جرم سرقت چیست؟ انواع سرقت و مجازات آن⭐【سال1404】⚖️

نکات مهم در جرم سرقت و مجازات آن از نظر وکیل چی:
- در صورتی که سرقت شامل ربایش از فرد غیر باشد، جرم سرقت تحقق یافته است.
- سرقت در دو دسته تعزیری و حدی دسته بندی میشود.
- سرقت تعزیری خود دو دسته ساده و مشدد دارد.
- مجازات سرقت حدی با تکرار آن افزایش مییابد.
یکی از جرایمی که از سالهای دور تا به امروز در جوامع مختلف وجود داشته است، سرقت است. دزدی بنا به دلایل مختلفی از جمله فقر اقتصادی، نیاز مالی، اعتیاد و بسیاری از موارد دیگر اتفاق میافتد. افرادی که در نتیجه این جرم، زیان میبینند خواستار جبران خسارات و مجازات سارق هستند. با افزایش این جرم، امنیت جامعه و مردم هم به خطر میافتد. در ادامه این مطلب به بررسی جرم سرقت و انواع آن از دیدگاه قانون میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
جرم سرقت چیست؟
بنا به تعریف جرم سرقت، سرقت به عملی گفته میشود که طی آن اموال دیگران بدون رضایت آنها مورد تعرض قرار بگیرد. سرقت تنها مربوط به پول و مسائل مالی نبوده و ممکن است شامل سرقت هویت و یا مالکیت افراد نیز باشد. در واقع، هر گاه مالی از فردی به صورت غیرقانونی ربوده شود، سرقت رخ داده است. دزدی ممکن است از منازل، مغازهها، فروشگاهها، ادارات و هر مکان دیگری اتفاق بیفتد.
در تمام کشورهای دنیا، انجام اعمالی که به عنوان سرقت تعریف شده است، جرم بوده و مجازات دارد. میزان این مجازاتها با توجه به قوانین کشور و شدت جرم در نظر گرفته میشود. در کشور ما هم مجازات سارقان بر اساس قانون مجازات اسلامی و طبق شواهد و مدارک توسط قاضی تعیین میشود.
انواع سرقت از دیدگاه قانونی
مطابق قانون کشور ایران، جرم سرقت به دو دسته سرقت حدی و تعزیری تقسیمبندی میشود. سرقت حدی به سرقتی گفته میشود که تمام شرایط تعریف شده برای حدی بودن سرقت را داشته باشد. شرایط 14 گانهای برای سرقت حدی در نظر گرفته شده است که برخی از آنها عبارتند از:
- شی مورد سرقت باید شرعا و قانونا، مالیت داشته باشد
- مال سرقت شده در مکان بسته قرار داشته باشد یعنی در حرز باشد
- سارق باید برای سرقت اقدام به هتک حرز کرده باشد و محل نگهداری مال را از بین ببرد
- ارزش مال سرقت شده در زمان خارج شدن از حرز برابر چهار و نیم نخود طلای مسکوک باشد
در واقع برای اینکه یک سرقت از نوع حدی باشد باید تمام این 14 شرط به طور کامل برقرار باشد؛ در غیر این صورت، سرقت از نوع حدی نخواهد بود.
نوع دیگر دزدی، سرقت تعزیری است؛ در واقع سرقتی که در دسته حدی قرار نگیرد، تعزیری خواهد بود. سرقت تعزیری خود بر دو نوع تعزیری ساده و مشدد است. نوع مشدد این سرقت نوعی دزدی است که طی آن یک یا چند رکن از عوامل تشدید مجازات وجود داشته باشد. سرقت مسلحانه، سرقت در شب، سرقت با کلید ساختگی و غیره جزو موارد تشدید مجازات هستند. سرقتی که هیچ یک از شرایط دزدی حدی و تعزیری مشدد را نداشته باشد، سرقت تعزیری ساده است.

شرایط لازم برای تحقق جرم سرقت
برای اینکه جرمی به عنوان سرقت تلقی شود؛ میبایست شرایط تحقق آن وجود داشته باشد. به طور کلی زمانی میتوان گفت سرقت رخ داده است که رباییدن اتفاق افتاده باشد. منظور این است که سارق قصد داشته باشد مال فرد دیگری را به قصد تملک برای خود برباید. اگر فردی مال دیگری را برای مدت موقت برداشته باشد، سرقت رخ نداده است و جرم رخ داده در دسته جرائم دیگر قرار خواهد گرفت.
جرم سرقت زمانی معنی پیدا میکند که سارق اقدام به ربایش مالی نماید که در تملک او نیست، اگر فردی با این استدلال که مال مذکور متعلق به او است، اقدام به برداشتن آن نماید، نمیتوان برچسب سارق به وی زد.
مجازات سرقت در قوانین ایران
مطابق قوانین و مجازات جرم سرقت، فردی که مرتکب سرقت میشود باید مجازات گردد، تناسب منصفانهای میان جرم و مجازات آن وجود دارد. به عبارت دیگر، هر چه جرم سنگینتر باشد، مجازات سارق هم بیشتر خواهد شد. در صورتی که سرقت از محل سکونت انجام شده باشد، مطابق ماده 655 قانون مجازات اسلامی، مجازات سارق 6 ماه تا 3 سال حبس و 74 ضربه شلاق میباشد.
اگر سارق از محل کار خود سرقت کرده باشد، بدین معنی که از اموال کارفرمای خود دزدی کرده باشد و یا در محلی که به همراه کارفرمای خود به عنوان کارگر حضور داشته، سرقت کند، به حبس از سه ماه تا یک سال و نیم و 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
تفاوت مجازات سرقت تعزیری و سرقت حدی
سرقت تعزیری و حدی در منشا، شرایط و مجازات با یکدیگر تفاوت دارند. در واقع به دلیل اینکه شرایط انجام این دو نوع سرقت متفاوت است، مجازاتهای مختلفی نیز برای این جرایم در نظر گرفته میشود. مجازات سرقت حدی نیز مانند انجام آن به صورت حدی است؛ به این معنی که با هر بار ارتکاب به جرم، مجازات مجرم نیز افزایش مییابد. در هر بار ارتکاب به سرقت حدی، مجازاتهایی مانند قطع اعضا در نظر گرفته شده که با تکرار مرتبه سوم به حبس ابد و در مرحله چهارم به اعدام خواهد رسید.
در صورتی که فردی مرتکب سرقت تعزیری ساده شود، مجازات او در حد حبس و شلاق خواهد بود. این مجازات برای فردی است که سرقت او شامل شرایط سرقت حدی نباشد. مجازات سارق تعزیری مشدد نیز حبس و شلاق است؛ اما حبس و شلاق وی از سارق تعزیری ساده، شدیدتر است. برای اثبات بیگناهی و کاهش مجازات، متهمین میتوانند به بهترین وکیل سرقت در تهران مراجعه نموده و از وی راهنمایی بخواهند.
عوامل تشدید کننده مجازات سرقت
برخی از عوامل ممکن است سبب تشدید جرم و به دنبال آن تشدید مجازات شوند. برخی از این عوامل را در این قسمت مورد بررسی قرار میدهیم.
دلایل عمومی: علل عمومی علتهایی هستند که مختص به یک جرم خاص نبوده و در هر شرایطی ممکن است رخ دهند.
دلایل اختصاصی: برخی از موارد که سبب تشدید مجازات خواهند شد، ممکن است به یک جرم و یا حالت به خصوصی مربوط باشند. به عنوان مثال استفاده از اسلحه یکی از موارد تشدید جرم و مجازات آن است.
علل شخصی: حالت مجرم نیز یکی از مواردی است که میتواند سبب تشدید جرم شود. در صورتی که سارق مشروبات الکلی مصرف کرده باشد، مجازات او شدیدتر است.
موارد عینی: اگر وقوع جرم سرقت به گونهای باشد که سبب آسیب به دیگر افراد جامعه شود نیز شرایط تشدید مجازات مجرم فراهم میشود.

دفاعیات و راههای کاهش مجازات سرقت
در صورت مراجعه به بهترین وکیل در تهران ممکن است وی بتواند با ارائه دفاعیات قوی در جهت اثبات بیگناهی و یا کاهش مجازات موکل، تلاش کند. از طرف دیگر، امکان تخفیف در مجازات در برخی شرایط فراهم است که باید این عوامل مهیا باشد. در واقع با برقراری برخی شرایط مشخص، امکان دریافت تخفیف در مجازات سرقت تعزیری وجود دارد، دریافت تخفبف در مجازات برای سرقت حدی صادق نیست. برخی از این شرایط عبارتند از:
- شاکی رضایت داده و گذشت کند
- سارق در شناسایی شرکا و یا جمعآوری ادله برای پرونده همکاری کند
- صحبت یا رفتار فرد متضرر در وقوع جرم تاثیر داشته باشد
- قبل از صدور قرار و یا در هنگام رسیدگی، مجرم اقرار نماید
برقراری حداقل یکی از این شرایط برای دریافت تخفیف در مجازات جرم سرقت تعزیری ضروری است.
کلام آخر
سرقت یکی از جرایمی است که در جامعه وجود دارد و در اثر عوامل مختلفی رخ میدهد. جرم سرقت باید دارای شرایط خاصی برای تحقق باشد از جمله اینکه ربایش رخ داده باشد و اموال دیگری رباییده شود. سرقت به دو دسته حدی و تعزیری تقسیم میشود که نوع حدی آن باید دارای شرایط 14 گانه تعیین شده باشد. مجازات این جرایم نیز متناسب با جرم رخ داده است به نحوی که برای جرایم حدی با تکرار جرم، مجازات بیشتر میشود.
تلاش خود را به کار بردیم تا اطلاعات حقوقی کافی را در خصوص سرقت در اختیار شما قرار دهیم. از همراهی شما با سایت وکیل چی کمال تشکر را داریم. تجربیات خود را در خصوص سرقت و سایر موارد مربوط به آن با ما در میان بگذارید.
بله، ندامت مجرم یکی از شرایط دریافت تخفیف در مجازات است.
پس از اینکه مجرم مطمئن شد شرایط دریافت تخفیف را دارد باید دادخواست کاهش مجازات را تنظیم و ارائه نماید.
بله، مجازات حبس و یا شلاق قابلیت تبدیل به جریمه نقدی را دارد.