مدارک لازم برای شکایت تصرف عدوانی + مراحل لازم ⭐【سال1403】⚖️
افراد یک جامعه برای این که به حق طبیعی خود دست یابند به مراکز حقوقی و قضایی مراجعه می کنند. مشکلات و اختلافات حقوقی بسیار حساس و پر اهمیت می باشند به همین دلیل برای رسیدگی به این امور نیاز به مهارت و تخصص و کافی است. یکی از پرونده هایی که به کرات در دادگاه ها به چشم می خورد، تصرف عدوانی است. این موضوع در دسته دعاوی ملکی قرار می گیرد. امروزه خرید و فروش املاک و اموال به عنوان یک تجارت در جامعه رواج یافته و به همین علت اختلافات بسیاری را به وجود آورده است. مقاله ای را در رابطه با مدارک لازم برای شکایت تصرف عدوانی و مراحل لازم آن برای شما آماده کرده ایم.
تصرف عدوانی چیست؟
تصرف در لغت به معنای چیرگی و عدوان هم به معنای ظلم و اجبار است. در اصطلاح حقوقی اموال غیر منقولی که بدون اذن و اجازه صاحب ملک به تصاحب در آید را تصرف عدوانی می گویند. طبق ماده 158 قانون مدنی هر شخصی که ملک دیگری را با ظلم و اجبار و بدون رضایت صاحب آن غصب کند مرتکب جرم شده و با عنوان متصرف خوانده می شود.
لازم به ذکر است که این تخلف تنها در مورد اموال غیر منقول صدق می کند و در صورتی که شخصی به طور عمدی و بالجبار اموال منقولی را از کسی تصاحب کند مشمول تصرف عدوانی نشده و تخلفی صورت نگرفته است. هنگامی دعوی تصرف عدوانی قابل بررسی است که در گذشته یا در زمان کنونی ملک در تملک خواهان بوده باشد و عدوانی بودن تصرف قابل اثبات باشد.
تصرف عدوانی در دو دسته حقوقی و کیفری بررسی می شود. هر دعاوی ملکی با موضوع تصاحب عدوانی دارای شرایط ویژه ای است. به طور کلی اگر شخص عامدانه و با آگاهی از این که ملک در تملک شخص دیگری است آن را تصاحب کرده باشد، دعوی در دسته کیفری قابل بررسی است. در دعاوی تصرفی حقوقی نیز همانند دسته کیفری آن است با این تفاوت که رکن روانی از عوامل مهم پرونده است.
تصرف عدوانی می تواند در بردارنده ملک مشاع یا ارثی باشد. در صورتی که هر یک از شرکاء در دستیابی به حقوق دیگری مزاحمت یا ممانعت بورزند، از طریق ماده 167 قانون آیین دادرسی مدنی قابل بررسی است. حسب مورد هم یکی از موارد تصرف عدوانی به شمار می رود که در دادگاه ها به رسیدگی آن می پردازند. برای اطلاع از لیست دادگاه های تهران مقاله دیگر سایت را مطالعه کنید.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شکایت تصرف عدوانی
همان طور که گفته شده تصرف عدوانی در دو دسته حقوقی و کیفری قرار می گیرد؛ بنابراین برای ثبت شکایت هر یک مدارک خاص خود را لازم دارد. اگر دعوی ملکی، حقوقی باشد طرح دادخواست حقوقی کفایت می کند در غیر این صورت برای ثبت شکایت دعوی ملکی کیفری به تعقیب جزایی و صدور حکم رفع تصرف نیاز است.
کارت ملی، شناسنامه و مدارک هویتی فرد در هر دو نوع دعوی از مدارک الزامی می باشد. شخص مدعی تملک، باید مدارکی را ارائه داده و مالکیت خود را ثابت کند. این اسناد شامل سند ملک، استشهادنامه و برگه شهود دعوی می شوند. مالک باید سند مالکیت و نشانه و ادله ای مبنی بر تصرف و مدت زمان آن را تحویل دادگاه دهد.
استعلام از مراجع ذی صلاح انجام شده و ارائه مدرک آن به قاضی بسیار مهم می باشد. شاهدان و مطلعین باید در دادگاه حضور یافته و بر تصرف عدوانی شهادت دهند. از دیگر مدارکی که برای تکمیل شکایت پرونده تصرف عدوانی لازم است می توان به پرداخت هزینه اجرای احکام و دادرسی اشاره کرد. برای ثبت تخلف در این موضوع باید دادخواست یا شکوائیه توسط بهترین وکیل دعاوی ملکی در تهرانپارس طرح شده و به دفاتر خدمات قضایی یا شورای حل اختلاف ها ارائه شود.
مراحل لازم برای شکایت تصرف عدوانی
اولین اقدام مالک برای رفع تصرف عدوانی ثبت دادخواست یا شکایت است. باید همه مدارک و اسناد برای ثبت دادخواست به مراکز قضایی و دادگاه های حقوقی مصلح داده شود. پس از آن باید عدوانی بودن، ناحق بودن و بازه زمانی که ملک در اختیار خوانده بوده و عدم رضایت خواهان اثبات گردد. پس از ثبت دادخواست ابلاغیه به طرفین برای حضور در جلسات دادگاه فرستاده می شود. معمولا رسیدگی به دعوای ملکی در مکان وقوع ملک با صلاحدید دادگاه برگزار می شود.
