ازدواج با اتباع خارجی از منظر قانون⭐【سال1403】⚖️
ازدواج یکی از مهم ترین بخش های زندگی هر شخص است. در خصوص ازدواج در کشورهای مختلف قوانین متفاوتی وجود دارد که رعایت آن ها برای رخ دادن یک ازدواج قانونی ضروری است. اما گاهی ممکن است یک فرد با تبعه یک کشور دیگر ازدواج نماید، قوانین برای چنین ازدواج هایی پیچیده تر خواهد شد. زیرا در چنین شرایطی یکی از زوجین باید به کشور دیگر رفته و در آن جا زندگی نماید. در این حالت قوانین مهاجرت هم پیش می آید و حتی ممکن است یکی از زوجین تابعیت قبلی خود را از دست بدهد. در این مقاله قصد داریم ازدواج با اتباع خارجی را مورد بررسی قرار دهیم، با ما همراه باشید.
مزیت های تبعه کشور بودن
تابعیت یک رابطه حقوقی و سیاسی بین مردم و ملت با دولت معینی است. در واقع پیوندی که میان یک شخص با دولت وجود دارد تابعیت نام دارد. هر فردی که در یک کشوری به دنیا آمده و خانواده وی متعلق به همان سرزمین باشند، تابعیت آن کشور را خواهند داشت.
در خصوص تابعیت دو قاعده خاک و خون در دنیا وجود دارد که هر کشوری از یکی از این قواعد برای تعریف تابعیت افراد کشور خود استفاده می کنند. برخی کشورها معتقدند هر فردی که در خاک آن کشور متولد شود تابعیت آن کشور را دارد. کشوری مانند کانادا از قانون خاک پیروی می نماید. به همین دلیل بسیاری از افراد از این قانون برای دریافت اقامت این کشور پر طرفدار استفاده می کنند. البته امروزه تعداد کمتری از کشورها از قانون خاک پیروی می کنند.
قانون خون یعنی فردی می تواند تابعیت یک کشور را داشته باشد که والدین او و یا یکی از آن ها تبعه آن کشور باشند. امروزه بیشتر کشورها برای تعیین تابعیت از قانون خون تبعیت می کنند. کشور امارات هم جزو کشورهایی است که قانون خاک را به رسمیت می شناسد. افرادی از کشورهای دیگر می توانند تحت شرایط خاص تابعیت کشورهای دیگر را کسب نمایند.
امکاناتی که هر کشور برای افراد آن کشور تامین می کند مخصوص تبعه آن کشور است. حتی برخی از دولت ها بعضی امکانات را به افرادی که اصالتا متعلق به آن کشور هستند اختصاص می دهند. یعنی اگر کسی تابعیت آن کشور را هم به دست آورد نمی تواند از آن امکانات استفاده نماید. به همین دلیل هر فرد در کشور خود امکانات و شرایط بهتری برای زندگی خواهد داشت. برای کسب ازلاعات حقوقی بیشتر می توانید مقالات مختلف ما را در زمینه های مختلف در سایت وکیل چی مطالعه بفرمایید.
قوانین ازدواج با اتباع خارجی
مطابق با قانون مدنی کشور جمهوری اسلامی ایران، برای ازدواج با تبعه خارجی قوانین مشخصی تعریف شده است. یعنی اگر یک فرد تبعه ایرانی چه زن و چه مرد، بخواهد با یک فردی که تابعیت کشور دیگری را دارد ازدواج نماید باید قوانین لازم را رعایت نماید.
فردی تبعه ایرانی محسوب می شود که یکی از شرایط تولد مانند متولد شدن از یک پدر و مادر ایرانی در ایران، متولد شدن از یک پدر و مادر نامعلوم در ایران، متولد شدن از پدر ایرانی و یا تولد از پدری خارجی و سکونت بی وقفه در ایران تا 1 سال پس از هجده سالگی را دارا باشد.
برای ازدواج یک زن ایرانی با مرد خارجی، مرد باید مسلمان باشد. زیرا در قوانین اسلامی ازدواج زن مسلمان با مرد غیر مسلمان جایز نیست. اگر یک مرد ایرانی بخواهد با زنی خارجی ازدواج کند، زن تبعه خارجی نباید مشرک باشد. اما مطابق قانون، یک مرد مسلمان با زن اهل کتاب یعنی افراد مسیبحی و یهودی می تواند به صورت موقت ازدواج نماید و امکان ازدواج دائم وجود ندارد.
از دیگر قوانین و شرایط ازدواج با اتباع خارجی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- طرفین ازدواج یعنی زن ومرد باید از اهلیت قانونی برای عقد برخوردار باشند.
- زوجین باید با رضایت اقدام به ازدواج نموده و اکراه و اجباری در آن وجود نداشته باشد.
