آیا تهدید به انتشار فیلم رابطه نامشروع جرم است؟ ❤️【سال1403】⭐
اعمال بسیاری در قانون حقوقی و مدنی کشور جرم انگاری شده و جرم محسوب می شوند. چنین جرایمی مطابق با قانون مجازات اسلامی دارای مجازات های مختلفی است که با توجه به نوع و میزان جرم تعیین می شود. دسته ای از جرایم مربوط به حوزه اعمال علیه اخلاق و عفت عمومی مانند زنا، رابطه نامشروع، خمر و لوط و برخی دیگر در خصوص جرایم رایانه ای هستند. ممکن است برخی پرونده ها در هر دوی این زمینه ها تعریف شده باشند. ارتکاب به چنین اعمالی مجازات های سنگینی را به همراه خواهد داشت. در همین راستا برخی افراد ممکن است فیلم و یا عکس های خصوصی افراد را در اختیار داشته باشند و بخواهند از این طریق، فرد مقابل را تهدید نمایند. حال این سوال مطرح می شود که آیا تهدید به انتشار فیلم رابطه نامشروع جرم است؟ در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم و جوانب کلی این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم.
به چه روابطی نامشروع می گویند؟
فرهنگ هر کشور حدود ارتباطات افراد با یکدیگر را تعیین می کند. به همین دلیل تفاوت فرهنگ کشورها با یکدیگر سبب تفاوت در رفتار، اخلاق و ارتباطات میان زن و مرد خواهد شد. در کشور ما با توجه به دین و مذهب حکمفرما، روابط میان زن و مرد نامحرم دارای چارچوب های خاص خود می باشد. نامشروع در لغت به معنی انجام یک رفتار مخالف شرع است. در نتیجه به روابط نامتعارف میان زن و مرد نامحرم، رابطه نامشروع گفته می شود. اما این که این روابط نامتعارف به چه رابطه ای گفته می شود، در حیطه عرف است.
در کشور ما، رابطه نامشروع از زنا جدا شده است. در واقع به رابطه نامشروع، رابطه دون زنا یعنی رابطه ای پایین تر و کمتر از زنا گفته می شود. این رابطه با وجود این که در درجه پایین تری از زنا قرار دارد، اما جرم انگاری شده است و قانون مجازات تعزیری را برای مرتکب شونده آن در نظر گرفته است. مطابق ماده 637 قانون مدنی، اگر زن و مردی که بین آن ها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا اعمال منافی عفت غیر از زنا شوند مجرم هستند. این رابطه شامل بوسیدن و در آغوش گرفتن هم خواهد بود.
علقه زوجییت به معنای جاری شدن عقد نکاح میان زن و مرد است. به هر گونه رابطه ای میان زن و مرد بدون علقه، رابطه نامشروع گفته می شود. حتی تماس تلفنی و صحبت نمودن زن و مرد نامحرم با یکدیگر نیز می تواند در دسته روابط نامشروع قرار بگیرد. می توان گفت دامنه این نوع روابط بسیار گسترده است و تعیین حدود روابط نامشروع را دشوار می کند. به همین دلیل در خصوص برخی روابط مشخص تنها قاضی می تواند با توجه به عرف، نامشروع بودن رابطه را تعیین نماید. شما خوانندگان گرامی می توانید سایر مقالات ما را در سایت وکیل چی مطالعه نموده و اطلاعات حقوقی خود را افزایش دهید.
آیا تهدید به انتشار فیلم رابطه نامشروع جرم است؟
یکی از مواردی که امروزه مشاهده می کنیم، انتشار عکس و فیل های خصوصی افراد و تهدید به چنین اقدامی است. مطابق قانون افراد دارای حریم خصوصی هستند و ورود به حریم خصوصی دیگران جرم محسوب می شود. برخی افراد با به دست آوردن فیلم و عکس های خصوصی دیگران، قصد اخاذی کردن از آن ها را دارند. زیرا معمولا انتشار چنین مواردی سبب هتک حرمت و بی آبرویی فرد مقابل خواهد شد. لازم است بگوییم، چنین تهدیدی در قانون جرم محسوب می شود حتی اگر به مرحله اقدام نرسد. در واقع در بیشتر مواقع این تهدیدها در حد حرف باقی می ماند و به مرحله انتشار نخواهد رسید، اما همان تهدید هم جرم محسوب شده و فرد خاطی باید مورد مجازات قرار بگیرد.
با توجه به ماده 745 قانون مجازات اسلامی و ماده 17 قانون جرایم رایانه ای، هر کس به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی، صوت، تصویر، فیلم خصوصی یا خانوادگی و یا اسرار دیگری را بدون رضایت فرد به جز در موارد قانونی منتشر کند، به گونه ای که منجر به ضرر یا هتک حیثیت او شود، مجرم شناخته خواهد شد.
این موضوع در خصوص تهدید به انتشار فیلم رابطه نامشروع هم صدق می کند. فردی که چنین تهدیدی انجام می دهد مجرم است. در کنار این موضوع، همان طور که اشاره کردیم انجام رابطه نامشروع نیز جرم است. در واقع فردی که فرد مقابل را به انتشار فیلم رابطه ناشروع تهدید می نماید، هم برای انجام رابطه نامشروع و هم برای تهدید به انتشار فیلم مجرم خواهد بود. چنین فردی برای هر یک از این جرایم به طور جداگانه مورد مجازات قرار می گیرد. این مجرم و فرد زیان دیده هر دو می توانند برای پیگیری پرونده خود و کسب نتیجه مطلوب، به وکیل متخصص در حوزه جرایم رایانه ای مراجعه نموده و از وی کمک بگیرند. بهترین وکیل ایران می تواند راه حل های امتحان شده را با بالاترین بازدهی بیابد و از آن ها استفاده نماید.
مجازات تهدید به انتشار فیلم رابطه نامشروع
قانون گذار برای افرادی که اقدام به انتشار فیلم، عکس، صوت و یا اسرار دیگران می کنند مجازات نقدی و حبس را در نظر گرفته است. این مجازات ها در صورتی اعمال می شود که انتشار این موارد سبب از بین رفتن آبرو و حیثیت فرد مقابل شود. در صورتی که انتشار آسیبی به فرد مقابل وارد نکند، جرم قابل گذشت خواهد بود. میزان حبسی که برای چنین مجرمانی در نظر گرفته شده است با توجه به شدت آسیب وارده از 90 روز تا دو سال می باشد.
میزان جریمه نقدی فردی که اقدام به انتشار عکس های خصوصی دیگران نموده است هم از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال می باشد. تهدید به انتشار چنین مواردی هم همین مجازات را به دنبال خواهد داشت. همان طور که اشاره کردیم، اقدام به برقراری رابطه نامشروع نیز جرم می باشد. در چنین شرایطی هر دو فردی که اقدام به رابطه نامشروع نموده اند باید مجازات شوند. اگر این عمل با نارضایتی طرف مقابل انجام شده باشد، تنها فرد خاطی مورد مجازات قرار می گیرد. در این حالت مجرم باید مجازات هر دو جرم خود، یعنی رابطه نامشروع و تهدید را متحمل شود.
در برخی موارد، افراد اقدام به تحریف و تغییر عکس و فیلم دیگران می نمایند. برای این افراد هم مجازات جریمه نقدی از پنج میلیون تا چهل میلیون ریال و یا حبس از نود و یک روز تا دو سال در نظر گرفته است. در صورتی که تغییر و تحریف تصاویر به صورت تولید تصاویر مستهجن باشد که سبب ضرر آبرویی به فرد مقابل شود، اشد هر دو مجازات نقدی و حبس برای مجرم در نظر گرفته خواهد شد.
چگونگی شکایت از انتشار عکس و فیلم
در پاره ای از موارد مشاهده می کنیم که افراد به دلیل حفظ آبرو از انجام برخی شکایت ها خودداری می کنند. مثلا افرادی که به قصد اخاذی، در خصوص انتشار عکس و فیلم خصوصی مورد تهدید قرار می گیرند، شکایت خود را مطرح نمی نمایند. اما باید بگوییم این کار بسیار اشتباهی است، زیرا سبب اخاذی های بعدی چنین مجرمانی خواهد شد. فردی که متوجه می شود فیلم ها و عکس های خصوصی او انتشار پیدا کرده و یا این که فردی وی را به چنین موضوعی تهدید می نماید، باید به پلیس فتا مراجعه نموده و مراتب را به این سازمان اطلاع دهد.
لازم است که این شخص شکوائیه ای را در این زمینه تنظیم نموده و به دادسرا ارائه نماید. در متن شکوائیه باید موضوع شکایت به طور واضح و شفاف ذکر گردد. تمامی مدارک و مستندات موجود برای اثبات ادعا نیز باید ضمیمه شکوائیه شود. اگر شاکی مجرم را می شناسد و یا به کسی در این زمینه مظنون است، باید با ارائه شواهد و مستندات این موضوع را نیز عنوان نماید. دادسرا تمامی این موضوعات را مورد بررسی قرار داده و تحقیقات لازم را انجام می دهد. در صورت اثبات ادعای شاکی، دادستان کیفرخواست موبوطه را تنظیم نموده و به دادگاه دارای صلاحیت ارسال می کند.
دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی به چنین دعاوی را دارا است. پرونده مطروحه به همراه کیفرخواست دادستان به این دادگاه ارجاع داده می شود. قاضی دادگاه ادله موجود و همچنین نتایج تحقیقات دادسرا را مورد بررسی قرار می دهد. در صورت نیاز تحقیقات بعدی هم انجام شده و پس از روشن شدن پرونده، حکم لازم صادر می گردد.
عکس و فیلم خصوصی افراد چگونه انتشار پیدا می کند؟
دلایل مختلفی برای انتشار عکس و فیلم های افراد می تواند وجود داشته باشد. در برخی از موارد خود فرد، عکس ها و فیلم های خود را در اختیار دوستان و آشنایان خود قرار می دهد. این افراد به دلایل مختلف ممکن است اقدام به انتشار این عکس ها بنمایند.
گاهی ممکن است گوشی و یا لب تاب فرد به سرقت برود و سارقان عکس های موجود در این سیستم ها را انتشار نمایند. از دیگر دلایل انتشار عکس و فیلم افراد می توان به هک شدن سیستم های این افراد اشاره کرد. هکرها با توجه به توانایی های خود در هک کردن سیستم ها، می توانند به راحتی به اطلاعات سایر افراد که بر روی سیستم های آن ها قرار دارد، دست یابند. عکس ها و فیلم های خصوصی این افراد جزو مواردی هستند که در هک شدن سیستم ها در دسترس قرار خواهند گرفت.
گاها مشاهده می شود که افرادی اقدام به تغییر عکس ها و فیلم هایی می کنند که افراد در صفحات خود در فضای مجازی منتشر کرده اند. انگیزه شخصی یکی از دلایلی است که می تواند منجر به چنین جرایمی شود. بعضا افراد به دلیل دشمنی و داشتن کینه از شخص دیگر، از طریق انتشار فیلم آن ها و یا تهدید به آن سعی می کنند آبروی فرد مورد نظر را تهدید کنند. اما در اکثر موارد قصد و نیت چنین افرادی، اخاذی و دریافت مبالغ هنگفت برای انتشار ندادن چنین تصاویری می باشد.
توصیه هایی در خصوص جلوگیری از انتشار عکس و فیل مهای خصوصی
با توجه به آمار رو به افزایش جرایم این چنینی و تهدید به انتشار عکس و فیلم های خصوصی افراد این سوال مطرح می شود که چگونه از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری نماییم. باید گفت مهم ترین اقدام لازم برای پیشگیری از چنین مشکلاتی، این است که به هیچ وجه عکس ها و فیلم های خصصی خود را در اختیار دیگران قرار ندهیم. تا حد امکان از قرار دادن چنین تصاویری در فضاهای مجازی خودداری شود.
از طرف دیگر سعی کنیم چنین عکس هایی را در گوشی و یا لب تابی که همیشه همراه مان است نگهداری نکنیم، زیرا امکان سرقت آن ها وجود دارد. در صورتی که با چنین مشکلاتی رو به رو شدیم، بدون فوت وقت به پلیس اطلاع رسانی نماییم تا اقدامات لازم در سریع ترین زمان ممکن صورت بگیرد. از طریق چنین اقداماتی می توانیم آسیب ها و خسارات وارده را به کمترین میزان ممکن تقلیل نماییم.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی این موضوع پرداختیم که آیا تهدید به انتشار فیلم رابطه نامشروع جرم است؟ می دانیم که به روابطی که در خارج از چارچوب عرف و شرع باشند، روابط نامشروع گفته می شود. هر رابطه ای که میان زن و مرد نامحرم برقرار شود، به جز زنا، در حیطه چنین روابطی قرار دارد. افرادی که اقدام به این رابطه می نمایند مجرم هستند و باید مجازات شوند. حال ممکن است این فرد با تهدید به انتشار فیلم رابطه نامشروع قصد اخاذی، اذیت و تهدید فرد مقابل را داشته باشد. چنین تهدیدی حتی اگر عملی هم نشود جرم است و مجازات حبس و جریمه نقدی را به همراه دارد. در صورت مشاهده چنین مشکلاتی باید به پلیس مراجعه نموده و شکوائیه لازم را مطرح نمود. امیدواریم مطالعه این مقاله به افزایش سطح آگاهی حقوقی شما کمک کرده باشد. از همراهی شما تا پایان مقاله صمیمانه سپاسگزاریم و در سایت وکیل چی منتظر نظرات و پیشنهادات شما خوانندگان گرامی هستیم.