنها میتوان به تدوین قوانین، همکاری ارگانها و تعیین جریمه و مجازات های مختلف است. جریمههای نقدی گوناگونی متناسب با نوع کالای قاچاق و ارزش ریالی برای آنها در قانون تدوین شده است. در برخی از موارد نیز که قاچاق به صورت سازمانیافته انجام شود و یا توسط افراد حرفهای صورت بگیرد، مجازاتهای سنگینتری به دنبال دارند.
امیدواریم اطلاعات این مقاله برای شما همراهان گرامی، آموزنده و کاربردی بوده باشد. از اینکه تا انتهای این مقاله با سایت وکیل چی همراه بودید از شما سپاسگزاریم. از شما مخاطبان گرامی خواهشمندیم نظرات و پیشنهادات ارزنده خود را برای ما کامنت نمایید.
با توجه به اینکه قاچاق کالا در قانون جرمانگاری شده است، جزو پروندههای کیفری است.
خیر، دادخواست تقسیط جریمه منافاتی با درخواست تجدیدنظر ندارد.
نوع کالا، ارزش ریالی آن، سابقه متخلف و غیره در مجازات فرد مجرم تاثیرگذار میباشند.