3 طلاقه چیست و شرایط آن طبق قانون چگونه است؟⭐【سال1404】⚖️

یکی از راه های پایان دادن به ازدواج و عقد نکاح طلاق است. ممکن است زوجین به دلایل مختلف به این نتیجه برسند که نمی توانند به زندگی مشترک شان ادامه دهند. در این شرایط برای طلاق و جدایی از یکدیگر اقدام می کنند. طلاق به شکل های مختلفی می تواند صورت بپذیرد، طلاق توافقی و یا طلاق از طرف یکی از زوجین از صور طلاق است. اما نوع دیگری از طلاق وجود دارد که سه طلاقه نامیده می شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که سه طلاقه چیست؟ و همچنین شرایط سه طلاقه از نظر قانون چگونه است؟ پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
سه طلاقه چیست؟
مطمئنا همه ما اصطلاح سه طلاقه را شنیده ایم، اما ممکن است برای برخی سوال باشد که سه طلاقه به چه معنا است. در قانون کشور ایران دو نوع طلاق وجود دارد. طلاق بائن و طلاق رجعی، طلاق رجعی به معنای طلاقی است که امکان بازگشت زوجین به یکدیگر وجود دارد. اما هنگامی که طلاق بائن اتفاق بیفتد دیگر احتمال بازگشت زوجین به یکدیگر وجود ندارد.
یکی از انواع طلاق بائن، سه طلاقه است. همان طور که از نام این طلاق پیدا است، سه طلاقه به معنی انجام 3 طلاق است. در واقع اگر زن و شوهری طلاق رجعی بگیرند و دوباره به هم رجوع نمایند و این عمل 3 بار اتفاق بیفتد سه طلاقه رخ داده است. یعنی یک زن و شوهر 3 بار طلاق گرفته و باز به هم رجوع نموده اند.
پس از بار سوم، طلاق این زوج به صورت بائن خواهد بود. یعنی این زوج دیگر نمی توانند با یکدیگر ازدواج نمایند. از نظر شرع و قانون ازدواج بار چهارم برای زوجین رسمیت و شرعیت ندارد. به این معنی که اگر این ازدواج رخ دهد، آن عقد باطل خواهد بود. در واقع زمانی حکم سه طلاقه مطرح می شود که سه ازدواج زن با یک مرد رخ داده باشد. حال ممکن است این ازدواج به صورت رجعی بوده باشد و یا نکاح جدید انجام شده باشد.
در صورتی که عده زن بعد از طلاق تمام شود و رجوع صورت نگیرد و پس از آن زن و شوهر تصمیم به بازگشت به زندگی مشترک داشته باشند، باید نکاح جدید انجام شود. اما رجوع در زمان عده نیازی به خطبه عقد جدید ندارد. اما اگر زنی از شوهر خود طلاق بگیرد و 2 بار دیگر با مردان دیگر ازدواج کند سه طلاقه شامل حال او نمی شود.

شرایط ازدواج پس از سه طلاقه
طبق قوانین عرفی و شرعی مردی که 3 بار زن خود را طلاق داده و دوباره با وی ازدواج کرده باشد برای بار چهارم نمی تواند با وی ازدواج کند. برای ازدواج این زن و مرد تنها یک راه وجود دارد، آن هم وجود محلل است. محلل کسی است که پس از سه طلاقه با زن ازدواج می نماید. در صورتی که این فرد فوت کند و یا بین آن ها طلاق اتفاق بیفتد. زن می تواند دوباره با همسر سابق خود ازدواج نماید.
معمولا در کشور خیلی با مقوله سه طلاقه مواجه نمی شویم. زیرا غیر منطقی می باشد که یک زوج پس از 3 طلاق باز هم قصد ادامه زندگی مشترک را داشته باشند. اما قانون و شرع برای احتمال وقوع این موضوع قوانین مربوط به سه طلاقه را در نظر گرفته است. علاوه بر سه طلاقه در قانون مدنی شرایط شش طلاقه و نه طلاقه هم پیش بینی شده است. البته امکان وقوع این نوع طلاق ها بسیار کم است.
