مجازات ضرب و شتم پلیس چیست؟ ✅【آپدیت1402】⚖️

همواره در جامعه شاهد انواع نزاع ها و درگیری ها هستیم. مشکلات عدیده زندگی و مشکلات اقتصادی هم سبب افزایش آمار این درگیری ها شده است. در برخی شرایط ممکن است افراد با پلیس و ماموران نیروی انتظامی درگیر شده و به ضرب و شتم آن ها بپردازند. هر گونه دعوا و برخورد فیزیکی در قانون کشور جرم محسوب شده و فرد خاطی باید با توجه به قانون مجازات شود. ضرب و شتم پلیس هم از این قاعده پیروی می نماید. در این مقاله مجازات ضرب و شتم پلیس را مورد بررسی قرار می دهیم، پس تا انتها با ما همراه باشید.
ضرب و شتم پلیس
برقراری صلح و امنیت جزو ویژگی های هر دولت و کشوری است که از طریق قانون گذاری و رعایت حقوق افراد امکان پذیر خواهد شد. مطابق با قوانین هر گونه دعوا و کتک کاری جرم انگاری محسوب شده و دارای مجازات می باشد. حال ممکن است این ضرب و شتم و خشونت در خصوص پلیس و ماموران انتظامی رخ دهد که در این صورت هم فرد مجرم شناخته شده و باید مجازات شود.
لازم به ذکر است در قانون جرمی به عنوان ضرب و شتم پلیس وجود ندارد. جرم تعریف شده برای ضرب و جرح است که در آن هم ضارب و هم فرد مورد ضرب و جرح قرار گرفته می توانند افراد عادی و یا پلیس باشند. درگیری با پلیس و وارد کردن آسیب به وی سبب ایجاد جرم بزرگتری نسبت به ضرب و جرح افراد عادی نخواهد شد.
ناگفته نماند ضرب و شتم با عنوان ضرب و جرح در قانون تعریف شده است. هر کدام از این عناوین دارای معانی متفاوتی هستند. ضرب به معنی درگیری و وارد کردن ضربه به فردی دیگر است. مطابق تعریف پزشکی قانونی، در این حالت بدون ایجاد زخم و خونریزی فرد دچارعلائمی مانند تورم، کوفتگی، سرخ شدن و مواردی از این قبیل خواهد شد. اما جرح یعنی این که بر اثر وارد کردن ضربه فرد دچار جراحت و آسیب شود. در این حالت خونریزی و از هم گیسختگی مشاهده می شود. کمترین درجه جرح، خراشیدگی و بیشترین درجه آن قطع عضو است.
عبارت شتم در قانون به معنی توهین و ناسزا گفتن به دیگران است. در مواردی مانند توهین شدن به افراد از این عنوان استفاده می شود. با توجه به این نکات ضرب و شتم به معنی ضربه زدن و توهین، و ضرب و جرح به معنی ضربه و وارد کردن آسیب خواهد بود.

مجازات ضرب و شتم پلیس
همه افراد باید از دستور پلیس اطاعت نمایند در غیر این صورت مرتکب تمرد از دستور پلیس خواهند شد. مطابق ماده 607 قانون مجازات اسلامی هر گونه حمله و یا مقاومتی که در برابر پلیس در هنگام انجام وظیفه با وجود آگاهی تمرد محسوب می شود. اگر فرد متمرد با هدف تهدید اسلحه خود را نشان دهد، به 6 ماه تا 2 سال حبس محکوم می شود. در صورتی که وی در هنگام اقدام دست به اسلحه ببرد مجازات او 1 تا 3 سال حبس خواهد بود.
اگر فرد متمرد از دستور پلیس، در هنگام تمرد جرم دیگری را هم انجام دهد، محکوم به مجازات هر دو جرم خواهد بود. یعتی اگر تمرد از دستور پلیس همراه با ضرب و جرح و یا شتم ماموران همراه باشد، مجرم مرتکب دو جرم شده است که مطابق قانون باید برای هر دو جرم مجازات شود.
طبق قانون هر گاه فردی سبب آسیب رسیدن به شحص دیگری شود خواه آن شخص یک فرد عادی باشد، خواه پلیس، باید مجازات شود. مجازات چنین جرم هایی بسته به نوع و میزان آسیب وارد شده متفاوت خواهد بود. در واقع هر گاه فردی باعث شکستن و یا از کار افتادن عضوی از اعضای بدن فرد دیگری شود و یا مسبب ایجاد یک بیماری دائمی، فقدان عضو و یا زوال عقل وی گردد در صورت عدم امکان قصاص، محکوم به 2 تا 5 سال حبس خواهد شد.
در خصوص آسیب رساندن به پلیس هم این قوانین حاکم می باشد. یعنی فرد به قصاص عضو و سپس به حبس و پرداخت دیه در صورت درخواست فرد آسیب دیده است. در صورتی که درگیری میان مجرم و پلیس سبب ایجاد جرح در وی نگردد اما وسیله جرح مانند چاقو، اسلحه و یا مواردی از این دست باشد به حبس محکوم خواهد شد.
مجازات شتم پلیس
ممکن است افراد در درگیری با پلیس اقدام به توهین و ناسزا به ماموران انتظامی نمایند. مجازات این جرم با ضرب و جرح متفاوت است. طبق قانون مجازات اسلامی هر گونه توهین و بی احترامی به افراد از جمله پلیس جرم انگاری بوده و فرد مرتکب شده باید مجازات شود. بر اساس ماده 609 قانون مجازات اسلامی، افرادی که به پلیس در هنگام انجام وظیفه و یا به دلیل آن توهین نمایند به حبس، شلاق و یا جریمه نقدی محکوم می شوند.
ممکن است توهین انجام شده به پلیس شامل حد قذف باشد. بدین معنی که فرد جرایمی مانند لوط و زنا را به ماموران انتظامی نسبت دهد بدون آن که برای توهین خود مدرک داشته باشد. در این شرایط مجازات شلاق برای مجرم در نظر گرفته خواهد شد. با مطالعه سایت وکیل چی و مقالات ما می توانید اطلاعات حقوقی خود را در زمینه های متفاوت افزایش دهید.

