نکات حقوقی

اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد؟⭐【سال1403】⚖️

یکی از سوالاتی که ذهن بسیاری از خانم ها را به خود مشغول می‌ کند، این است که در صورتی که دیگر تمایلی به ادامه زندگی مشترک نداشته باشند، در حالی که حق طلاق با مرد باشد چگونه طلاق امکان پذیر خواهد بود. طلاق ممکن است غیر توافقی و یا توافقی باشد، در صورتی که طلاق توافقی باشد به اتفاق هر دو تصمیم به جدایی می گیرند. اما اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، ممکن است مرد به جدایی رضایت ندهد. در این مقاله ما می خواهیم در مورد این موضوع مطالبی را بیان کنیم. پس اگر شما نیز می خواهید بدانید اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد یا خیر، در ادامه همراه ما باشید.

حق طلاق چیست؟

در ازدواج، زمانی که صیغه عقد بین زوجین جاری می شود، با امضا نمودن عقدنامه هر دو تعهد به رعایت شرایط و انجام وظایفی می دهند. در واقع با آن امضا تضمین می‌ دهند که به همه آن شرایط عمل خواهند کرد و در صورت نقض آن ها، طرف مقابل اجازه شکایت از او را خواهد داشت. یکی از حقوقی که قانون حمایت از خانواده برای انسجام زندگی در نظر گرفته است، توازن حق طلاق و درخواست مهریه می باشد. با توجه به قوانین جامعه مدنی کشور و احکام اسلامی، برای زن حقوقی به نام نفقه و مهریه در نظر گرفته می شود.

منظور از نفقه پرداخت تمامی هزینه های زندگی زن در طول زندگی مشترک می باشد. این هزینه ها شامل خوراک، پوشاک، هزینه های درمان بیماری و مسکن است و مرد در صورت عدم پرداخت آن ها، به زن مجوز ارائه دادخواست طلاق و شکایت را می دهد. در مقابل مهریه، قانون به مرد حق طلاق را می دهد. منظور از حق طلاق، وکالت بلاعزلی است که زن در موقع عقد به مرد می دهد و مطابق با ماده 1133 قانون مدنی کشور، مرد هر زمان که تصمیم بگیرد می تواند زن را بدون داشتن حتی دلیل محکمه پسندی طلاق دهد. اما آنچه که باعث جلوگیری از هرج و مرج و از هم پاشیده شدن خانواده ها شده است، وجود مهریه است.

مرد زمانی می تواند از همسرش جدا شود که تمامی حقوق تعهد داده شده را پرداخت نماید و رضایت او را جلب کند. منظور از این حقوق مهریه می باشد. با توجه به مهریه های سنگینی که خانواده ها برای دخترشان در نظر می گیرند، پرداخت آن به صورت یک جا کار دشوار و برای برخی از افراد غیر ممکن است. از این رو زوجین تصمیم می گیرند به جای اینکه سریعا به جدا شدن فکر کنند، به حل مشکلات و دادن فرصت جهت رفع اختلافات بپردازند. دادگاه نیز شرایطی برای مردان جهت پرداخت مهریه در نظر می‌گیرد و آن قانون اعسار است که با توجه به این موضوع مرد می تواند خودش و یا توسط بهترین وکیل طلاق در ایران درخواست اعسار خود را به مراجع قضایی ارائه دهد. دادگاه نیز با بررسی شرایط مالی فرد و تراکنش ها و دارایی های او و شهادت دو شاهد در خصوص صحت ادعای فرد، حکم تقسیط مهریه را خواهد داد.

حق طلاق چیست؟

در صورت طلاق ندادن مرد زن چگونه می تواند طلاق بگیرد؟

همان طور که مطابق با قوانین مدنی کشور، اختیار جدایی با مرد می باشد، اما نمی توان گفت که زن به هیچ عنوان نمی تواند در صورت عدم رضایت مرد برای طلاق، از همسرش جدا شود. در ادامه به توضیح شرایطی که زن می تواند در صورت عدم موافقت مرد، درخواست طلاق دهد می پردازیم:

به دلیل عدم پرداخت نفقه

بر اساس ماده 1129 قانون مدنی کشور، نفقه می تواند دلیلی بر درخواست طلاق از طرف زن باشد. یعنی اگر مرد از پرداخت نفقه خودداری کند و نیازهای زن را تامین نکند، با استناد به این مورد زن می تواند حتی در صورت عدم رضایت مرد از او جدا شود. هنگامی که زن به دلیل نپرداختن نفقه از مرد شکایت می کند، قانون مرد را محکوم به پرداخت می نماید، اما اگر بازهم پرداخت نشد، در این صورت دادگاه رضایت به طلاق زن می دهد. پس با عدم دریافت نفقه قانونی توسط زوجه، اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد.

