مجله حقوقی

آیا پدر در صورت قتل فرزند مجازات می شود؟ ⭐【سال1403】⚖️

یکی از جرایمی که ممکن است افراد با آن رو به رو شوند، قتل فرزند توسط والدین است. احتمال دارد چنین جرمی توسط پدر و یا مادر رخ دهد. لازم به ذکر است مشاهده چنین جرمی کمتر ممکن است اما ناممکن نیست. والدین بنا به دلایل مختلفی به صورت عمد و یا غیر عمد ممکن است مرتکب قتل فرزند خود شوند. قتل در هر شرایط و توسط هر فردی که اتفاق بیفتد جرم بوده و مجازات هایی را برای فرد مرتکب به دنبال دارد. حال این سوال مطرح می شود که آیا پدر در صورت قتل فرزند مجازات می شود؟ در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم و جوانب مختلف قتل توسط پدر را بررسی نماییم. اگر دانستن پاسخ این پرسش برای شما عزیزان جالب است، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. 

قتل فرزند توسط پدر 

در ابتدا لازم است درباره قتل توضیح دهیم و شرایط وقوع این جرم را بیان نماییم. قتل به معنی تهدید جان افراد و در واقع گرفته شدن جان یک فرد و کشتن او توسط فرد یا افراد دیگری است. به همین دلیل قانون گذار چنین اقدامی را جرم تلقی نموده است. هر جایی که جرمی اتفاق بیفتد، مجازاتی هم تعریف خواهد شد. حال ممکن است قتل توسط پدر و مادر صورت گرفته و مقتول فرزند آن ها باشد.  

قتل دارای انواع مختلفی است که شامل قتل عمد، قتل شبه عمد و قتل خطای محض می شود. هر کدام از این انواع قتل دارای شرایط خاص خود هستند و مجازات های مخصوص به خود را هم به همراه دارند. قتل فرزند توسط والدین هم با توجه به نوع قتل مورد بررسی قرار می گیرد. در واقع در وقوع چنین جرمی، پدر اقدام به عملی می نماید که به صورت عمد و یا غیر عمد منجر به کشته شدن فرزند می شود. نا گفته نماند این جرم ممکن است توسط مادر و یا با همکاری پدر و مادر نیز انجام شود.  

قتل عمد زمانی مطرح می شود که پدر با قصد و نیت قبلی و همچنین با نقشه اقدام به قتل فرزند نماید. قتل غیر عمد به قتلی گفته می شود که پدر قصد و نیت قبلی برای قتل نداشته است اما نیت آسیب زدن به فرزند را داشته است. در خصوص قتل خطای محض می توان گفت، قتلی است که بدون قصد و نقشه کشتن و آسیب زدن به فرد مقابل و تنها به دلیل ایجاد شرایط غیر قابل پیش بینی انجام می شود. 

قتل فرزند توسط پدر

آیا پدر در صورت قتل فرزند مجازات می شود؟ 

در پاسخ به این سوال باید گفت هر فردی که جرمی مرتکب می شود باید مجازات آن را نیز متحمل شود. مجازات قتل به نوع قتل بستگی دارد. در صورتی که ثابت شود قتل انجام شده به صورت شبه عمد و یا خطای محض بوده است، مجازات آن پرداخت دیه است. می توان گفت قاتل می تواند با پرداخت دیه مقتول مجازات خود را متحمل شود. در این نوع قتل تفاوتی ندارد که قاتل چه کسی است، زمانی هم که قاتل پدر و مادر فرد باشند هم مجازات آن ها، پرداخت دیه است. تفاوتی هم بین مجازات پدر و مادر وجود ندارد و هر دو از طریق پرداخت دیه مقتول مجازات می شوند. 

در صورتی که قتل به صورت عمدی اتفاق افتاده باشد، مجازات مجرم قصاص خواهد بود. اما اگر قاتل پدر و یا جد پدری مقتول باشد، مطابق ماده 220 و 612 قانون مجازات اسلامی قصاص نخواهد شد. مجازات پدر و یا جد پدری برای قتل فرزند، پرداخت دیه مقتول به وراث او و حبس است. میزان این حبس بین 3 تا 10 سال تعیین شده است. مطابق همین ماده ها اگر فردی مرتکب قتلی شود و شاکی خصوصی نداشته باشد و یا شاکی رضایت داده باشد، اگر عمل او منجر به ایجاد اختلال در نظم و امنیت جامعه باشد، وی به 3 تا 10 سال حبس محکوم می شود. 

