مجازات ضرب و جرح ساختگی چیست؟ ✅【آپدیت2023】⭐
یکی از جرایمی که در قانون مجازات اسلامی تعریف شده است، ضرب و جرح است که ممکن است میان زوجین، اعضای خانواده و یا بین افراد مختلف در درگیری های خیابانی اتفاق بیفتد. ضرب و جرح در قانون به عنوان جرم شناخته می شود و کسی که مرتکب انجام این جرم می شود، مستحق مجازات خواهد بود. فردی که مورد ضرب و جرح قرار می گیرد می تواند نسبت به فرد یا افرادی که به وی آسیب رسانده اند شکایت کند. اما گاهی ممکن است برخی اشخاص با اهداف مختلف اقدام به ضرب و جرح ساختگی نمایند. در این مقاله قصد داریم در مورد مجازات ضرب و جرح ساختگی صحبت نماییم، پس تا انتها با ما همراه باشید.
ضرب و جرح ساختگی چیست؟
در قانون مجازات اسلامی، جرایم مختلفی مشخص گردیده است که ضرب و جرح هم یکی از آن ها است. در جرایم این دسته فرد به اعضای بدن و جوارح فردی دیگر ضربه وارد نموده و در اثر آن ممکن است اعضای بدن مضروب و یا منافع آن ها دچار آسیب شود. این اعمال ممکن است به صورت عمدی و یا غیر عمدی رخ داده باشد. یعنی ممکن است فرد با هدف و برنامه قبلی اقدام به ضرب و جرح شخصی نموده باشد و یا ممکن است به صورت اتفاقی مسبب وارد شدن آسیب به شخصی دیگر گردد.
در هر صورت، ضارب مرتکب جرم شده است و باید مجازات شود. مجازات جرم ضرب و جرح، با توجه به نوع آسیب وارد شده به فرد مضروب، شدت ضربات و نتیجه آن ها متفاوت خواهد بود. در برخی موارد مجازات ضرب و جرح تنها دیه است، اما در برخی موارد که آسیب های وارده دارای آثار و عواقب فراتری باشد مجازات های آن هم بزرگ تر است و حتی در برخی موارد می تواند قصاص باشد.
اما گاهی برخی افراد با اهداف مختلف اقدام به ضرب و جرح ساختگی و نمایشی می نمایند. منظور این است که درگیری واقعی اتفاق نمی افتد و تنها ادعا می شود که چنین اتفاقی رخ داده است. حتی دیده شده است که برخی افراد با هدف ضرب و جرح ساختگی اقدام به خود زنی می نمایند. این فرد ممکن است به دلایل مختلف و با شیه های متفاوتی دست به چنین اقدامی بزند. در قسمت های بعدی این مقاله در مورد مجازات ضرب و جرح ساختگی و اهداف این جرایم توضیح خواهیم داد.
مجازات ضرب و جرح ساختگی چیست؟
همان طور که گفته شد ضرب و جرح به خودی خود جرم تلقی شده و دارای مجازات است. اما در مواردی که ضرب و جرح ساختگی باشد باید موارد مختلفی بررسی شود تا مشخص گردد که ضرب و جرح ساختگی جرم محسوب می شود یا خیر؟ اگر اتفاق رخ داده به عنوان جرم شناخته شود مجازات هم برای آن در نظر گرفته می شود.
به همین منظور باید بررسی شود که آیا ضرب و جرح ساختگی توسط افراد نظامی، نیروهای مسلح و یا سربازان انجام شده است یا افراد عادی مرتکب این عمل شده اند. اقدام به ضرب و جرح نمایشی اگر از طرف نیروهای انتظامی و مسلح باشد جرم تلقی گردیده و باید در دادگاه نظامی به جرم آن ها رسیدگی شود. مطابق قانون اگر چنین افرادی با هر هدفی اقدام به ضرب و جرح ساختگی نمایند، مجازات های تعیین شده در قانون برای آن ها در نظر گرفته می شود.
افراد نظامی علاوه بر جبران خسارت و پرداخت دیه، مجازات های دیگری هم دارند. اگر فرد نظامی در برابر دشمن بوده و اقدام وی سبب ایجاد اخلال در امنیت ملی شود حکم محاربه دارد. اگر در زمان جنگ این اقدام صورت گرفته باشد اما در مقابل دشمن نباشد به حبس از 1 تا 5 سال محکوم خواهد شد. در خارج از این موارد، مجازات فرد نظامی از 3 ماه تا 1 سال حبس است. می توانید مقاله ما در سایت وکیل چی با عنوان مجازات ضرب و شتم پلیس را مطالعه بفرمایید.
