تغییرات جدید قانون خانواده: آیا طلاق گرفتن آسان شده است؟⚡【سال1403】⚖️
یکی از معضلاتی که در خانواده مشاهده می شود، مقوله طلاق است. افزایش آمار طلاق، سبب ایجاد نگرانی می شود، زیرا این موضوع تاثیر قابل توجهی در روحیه، تربیت و آینده فرزندان دارد. به دنبال این مشکلات، آینده جامعه نیز به مخاطره می افتد، از این رو، قوانین جدیدی برای طلاق طراحی و تدوین شده است. اکنون این سوال مطرح می شود که آیا با وجود تغییرات جدید قانون خانواده، طلاق آسان تر شده است؟ برای یافتن پاسخ این سوال، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تغییرات جدید قانون خانواده
هر یک از قوانین حقوقی، بنا به دلایلی ممکن است در طول زمان دچار تغییر شوند تا با مسائل روز تناسب داشته باشند. امروزه، قوانین مربوط به طلاق نیز دچار این تغییرات شده است تا شاید بتوان آمار طلاق را کاهش داد. یکی از این تغییرات، مربوط به مهریه می باشد، مطابق قانون جدید، مهریه زوجه تا 110 سکه، عندالمطالبه است و در صورت عدم پرداخت آن، زوجه می تواند حکم جلب زوج را دریافت نماید. در خصوص مهریه های بالاتر از این میزان، قانون آن ها را عندالاستطاعه اعلام نموده است، به همین دلیل در صورت عدم تمکن مالی زوج، نمی توان برای این مبالغ، حکم جلب برای مرد دریافت نمود.
این قوانین برای کاهش آمار طلاق در نظر گرفته شده اند. حال برخی گمان می کنند که طلاق آسان تر شده است و یا برخی دیگر تصور می کنند، در هیچ شرایطی نمی توان حکم جلب زوج را برای مهریه دریافت کرد. این تصورات غلط بوده و زوجه می تواند برای دریافت میزان 110 سکه از مهریه خود، حکم جلب زوج را دریافت نموده و در مراحل بعدی، حکم توقیف اموال وی را نیز بگیرد.
تغییرات جدید قانون طلاق توافقی
یکی از مراحلی که در روند اجرای طلاق باید انجام شود، شرکت زوجین در جلسات مشاوره می باشد. در گذشته شرکت در این جلسات، تنها برای پیگیری دادخواست طلاق از طرف زن و یا مرد بود و در هنگام طلاق توافقی نیازی به شرکت در این جسات نبود. اخیرا این قانون دچار تغییر شده است و زوجینی که تصمیم به طلاق توافقی می گیرند نیز باید در این جلسات شرکت کنند و این موضع اجباری می باشد. پس از شرکت در این جلسات و به توافق نرسیدن زوجین، دادگاه نامه عدم سازش صادر نموده و حکم طلاق صادر می شود. در صورت سازش نیز طلاق منتفی شده و زوجین آشتی می کنند و به زندگی مشترک خود ادامه می دهند.
اجباری شدن جلسات مشاوره در طلاق توافقی سبب طولانی شدن روند طلاق می شود. این قانون باعث می شود طلاق دشوارتر و سخت تر گردد. اگر یکی از زوجین یا هر دوی آن ها در این جلسات شرکت نکنند، بدین معنی خواهد بود که از طلاق منصرف شده اند. در چنین شرایطی، گواهی عدم سازش صادر نگردیده و طلاق امکان پذیر نمی باشد. این تغییرات قوانین خانواده، پروسه طلاق را سخت تر نموده است.
تاثیر تغییرات جدید در قانون خانواده بر سهولت طلاق
همان طور که گفته شد، تغییراتی که در قوانین خانواده و در زمینه طلاق ایجاد شده است، با هدف کاهش آمار طلاق بوده است. اما در برخی موارد مشاهده می شود که زوجین به بن بست رسیده اند و هیچ راهی برای ادامه زندگی آن ها وجود ندارد. در چنین شرایطی، نیاز است که روند طلاق تسریع داده شده تا خسارات ناشی از این تصمیم کاهش یابد. یکی از تغییراتی که در این زمینه رخ داده است، مربوط به کاهش مدت زمان طلاق می باشد. زمان طلا ق توافقی، از 6 ماه به 3 ماه کاهش یافته است تا زوجینی که تصمیم جدی به جدایی دارند، با کاهش هزینه ها و همچنین کم شدن استرس، بتوانند از یکدیگر جدا شوند.
از طرف دیگر، شرایط برای جدا شدن زوجین بدون فرزند نیز آسان تر شده است. زیرا این زوج با ادامه زندگی ممکن است بچه دار شده و با طلاق پس از این ماجرا، آسیب های اجتماعی بیشتری ببینند. در واقع می توان گفت، شرایط طلاق برای زوجینی که شانسی برای ادامه زندگی ندارند، ساده تر شده است. تغییرات جدید قانون خانواده به شکلی تدوین شده که هر اقدامی که کمترین آسیب را ایجاد نماید، به وقوع بپیوندد.
مراجعه به وکیل در پرونده طلاق
در پرونده های طلاق نیز مانند هر دعاوی دیگری می توان به وکیل خبره در زمینه خانواده و طلاق مراجعه کرد و تا حدودی نتیجه بهتر را تضمین نمود. لازم است که وکیل انتخابی تجربه قابل قبول و سابقه درخشانی در خصوص دعاوی طلاق داشته باشد. تسلط بر قوانین و تغییرات جدید قانون خانواده برای چنین وکیلی الزامی می باشد و می تواند در پیشبرد پرونده به شما کمک کند. آمارها نشان می دهند، پرونده های طلاقی که به کمک وکلا پیگیری شده اند، با موفقیت های بیشتری همراه بوده اند.
یک وکیل خانواده خوب می تواند به زوجین مشاوره داده و در برخی موارد به برقراری آشتی میان آن ها کمک کند. طی شدن مسیر پرونده با حضور یک وکیل ساده تر و سریع تر خواهد بود. بهترین وکیل خانواده در ایران می تواند با ایجاد احساس آرامش و امنیت، کمک شایانی را به موکلین خود ارائه نماید. وکیل طلاق می تواند مهریه زوجه را دریافت نموده و یا برای آن حکم توقیف اموال زوج را اخذ نماید. وی همچنین می تواند عدم توانایی مالی زوج را اثبات نموده و کمک کند تا وی بتواند مهریه را صورت اقساطی پرداخت کند.
حق طلاق
حق طلاق به معنی داشتن حقی برای به اجرا درآوردن طلاق است. در قانون کشور ما، این حق به زوج تعلق دارد و بنا بر همین حق، وی می تواند با دلیل و یا بدون دلیل اقدام به طلاق زوجه بنماید. در برخی از موارد، مرد این حق را به همسر خود و یا فرد دیگر اعطا می نماید. داشتن این حق سبب می شود روند طلاق تا حدودی ساده تر شده و سریع تر پیش برود. البته حق طلاق داشتن مرد، سبب می شود به سادگی پرونده طلاق پیگیری شود و این نوع طلاق ساده ترین نوع آن محسوب شود.
داشتن حق طلاق برای زوجه، به سادگی زوج منجر به طلاق نمی شود. زن برای طلاق گرفتن از همسر خود باید دلایل محکمه پسندی داشته باشد. ناتوانی در فرزندآوری، غیبت طولانی، عسر و حرج و بسیاری از موارد دیگر جزو دلایل محکمه پسند برای درخواست طلاق توسط زوجه می باشد. مرد نیازی به داشتن دلایل محکمه پسند ندارد، فقط در صورت داشتن چنین دلایلی می تواند از پرداخت نفقه و اجرت المثل معاف گردد.
نکات مهم در هنگام طلاق
زمانی که زوجین تصمیم به جدایی و طلاق می گیرند، باید عواقب کار خود را در نظر بگیرند. تاثیراتی که طلاق بر آینده فرزندان و خانواده دارد، غیر قابل انکار می باشد. والدین می بایست به زندگی فرزندان خود نیز توجه داشته باشند و در صورت امکان، صلح نمایند تا آینده فرزندان آن ها خدشه دار نشود.
مراجعه به وکیل می تواند شما را به اهداف خود نزدیک تر کند، اما باید دقت کنید، وکیل در زمینه دعاوی خانواده تخصص داشته باشد. حق و حقوق هر یک از طرفین در فرآیند طلاق باید مورد توجه قرار داشته باشد و هر یک از زوجین به حقوق خود دست یابند. لازمه این امر، آشنایی افراد با حقوق خود در زندگی مشترک می باشد.
کلام آخر
قوانین مربوط به طلاق نیز مانند سایر قوانین، با گذر زمان و نیازها و شرایط جامعه، دچار تغییر و تحول می شوند. تغییرات جدید قانون خانواده در برخی موارد، طلاق را ساده نموده و در برخی موارد نیز این فرآیند را دشوار و طولانی نموده است. در واقع متناسب با نیازهای جامعه قوانین به طوری تدوین می شود که در هنگام لزوم، فرآیند طلاق سخت تر گردد. حضور یک وکیل خانواده حرفه ای، می تواند روند پیگیری طلاق را تسریع نموده و هر یک از زوجین را به حقوق خود برساند. امیدواریم در این مقاله توانسته باشیم به سوالات حقوقی شما پاسخ دهیم. از این که تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در سایت وکیل چی منتظر نظرات و پیشنهادات ارزنده شما عزیزان هستیم.