اما همین قانون در خصوص مجازات مادر در هنگام قتل فرزند سکوت کرده است. این بدان معنا است که اگر مادری فرزند خود را به قتل برساند و وجود مدارک و شواهد لازم این موضوع را به اثبات برساند، حکم و مجازات وی قصاص خواهد بود. در چنین شرایطی، اگر اولیای دم رضایت بدهند یا در ازای دریافت دیه از قصاص بگذرند، مادر می تواند از قصاص رها شود. 

نحوه شکایت و رسیدگی به پرونده های قتل فرزند توسط پدر  

برای طرح شکایت قتل فرزند هم مانند سایر دعاوی باید مراحل مورد نیاز طی گردد. در مرحله اول باید گفت که فرد شاکی باید مادر و یا ورثه مقتول باشد. وی باید در سامانه ثنا ثبت نام نموده و سپس شکوائیه لازم را تنظیم و ارائه نماید. در این شکوائیه باید کلیه اطلاعات لازم از جمله مشخصات هویتی، آدرس و کد پستی شاکی و متشاکی قید گردد. این شکوائیه باید توسط دفاتر خدمات قضایی ثبت شود. لازم است دقت شود که پرونده قتل باید به دادگاه های مربوطه ارسال شده و از همان طریق مورد بررسی قرار می گیرد. در صورتی که پرونده به دادگاهی که دارای صلاحیت رسیدگی به پرونده قتل نیست ارسال شود، مرجوع خواهد شد و باید تمام مسیر را از ابتدا طی کرد. 

نکته مهم این است که مدارک و مستندات مورد نیاز برای اثبات ادعای قتل هم باید ضمیمه شکوائیه شود. در متن شکوائیه باید نوع قتل هم عنوان شود.  پس از ثبت شکوائیه، پرونده قتل فرزند توسط پدر در داسرا مورد بررسی قرار می گیرد. دادسرا تحقیقات لازم را در خصوص پرونده انجام می دهد و با توجه به نتیجه آن، قرار جلب دادرسی و یا قرار منع تعقیب صادر می گردد. در صورت صدور حکم منع تعقیب، پرونده مختومه شده و بسته می شود. 

در صورتی که دادستان، حکم جلب دادرسی را صادر کند، کیفرخواست صادر شده و همراه پرونده جهت صدور حکم به دادگاه ارسال می شود. دادگاه صالح برای رسیدگی به چنین پرونده هایی، دادگاه کیفری یک خواهد بود. در این دادگاه قاضی پرونده و مدارک را مورد بررسی قرار داده و در صورت کافی بودن مدارک و اثبات قتل، حکم لازم را برای پدر صادر می نماید. از این مباحث نتیجه می شود که پدر در صورت قتل فرزند مجازات می شود و تنها در صورت عمدی بودن قتل، وی قصاص نمی شود. 

نحوه شکایت و پیگیری قتل فرزند توسط پدر

وکیل قتل فرزند توسط پدر 

پیگیری کردن پرونده های قتل بسیار پیچیده است و با حساسیت زیادی همراه است. دعاوی قتل به دلیل ارتباط با جان و زندگی افراد بسیار حائز اهمیت هستند. به همین دلیل یک فرد عادی با اطلاعات حقوقی پایین نمی تواند به خوبی از عهده حل و فصل مطلوب آن ها برآید. توصیه می شود در  چنین پرونده هایی هم فرد قاتل و هم خانواده مقتول وکالت خود را به یک وکیل متخصص در این حوزه بسپارند. ناگفته نماند در پرونده های قتل داشتن وکیل الزامی است و در صورت عدم توانایی مالی موکل، دولت وکیل تسخیری برای آن ها می گیرد.  

در پرونده های قتل فرزند توسط پدر هم این قاعده صادق است و باید یک وکیل حرفه ای پیگیر این پرونده باشد. برای این که پدر در صورت قتل فرزند مجازات نشود، لازم است که وکالت این پرونده را به وکیل متخصص امور قتل سپرد. چنین وکیلی، به صورت کامل با قوانین و تبصره های حوزه قتل آشنا است و روند دادرسی پرونده ها را نیز می داند. وی پرونده های قتل بسیاری را وکالت کرده است و به همین دلیل هم تجارب ارزنده ای را در این زمینه کسب کرده است.  

بهترین وکیل قتل در تهران با تکیه بر دانش حقوقی، مهارت و تجربه خود می تواند به بهترین شکل از موکل خود دفاع نماید. وی برای وکالت قاتل و خانواده مقتول، هر دو توانایی لازم  را دارا می باشد. تنظیم درست دادخواست ها و اوراق قضایی در پرونده های قتل اهمیت خاصی دارد. وقت شناسی و اقدام به موقع هم از دیگر مواردی است که توسط وکیل انجام می شود. کلیه این اقدامات سبب می شود پرونده در مسیر درست حرکت کرده و بهترین نتیجه ممکن کسب شود. با حضور یک وکیل حرفه ای قتل، احتمال کسب نتیجه دلخواه موکل هم افزایش می یابد.   

معاونت پدر در قتل فرزند 

یکی از حالت هایی که در پرونده های قتل ممکن است مشاهده شود، معاونت در قتل است. معاونت در قتل به این معنی است که یک فرد دیگر دستور قتل را صادر می نماید و فرد دیگری عمل کشتن را انجام می دهد. در خصوص قتل فرزند هم همین موضوع صادق است و ممکن است پدر، خود مرتکب قتل فرزند نشود اما در قتل وی معاونت داشته باشد. معاونت پدر به این صورت است که وی دستور قتل فرزند را می دهد اما برادر، یکی از خویشاوندان و یا فرد دیگری قتل را انجام می دهد. 

حال این سوال پیش می آید که آیا پدر در صورت قتل فرزند، در صورتی که قاتل نباشد و در قتل او معاونت کرده باشد مجازات می شود. برای پاسخ به این سوال باید به ماده 43 قانون مجازات اسلامی دقت نمود. طبق این ماده، تنها فردی که اقدام به انجام قتل نموده است، به قصاص محکوم می شود. معاونت در قتل هم مطابق قانون، جرم انگاری شده است و معاون قتل هم باید مجازات عمل خود را بپذیرد. خواه معاون قتل پدر مقتول باشد و یا هر فرد دیگری باید به مجازات اعمال خود برسد. 

مجازات فردی که در جرم قتل معاونت داشته است، قصاص نخواهد بود. چنین فردی به گذراندن حبس محکوم خواهد شد. مجازات حبس 3 تا 15 سال حبس برای فردی که در قتل معاونت داشته است در نظر گرفته شده است. پدری که در فرآیند قتل فرزند خود معاونت داشته است نیز به 3 تا 15 سال حبس محکوم می شود. در واقع می توان گفت از این نظر، تفاوتی میان مجازات معاونت در قتل توسط پدر و یا فرد دیگری وجود ندارد. لازم به ذکر است پدر و مادری که اقدام به قتل و یا معاونت در قتل فرزند خود نموده اند، از فرزند خود ارث نمی برند. در صورتی که این پدر و مادر تنها وارثان مقتول باشند، دیه وی به بیت المال تعلق می گیرد.  

معاونت پدر در قتل فرزند

مشارکت پدر در قتل فرزند 

در برخی از پرونده های قتل، می بینیم که قتل به صورت مشارکتی رخ داده است. به این معنی که چندین نفر با همکاری یکدیگر فردی را به قتل رسانده اند. در چنین موقعیتی، همه افرادی که در قتل مشارکت کرده اند به قصاص محکوم می شوند. اولیای دم می توانند همه مشارکت کنندگان را قصاص نماید و یا همه آن ها را ببخشند. برای اولیای دم این امکان وجود دارد که برخی از مشارکت کنندگان در قتل را ببخشند و برخی را قصاص کنند. 

در صورتی که بنا باشد دیه پرداخت گردد نیز همه افراد باید به اندازه مشارکت خود در قتل، در پرداخت دیه هم مشارکت کنند. در این زمینه هم تفاوتی ندارد که یکی از مشارکت کنندگان پدر مقتول باشد و یا فرد دیگری این جرم را مرتکب شده باشد. البته پدر نیز باید مجازات حبس و پرداخت دیه را متحمل شود، اما همان گونه که در مقاله توضیح داده شده، وی قصاص نمی گردد. 

کلام آخر 

در این مقاله به بررسی همه جانبه این موضوع که آیا پدر در صورت قتل فرزند مجازات می شود، صحبت نمودیم. قتل یک جرم است و مرتکب شونده آن باید مجازات شود. مجازات این جرم بستگی به نوع قتل دارد. در صورت غیر عمد و یا شبه عمد بودن مجازات قاتل پرداخت دیه و حبس است. اما در قتل عمد برای قاتلی غیر از پدر مجازات قصاص تعیین شده است. اما پدر تنها به حبس تعزیزی محکوم شده و قصاص نمی گردد.  در خصوص معاونت و مشارکت در قتل نیز همین قوانین صادق است. امیدواریم اطلاعات این مقاله برای شما عزیزان آموزنده و کاربردی بوده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.    

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا