مجله حقوقی

طلاق عاطفی چیست؟ ⭐【سال1403】⚖️

در این مقاله سعی داریم در مورد طلاق عاطفی یا همان طلاق خاموش مطالبی را عنوان کنیم، پس در ادامه مقاله همراه ما باشید. آنچه که در مورد طلاق رایج است، طلاق قانونی و شرعی است و زوجین به صورت سنتی ممکن است جدایی را مناسب ندانند و ترجیح دهند با وجود عدم تمایل به زندگی مشترک از یکدیگر به صورت رسمی جدا نشوند و زیر یک سقف مشترک با طلاق عاطفی به وجود آمده زندگی کنند که قطعا عواقب و نتایج ناگواری برای اعضای خانواده از جمله فرزندان خواهد داشت.

منظور از طلاق عاطفی چیست؟

عاطفی یکی از انواع طلاق از نظر روانشناسان محسوب می شود و به طلاقی گفته می شود که ممکن است در سال‌های اولیه زندگی مشترک و یا پس از گذشت مدت طولانی، با وجود عشقی که زوجین در ابتدای ازدواج داشتند به وجود بیاید. در این شرایط، زن و مرد دیگر علاقه ای به هم ندارند و کم کم رابطه شان را با یکدیگر قطع می کنند. این سردی ممکن است تنها در روابط عاطفی و یا جنسی و یا هر دو باشد، اما طبیعتا نداشتن رابطه عاطفی کم کم به سردی زوجین نسبت به هم در رابطه جنسی نیز منجر خواهد شد.

ممکن است دلایل مختلفی باعث کشیده شدن یک زندگی به این سو و ادامه آن با وجود تمام سختی ها در این شرایط شود. تحمل چنین وضعیتی شاید به دلایل مختلفی مثل وجود فرزندان، کوتاه نیامدن بر سر حقوق زن، مسائل خانوادگی و اجتماعی و … باشد و باعث شود که زوجین ادامه زندگی با همین وضعیت را ترجیح دهند که طبیعتا می تواند تبعات سنگینی برای آن ها داشته باشد.

در علم روانشناسی و آنچه که در دادگاه های خانواده شنیده می شود، به طلاق عاطفی طلاق خاموش نیز می گویند، یعنی با وجود این که زوجین زیر یک سقف و به صورت مشترک زندگی می کنند اما در واقع از یکدیگر مدت‌ هاست که جدا شده اند. در ادامه مقاله ما دلایلی که باعث به وجود آمدن این شرایط می شود را توضیح خواهیم داد.

اگر ساکن تهران هستید و به دنبال بهترین وکیل زن در تهران هستید می توانید به مقاله مربوطه مراجعه کنید.

منظور از طلاق عاطفی چیست؟

علل به وجود آمدن طلاق عاطفی

می توانیم بارزترین دلیلی که باعث ایجاد طلاق عاطفی بین زوجین می شود، عدم توجه و اهمیت به یکدیگر بدانیم. ممکن است زن و شوهر روزها در کنار هم باشند و به خاطر روزمرگی و یکنواختی، دیگر به جزئیات ظاهری و غیر ظاهری همسرشان توجهی نکنند. به مرور زمان، همین نشنیدن صدای طرف مقابل و ندیدن جزئیات ظاهری او، می‌تواند حس عدم اهمیت و خاموشی احساسات را در او به وجود بیاورد و زمینه را برای آغاز طلاق عاطفی فراهم کند. این وضعیت مثل فیلمی است که بارها دیده شده است و دیگر لذتی به بیننده نمی دهد و این نشانه های طلاق خاموش می باشد.

همچنین ممکن است زوجین به دلیل اختلافاتی که با یکدیگر دارند، خواسته ها و انتظاراتی که در گذشته به صورت دوستانه مطرح می کردند را حالا با دعوا و پرخاش بیان کنند.در نهایت این موضوع باعث می شود آرامش محل زندگی از بین برود. این خشم به وجود آمده بین زوجین، منجر به سردی آن ها نسبت به یکدیگر خواهد شد.