- در صورت باکره بودن زن ایرانی، پدر و یا ولی قانونی او باید برای ازدواج او با تبعه خارجی اجازه بدهد.
- در صورتی که زن تبعه ایران باشد و بخواهد با مرد خارجی ازدواج کند، دولت نیز باید اجازه این ازدواج را صادر نماید.
- موانع ازدواج برای زوجین وجود نداشته باشد. یعنی مشکلاتی مانند کفر، موارد ممنوع برای ازدواج مانند ازدواج با احرام، شوهر داشتن زن و یا در عده بودن وی بر اثر طلاق و یا فوت شوهر وجود نداشته باشد.
مراحل و مدارک ازدواج با اتباع بیگانه
در صورتی که زوجین دارای شرایط ازدواج باشند می توانند مراحل لازم برای انجام ازدواج با اتباع خارجی را انجام دهند تا این ازدواج به صورت رسمی انجام شود. زوجین در مرحله اول باید از طریق سامانه میخک وزارت کشور و وزارت امور خارجه، برای ثبت ازدواج و صدور پروانه زناشویی درخواست خود را ارائه دهند.
در مرحله بعد لازم است که گواهی بلامانع بودن ازدواج زن ایرانی و مرد خارجی دریافت گردد تا ازدواج آن ها رسمیت داشته باشد. برای اخذ این گواهی داشتن شرایط تعیین شده ضروری است. سپس هر یک از زن و شوهر باید مدارک لازم مانند مدارک هویتی و همچنین گواهی عدم سوء پیشینه کیفری را به اداراه کل امور اتباع خارجه در ایران و یا کنسولگری ارائه دهند.
زوجین باید آزمایشات پزشکی لازم که توسط قانون گذار مشخص شده است را انجام دهند. انجام این آزمایش ها برای بررسی سلامت زوجین است. برای ازدواج باید اطمینان حاصل شود که هیچ یک از آن ها به بیماری های واگیر دار مانند هپاتیت، ایدز، اعتیاد، بیماری های مقاربتی و همچنین تالاسمی مبتلا نباشند. زیرا ابتلا به این بیماری ها سبب انتشار آن ها خواهد شد. مدارک مربوط به این آزمایشات و نتایج آن ها باید همراه سایر مدارک به سازمان مربوطه ارائه گردد.
اگر زن و یا مرد تبعه خارجی که با مرد و زن ایرانی ازدواج می کند، مسلمان نباشد باید مسلمان شده و گواهی تشرف به دین اسلام را کسب نماید. لازم است که این مدرک برای ثبت ازدواج ارائه گردد. در صورتی که پدر زوجه فوت کرده باشد ارائه گواهی فوت و اجازه نامه قیم او ضروری است. اگر زن طلاق گرفته و یا همسر او فوت کرده باشد نیز باید طلاق نامه و یا گواهی فوت همسر را برای ازدواج با تبعه خارجی در دست داشته باشد.
تغییر تابعیت در ازدواج با اتباع خارجی
یکی از سوالاتی که در زمینه ازدواج با اتباع خارجی مطرح می شود این است که تابعیت فرد چگونه خواهد بود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم اگر یک زن ایرانی با مردی خارجی از هر کشوری ازدواج نماید، تابعیت ایرانی خود را خواهد داشت. در واقع با ازدواج زن با فرد خارجی تابعیت ایرانی خود را از دست نمی دهد. مگر این که قوانین مملکت زوج به گونه ای باشد که تغییر تابعیت زوجه برای ازدواج لازم و ضروری باشد.
در چنین شرایطی، پس از فوت و یا جدایی این زوج، زن می تواند با ارائه درخواست به وزارت امور خارجه و ارائه مدارک لازم جهت اثبات فوت همسر و یا جدایی از وی می تواند دوباره تابعیت کشور ایران را کسب کند.
اما گاهی ممکن است قانون تابعیت در کشور زوج، انتخاب تابعیت را به زوجه واگذار نماید. یعنی در این شرایط زن مخیر است که تابعیت کشور خود را نگه دارد و یا تابعیت کشور همسر را بپذیرد. اگر زن تابعیت کشور همسر را بخواهد می تواند مدارک ازدواج خود را همراه با درخواست خود مبنی بر دریافت تابعیت کشور زوجه را به وزارت امور خارجه تقدیم نماید تا با درخواست او موافقت نموده و تابعیت آن کشور به وی اعطا شود.
