نکات حقوقی

مراحل طلاق توافقی ⭐【سال1403】⚖️

بسیاری از زوجین به امید یک زندگی پر از خوشبختی و روزهای خوش برای سال های متوالی ازدواج می کنند، اما برخی از آن ها ممکن است در طول زندگی با مشکلاتی مواجه شوند که ادامه آن را برایشان غیر ممکن کند. اگر زوج و زوجه هر دو تصمیم به پایان زندگی مشترک شان بگیرند، می توانند برای طلاق توافقی اقدام کنند. غالبا با طلاق توافقی ازدواج زوجین با صلح و بدون تنش ها و طی کردن مراحل سخت به پایان می رسد. در این مقاله ما سعی داریم شما را با مراحل طلاق توافقی و اطلاعاتی که در این زمینه لازم دارید آشنا کنیم. پس در ادامه مقاله همراه ما باشید.

منظور از طلاق توافقی چیست؟

طلاق توافقی، به طلاقی گفته می شود که در آن مرد و زن به دلایل مختلفی تمایل به ادامه زندگی مشترک ندارند و هر دو به این نتیجه می رسند که با یک سری شرایط از هم جدا شوند. در این نوع از طلاق باید قبل از ارائه دادخواست بر سر تمام موضوعاتی که برای شان به صورت مشترک است و هر دو ذی نفع هستند به تفاهم برسند؛ از جمله تعهداتی که نسبت به یک دیگر دارند، حق و حقوق شان و وظایفی است که نسبت به هم و فرزندان مشترک شان دارند.

مراحل طلاق توافقی پس از انجام این توافقات آغاز می شود. شرایطی که می تواند پرونده های طلاق توافقی را سریع تر پیش ببرد، بستگی به توافقات و صحبت های زوجین دارد. این شرایط عبارتند از:

  • حضانت فرزندان
  • نفقه زن و فرزندان
  • جهیزیه
  • اجرت المثلی که در دوران زوجیت بر عهده مرد است تا به زن پرداخت کند.
  • مهریه

تمام مواردی که زوجین در آن به تفاهم می رسند در دادگاه نیز مورد تایید قاضی می باشد و هرچه این چالش ها کم تر باشد، مراحل طلاق توافقی کوتاه تر می شود. وکلایی که در این زمینه فعالیت می کنند، می توانند به خوبی این شرایط را مدیریت کنند. برای مثال کسانی که ساکن تهران هستند، می توانند از بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران برای پیگیری روند پرونده کمک بگیرند.

منظور از طلاق توافقی چیست؟

مراحل طلاق توافقی

طلاق توافقی به طور کلی می توان گفت در هشت مرحله انجام می شود که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم:

مرحله اول: انجام مشاوره

اولین قدم برای درخواست طلاق توافقی پس از مراجعه به سیستم نوبت دهی طلاق و ثبت اطلاعات، مراجعه به مراکز غربالگری و دریافت مشاوره اولیه خانواده می باشد. در صورتی که در این مرحله پس از انجام مشاوره گواهی عدم انصراف از طلاق دریافت شود می توان وارد مراحل بعدی شد.

مرحله دوم: ارائه دادخواست

پس از دریافت گواهی عدم انصراف، باید دادخواست طلاق به مراجع خدمات الکترونیک قضایی ارائه شود. در این مرحله می توان برای تنظیم دادخواست طلاق، از وکلای این حوزه کمک گرفت. مزیت تنظیم دادخواست توسط وکیل طلاق توافقی، آشنایی با نحوه نگارش و چگونگی طی مراحل طلاق توافقی می باشد. همچنین وکیل باید مدارکی مثل شناسنامه و کارت ملی و عقدنامه رسمی را به همراه دادخواست طلاق به مراجع قضایی ارائه دهد.

مرحله سوم: مشخص شدن وقت دادرسی

پس از این که دادخواست طلاق توافقی ارائه شد، از طریق دادگاه خانواده وقتی برای مراجعه و شروع دادرسی به زوجین تخصیص می یابد که از طریق سامانه ثنا به اطلاع زوجین می رسد.

مرحله چهارم: مراجعه به دادگاه

زوجین باید در زمان تعیین شده ای که از طریق سامانه ثنا به آن ها ابلاغ شده است، در دادگاه حضور یابند و در صورت عدم حضور هر یک از زوجین دادگاه منتفی می شود.

مرحله پنجم: دریافت مشاوره اجباری

پس از جلسه اول دادگاه خانواده، زوجین باید به دفاتر مشاوره مراجعه کنند و تلاش کنند تحت نظر مشاور، مشکلات شان را حل کرده و با هم سازش کنند. در صورتی که سازش نشود و مشاور خانواده تشخیص دهد که این زوج دیگر نمی توانند با یکدیگر به زندگی ادامه دهند، گواهی عدم سازش صادر می شود و به زوجین و یا وکیل آن ها تحویل داده می شود.
پس از آن، توافق نامه ای که توسط مشاور خانواده کامل شده است به امضای زوجین می رسد و سپس با تحویل به وکلا و یا خود آن ها به دادگاه ارائه می شود. در این توافق نامه راجع به مباحثی هم چون مهریه، نفقه زوجه، اجرت المثل، جهیزیه، حضانت و ملاقات فرزندان و نفقه آن ها و چگونگی پرداخت سایر حقوقی که بین زوجین است صحبت می شود.

مرحله ششم: بارداری زوجه

در صورت ارائه گواهی عدم سازش، دادگاه از زوجه مدرکی مبنی بر باردار نبودن می خواهد. برای اثبات عدم بارداری،لازم است زوجه به آزمایشگاه مراجعه کند و یا این که زوج و زوجه هر دو اقرار به نبود بارداری زن کنند.

مرحله هفتم: مراجعه مجدد به دادگاه

پس از این که تمامی مراحل طی شد، باید زوجین همراه با وکلای خود به دادگاه خانواده مراجعه کنند. قاضی با بررسی تمام مدارک و شرایط، رای طلاق توافقی را صادر می کند.

مرحله هشتم: مراجعه به دفتر طلاق

در این محل زوجین پس از دریافت گواهی عدم سازش از سوی دادگاه، در مدت سه ماه می توانند برای جاری شدن صیغه طلاق و پایان مراحل به دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کنند.

مراحل طلاق توافقی

آیا مشاوره برای طلاق توافقی اجباری است؟

مطابق مصوبه سال 91 در قانون حمایت از خانواده، مشاوره به موضوع قانونی و اجباری تبدیل شده است. طبق این قانون، کسانی که قصد انجام طلاق توافقی را دارند، حتما باید در جلسات مشاوره شرکت کنند و در صورتی دادگاه رای به طلاق می دهد که از طریق مشاور گواهی عدم سازش صادر شده باشد.

مطابق با توافقی که بین قوه قضاییه و سازمان بهزیستی صورت گرفته است، مراکز مشاوره ای که در این زمینه فعالیت می کنند، زیر نظر سازمان بهزیستی هستند. برای حضور در جلسات مشاوره زوجین باید مراحل زیر را که جزوی از مراحل طلاق توافقی هستند طی کنند:

  • ثبت مشخصات زوجین در سامانه اینترنتی «تصمیم» و مراجعه به مرکز غربالگری انتخاب شده در زمان معین.
  • گذراندن 5 جلسه مشاوره که جزو واجبات است و مطابق با مراحل طلاق توافقی تعیین شده باید سپری شود.
  • مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در صورت ارائه گواهی عدم سازش توسط مشاور

روش کار مشاوره خانواده به این صورت است که در ابتدا در مرکز غربالگری سوالاتی از زوجین در خصوص علت طلاق پرسیده می شود و سپس با توجه به نوع اختلاف، به مشاور مخصوص ارجاع داده می شود. هزینه جلسات مشاوره برای هر یک از زوجین 52 هزار تومان برای هر جلسه می باشد. 5 جلسه اجباری مشاوره مدت 45 روز تا 3 ماه زمان می برد و به دلیل شلوغی این مراکز، گذراندن این 5 جلسه در مراکز تحت نظر بهزیستی در مدت کم تر از 45 روز غیر ممکن است.

تعیین و تکلیف مهریه در طلاق توافقی

یکی از مواردی که طلاق را به چالش می کشد، بحث مهریه می باشد. مهریه جزو دیون و مقروضات مرد است و واجب بودن پرداخت آن حتی به پرداخت بدهی طلبکاران دیگر ارجحیت دارد. در صورتی که زن و مرد بر سر مهریه به توافق نرسند، مراحل طلاق توافقی به بن بست می رسد و می توان گفت طلاق توافقی منتفی می شود. در صورت به تفاهم نرسیدن زن و مرد بر سر مهریه، باید از وکلای مهریه برای دریافت آن کمک بگیرند.

توافقاتی که بر سر مهریه انجام می شود، می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • توافق بر سر پرداخت مبلغی از کل مهریه و بخشش باقی آن از طرف زن. در این صورت مدتی برای پرداخت مهریه به عنوان مهلت پرداخت به ثبت می رسد و مرد موظف است در این زمان مبلغ درخواستی زن را مطابق با توافق صورت گرفته پرداخت نماید.
  • بخشیدن همه و یا مقداری از مهریه به مرد، در مقابل به دست آوردن امتیازات دیگر. مثلا زن مهریه خود را در عوض گرفتن حضانت فرزندان به مرد می بخشد.
  • دریافت تمام مهریه

از آن جا که اکثر زوجین بر سر دریافت و پرداخت مهریه به توافق نمی رسند و ترجیح می دهند توسط وکلا حقوق خود را دریافت کنند، هر دو طرف می توانند اقدام به استخدام وکیل برای پیگیری پرونده خود نمایند. اگر در شهری مثل کرج به دنبال وکیلی برای رسیدگی به پرونده خود در خصوص مهریه هستید، می توانید به مقاله بهترین وکیل مهریه در کرج مراجعه کنید.

تعیین و تکلیف مهریه در طلاق توافقی

مدارک لازم برای درخواست طلاق توافقی

همان طور که گفتیم برای انجام طلاق توافقی، در مرحله اول باید مدارکی به دفاتر خدمات الکترونیکی مراجع قضایی ارائه شود. مدارک مورد نیاز برای ثبت این درخواست به شرح زیر می باشند:

  • عقدنامه رسمی که در دفاتر رسمی طلاق و ازدواج به ثبت رسیده است.
  • شناسنامه و کارت ملی زوج و زوجه
  • وکالت نامه تنظیم شده بین وکیل و موکل. در صورت بهره گیری هر یک از زوجین از وکلای دادگستری باید وکالت نامه مورد نظر همراه مدارک دیگر ضمیمه دادخواست شود.
  • ارائه گواهی برای تایید عدم بارداری زن و یا گواهی تایید سلامت بکارت زوجه از سوی پزشکی قانونی در صورت ادعای باکره بودن
  • ارائه توافق نامه‌ کتبی که بین زوج و زوجه در مورد حضانت فرزندان، مهریه، نفقه و حقوق زوجین به تایید رسیده است.
  • گواهی کتبی نظر مشاور در مورد عدم سازش زوجین و مجوز طلاق آن ها

مراحل طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور

اگر زوجینی که تصمیم به طلاق توافقی دارند، هر دو و یا یکی از آن ها در خارج از کشور باشند، می توانند به کمک وکلای خود مراحل طلاق توافقی را در ایران به ثبت برسانند. در این بخش می خواهیم بدانیم این زوجین چگونه می توانند بدون سفر به ایران این مراحل را پشت سر بگذارنند. مطابق با ماده 34 قانون آیین دادرسی مدنی، روش هایی برای انجام آن وجود دارد که به شرح زیر می باشد:

  • در نوع اول، زن و مردی که در خارج از کشور هستند و قصد جدایی دارند، می توانند با مراجعه به سفارت و کنسولگری ایران که در آن کشور مستقر است، به یکی از آشنایان و یا دوستان خود وکالت دهند که شخص مورد نظر بتواند به نیابت از آن ها وکیلی را برای پیگیری پرونده استخدام کند و وکالت نامه را تنظیم نماید و دیگر باقی مراحل مطابق آن چه گفته شد انجام می پذیرد. در ضمن به شخصی که به نیابت از زوجین وکیلی را انتخاب می کند، وکیل واسطه می گویند.
  • روش دوم، زوجینی که تصمیم به ارائه دادخواست طلاق دارند و خودشان وکیل خاصی را برای پیگیری پرونده خود مد نظر دارند، می توانند مستقیما به کنسولگری و یا سفارت ایران در کشور مورد نظر مراجعه کنند و بدون آن که به شخصی خاصی وکالت انتخاب وکیل دهند، مستقیما وکیل مورد نظر خود را انتخاب کنند.
  • در روش سوم در صورتی که یکی از زوجین خارج از کشور باشند و دیگری داخل ایران، شخص ساکن در داخل کشور می تواند وکالت شخص خارج را برعهده بگیرد؛ به این صورت که یکی از زوجین که در خارج از کشور است به سفارتخانه و کنسولگری ایران مراجعه می کند و به همسر خود وکالت نامه ای برای کمک گرفتن از وکیل در داخل کشور می دهد.
مراحل طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور

هزینه های طلاق توافقی

مبالغی که برای گذراندن مراحل طلاق توافقی باید پرداخت شود شامل موارد زیر می شود:

جلسه های مشاوره اجباری: برای گرفتن گواهی عدم انصراف از طلاق و عدم سازش که به طور مجموع برای پنج جلسه مشاوره برای زوجین مبلغ 520 هزار تومان می باشد.

دادرسی: این هزینه ها باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی پرداخت شود و می توان گفت مبلغی حدود 210 هزار تومان می باشد.

حق الوکاله وکیل توافقی: اگر برای رسیدگی به پرونده طلاق توافقی قرار باشد از وکلا کمک گرفته شود، باید حق الوکاله آن را مطابق با آنچه که در قرارداد ذکر شده است پرداخت کرد.

هزینه های دفترخانه: پس از پایان تمامی مراحل، زوجین برای فسخ عقدنامه و جاری کردن صیغه طلاق باید به دفاتر مربوطه مراجعه کنند و هزینه آن متناسب با محل دفترخانه و شرایط آن ممکن است بین یک میلیون و پانصد هزار تومان تا 6 میلیون تومان باشد.

کلام آخر

طلاق توافقی مخصوص زوجینی است که مشترکا برای پایان زندگی مشترک شان به تفاهم می رسند. در این مقاله ما به طور مفصل در مورد مراحل طلاق توافقی و شرایط و مدارک مورد نیاز آن صحبت کردیم. از همراهی شما تا پایان مقاله متشکریم. شما می توانید به هر آن چه که در مورد انواع طلاق و باید و نبایدهای آن نیاز دارید، در سایت وکیل چی دسترسی پیدا کنید.

آیا طلاق توافقی عده دارد؟

طلاق توافقی از این جهت تفاوتی با سایر طلاق ها ندارد و به غیر از آنچه در ماده ۱۱۵۵ آمده سایر زنان پس از طلاق باید عِده نگه دارند. براین اساس اگر زنی که طلاق توافقی گرفته، مشمول ماده ۱۱۵۵ قانون مدنی است.

فرق طلاق توافقی با طلاق خلع و مبارات چیست؟

 چنانچه زوجین هر دو در مورد طلاق توافق داشته و در مورد نحوه جدایی و پرداخت حقوق زن و فرزندان به تفاهم برسند طلاق توافقی می ‌باشد. طلاق خلع و مبارات نیز دو صورت طلاق توافقی است.

آیا امکان وکالت و مشاوره غیرحضوری با وکیل طلاق توافقی وجود دارد؟

بله، پیش بردن دعاوی مربوط به طلاق توافقی می‌تواند غیر حضوری نیز صورت بگیرد خصوصا در مراحل اولیه اقدام برای طلاق توافقی

5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × سه =

دکمه بازگشت به بالا