در خصوص شش طلاقه هم زوجین باید 3 بار پیاپی طلاق گرفته و دوباره از طریق عقد نکاح جدید و یا رجوع با هم زندگی کنند. اما باید پس از سه طلاق زن با یک محلل ازدواج نموده و نزدیکی نماید تا پس از آن امکان ازدواج دوباره وی با همسر سابق فراهم شود. پس از این که سه بار دیگر ازدواج و طلاق پیاپی رخ دهد شش طلاقه اتفاق می افتد که دیگر احتمال رجوع وجود ندارد.
پس از طلاق ششم اگر زن مجددا با یک محلل ازدواج نماید می تواند برای بار هفتم با همسر سابق خود ازدواج نماید. امکان تمدید این ازدواج و طلاق تا بار نهم هم وجود دارد. اما اگر 9 طلاقه اتفاق بیفتد، دیگر امکان ازدواج دهم وجود ندارد، حتی اگر زن با یک محلل هم ازدواج نماید.
سه طلاقه از نظر شیعه و سنی
با وجود این که شیعه و سنی هر دو مسلمان هستند، اما در برخی نکات و موضوعت شرعی با یکدیگر اختلاف نظر دارند. از نظر مذهب شیعه و سنی تعاریف مختلفی در خصوص سه طلاقه وجود دارد. افراد اهل سنت معتقدند که اگر مرد هنگام طلاق اعلام کند که زن خود را سه طلاقه کرده است دیگر حکم سه طلاقه اجرا خواهد شد. به این صورت که مرد در هنگام خواندن صیغه طلاق می گوید که من این زن را سه طلاقه نمودم. پس از آن دیگر شرایط سه طلاقه برای ازدواج مجدد آن ها فراهم است.
در این شرایط اگر زن و شوهر قصد بازگشت به یکدیگر را داشته باشند باید حتما زن با یک فرد دیگر ازدواج نموده و پس از فوت، طلاق و یا فسخ عقد زن با محلل، می تواند دوباره با همسر سابق خود ازدواج نماید. افراد اهل سنت تنها با گفتن لفظ سه طلاقه کردن توسط مرد سه طلاقه را قبول می کنند و نیازی نیست که 3 طلاق و ازدواج پی در پی صورت بگیرد.
در مذهب شیعه هیچ گاه حکم سه طلاقه فقط با به کارگیری لفظ آن جاری نمی شود. سه طلاقه فقط زمانی رخ می دهد که مرد زن را طلاق بدهد، دوباره از طریق عقد و یا رجوع با همسر خود ازدواج نماید و این عمل دوباره تکرار شود. پس از طلاق سوم دیگر امکان ازدواج وجود نخواهد داشت.
البته ناگفته نماند چه در مذهب شیعه و چه در دیدگاه اهل سنت، سه طلاقه فقط در خصوص ازدواج دائم مطرح می شود. در مورد عقد موقت باید گفت که فسخ عقد با اتمام زمان مشخص شده برای آن صورت می پذیرد. در واقع احکام طلاق در مورد عقد موقت وجود ندارد. به همین دلیل لفظ طلاق در ازدواج موقت تعریفی ندارد، به سبب آن سه طلاقه هم در عقد موقت و صیغه وجود ندارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نکات حقوقی می توانید سایر مقالات ما را در سایت وکیل چی مطالعه بفرمایید.

سه طلاقه در قرآن
از آن جا که مردم کشور ما مسلمان هستند و به دین اسلام و دستورات قرآن پایبند می باشند، در تمام امور زندگی خود از آیات قرآن کمک می گیرند. در تدوین قوانین حقوقی و مدنی کشور هم استناد به قرآن بسیار مورد توجه بوده و با توجه به رهنمودهای قرآن، قوانین تهیه و تدوین شده اند. مسائل مربوط به ازدواج و طلاق هم شامل این موضوع هستند و دستورات قرآنی در آن ها ملاک عمل قرار داه شده اند.
در قرآن هم در آیات مختلف به صراحت در خصوص سه طلاقه اشاره شده است. به این صورت که در قرآن در آیات سوره بقره تحقق دو طلاق را ضروری دانسته، اما حرمت را پس از طلاق سوم ضروری می داند. در واقع در این آیات اشاره شده است که پس از طلاق سوم زن و مرد بر یکدیگر حرام می باشند. مگر این که زن با مرد دیگری ازدواج نموده و رابطه جنسی برقرار نماید. در آیات دیگر قرآن کریم هم ذکر شده است که مرد با گفتن لفظ سه طلاقه نمی تواند زن را سه طلاقه نماید.
در زمان پیامبر اسلام و ابوبکر هم این گونه بوده است که سه بار طلاق زن در یک زمان و یا گفتن سه طلاقه تاثیری در حکم آن نداشته و فقط یک طلاق محسوب می شده است. یعنی اگر مردی در یک زمان سه بار صیغه طلاق را بخواند برای این که زن را سه طلاقه نماید از نظر قرآن صیغه طلاق اول، نکاح را باطل نموده و دیگر عقدی میان زوجین وجود ندارد. اما صیغه های طلاق بعدی باطل و بی تاثیر هستند. به همین دلیل هم در قوانین کشور با استناد به قرآن کریم قواعد و قوانین سه طلاقه مطرح شده است.
آیا درخواست دهنده طلاق در حکم سه طلاقه موثر است؟
همان طور که می دانید زوجین به شکل های مختلف می توانند به زندگی مشترک خود پایان دهند. گاهی ممکن است هر دو طرف تمایل به طلاق داشته باشند، در این صورت طلاق توافقی رخ می دهد. در برخی شرایط ممکن است یکی از زوجین، زن و یا مرد، تمایل به طلاق داشته باشد اما طرف دیگر راضی نباشد. شرایط طلاق با توجه به این که دادخواست طلاق از طرف کدام یک از زوجین باشد متفاوت است. اگر مرد خوهان طلاق باشد، طلاق راحت تر و سریع تر اتفاق می افتد. زیرا در قانون ایران حق طلاق با مرد است، مگر این که مرد این حق را به همسرش داده باشد.
اما زمانی که سه طلاق اتفاق می افتد و به عبارتی زن سه طلاقه می شود، اهمیتی ندارد که هر یک از طلاق ها با چه عنوان و از طرف کدام یک از زوجین مطرح شده است. آن چه اهمیت دارد این است که صیغه طلاق 3 بار میان یک زوج مشخص جاری شده است. به همین دلیل قوانین سه طلاقه فارغ از این که سه طلاق با خواست زوج، زوجه و یا به صورت توافقی بوده است، برقرار است. یعنی برای آن ها ازدواج چهارم میان این زوج امکان پذیر نیست مگر این که زن با یک فرد محلل ازدواج کند.

مهریه در سه طلاقه چگونه است؟
مهریه در سه طلاقه تفاوتی با مهریه در طلاق معمولی ندارد. یعنی مهریه در هر بار نکاح باید تعیین و پرداخت شود. در سه طلاقه هر بار ازدواج و یا رجوع یک ازدواج جداگانه در نظر گرفته می شود. برای هر بار نکاح باید مهریه مشخصی تعیین شود. در هنگام طلاق هم مهریه آن نکاح باید توسط مرد پرداخت شود.
در هر ازدواج مهریه همان ازدواج تعیین و پرداخت می شود. یعنی در سه طلاقه، سه ازدواج انجام شده که سه مهریه داردو هر سه مهریه هم بر عهده زوج است. برای هر ازدواج هم نفقه و تمکین خاص خود وجود دارد که باید توسط زوجین انجام شود. می توان گفت در هر بار ازدواج تمام مراحل یک ازدواج باید انجام شده و هر یک از زوجین باید مسئولیت ها و تعهدات خود را انجام دهند.
کلام آخر
در این مقاله در خصوص سه طلاقه صحبت نمودیم. سه طلاقه به معنی 3 ازدواج و طلاق پشت سر هم با یک فرد است. عقد برای بار چهارم بین یک زن و شوهر غیر قانونی است و برای انجام آن باید در این بین ازدواج زن با یک فرد محلل انجام شود. در شش طلاقه و نه طلاقه هم همین شرایط و قوانین وجود دارد. مهریه در هر بار ازدواج به صورت جداگانه تعیین و پرداخت می شود. اما طلاق در عقد موقت وجود ندارد، پس سه طلاقه ای هم تعریف نشده است. امید داریم مطالب جمع آوری شده در این مقاله برای شما عزیزان مفید و کاربردی بوده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورتی که هر گونه انتقاد و پیشنهادی در خصوص مطالب ذکر شده دارید می توانید از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.