با تشکیل دادگاه در روزهای تعیین شده و حضور شاکی و متشاکی رسما به موضوع پرداخته می شود. پس از این که تصرف عدوانی تایید شد دادگاه حکم رفع تصرف را صادر می کند. برای طرفین پیامکی حاوی لینک ابلاغیه فرستاده می شود. چنان چه هر یک از جوانب دعوی به رأی دادگاه معترض باشند، می توانند اعتراض خود را به روش عادی و فوق العاده ثبت کنند.
روش عادی اعتراض به نتیجه دادگاه مانند تجدید نظر و واخواهی بوده و روش فوق العاده اعتراض مانند اعاده دادرسی، فرجام خواهی و اعتراض شخص سوم می باشد. در مرحله نهایی رسیدگی به شکایت دعاوی ملکی، دادگاه حکم اجرای فوری رفع تصرف را می دهد که توسط هیچ تجدید نظر خواهی قابل قبول نبوده و ممانعتی صورت نمی گیرد.
ویژگی وکیل تصرف عدوانی
در پرونده های ملکی بسیاری به دلیل عدم آگاهی افراد و وکیل نداشتن حق به طرف مقابل داده شده است.دعاوی تصرف عدوانی به مقدار قابل توجهی حساس و ظریف بوده به طوری که کوچک ترین خللی موجب تغییر رأی دادگاه می شود. هیچ کس به اندازه یک وکیل خبره و کارکشته در امور ملکی توانمندی حل مشکلات حقوقی و کیفری املاک را ندارد. زیرا آن ها با مدارک لازم برای ثبت شکایت تصرف عدوانی و مراحل آن به طور کامل آشنایی دارند.
یک وکیل ملکی بنا بر موقعیت ملک، شرایط تصرف و فرد متصرف برای بیان دفاعیات و ادله خود اقدام می کند. در حقیقت بهترین وکیل برای حل دعاوی ملکی باید با شخصیت شناسی و جمع آوری مدارک ادعای متصرف را عبث و نا به جا بشناساند. در جریان رسیدگی به پرونده باید با صبوری و علم حقوقی کافی، فرآیند اثبات و رفع تصرف عدوانی را سرعت بخشید. وکیلی که سابقه درخشانی در چنین پرونده های دارد، می داند که شهود و ارائه سند رسمی قانونی به تنهایی برای اثبات مالکیت کافی نیست.
مجازات تصرف عدوانی
تصرف عدوانی مربوط همه اموال بوده و شامل املاک و مستغلات، سهام و حتی یک برند یا شرکت تجاری می شود. قاعدتاٌ کسی که بی اجازه اموال دیگری را به خدمت خود وا می دارد متخلف بوده و بنا به قانون شایسته مجازات است. بر اساس ماده 690 قانون مجازات اسلامی، اگر صاحب اموال به منظور دفع تصرف شکایت کرده باشد، دادگاه موظف است که مجرم را جریمه کند. این تنبیه و مجازات، پس از اثبات جرم تصرف عدوانی و تایید آن توسط دادگاه مجرم مشمول پرداخت غرامت و جبران می شود.
خوانده باید با پرداخت خسارت و حق الوکاله بخشی از دین خود را ادا کند. طبق قانون این شخص محکوم به یک ماه تا یک سال حبس می شود. تعیین دقیق زمان حبس به ارزش مال و مدت تصرف آن بستگی دارد. این ماده قانونی تنها مربوط به اموال غیر منقول می باشد. شایان است بدانید اگر متصرف پس از رفع تصرف از جانب دادگاه دوباره عمل خود را انجام دهد، روال قانونی دوباره تکرار شده و پس از رفع تصرف مجدد، خوانده به 6 ماه تا 2 سال حبس محکوم می شود.
تفاوت تصرف عدوانی و خلع ید
هر دو تصرف عدوانی و خلع ید مربوط به دعاوی ملکی می باشند. اولین و اصلی ترین تفاوت این دو دعوی در اموال منقول و غیر منقول است. خلع ید شامل اموال منقول و غیر منقول بوده در صورتی که تصرف عدوانی بر خلاف آن است. طرح دعوی خلع ید با ارائه سند مالکیت ممکن است اما تصاحب عدوانی با ارائه سابقه در اختیار داشتن ملک بی اذن صاحب قابل طرح است.
دعوی خلع ید را فقط می توان به صورت حقوقی بررسی کرد ولی تصرف عدوانی به هر دو صورت قابل پیگیری است.
خلع ید در گروه دعاوی مالی قرار گرفته و هزینه های دادرسی و اجرای احکام آن هم به مانند دعاوی مالی سنجیده و محاسبه می گردد. در حالی که تصرف عدوانی جزو دعاوی ملکی بوده و پرداخت هزینه های دادرسی آن به شیوه دعاوی غیر مالی انجام می پذیرد. مزاحمت یا ممانعت از حق یکی از زیر مجموعه های دعاوی ملکی است.
کلام آخر
تصاحب اموال غیر منقول می تواند توسط مالک یا نماینده قانونی او مطرح و پیگیری شود. اگر درگیر پرونده تصرف عدوانی هستید، بهتر است با یک وکیل ماهر در این حوزه صحبت کرده و مشاوره دریافت کنید. تسلط به قوانین وکیل کمک شایانی به پس گرفتن حق و حقوق موکل می کند. دقت کنید که وکیل تان را از جزئیات پرونده مطلع کرده و هیچ موضوعی را از قلم نیندازید. سایت وکیل چی با ارائه مقاله امروز با موضوع مدارک لازم برای ثبت شکایت تصرف عدوانی + مراحل لازم آن در تلاش برای افزایش اطلاعات شما کاربران گرامی می باشد. امیدواریم مطالب برای شما مفید بوده باشد. اگر نقد و انتقاداتی دارید ما را در جریان بگذارید. با سپاس