نکات حقوقی

برای درخواست طلاق کجا باید رفت؟ ⭐【سال1403】⚖️

زن و مردی که در زندگی مشترک شان به نقطه پایانی رسیده باشند و قصد جدایی از یکدیگر داشته باشند، باید بدانند که برای ارائه درخواست طلاق شان چگونه عمل کنند. طلاق چه از طرف زن باشد و چه مرد، نیاز به طی پروسه قانونی خود دارد و نمی توان بدون طی کردن این مراحل به صورت رسمی از یکدیگر جدا شد. با توجه به قوانین تصویب شده در دادگاه حمایت از خانواده، در مراحل طلاق تغییراتی ایجاد شده است. در این مقاله می خواهیم در مورد این که برای درخواست طلاق کجا باید رفت، صحبت کنیم. پس در ادامه مقاله همراه ما باشید.

گام اول برای ارائه درخواست طلاق

گاهی به علت عدم سازش بین زن و شوهر و اوج گرفتن اختلافات بین شان، تصمیم می گیرند که به صورت توافقی و یا یک طرفه از یکدیگر جدا شوند. ممکن است بسیاری از این درخواست ها به صورت هیجانی و به دلیل لجبازی باشد و بتوان مشکل آن ها را با ارجاع به مشاور حل کرد و به زندگی برگرداند. از این رو کمیسیون حمایت از خانواده برای این موضوع تصمیماتی را لحاظ کرده است تا بتواند آمار طلاق را کاهش دهد، از جمله اجباری بودن مشاوره و طی مراحل قانونی به طوری که بتوان آن ها را از درخواست طلاق منصرف نمود.

امروزه بسیاری از افراد با روند طی مراحل طلاق و مطالبه حقوق شان آشنا هستند، اما ممکن است در این میان بعضی از افراد نیز ندانند که برای درخواست طلاق از کجا باید شروع کنند. از این رو ما در این مقاله می خواهیم با مهم ترین بخش ارائه درخواست طلاق، یعنی این که برای ارائه دادخواست به کجا باید رفت صحبت کنیم. برای ارائه دادخواست طلاق امکان این که بتوان به طور مستقیم به دفاتر رسمی مراجعه کرد و درخواست جاری شدن خطبه طلاق را کرد، وجود ندارد.

هر چند که در گذشته برای آقایان چنین چیزی ممکن بود. زیرا آن ها با داشتن حق طلاق این امکان را داشتند که مستقیما از طریق مراجعه به دفترخانه ها از همسرشان جدا شوند و دیگر مراحل قانونی را طی نکنند. اما امروزه زن و مرد هر دو برای این که بتوانند از همسرشان جدا شوند باید مراحل پیچیده و قانونی را طی کنند. گام اول برای طرح درخواست طلاق مراجعه فرد متقاضی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می باشد.

فرد متقاضی باید دادخواست خود را به صورت الکترونیکی به ثبت برساند. در این مرحله برای زوجین شعبه دادگاه و تاریخ و ساعت آن تعیین خواهد شد که اطلاعیه آن توسط سامانه ثنا به زوجین ابلاغ می شود. اگر در محل سکونت زوجین دفاتر خدمات قضایی وجود نداشته باشد، لازم است با همراه داشتن درخواست طلاق به دادگاه نزدیک محل سکونت خود مراجعه نمایند. چگونگی مراحل انجام طلاق به ارائه دهنده بستگی دارد، یعنی با توجه به این که درخواست دهنده زن باشد و یا مرد متفاوت خواهد بود.

گام اول برای ارائه درخواست طلاق

مراحل ثبت درخواست طلاق

ثبت نام در سامانه تصمیم: در مرحله اول، درخواست باید در سامانه تصمیم ثبت شود. علت ضرورت ثبت نام در این سامانه تعیین جلسات مشاوره و شرکت در آن هاست تا بتوان تا حدی احتمال قطعی شدن طلاق را کاهش داد. جلسات مشاوره به تعداد حداقل 5 جلسه در فواصل زمانی 45 روزه می باشد. در صورت عدم انصراف زوجین از طلاق با وجود شرکت در جلسات مشاوره، زوجین با در دست داشتن گواهی عدم انصراف از طلاق می توانند مراحل بعدی طلاق را طی کنند.