زنانی که تابعیت کشور همسر را می گیرند، حق داشتن اموال غیر منقولی که سبب ایجاد سلطه اقتصادی شود را ندارند. تشخیص این موضوع با هیاتی متشکل از نمایندگان وزارت خانه های امور خارجه کشور و وزارت اطلاعات است. اگر مرد ایرانی با زن خارجی ازدواج نماید، همسر خارجی می تواند در صورت تمایل تابعیت ایران را دریافت کند. پس از فوت مرد ایرانی و یا طلاق هم زن می تواند تابعیت کشور خود را پس بگیرد. اگر مرد فوت نماید و این زوجین دارای فرزند باشند، زن نمی تواند تا زمانی که فرزند او به 18 سالگی برسد به تابعیت کشور خود بازگردد.
مزایا و معایب ازدواج با اتباع خارجی
هر فردی در طول زندگی خود ممکن است تصمیمات مختلفی را اتخاذ نماید. هر یک از این تصمیم ها مزایای و معایبی را به همراه دارند. ازدواج با اتباه خارجی هم دارای مزایا و معایبی خواهد بود.
یکی از مزایای ازدواج با اتباع خارجی امکان دریافت تابعیت کشور همسر است. بسیاری از افراد برای دریافت اقامت کشورهای مختلف، اقدام به ازدواج می نمایند. خصوصا در مورد کشورهایی مانند امارات، کانادا و آلمان که کشورهای مهاجر پذیری هستند که امکانات و سطح زندگی در آن ها بالا است. در واقع یکی از ساده ترین راه ها برای دریافت اقامت و مهاجرت به کشور های دیگر ازدواج با فردی از آن کشور است. به طوری که حتی برخی افراد برای دریافت اقامت کشورهای دیگر اقدام به ازدواج صوری می کنند.
از دیگر مزایای این نوع ازدواج، آشنا شدن با فرهنگ کشور دیگر و همچنین آداب و رسوم، انواع غذاها، زبان و بسیاری از نکات جدید در خصوص کشوری دیگر است. علاوه بر آن امکان سفر به کشور همسر هم از دیگر مزایای ازدواج با اتباع خارجی است.
اما در کنار این مزایا، داشتن همسری از کشور دیگر دارای معایبی نیز خواهد بود. ازدواج پیوند میان دو انسان متفاوت است، در نتیجه دارای پیچیدگی های خاص خود می باشد. حال اگر این زوج از دو کشور با دو فرهنگ متفاوت باشند، شرایط دشوارتر هم خواهد شد. گاهی این تفاوت ها سبب ایجاد مشکلاتی میان زوجین خواهد شد. رسم و رسومات موجود در کشورهای مختلف هم باعث بروز اختلافات خواهد بود. فرزندان این زوجین چند ملیتی شده که دارای مشکلات خاص خود است. از طرف دیگر، در صورت ایجاد اختلاف و تمایل به جدایی، شرایط طلاق در کشورهای مختلف متفاوت است و ممکن است مشکلاتی را برای زوج ایرانی به جود بیاورد.
تعهدات زوج خارجی برای ازدواج با زن ایرانی
هنگامی که یک فرد خارجی قصد ازدواج با یک زن ایرانی را داشته باشد، لازم است تعهداتی را نسبت به همسر خود داشته باشد. در بسیاری از موارد که تشخیص آن به عهده وزارت کشور است زوج باید برای حسن انجام وظایف خود نسبت به زوجه تضمین مناسب ارائه دهد.
در قانون کشور ایران، مرد موظف است از نظر مالی همسر و فرزندان خود را تامین نماید. برای پرداخت این هزینه ها و همچنین داشتن حسن رفتار، انفاق در زندگی مشترک، اداره زندگی و بسیاری هزینه های دیگر این ضمانتی از زوج دریافت می گردد. در مورد ازدواج با اتباع خارجی، در شرایطی که بین زوجین مشکلی ایجاد شود، هزینه بازگشت زوجه هم به عهده زوج خواهد بود. مرد موظف است برای انجام این موارد تضمین ارائه دهد. اما تعیین میزان تضمین، فرم تعهد نامه و چگونگی استفاده از ضمانت نامه به عهده وزارت کشور است.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی موضوع ازدواج با اتباع خارجی پرداختیم. این ازدواج دارای قوانین و شرایط خاص خود می باشد که باید رعایت شود تا ازدواج قابل قبول باشد. برای ازدواج با اتباع خارجی باید دقت لازم را به کار گرفت زیرا فرد ممکن است تابعیت کشور خود را از دست بدهد. برخی کشورها به زن برای انتخاب تابعیت اختیار می دهند که خود او تابعیت خویش را تعیین نماید. ازدواج با اتباع خارجی مزایا و معایب مختلفی دارد که باعث مفید بودن و یا اشتباه بودن ازدواج می شود. امیدواریم این اطلاعات برای افرادی که قصد ازدواج با اتباع خارجی را دارند مفید باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورت داشتن انتقاد و پیشنهاد از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.