طلاق عاطفی عواقب سنگینی دارد و به مرور باعث عدم توجه فرد به سلامت روانی و جسمی و همچنین سلامت اجتماعی اش می شود. علاوه بر آن، فرد آسیب دیده کم کم نسبت به بقیه افراد نیز بی تفاوت خواهد شد و باعث می شود که نتواند وظایف و مسئولیت های خود را در قبال دیگران به خوبی انجام دهد. داشتن رابطه سرد و خاموش بین زوجین، باعث آسیب دیدن بقیه اعضای خانواده نیز خواهد شد و به مرور این سردی و بی تفاوتی، در فرزندان عواقب جبران ناپذیری را به وجود خواهد آورد.

نشانه های وجود طلاق عاطفی بین زوجین

یکی از روش هایی که می تواند از بروز طلاق عاطفی جلوگیری کند، توجه به نشانه ها و اقدامات پیشگیرانه می باشد. زوجین با آگاهی می توانند قبل از وخامت اوضاع و سردتر شدن رابطه، از بروز طلاق عاطفی جلوگیری کنند. شناخت این نشانه ها می تواند کمک بزرگی به نجات زندگی کند. این علائم به شرح زیر می باشند:

بروز تغییرات فردی: زن و شوهر به مرور زمان و پس از مدت ها زندگی مشترک با یکدیگر، یا به رشد هم کمک خواهند کرد و یا این که ممکن است کم کم فاصله بین شان به قدری زیاد شود که برای هم غریبه شوند. مثلا ممکن است زوجین در ابتدا، زندگی عاشقانه ای داشته باشند و به صورت مرتب با یکدیگر به سالن های ورزشی، پیاده روی و کوهنوردی بروند و این نقطه مشترکی برای وقت گذرانی با یکدیگر باشد. اگر به مرور زمان یکی از آن ها نسبت به این عادت و علاقه سرد شود، این اقدام باعث ایجاد فاصله بین زوجین خواهد شد.

خیانت: غالبا آنچه در مورد خیانت در ذهن جای می گیرد، خیانت فیزیکی و جنسی است که باعث اختلاف و کاهش رابطه زوجین و سردی بین آن ها خواهد شد. اما باید گفت که بیش ترین خیانت ها در زمینه عاطفی شکل می گیرد، مثلا ممکن است یکی از زوجین به دیگری خیانت کند که این باعث سردی احساس او به همسرش خواهد شد، چرا که او نیاز روحی و احساسی خود را با فرد دیگری جبران می کند و این بی اعتمادی به وجود آمده، باعث ایجاد فاصله و طلاق عاطفی می شود.

دعواهای پی در پی: اگر خانه محیطی امن و آرام برای زندگی نباشد و کلنجار رفتن ها آنقدر زیاد شود که محیط خانه را غیر قابل تحمل کند، کم کم زوجین از آمدن به خانه صرف نظر خواهند کرد و ترجیح می‌دهند که به دلیل این تنش‌ها یا با یکدیگر صحبت نکنند یا کم تر در خانه حضور داشته باشند.

صمیمی نبودن: نشانه هایی که طلاق عاطفی را نمایان می کند، از بین رفتن صمیمیت بین زوجین می باشد. بعد از مدتی ممکن است زن و شوهر دیگر حرفی برای گفتن نداشته باشند و دیگر انگیزه‌ ای برای بیان رویاها و آرزوهای خود نبینند. به مرور کاهش ابراز احساسات، باعث سردی در رابطه عاطفی و جنسی خواهد شد و موضوع را پیچیده خواهد کرد.

انتقادات بیش از اندازه: زندگی مشترک چالش ها و پیچیدگی های خاص خود را دارد. اگر زن و شوهر به عنوان ستون های اصلی خانواده نتوانند این چالش ها را مدیریت کنند، باعث آسیب های جبران ناپذیری در زندگی می شوند. زن و شوهر در اوایل زندگی ممکن است وعده های زیادی به یکدیگر بدهند و پس از چندین سال، در صورت عدم تحقق وعده ها، انتقادها از یکدیگر آغاز می شود. اگر این بدبینی ها و انتقادات به قدری زیاد شود که باعث رنجش طرف مقابل گردد، باعث آسیب در زندگی و طلاق عاطفی می شود.