نحوه شکایت به جرم ضرب و شتم پلیس
طرح دادخواست به منظور پیگیری ضرب و شتم پلیس مانند سایر دعاوی انجام می شود. به این صورت که شاکی باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و در خصوص موضوع ضرب و شتم پلیس دادخواست خود را ثبت نماید. در صورتی که نسبت به توهین به پلیس شکایتی وجود دارد باید با عنوان شتم مطرح گردد.
در مرحله بعد دادخواست در دادگاه و توسط قاضی مورد بررسی قرار می گیرد. برای اثبات این جرم مانند جرایم دیگر نیاز به ارائه مدارک می باشد. مدارکی که می تواند به اثبات جرم کمک کند شامل وجود شهود، فیلم از صحنه ضرب و جرح پلیس، گواهی پزشک قانونی و یا هر نوع مدرکی باشد که سبب علم قاضی در خصوص ضرب و شتم پلیس باشد. این مدارک باید به همراه شکوائیه ارائه گردد.
پس از آن شکایت به دادسرا ارسال می شود و پس از تشکیل پرونده، دادسرا پرونده را برای انجام تحقیقات به کلانتری محله ارجاع می دهد. کلانتری باید در موعد مقرر نتیجه تحقیقات را به دادسرا گزارش دهد. قاضی با توجه به مدارک و مستندات، در صورت کافی بودن ادله در خصوص ضرب و شتم پلیس، قرار مجرمیت و یا قرار جلب به دادرسی صادر می نماید. در این حالت پرونده به دادگاه کیفری سپرده می شود و با توجه به اثبات جرم و میزان آن مجازات لازم صادر می شود. در صورت عدم وجود مدارک کافی برای اثبات جرم، قاضی قرار منع تعقیب صادر می نماید و پرونده مختومه خواهد شد.
وکیل ضرب و شتم پلیس و هزینه آن
در پرونده های مربوط به ضرب و شتم پلیس و پیگیری آن ها مانند هر پرونده دیگری می توان به وکیل مراجعه نمود و از وی کمک گرفت. هر موضوع و پرونده حقوقی دارای قوانین خاص خود می باشد که ممکن است سبب پیچیدگی هایی در روند پرونده شود. یک وکیل با تجربه در زمینه ضرب و شتم پلیس می تواند با به کار گیری درست قوانین و اقدام به موقع به احقاق حق فرد آسیب دیده کمک نماید.
در پرونده های مربوط به جرم ضرب و شتم تفاوتی ندارد که فرد مورد حمله قرار گرفته پلیس یا یک فرد عادی باشد. در هر صورت قوانین لازم به کار گرفته شده تا فرد مجرم به مجازات عمل خود برسد. بهترین وکیل ایران می داند که چگونه فرد مجرم را به مجازات خود برساند.
هزینه ای که وکیل برای وکالت دعاوی ضرب و شتم پلیس دریافت می کند، توافقی خواهد بود. طرفین پرونده یعنی وکیل و موکل نسبت به مبلغ مشخصی توافق نموده و آن را در قرارداد قید می نماید. موکل موظف است دستمزد وکیل را پرداخت نماید، حتی اگر نتیجه مورد نظر وی حاصل نگردد. البته باز هم با توافق امکان پرداخت مبلغ حق الوکاله به صورت نقد و اقساط وجود دارد.

نکات حقوقی در خصوص ضرب و شتم پلیس
با توجه به قوانین مربوطه چند نکته حقوقی استنباط می شود. می توان گفت که هر دو عمل ضرب و جرح و ضرب وشتم در قانون جرم محسوب شده و مجازات دارد. نکته بعدی در خصوص جرم ضرب و شتم عمدی بودن عمل است. در واقع اگر فردی به صورت عمدی اقدام به ضرب و جرح و یا شتم پلیس نماید مجرم شناخته شده و باید مجازات شود. در صورتی که جراحات ایجاد شده به صورت غیر عمدی باشد مجازاتی را به دنبال نخواهد داشت.
اگر ثابت شود که ضارب به صورت عمدی به پلیس ضربه وارد کرده است، مجازات قصاص در اولویت قرار دارد. اما در صورتی که امکان اجرای حکم قصاص وجود نداشته باشد، مجازات حبس و در صورت خواست مامور پرداخت دیه برای فرد ضاری در نظر گرفته می شود.
کلام آخر
در این مقاله، در خصوص مجازات ضرب و شتم پلیس صحبت نمودیم. هر گونه حمله و یا ضربه وارد کردن به دیگران در قانون جرم بوده و دارای مجازات می باشد. مجازات ضاربی که باعث آسیب رسیدن به پلیس می شود مانند ضارب یک فرد عادی است. با توجه به شدت جراحات و آسیب های ایجاد شده حکم قصاص، حبس و پرداخت دیه برای مجرم در نظر گرفته شده است. در چنین پرونده هایی می توان از وکیل متخصص در زمینه دعاوی ضرب و شتم کمک گرفت. توهین و ناسزا به پلیس هم جرم انگاری بوده و برای فرد مجازات به دنبال دارد. امیدواریم مطالب ارائه شده برای شما عزیزان مفید بوده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورت داشتن انتقاد و پیشنهاد از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.