طرح درخواست طلاق: اگر پس از گذراندن جلسات مشاوره همچنان زوجین بخواهند درخواست طلاق داشته باشند، باید طرح درخواست خود را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسانند و پس از آن به دادگاه خانواده ارجاع یابند. در این مرحله علاوه بر بارگذاری مدارک باید گواهی عدم امکان انصراف از طلاق را نیز ارائه دهند.

مراجعه به دادگاه خانواده: با توجه به تاریخی که از طرف سامانه ثنا برای زوجین در نظر گرفته می شود، لازم است در موعد مقرر در دادگاه خانواده حضور یابند. اگر طلاق درخواست شده از نوع توافقی باشد، در دادگاه توافق نامه و موارد سازش بررسی می گردد و پس از تایید نظر قاضی حکم طلاق صادر می‌ شود. اما اگر طلاق یک طرفه باشد، مثلا درخواست طلاق از طرف مرد باشد، قبل از هرچیزی باید تمامی حقوق مالی زن را پرداخت نماید تا بقیه مراحل طلاق انجام شود. اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد باید دلایل قانع کننده را که نشان از شرایط عسر و حرج و یا نقض شروط طلاق دارد به دادگاه ارائه دهد. در این مرحله زن می تواند با ارائه گواهی پزشکی قانونی، باکره بودن یا نبودن خود را به دادگاه ثابت کند. در صورتی که زن باکره باشد، مهریه پرداختی مرد نصف مقدار تعهد داده شده می باشد.

جاری شدن صیغه طلاق: پس از این که دادگاه حکم طلاق را صادر کرد، قاضی به زوجین گواهی عدم امکان سازش را ارائه می دهد و آن ها می توانند با در دست داشتن این گواهی نامه به یکی از دفترخانه های طلاق و ازدواج مراجعه کنند. مدت زمان مهلت داده شده برای آن ها 3 ماه پس از ثبت حکم قاضی می باشد و بعد از آن این رای از اعتبار ساقط می گردد.

نکات لازم برای مراجعه به دادگاه خانواده

همان طور که گفته شد، بعد از این که درخواست طلاق در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت رسید، زوجین باید در زمانی که توسط ابلاغیه در سامانه ثنا به زوجین اعلام می شود، در شعبه مورد نظر و در تاریخ دقیق ذکر شده حضور یابند. از آنجا که دادگاه خانواده صلاحیت لازم برای پیگیری و رسیدگی به پرونده را دارد، ضروری است در مراحل طلاق به دادگاه خانواده مراجعه شود. دادگاه تعیین شده شعبه ای است که نزدیک به محل سکونت زوجین باشد.

اگر ارائه دهنده درخواست طلاق زن باشد، امتیازی برای او قائل می‌شود که علاوه بر شعبه دادگاهی که نزدیک به محل سکونت مرد است می تواند به دادگاه محل سکونت زندگی مشترک شان مراجعه کند. اما در زمان دادخواست طلاق از طرف مرد چنین چیزی ممکن نیست و مرد تنها می تواند به دادگاه نزدیک به محل سکونت زن مراجعه کند. به طور کلی مراحل درخواست طلاق از طرف مرد از درخواستی که از سوی زن باشد راحت تر است. برای زنان در زمان درخواست طلاق موانع بسیاری وجود دارد که به کمک یک وکیل خبره مانند بهترین وکیل طلاق در ایران می توان آن ها را راحت تر پشت سر گذاشت.

نکات لازم برای مراجعه به دادگاه خانواده

درخواست طلاق از طرف مرد

درخواست طلاق از طرف مرد به این ترتیب است که باید زوج در ابتدا در سامانه درخواست طلاق دادخواست خود را به ثبت برساند و هنگام انتخاب نوع طلاق، گزینه درخواست طلاق از طرف زوج را انتخاب نماید. پس از آن، تاریخ دقیق مشاوره و مکان آن برای او تعیین می گردد. در زمان تعیین شده زوجین باید با در دست داشتن شناسنامه و کارت ملی و عقدنامه ازدواج در جلسات مشاوره شرکت نمایند. پس از این که 5 جلسه تعیین شده به پایان رسید، طبق نظر مشاور و مددکار، زوجین می توانند جدا شوند و یا به زندگی ادامه دهند.

اگر مشاور گواهی عدم انصراف از طلاق را صادر کند، زوج می تواند با در دست داشتن آن گواهی و مدارک شناسایی و اصل سند ازدواج به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نماید و به طور رسمی دادخواست طلاق را به ثبت برساند. لازم به ذکر است که مرد برای جدایی از همسرش نیازی به ارائه دلیل ندارد. اما ممکن است موانعی نیز بر سر راه مردان در هنگام جدایی قرار بگیرد. یکی از این موانع حاملگی زن می باشد. اگر زن حامله باشد درخواست طلاق مرد رد خواهد شد. دیگر مانعی که مردان را از ارائه درخواست طلاق منصرف می کند، پرداخت حق و حقوق زن یعنی مهریه، نفقه، اجرت المثل و حضانت فرزندان تا 7 سالگی می باشد.

درخواست طلاق از طرف زن

برای این که دادخواست طلاق زن مورد تایید مراجع قانونی قرار بگیرد، لازم است شرایط مندرج در قوانین حمایت از خانواده وجود داشته باشد. چگونگی درخواست طلاق از طرف زن به این صورت می باشد که باید در ابتدا در سامانه طلاق ثبت نام نماید و در تاریخ معین در جلسات مشاوره به همراه همسرش حاضر شود. پس از پایان جلسات مشاوره نیز زن با در دست داشتن گواهی عدم انصراف از طلاق می تواند به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نماید و با انتخاب گزینه دادخواست طلاق از طرف زن درخواست خود را ارائه دهد. اگر زن وکالت بلاعزل از مرد برای طلاق داشته باشد، مراحل جدایی برای او بسیار راحت خواهد بود.

اما اگر چنین چیزی در اختیار زن نباشد، باید دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه دهد. از جمله این دلایل وجود شرایط عسر و حرج برای زن مثل اعتیاد مرد، رفتار بد و کتک زدن های بیش از حد، ترک منزل، در حبس بودن مرد، ندادن نفقه و هر آن چیزی که زندگی زن را در سختی بیندازد می تواند دادگاه را برای صدور رای طلاق قانع کند. از جمله دلایل دیگر می تواند نقض شروط دوازده گانه ای باشد که در هنگام طلاق توسط مرد تعهد داده شده است. پس از آن که درخواست طلاق از طرف زن به دادگاه ارجاع داده شد، در صورت صدور رای مرد اجازه اعتراض به حکم دادگاه را خواهد داشت. اگر اعتراضی از طرف مرد وارد نشود، دادخواست طلاق پذیرفته شده و رای قطعی صادر می شود. در این حالت زن می تواند با در دست داشتن حکم قاضی به دفترخانه برای جاری شدن خطبه طلاق مراجعه کند.

درخواست طلاق توافقی

نوع دیگری از طلاق وجود دارد که می‌تواند طبق توافق حاصله توسط مرد و زن انجام شود. در طلاق توافقی، درخواست طلاق صادر شده توسط مرد یا زن نخواهد بود، بلکه حاصل تفاهم هر دو نفر می باشد. در این صورت زوجین با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، درخواست طلاق را از نوع توافقی به ثبت می رسانند و باید در این مرحله دلیل خود را برای اقدام به جدایی اعلام کنند.

در طلاق های یک طرفه در صورتی دادگاه حکم طلاق را صادر می کند که زوجین بتوانند علت درخواست شان را به قاضی اثبات نمایند. در طلاق توافقی قبل از این که زوجین به دادگاه خانواده و دفتر خدمات الکترونیک مراجعه کنند، باید توافق نامه ای را بین خودشان تنظیم کنند. بندهای این توافق نامه مبتنی بر سازش و توافق بر سر حضانت فرزندان، چگونگی پرداخت و اخذ مهریه، نفقه، جهیزیه و هر آن چیزی که در زندگی هر دو ذینفع شان بودند می باشد.

تفاوت اصلی طلاق توافقی با طلاق های یک طرفه این است که در این نوع طلاق در یک مرحله زوجین می توانند از یکدیگر جدا شوند. منظور از تک مرحله ای بودن این است که دیگر به رای دادگاه اعتراضی وارد نمی شود و رسیدگی به پرونده به دادگاه تجدید نظر و دیوان عالی کشور مربوط نمی شود. همچنین زمان صدور رای در این نوع طلاق از طلاق های دیگر کوتاه تر می باشد، چرا که کشمکش های موجود و اعتراضات وارد از سوی زن یا مرد در این نوع طلاق وجود ندارد.

درخواست طلاق توافقی

برای اعتراض و فرجام خواهی به کجا باید رفت؟

پس از گذراندن مراحل طلاق و صدور رای دادگاه، اگر یکی از زوجین نسبت به رای صادر شده اعتراضی داشته باشد و نتیجه حاصل شده از نظر آن ها قابل قبول نباشد، مدت 20 روز برای آن ها زمان اعتراض در نظر گرفته می شود. در طول این 20 روز زوجین می توانند درخواست تجدید نظر خود را به دادگاه ارائه دهند. ثبت اعتراض در ابتدا در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت می شود و یا این که می توانند به صورت حضوری به دادگاه ارائه دهند.

اگر درخواست تجدید نظر ارائه شده توسط یکی از زوجین در دادگاه پذیرفته شود، از نو جلسه ای برای رسیدگی به اعتراض وارد شده و پرونده طلاق تنظیم خواهد شد تا زوجین بتوانند از خود دفاع کنند. اما اگر اعتراض وارد شده پذیرفته نشود، فرجام خواهی فرد مورد نظر رد شده و حکم صادر شده قطعی می شود.

برای مشاهده مقاله بهترین موسسه حقوقی در تهران کلیک کنید.

کلام آخر

در این مقاله در مورد چگونگی ارائه درخواست طلاق و این که برای ارائه دادخواست طلاق کجا باید رفت صحبت کردیم. این روزها برای راحتی افراد متقاضی و بهبود رسیدگی به پرونده گام های اولیه برای درخواست طلاق به صورت اینترنتی انجام می شود و در مراحل بعدی زوجین باید به صورت حضوری پرونده خود را پیگیری کنند. مراحل طلاق با توجه به این که کدام یکی از زوجین متقاضی طلاق هستند متفاوت است.

از همراهی شما تا پایان مقاله سپاس گزاریم. برای ارائه پیشنهادات خود، می توانید با سایت وکیل چی در ارتباط باشید. برای مشاهده مقاله بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران کلیک کنید.

برای طلاق باید کجا رفت ؟

به طور کلی دادخواست طلاق در دادگاه خانواده مورد رسیدگی قرار می گیرد اما برای طلاق ابتدا باید از طریق دفاتر خدمات قضایی دادخواست طلاق ارائه داد.

آیا امکان مطرح کردن دادخواست طلاق در دفاتر رسمی طلاق وجود دارد؟

برخلاف گذشته، امروزه تنها امکان ثبت دادخواست طلاق و رسیدگی به آن توسط دادگاه وجود دارد؛ و دفاتر رسمی طلاق تنها می‌توانند صیغه طلاق را بین زوجین جاری کنند.

نحوه در خواست طلاق توافقی با دیگر انواع طلاق متفاوت است ؟

خیر از نظر تشریفات خاص طلاق با دیگر انواع طلاق متفاوت نیست

5/5 - (1 امتیاز)

صدف طاهری

سلام صدف طاهری هستم. دارای چندین سال سابقه تولید محتوا در زمینه مسائل حقوقی و وکالت می باشم، در حال حاضر در سایت وکیل چی به عنوان نویسنده تحت وب مشغول به فعالیت هستم. هدف من تولید محتوای مفید برای کاربران است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست + 19 =

دکمه بازگشت به بالا