چگونه چک صیادی را ثبت کنید؟⭐【سال1403】⚖️
چک، یکی از اوراق مالی است که حمل و جا به جایی ارقام بالای پول را ساده و ایمن کرده است. امروزه قانون چک نسبت به گذشته، تغییرات بسیاری داشته است. مطابق آخرین قانون چک، این برگه باید در سامانه صیاد ثبت گردد تا قابل وصول باشد. در این مطلب از سایت وکیل چی، نحوه ثبت چک صیادی، سایر خدمات سامانه صیاد و اطلاعاتی دیگر در این زمینه ارائه می گردد، با ما همراه باشید.
سامانه ثبت چک صیادی
سامانه صیاد، سیستمی است که برای صدور و استعلام چک ها برای افراد قابل استفاده می باشد. این سامانه، تحت نظارت بانک مرکزی می باشد. در گذشته، افراد بدون این که اطلاعاتی از قوانین مربوط به صدور چک داشته باشند، اقدام به دادن چک به افراد مختلف می نمودند. در نتیجه صدور چک، مشکلات حقوقی و حتی کیفری دامن گیر این افراد می شد.
طی چند سال اخیر، بانک مرکزی، با ایجاد سامانه ای به نام صیاد، ابتدا وضعیت مالی فرد متقاضی چک را بررسی می نماید. طی این عملیات، به افرادی که دارای سابقه مالی خوبی در سیستم بانکی نیستند، چک تعلق نمی گیرد. در صورتی که ممانعتی برای اخذ چک وجود نداشته باشد، بانک مربوطه برای فرد متقاضی، دسته چک صادر می نماید. با این شرایط، مشکلات حقوقی مربوط به چک کاهش یافته و پرونده های حقوقی این حوزه هم کمتر خواهد شد.
لازم است که در هنگام صدور چک توسط دارنده آن، چک نیز باید در سامانه ثبت شود. در این سیستم، امکان دریافت استعلام در خصوص فرد صادر کننده چک و همچنین فردی که چک به او داده می شود، وجود دارد. برای فعال شدن در این سامانه، نیاز به ثبت نام و ثبت اطلاعات فردی در این سامانه می باشد. در ادامه این مقاله، به بررسی های مختلف در خصوص صدور، ثبت و نقد کردن چک می پردازیم.
نحوه ثبت چک صیادی
یکی از موضوعات مهمی که در زمینه چک صیاد وجود دارد، نحوه ثبت چک در سامانه مربوطه می باشد. باید بدانید با وجود این که سامانه صیاد، متعلق به بانک مرکزی می باشد، اما در سایت بانک مرکزی، امکان ثبت چک وجود ندارد. برای این منظور، باید از اپلیکیشن های متفاوتی که برای عملیات های بانکی در بانک های مختلف ساخته شده است، استفاده نمود.
نحوه استفاده از تمامی این نرم افزارها تقریبا یکسان می باشد. برای این منظور، باید ابتدا اپلیکیشن مربوطه را نصب نمایید، و سپس وارد قسمت چک صیادی شوید. در این قسمت، گزینه های مختلفی وجود دارد که شما باید از گزینه ثبت چک صیادی استفاده کنید. پس از آن لازم است شماره 16 رقمی روی چک را وارد نموده و اطلاعات دیگری مانند دلیل صدور چک را ثبت نمایید.
در مراحل مختلف این مسیر، اطلاعات مختلفی از شما خواسته می شود که با ثبت درست آن ها، می توانید چک مربوطه را در وجه فرد مورد نظر ثبت کنید. در صورتی که تمام مراحل را به درستی انجام دهید، پیغامی توسط سیستم به شما داده می شود که گویای ثبت موفق چک خواهد بود.
لزوم ثبت چک صیادی
طبق قوانینی که برای چک های جدید صادر شده است، دیگر امکان صدور چک در وجه حامل وجود ندارد. در واقع، تنها راه صدور و دریافت چک همان سامانه صیاد است. در صورتی که فردی برگ چک را به طور کامل نوشته و صادر نماید، اما آن را در سامانه ثبت نکند، امکان نقد کردن آن برای دریافت کننده چک وجود ندارد. به بیان دیگر، بانک ها از پرداخت وجه چنین چکی معذور می باشند.
به همین دلیل، چک صادر شده، باید با ذکر مبلغ، تاریخ و مشخصات دریافت کننده آن، در سامانه ثبت شود تا امکان پرداخت وجه آن وجود داشته باشد. از طرف دیگر، چک هایی که دو سال از تاریخ آن ها گذشته باشد، باید در سامانه مربوطه و مطابق با تاریخ و مبلغ مشخص شده تسویه گردند. در صورتی که چک در سامانه صیاد ثبت نشده باشد، امکان استعلام و پرداخت آن وجود نخواهد داشت.
در نتیجه فردی که این چک را دریافت کرده است و دو سال از تاریخ لازم الاجرا بودن آن گذشته است، امکان دریافت وجه آن را نخواهد داشت. بنابراین می توان گفت، برای سهولت انجام کار، هم برای شخص صادر کننده چک و هم برای فرد دریافت کننده، لازم است که چک های صیادی در سامانه مربوطه ثبت گردند تا اعتبار خود را از دست ندهند.
سایر خدمات سامانه صیاد
ثبت چک صیادی تنها یکی از خدماتی است که می توان از سامانه صیاد دریافت نمود. در صورتی که در هنگام ثبت چک در سامانه، اشتباهی انجام دهید و یا بنا به هر دلیلی، بخواهید اطلاعات آن را تغییر دهید، می توانید از سامانه صیاد استفاده نموده و اطلاعات چک را ویرایش کنید.
در برخی از مواقع، فرد قصد دارد چک دریافت شده را به فردی دیگری واگذار کند. سامانه صیاد برای این شرایط هم زمینه های لازم را فراهم کرده است. به این صورت که شخص دریافت کننده اولیه در سامانه صیاد، ابتدا چک صادر شده را تایید می نماید. در صورت عدم تایید وی، مالکیت او در خصوص چک تایید نخواهد شد. پس از آن، این فرد، همان چک را با همان شناسه در سامانه مورد نظر، به فرد دیگری واگذار می کند. دریافت کننده جدید نیز باید چک را تایید نموده تا بتواند وجه آن را از بانک دریافت کند.
در سامانه صیاد، امکان انجام استعلام های گوناگون هم وجود دارد. اطلاعات مالی و سوابق چک های افراد نیز در این سامانه قابل مشاهده است. به عنوان مثال، می توان استعلام های لازم را در مورد صادر کننده چک دریافت کرد تا در صورتی که وی دارای سابقه چک برگشتی و یا بدحسابی باشد، اقدامات لازم صورت بگیرد. در چنین شرایطی، می توان از دریافت چک خودداری نموده و تقاضای وجه نقد نمود.
نکات مهم در خصوص چک صیادی
در هنگام صدور و دریافت انواع چک های صیادی باید نکات لازم را رعایت نمود تا منجر به بروز مشکلات حقوقی نگردد. در همین راستا، بهتر است با افراد ناشناس و یا افرادی که دارای سابقه بدحسابی هستند، چک، رد و بدل ننمایید. لازم است اپلیکیشن های مورد نیاز را نصب نموده و رمزهای مورد نیاز آن را از بانک صادر کننده کارت دریافت نمایید.
در هنگام ثبت چک، اطلاعات لازم مانند رمزهای کارت و مشخصات دریافت کننده چک را در اختیار داشته باشید تا ثبت چک با سرعت بیشتری انجام شود. لازم است که شماره تماس به نام صادر کننده چک در اختیار باشد تا امکان ثبت وجود داشته باشد. به یاد داشته باشید، استفاده از برخی نرم افزارها برای ثبت چک، نیازمند ثبت نام قبلی است. پس جهت انجام ثبت نام های لازم اقدامات مورد نیاز را انجام دهید.
از اصالت و اعتبار نرم افزارهای مختلف اطمینان حاصل نمایید. در صورت امکان، اپلیکیشن ها را از سایت های بانک مربوطه و یا سایر سایت های معتبر دریافت نمایید. برخی از این نرم افزارها، در واقع بدافزار هستند و به سرقت اطلاعات بانکی شما کمک می کنند. در این شرایط، امکان رخ دادن کلاهبرداری وجود دارد.
نتایج عدم تسویه چک های صیادی
در گذشته، هنگامی که موجودی حساب صادر کننده چک برای تسویه آن کافی نبود، دارنده چک تنها می توانست، از طریق قانونی نسبت به برگشت زدن چک اقدام کند. این موضوع، فرآیندی است که به مدت زمان زیادی برای رسیدن به نتیجه نیاز دارد. اما مطابق قانون جدید چک، در صورتی که موجودی حساب صادر کننده کافی نباشد، بانک به صورت اتوماتیک کلیه حساب های وی را مسدود می نماید.
این موضوع، سبب می شود افراد دسترسی به حساب های بانکی خود و مبالغ موجود در آن ها را نداشته باشند. این امر، اثر بازدارندگی دارد، به طوری که سبب می شود افراد برای جلوگیری از بلوکه شدن حساب های خود، به موقع برای افزایش موجودی خود و پاس کردن چک، اقدام کنند. در همین راستا، دریافت کننده چک هم خیال آسوده تری بابت دریافت مبلغ چک خواهد داشت.
سامانه صیاد و قانون مسدود شدن حساب ها، باعث کاهش تعداد پرونده های این حوزه شده است. اما در بسیاری از موارد هم با چنین دعاوی رو به رو هستیم که رسیدگی به آن ها مستلزم صرف وقت زیادی می باشد. در ادامه مقاله، اقدامات لازم برای برگشت زدن چک را مورد بررسی قرار می دهیم.
اقدامات حقوقی جهت برگشت زدن چک
در برخی موارد مشاهده می شود هنگامی که دریافت کننده چک برای دریافت وجه آن به بانک مراجعه می کند، موجودی حساب او برای پرداخت کافی نباشد. در این هنگام می توان به وی اطلاع داده تا در صورت فراموشی، حساب خود را شارژ نموده تا چک وصول گردد. اما اگر صادر کننده چک، از پرداخت مبلغ آن به حساب خود امتناع ورزد، دریافت کننده، می تواند برای برگشت زدن چک اقدامات مربوطه را انجام دهد.
در این شرایط، بانک گواهی عدم پرداخت را تهیه کرده و به دارنده چک ارائه می نماید. این گواهی، حاوی اطلاعات هویتی، اطلاعات حساب و مشخصات صادر کننده چک می باشد. دارنده چک می تواند از طریق مراجعه به دادگاه و یا دفتر خدمات قضایی، شکایت خود را مبنی بر عدم پرداخت مبلغ چک تهیه و ارائه نماید. لازم است که مدارک لازم جهت اثبات ادعا مانند لاشه چک و گواهی عدم پرداخت نیز ارائه شود.
در این مرحله، دادگاه، 10 روز به صادر کننده چک مهلت خواهد داد تا مبلغ چک را پرداخت نماید. در صورتی که باز هم چک تسویه نگردد، دادگاه پس از انجام امور لازم، احکام مربوطه را صادر می کند. این احکام به این صورت می باشد که اموال فرد صادر کننده چک در ازای پرداخت مبلغ چک، مصادره گشته و حتی به فروش برسد. در این مسیر می توان از بهترین وکیل جرایم اقتصادی در تهران کمک گرفت تا روال کار سریع تر انجام شود.
اطلاعات مندرج در چک
در ابتدا لازم است بگوییم که رنگ چک های صیاد همه بانک ها بنفش می باشد. می توان گفت این رنگ، یکی از راه های شناسایی چک های صیاد است. در برگه چک باید اطلاعاتی شامل نام دریافت کننده، تاریخ وصول چک و همچنین مبلغ آن ذکر شود. مهم ترین نکته در این خصوص، امضا چک توسط صادر کننده به همان شکلی که در بانک صادر کننده دسته چک ثبت شده است، می باشد.
کلیه این اطلاعات باید در سامانه صیاد نیز ثبت شود، به گونه ای که با اطلاعات برگه چک، مطابقت داشته باشد. چک باید فاقد هر گونه خط خوردگی و قلم خوردگی باشد. در صورتی که قلم خوردگی وجود داشته باشد، نیاز است که صادر کننده چک، آن را پشت نویسی نماید.
کلام آخر
چک یکی از ابزارهایی است که امروزه در اقتصاد بسیار کاربرد دارد. اما استفاده از این اوراق مالی، قوانین خاص خود را دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد. چک های جدید همه از نوع صیادی هستند که باید در سامانه صیادی نیز ثبت، تایید و انتقال یابند. مراحل خاصی برای ثبت چک صیاد وجود دارد که باید با دقت انجام شود. عدم پرداخت به موقع مبلغ چک، منجر به مسدود شدن حساب ها و در نهایت منجر به مصادره اموال خواهد شد. امیدواریم اطلاعات ارائه شده در این مقاله، برای شما عزیزان آموزنده و کاربردی بوده باشد. از این که به جمع همراهان سایت وکیل چی اضافه شدید سپاسگزاریم. می توانید تجربیات خود را در زمینه ثبت چک صیادی برای ما کامنت نمایید.