اما ضرب و جرح ساختگی توسط افراد عادی به عنوان جرم شناخته نمی شود و نمی توان به عنوان یک جرم کیفری به آن نگاه کرد. اما ممکن است این اقدام برای اجرای جرم دیگری از جمله سرقت انجام شده باشد. در این حالت پرونده باید مورد بررسی قرار بگیرد که فرد چه جرمی را با پوشش ضرب و شتم انجام داده است. در این شرایط، مجازات فرد بر اساس نوع جرمی که انجام داده است تعیین می شود و مجازاتی به صورت جداگانه برای کتک کاری ساختگی برای فرد در نظر گرفته نمی شود. برای مثال اگر فردی با هدف سرقت اقدام به ایجاد دعوای ساختگی نموده باشد، جرم وی در خصوص سرقت بررسی شده و مجازات او تعیین می گردد. اما در خصوص ایجاد ضرب و جرح ساختگی مجازاتی نخواهد داشت.
اهداف ضرب و جرح ساختگی
افرادی که درگیری های ساختگی و نمایشی ایجاد می کنند هدف خاصی را دنبال می کنند. همان طور که در قسمت قبل توضیح دادیم، ممکن است افراد از ایجاد یک دعوا و درگیری برای ایجاد شرایط مناسب جهت اقدام به جرمی دیگر استفاده نمایند. به عنوان مثال ممکن است مجرم قصد سرقت و یا زورگیری را داشته و با ایجاد یک دعوای نمایشی شرایط لازم را برای جرم خود مهیا سازد.
یکی دیگر از اهداف افراد برای ایجاد ضرب و جرح ساختگی، دریافت دیه است. در واقع این اشخاص به طرق مختلف به بدن خود آسیب رسانده و فرد دیگری را متهم به انجام این کار می کنند تا از وی دیه بگیرند. البته در چنین مواردی قانون پرونده را مورد بررسی قرار داده و به گواهی پزشکی قانونی استناد می نماید. پزشکی قانونی در بسیاری از موارد می تواند تشخیص دهد که فرد مورد نظر در درگیری مذکور دچار آسیب شده است یا ضرب و جرح ساختگی می باشد. اما در برخی موارد هم به سختی می توان این موضوع را تشخیص داد. البته دادگاه از شواهد و مدارک مختلفی برای اثبات ادعای مضروب استفاده می نماید.
از اهداف دیگری که برای ایجاد ضرب و جرح ساختگی می توان بیان کرد اقدام برای پرونده سازی برای افراد دیگر است. ممکن است شخصی به دلیل دشمنی و یا مشکلات شخصی، قصد درگیر کردن فردی در پرونده ای را داشته باشد تا او را به دردسر انداخته و او را متهم به ضرب و جرح نماید. این افراد با چنین اهدافی درگیری نمایشی ایجاد کرده و تلاش می نمایند تا فرد مورد نظر را وارد درگیری نمایند. در این شرایط حتی ممکن است به خود آسیب رسانده و فرد مقابل را متهم جلوه دهند. در این حالت این افراد مدارک جعلی هم برای ادعای خود فراهم می کنند.
شیوه های ضرب و جرح ساختگی
برای اجرای ضرب و جرح های ساختگی، افراد از روش های مختلفی استفاده می نمایند. یکی از این روش ها به این صورت است که اقدام به ایجاد دعوای ساختگی می نمایند و تلاش می کنند درگیری را به سمت درگیری فیزیکی و ضرب و جرح ببرند. در این شرایط فرد مقابل را در شرایطی قرار می دهند تا به آن ها ضربه وارد نماید و یا خودشان به یکدیگر آسیب می رسانند. سپس اسناد و مدارک مختلف برای متهم نمودن فرد مقابل را جعل نموده و به دادگاه ارائه می دهند. در این شرایط می توانند به اهداف خود برسند. ناگفته نماند دادگاه می تواند مدارک جعلی را تشخیص داده و به ساختگی بودن درگیری پی ببرد.
یکی دیگر از روش های اقدام به ضرب و جرح ساختگی، در خصوص افرادی است که در درگیری های قبلی آثار ضرب و جرحی را بر بدن خود دارند. این افراد با ایجاد یک درگیری بدون دلیل طرف مقابل را وارد دعوا نموده و ادعا می کنند که فرد مقابل به آن ها آسیب رسانده است. این اشخاص از آثار آسیب بر بدن خود به عنوان مدرک برای متهم کردن فرد دیگر استفاده می کنند. لازم به ذکر است که این ادعاها هم قابل بررسی و پیگیری هستند و قانون می تواند به سادگی، دروغین بودن آن ها را تشخیص دهد.
اثبات ضرب و جرح
در دعاوی مربوط به ضرب و جرح، فرد مدعی باید بتواند ادعای خود را ثابت نماید، زیرا ممکن است ضرب و جرح ساختگی رخ داده باشد. روش های مختلفی برای اثبات ادعا وجود دارد. اولین و مهم ترین روش اثبات جرم ضرب و جرح و یا هر جرم دیگری، اقرار خود فرد می باشد. یعنی اگر ضارب اعتراف نماید که اقدام به ضرب و جرح مدعی نموده است و تنها یک بار این موضوع را عنوان نماید متهم شناخته می شود. طبیعی است که در دعاوی ساختگی فرد متهم چنین اعترافی نخواهد داشت.
روش دیگر اثبات جرم، شهادت شهود است. این شهادت به این صورت می باشد که وجود دو شاهد مرد عاقل لازم است که شهادت بدهند ضرب و جرح فرد را مشاهده نموده اند. این شهود باید در دادگاه حاضر شده و شهادت بدهند که فرد متهم مضروب را مورد حمله قرار داده و به وی آسیب رسانده است.
مورد دیگری که منجر به اثبات ادعای فرد در خصوص ضرب و جرح می شود، قسم خوردن اقوام و خویشاوندان مدعی است. البته در شرایطی این روش مورد استفاده قرار می گیرد که از دو روش قبلی نتیجه ای حاصل نشود و دلیل دیگری هم برای اثبات جرم و یا بی گناهی متهم وجود نداشته باشد. تعداد قسم های انجام شده متناسب با میزان آسیب وارد شده است. یعنی اگر مجازات ضرب و جرح، دیه کامل یک انسان باشد، برای اثبات آن 6 قسم لازم است. در صورتی که مجازات متهم پنج ششم دیه کامل باشد، 5 قسم و در صورت دیه دو سومی وجود 4 قسم برای اثبات جرم لازم می باشد.
روش دیگر اثبات جرم، علم قاضی با توجه به مدارک و شواهد موجود است. یعنی اگر قاضی با بررسی پرونده و مدارک موجود به این نتیجه برسد که جرم رخ داده است می تواند حکم را صادر نماید. ناگفته نماند علم قاضی باید با توجه به مدارکی مانند گواهی پزشک قانونی، فیلم، عکس و یا مدارکی از این قبیل می باشد.
وکیل ضرب و جرح
در هنگام مطرح شدن دعاوی ضرب و جرح مانند هر پرونده دیگری، طرفین دعوا باید بتوانند ادعای خود را ثابت و یا از خود دفاع کنند. انجام این امور طبیعتا به تخصص و تجربه در زمینه چنین دعاوی نیاز دارد. بهتر است که در چنین مواردی به وکیلی که به قوانین و تبصره های این حوزه اشراف دارد مراجعه نموده و پیگیری پرونده را به او بسپریم.
در برخی موارد که ممکن است ضرب و جرح ساختگی انجام شده باشد، ممکن است پرونده با شهادت های دروغین پیچیده و به ضرر متهم تمام شود. در چنین شرایطی تنها یک وکیل می تواند با علم به قوانین و به کارگیری آن ها در زمان و مکان مناسب و همچنین جمع آوری مدارک مورد نیاز به متهم کمک کرده و بی گناهی او را ثابت نماید. ممکن است هزینه های مراجعه به وکیل برای متهم سنگین باشد اما مطمئنا از محکوم شدن به جرم انجام نداده به صرفه تر خواهد بود. به خصوص که می تواند با تنظیم اصولی دادخواست با کمک وکیل در صورت پیروزی هزینه ها را از طرف مقابل دریافت نماید.
کلام آخر
در این مقاله در خصوص مجازات ضرب و جرح ساختگی صحبت نمودیم. افراد مختلف ممکن است با هدف دریافت دیه و یا درگیر کردن فرد مورد نظر در پرونده و ایجاد سابقه قضایی برای وی اقدام به ایجاد دعوای نمایشی نمایند. این افراد حتی ممکن است برای رسیدن به اهداف خود دست به خودزنی بزنند. البته لازم است که مدعی، ادعای خود را از طریق شهود و مدارک لازم اثبات نماید. اما گاهی اوقات چنین مدارکی هم جعل خواهد شد. توصیه می شود که افرادی که در زمینه حقوقی اطلاعات کافی ندارند به وکیل متخصص در این زمینه مراجعه نموده و از وی کمک بگیرند. امیدواریم اطلاعات جمع آوری شده برای عزیزانی که درگیر پرونده های ساختگی شده اند مفید بوده باشد. از همراهی شما صمیمانه سپاسگزاریم. در صورت داشتن انتقاد و پیشنهاد در سایت وکیل چی پذیرای نظرات شما هستیم.