نداشتن اعتماد: زن و شوهر باید بدانند که نمی توانند همسر خود را در تنگنا قرار دهند و به او اجازه داشتن روابط خارج از خانواده ندهند. اگر زوجین ازدواجی سالم و طبیعی داشته باشند باید بپذیرند که همسرشان می تواند در محیط کاری روابط محترمانه و در چارچوب مناسب با همکارشان داشته باشد. اگر زوجین نتوانند در این شرایط به یکدیگر اعتماد کنند، باعث بروز تنش و شک در زندگی خواهد شد.

نشانه های وجود طلاق عاطفی بین زوجین

روش های جلوگیری از طلاق عاطفی و درمان آن

بعد از این که نشانه های طلاق عاطفی را در زندگی مشترک مشاهده کردیم، برای پیشگیری از شدت آن و درمان رابطه چه باید کنیم:

  • شناخت و قدردانی از تلاش های همسر و تشکر از او: همیشه دیدن زحمات طرف مقابل و قدردانی از او می تواند راهی برای ایجاد ارتباط عاطفی باشد و این مورد را هیچ وقت نباید دست کم گرفت.
  • توجه به خواسته های طرف مقابل حتی در مقیاس کوچک: باید نیازها و خواسته هایی که طرف مقابل دارد مهم تلقی گردد و به آن ها توجه شود، مثلا ممکن است خواسته طرف مقابل بسیار بی اهمیت به نظر بیاید و طوری دیده شود که نمی تواند تاثیری در روند رابطه داشته باشد، ولی در واقع توجه به آن باعث القای حس علاقه به همسر خواهد شد. مثلا خرید نیازهای همسر در قالب هدیه بدون این که او درخواستی کرده باشد.
  • افزایش صمیمیت های فیزیکی: علاوه بر داشتن ارتباط کلامی که می تواند رابطه را بهبود بخشد، ارتباطات غیر کلامی و زبان بدن باعث ایجاد صمیمیت بین زوجین می شود. داشتن رابطه عاشقانه مثل بوسیدن همسر و بغل کردن او می تواند سردی زندگی را به گرما تبدیل شود.
  • ایجاد همدلی با همسر: زن و شوهر باید در طول روز در مورد مسائل روزمره خود مثل کار، خانواده و هر آنچه که در طول روز اتفاق می‌افتد با یکدیگر صحبت کنند و نظرات یکدیگر را بشنوند. این تعامل باعث به وجود آمدن نقاط مشترک و از بین رفتن احساس تنهایی خواهد شد.
  • مراجعه به مشاورین خانواده: اگر میزان سردی و آسیب رابطه آنقدر شدید باشد که با رعایت نکات مربوطه بهبود نیابد، در این مرحله بهتر است که زوجین با مراجعه به یک روانشناس و مشاور خانواده برای درمان زندگی خود اقدام کنند.

آیا اختلاف سنی می تواند برای زندگی مشترک دردسرساز شود؟

در اکثر موارد داشتن اختلاف سنی زیاد به دلیل دور شدن نقاط مشترک و آنچه که زوجین به آن تمایل دارند، باعث بروز اختلاف و سردی می شود. اختلاف سنی نباید بیش تر از 7 تا 10 سال باشد، چرا که در این حالت انسان ها از دو دنیای مختلف با یکدیگر وارد زندگی مشترک می شوند. در بیش تر موارد این اختلاف سنی باعث می شود تا زن و شوهر درکی از خواسته ها و دنیای هم نداشته باشند. مثلا فرض می کنیم مردی بیش از 10 سال از همسر خود بزرگ تر باشد. زمانی که مرد پا به میانسالی می‌گذارد، زن همچنان جوان است و هیجانات و نیازهایش با زن متفاوت می شود و دیگر هر دو از چیز مشترکی که آن ها به یکدیگر وصل کند، لذت نخواهند برد.

حال اگر سن زن، بیش تر باشد باعث بروز مشکلات بیش تری می گردد، چرا که زن ها زودتر از مردها به بلوغ فکری و فیزیکی می رسند. هنگامی که سن زن از مرد بیش تر می باشد، ممکن است بارها و بارها خود را از نظر همسرش فردی بی اهمیت ببیند که نمی تواند شریک زندگی مناسبی باشد و ممکن است درگیر مقایسه و چنین توهماتی شود، در صورتی که همیشه چنین چیزی وجود ندارد. در این مورد اگر زن نتواند به خود مسلط شود و شرایط را مدیریت کند، باعث اختلاف و سردی در زندگی خواهد شد.

آیا اختلاف سنی می تواند برای زندگی مشترک دردسرساز شود؟

تحمل طلاق عاطفی به خاطر فرزندان

والدین به خصوص مادرها، غالبا نگران دوری از فرزند هستند و نمی خواهند که به دلیل جدایی، از فرندشان دور شوند. ممکن است فشارهایی که در محیط خانواده و یا جامعه ما وجود دارد، اجازه طلاق قانونی را به زوجین، به خصوص خانم ها ندهد. برخی از زوجین ترجیح می‌دهند با وجود تمام مشکلاتی که بر زندگی آن ها حاکم است، همچنان با همسر خود زیر یک سقف زندگی کنند تا مورد سرزنش از طرف جامعه و خانواده قرار نگیرند و کنار فرزند خود باشند. اختلافاتی که به طلاق عاطفی بین زوجین منجر می شود، کم کم باعث دوری آن ها از یکدیگر می گردد و فاصله بین شان آن قدر زیاد می شود که نهایتا به طلاق عاطفی منجر می شود. در اکثر موارد، طلاق عاطفی در نهایت منجر به طلاق قانونی از نوع توافقی خواهد شد.

زن و شوهری که در جایگاه پدر و مادر قرار دارند، فکر می کنند که جدایی آن ها از یکدیگر باعث آسیب رساندن به فرزندشان خواهد شد. پس با وجود تمام مشکلات این فداکاری را از خود نشان می دهند که بنیان خانواده را همچنان حفظ کنند. در صورتی که با وجود اختلافاتی که در خانواده وجود دارد و باعث طلاق عاطفی زوجین می شود، فرزندان نیز آسیب های روحی جبران ناپذیری را تجربه می کنند. توصیه می شود که زن و شوهر ها برای درمان خود و رابطه شان، حتما به مشاور و روانشناس مراجعه کنند و اختلافات به وجود آمده را برطرف کنند.

برای زوجینی که تصمیم به جدایی به روش توافقی دارند، در مقاله بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران لیستی از وکلای ماهر معرفی شده است که می توان از آن ها راهنمایی های لازم را دریافت نمود.

کلام آخر

هدف هرکسی از ازدواج، علاوه بر داشتن زندگی مستقل، داشتن رابطه ای عاشقانه و زندگی پر از آرامش می باشد. حال اگر زوجین نتوانند این احساس را در زندگی مشترک حس کنند، کم کم ممکن است با فاصله ایجاد شده و سردی به وجود آمده، درگیر طلاق عاطفی شوند که حتی در ابتدا خودشان متوجه وخامت اوضاع نباشند. از این رو، ما در این مقاله به طور ویژه مطالبی را در مورد طلاق عاطفی بیان کردیم.

از همراهی شما تا پایان مقاله سپاس گزاریم. لطفا انتقادات و پیشنهادات خود را در سایت وکیل چی با ما در میان بگذارید. برای مشاهده مقاله بهترین وکیل خانواده در تهران کلیک کنید.

نشانه های طلاق عاطفی کدامند؟

مشاجرات دایمی، انتقادات بیش از حد، لذت نبردن از با هم بودن، عدم اعتماد در رابطه و… از نشانه های طلاق عاطفی هستند.

آیا رابطه با فردی که از همسر خود، طلاق عاطفی گرفته درست است؟

اگرچه که طلاق عاطفی به معنی عدم وجود روابط عاطفی و احساسی بین زوجین است، اما برقراری رابطه با فردی که دچار طلاق عاطفی در رابطه زناشویی خود شده است، درست نیست.

آیا افراد خارج از رابطه روی تمام شدن آن تاثیر می­‌گذارند؟

بله، دست کم به ­صورت غیر مستقیم.

4.5/5 - (2 امتیاز)

تیم تحریریه نویسندگان وکیل چی

تیم تحریریه "وکیل‌چی" متشکل از نویسندگان متخصص و باتجربه در نگارش محتوای متنی حقوقی و مشاور حقوقی است. این تیم در تلاش است تا مطالب صحت سنجی شده و دقیقی درباره وکلا و مقالات حقوقی شفاف با موارد حقوقی صحیح جمع آوری کرده و با کمال تعهد در اختیار مخاطبین وبسایت حقوقی وکیل‌چی قرار دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا