نکات حقوقی

درخواست طلاق از طرف زن ⭐【سال1403】⚖️

درخواست طلاق ممکن است از جانب هر یک از زوجین به مراجع خدمات الکترونیک قضایی ارائه شود. با وجود این که حق طلاق با مرد می باشد و او مجاز به ارائه درخواست طلاق است، در شرایط خاصی زن نیز می تواند دادخواست خود را ارائه دهد و متقاضی طلاق باشد. در این مقاله سعی داریم در مورد نحوه و شرایط درخواست طلاق از طرف زن مطالبی را بیان کنیم. پس اگر شما نیز مایل به کسب اطلاعاتی در این زمینه هستید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

درخواست طلاق از طرف زن چگونه است؟

طبق احکام اسلامی، طلاق امری مکروه ولی حلال می باشد و همواره تاکید شده است که زوجین تمام تلاش خود را برای منصرف شدن از آن داشته باشند و خانواده ها نیز سعی کنند مانع انجام این کار شوند.اما گاها شرایطی پیش می‌ آید که همین مکروه ترین حلال خداوند، راه نجاتی برای زوجین می شود و آن ها مجبور خواهند شد که به هر نحوی که شده از یکدیگر جدا شوند.

تقاضای طلاق ممکن است به درخواست مرد و یا زن باشد و یا این که طبق طلاق توافقی بخواهند از یکدیگر جدا شوند. هر کدام از این موارد قوانین و مقررات خاص خود را دارد و مراحل و شرایط آن نیز با یکدیگر متفاوت است. به دلیل این که مردان دارای حق طلاق می باشند و می توانند بدون حتی بیان دلیل خاصی همسر خود را طلاق دهند، از این رو درخواست طلاق از طرف مرد راحت تر از درخواست طلاق از طرف زن می باشد. اما درخواست طلاق از طرف زن برای اینکه از طریق دادگاه و مراجع قضایی پذیرفته شود، نیاز به شرایط خاصی دارد که در ادامه این شرایط را بررسی خواهیم کرد. به طور کلی در 4 حالت زن می تواند از همسرش جدا شود که این موارد عبارتند از:

  • داشتن حق طلاق برای زن که این مورد بستگی به تصمیم زن در خصوص این که حق طلاق بهتر است یا مهریه دارد.
  • عدم رعایت شروط طلاق توسط مرد که زن را مجاز به ارائه درخواست طلاق می کند.
  • داشتن شرایط عسر و حرج در زندگی مشترک
  • بخشیدن مهریه و کسب رضایت مرد برای طلاق در صورت داشتن کراهت زن از مرد
درخواست طلاق از طرف زن چگونه است؟

شرایط لازم برای درخواست طلاق از طرف زن

مطابق با قوانین مربوط به طلاق و حمایت از خانواده در گذشته، مرد این اجازه را داشت که هر زمان و به هر دلیلی که بخواهد از همسر خود جدا شود. اما طبق قانون جدید بر اساس ماده 1133 قانون مدنی، مرد می تواند طبق شرایط خاص و آنچه که در قانون مقرر شده است به دادگاه های خانواده، تقاضای طلاق خود را ارائه دهد. طبق این قانون درخواست طلاق از طرف مرد زمانی امکان پذیر است که مراحلی هم چون ارجاع به داوری و دریافت گواهی عدم امکان سازش انجام شده باشد. همچنین مرد باید تمامی حقوق زن را پرداخت کرده باشد.

حال اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، شرایطی برای آن مورد نیاز است. مطابق با قوانین، اگر تشخیص داده شود که زن ممکن است در زندگی مشترک آسیب ببیند، می تواند درخواست طلاق خود را ارائه دهد و این درخواست از طرف مراجع نیز پذیرفته خواهد شد. بر اساس همین ماده و تبصره های آن، زن می تواند با وجود شرایطی که در مواد قانونی 1119، 1129 و 1130 به تصویب رسیده است از دادگاه تقاضای طلاق کند. اگر شروطی که در عقد دائم و در سند ازدواج به امضای طرفین رسیده است از طرف مرد رعایت نشود و حتی در یکی از موارد آن کوتاهی شود، زن می تواند درخواست کننده طلاق باشد که این شروط به شرح زیر می باشد:

  • در صورتی که مرد از پرداخت نفقه خودداری کند و در مدت 6 ماه هیچ مبلغی را برای رفع احتیاجات زن به او پرداخت نکند، درخواست طلاق از طرف زن می تواند پذیرفته شود.
  • بدرفتاری و سوء معاشرت از طرف مرد به قدری باشد که ادامه زندگی را برای زن سخت و غیر قابل تحمل کند.
  • داشتن مریضی های لاعلاج و یا صعب العلاج در حدی که داشتن زندگی مشترک به ضرر زن باشد و سلامتی او را به خطر بیاندازد. همچنین اگر مرد دارای بیماری های روانی و جنون باشد زن مجبور به ادامه زندگی نخواهد بود.
  • اشتغال مرد در شغل هایی که به آبرو و شخصیت زن لطمه وارد می‌کند که این مورد باید به تایید دادگاه برسد.
  • اگر مرد در مجموع به بیش از 5 سال زندان محکوم باشد و یا این که مجبور به پرداخت جزای نقدی گردد و نتواند آن را پرداخت کند و لازم باشد که در ازای آن بیش از 5 سال حبس را بگذراند که البته زمانی زن می تواند درخواست طلاق دهد که مرد حکمش در حال اجرا باشد.
  • داشتن اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی
  • ناپدید شدن مرد برای مدت 6 ماه متوالی و یا 9 ماه غیر متوالی در طول یک سال که این مورد دلیلی قانع کننده برای دادگاه جهت درخواست طلاق از طرف زن می باشد.
  • عقیم بودن مرد و عدم توانایی باردار نمودن زن در پنج سال زندگی مشترک
  • ازدواج دوباره مرد در صورت عدم جدایی و بدون اذن همسر و یا عدم رعایت عدالت بین همسران خود

مراحل درخواست طلاق از طرف زن چیست؟

اولین گامی که برای اقدام به جدایی از طرف زن باید برداشته شود، مراجعه به بهترین وکیل طلاق از طرف زن در تهران که مجرب است می باشد تا او با راهنمایی‌ های لازم مسیر را برای زن هموار کند. در صورت عدم تمایل به کمک گرفتن از یک وکیل، زن می تواند به صورت شخصی برای شروع کار اقدام کند.

اولین گام، ثبت درخواست طلاق می باشد. در این مرحله زن باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نماید. پس از اینکه دادخواست تنظیم گردید، پرونده به یکی از شعب دادگاه نزدیک به محل سکونت زن ارجاع داده می شود. در این زمان طی ابلاغیه‌ ای، زن از تاریخ و زمان رجوع به دادگاه با توجه به کثرت پرونده های موجود مطلع می شود و باید در زمان مورد نظر به دادگاه مراجعه کند.

در روز دادگاه، زن و مرد باید همراه هم در دادگاه حاضر شوند و حضور خود را اعلام نمایند. دادگاه در روند رسیدگی به پرونده نظر زوجین را خواهد شنید و مرد نیز می تواند با ارائه لایحه های اعتراضی، از خود دفاع کند. پس در نتیجه زن برای درخواست طلاق باید 4 مرحله را پشت سر بگذارد:

  • مرحله اول مربوط به ارائه دادخواست طلاق به صورت الکترونیکی می باشد.
  • مرحله دوم حضور در جلسه دادگاه اولیه می باشد.
  • مرحله سوم مربوط به اعتراض حکم دادگاه در جلسه اول می باشد. در صورتی که زوجین به نتیجه دادگاه اعتراض کنند پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع داده می شود.
  • در آخرین مرحله نیز در صورت قطعی شدن رای و صدور حکم طلاق، زن می تواند با در دست داشتن حکم دادگاه به یک دفترخانه ازدواج و طلاق مراجعه کند و برای همیشه از همسرش جدا شود.
مراحل درخواست طلاق از طرف زن چیست؟

درخواست طلاق از طرف زن چه مدت طول می کشد؟

به طور کلی در هر زمینه ای مدت زمان بسته شدن پرونده بستگی به سختی و پیچیدگی آن دارد. پرونده های طلاق نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در صورتی که زن بتواند یکی از شرایط 12 گانه عقد را که مربوط به عسر و حرج او می باشد به دادگاه ثابت کند، پروسه طلاق می تواند در مدت زمان کمی به پایان برسد. اما مرحله ای که این پروسه را طولانی می کند، همان اثبات شرایط عسر و حرج می باشد که ممکن است جلساتی را برای گذراندن در پزشکی قانونی نیاز داشته باشد.

در مواقع عادی، اگر مرد ارائه دهنده دادخواست طلاق باشد و حق و حقوق زن را پرداخت کند، طلاق در چند جلسه انجام می‌ شود. اما اگر زن ارائه‌ دهنده دادخواست طلاق باشد و شرایط عسر و حرج ثابت شود و مرد نیز اعتراضی به حکم نکند، بین 4 تا 6 ماه زمان برای انجام پروسه طلاق نیاز است. اما اگر در مراحل دادگاه و روند پرونده درخواست تجدید نظر داده شود، ممکن است طلاق حدود یک سال طول بکشد.

وضعیت مهریه در صورت درخواست طلاق از طرف زن

مهریه حق قانونی زن می باشد و مرد موظف است که در هر زمانی آن را به همسرش پرداخت کند. شرط و شروطی برای پرداخت مهریه وجود ندارد و حتی در صورت خیانت زن نیز مرد موظف به پرداخت آن است. با توجه به این که در زمان عقد دائم و صادر شدن سند ازدواج، مرد تعهد می دهد که مهریه را پرداخت خواهد کرد. بعد از آن روز، در هر زمان و حتی در صورت درخواست طلاق از طرف زن این دین بر گردن مرد می باشد و موظف است که آن را به زن بدهد.

اما در یک صورت مرد از پرداخت مهریه ساقط می‌شود و آن بذل مهریه توسط خود زن است. زن ممکن است در قبال گرفتن حق طلاق و حضانت فرزند بخواهد مهریه خود را ببخشد و یا این که به هیچ عنوان تمایلی به ادامه زندگی نداشته باشد و بخواهد با جمله معروف مهرم حلال جانم آزاد از همسرش جدا شود که بیش تر این موارد در طلاق خلع و مبارات پیش می آید.

حضانت فرزندان در درخواست طلاق از طرف زن

حضانت فرزند قوانین خاص خود را دارد و مطابق با آن قوانین، محدوده سنی برای سرپرستی توسط مرد یا زن در نظر گرفته شده است. مطابق با قانون حمایت از خانواده، حضانت فرزندان چه برای دختر و چه پسر تا هفت سالگی بر عهده مادر است و حتی اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، هیچ کس نمی تواند این حق را از او بگیرد. بعد از هفت سالگی، دختران تا 9 سالگی و پسران تا 15 سالگی که سن بلوغ آن ها می باشد، باید با پدرشان زندگی کنند.

پس می توانیم بگوییم که درخواست طلاق از طرف زن تاثیری بر روی حضانت فرزندان نخواهد داشت. تنها نکته حائز اهمیت این است که غالبا قاضی مطابق با مصلحت فرزندان تشخیص می دهد که مرد یا زن می توانند قیم فرزندان باشند. مثلا اگر مرد درگیر اعتیاد و یا بیماری های روانی و خشونت های نامتعارف باشد، دادگاه حضانت را برای همیشه به زن خواهد داد.

حضانت فرزندان در درخواست طلاق از طرف زن

درخواست طلاق غیابی از طرف زن

زمانی که درخواست طلاق از طرف زن صادر می شود، پس از تعیین زمان و شعبه دادگاه مورد نظر و ابلاغ به زوجین، هر دو موظف اند که در تاریخ مقرر در دادگاه حضور داشته باشند. اگر در جلسات دادگاه مرد حضور نیابد و مفقود شود، دادگاه در چندمین جلسه مجبور به صدور رای غیابی می شود و حکم طلاق را صادر می کند. در این صورت طلاق غیابی از طرف زن انجام می شود.

همچنین ممکن است که شرایطی هم چون داشتن حکم زندان برای مرد به مدت 5 سال و یا مفقودی او به مدت 6 ماه متوالی باعث درخواست طلاق از طرف زن شود. در این صورت نیز دادگاه حکم غیابی طلاق را صادر می کند و پس از آن 20 روز به مرد زمان برای اعتراض داده می شود. در صورتی که لایحه ای به دادگاه ارائه نشود، زن می تواند با در درست داشتن حکم قاضی به دفترخانه برای جاری شدن خطبه طلاق مراجعه نماید و برای همیشه از همسرش جدا شود. اما اگر در این 20 روز مرد به رای صادر شده اعتراض کند، پرونده مجددا به جریان خواهد افتاد.

کلام آخر

همان طور که در این مقاله صحبت شد، درخواست طلاق می تواند به صورت توافقی و یا یک طرفه باشد. در صورت یک طرفه بودن دادخواست ارائه شدن، اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، پرونده مسیر متفاوتی را نسبت به زمانی که درخواست از طرف مرد است طی می کند. در این مقاله ما هر آنچه که در مورد درخواست طلاق از طرف زن باید بدانید، بیان کردیم. امیدواریم مطالب ذکر شده مفید بوده باشد.

از همراهی شما تا پایان مقاله سپاس گزاریم. برای ارائه نظرات و پیشنهادات خود با سایت وکیل چی در ارتباط باشید. برای مشاهده مقاله بهترین وکیل طلاق از طرف زن در کرج کلیک کنید.

آیا اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، به او مهریه تعلق می گیرد؟

مهریه تحت هر شرایطی به زن تعلق می گیرد.

طلاق خلع از نوع بائن است یا رجعی؟

از نوع بائن می باشد و مرد نمی تواند در مدت عده به زن رجوع کند.

مدت عده چقدر است؟

مدت عده به سه طهر می باشد و اگر زن یائسه باشد 3 ماه می باشد.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + هفده =

دکمه بازگشت به بالا