نقض شروط عقدنامه

روش دیگری که اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد، نقض شروط عقدنامه می باشد. شروط 12 گانه ای که در سند ازدواج به ثبت رسیده است، باید از طرف مرد در طول زندگی مشترک رعایت شود. تمامی شروط مندرج در سند ازدواج لازم الاجرا می باشد. در صورت امتناع از انجام یکی از شروط و نقض آن ها، زن می تواند از همسرش شکایت کرده و درخواست خود را ارائه دهد.

حق طلاق زن

حالت دیگری نیز وجود دارد که با وجود عدم رضایت مرد برای طلاق، زن می تواند به صورت یک طرفه از همسرش جدا شود. این روش داشتن حق طلاق است. در صورتی که اختیار این امر را مرد به صورت قانونی و با وکالتنامه بلاعزل به زن داده باشد، زن می تواند به راحتی از همسرش جدا شود.

شرایط عسر و حرج

از دیگر شروطی که می تواند زن را محقق ارائه درخواست طلاق کند، بودن در شرایط عسر و حرج است. طبق قوانین کشور و حمایت از حقوق خانواده، در صورتی که در عسر و حرج بودن زن ثابت شود می تواند حتی در صورت راضی نبودن مرد به طلاق، قانون به زن اجازه جدا شدن می دهد.

در صورت طلاق ندادن مرد زن چگونه می تواند طلاق بگیرد؟

شرایط عسر و حرج چیست؟

مطابق با ماده 1133 قانون مدنی کشور، عسر و حرج به شرایطی گفته می شود که بر اثر آن ادامه زندگی برای زن دشوار و طاقت فرسا می گردد و به صلاح زن نیست. قانون نیز این حق را به او می‌دهد که از همسرش جدا شود. این شرایط شامل موارد زیر می باشد:

  • مبتلا بودن مرد به بیماری های صعب العلاج و یا لاعلاج و انواع بیماری های روانی و جنون آمیز که ممکن است در اثر زندگی با او خطر جانی زن را تهدید کرده و احتمال ابتلا به بیماری وجود داشته باشد.
  • رفتارهای خشن و و غیرقابل تحمل مرد، مثلا ممکن است مردم مدام زن را مورد تهدید و تحقیر و توهین قرار دهد و زن شرایط ممکن را نتواند تحمل کند. اگر برای زن شرایطی در زندگی مشترک پیش بیاید که آبرو و حیثیت او خدشه دار شود.
  • ضرب و شتم و وارد کردن آسیب های جسمانی مرد به زن بر اثر کتک های بیش از حد و سخت کردن شرایط زندگی برای زن
  • محکوم بودن مرد به حبس برای مدت حداقل 5 سال و یا محکومیت های مالی به طوری که از پرداخت آن عاجز باشد و مجبور باشد به جای آن به مدت 5 سال یا بیش تر زندان را تحمل کند. در این صورت با شروع شدن اجرای حکم، زن می تواند از همسرش حتی به صورت غیابی جدا شود.
  • ترک زندگی مشترک و متواری شدن مرد برای مدت 6 ماه به صورت متوالی و یا این که مدت 9 ماه متناوب در طول یک سال بدون دلیل موجه و قانع‌ کننده
  • معتاد بودن مرد به انواع مواد مخدر و مشروبات الکلی که در اثر این اعتیاد زن آسیب دیده و زندگی برای او سخت و غیر ممکن شود.

حتی ممکن است شرایط دیگری نیز وجود داشته باشد که جزو این موارد نباشد اما زن را دچار عسر و حرج کند و دادگاه نیز صحت ادعای زن را تایید نماید. در این صورت نیز زوجه می تواند از همسرش بدون رضایت و موافقت او جدا شود.

طلاق خلع چه نوع طلاقی است؟

نوعی از طلاق وجود دارد که در صورت داشتن حق طلاق مرد، زن می تواند او را برای رضایت دادن جهت جدایی مجاب کند. ممکن است زن از همسرش در طول زندگی مشترک متنفر شود و دیگر نتواند بودن کنار او را تحمل کند. در این صورت حتی با وجود عدم رضایت مرد به طلاق، زن می تواند درخواست طلاقی قانونی و قابل قبول را ارائه دهد. این نوع طلاق از انواع طلاقی است که در فقه و حقوق اسلامی به آن اشاره شده است.

زنی که دلیلش برای جدایی این موضوع باشد می تواند درخواست جدایی از نوع خلع را در دفاتر الکترونیک قضایی به ثبت برساند. در این صورت لازم است زوجه حقوقی که در برابر حق طلاق مرد در ازدواج به او داده شده است ببخشد. یعنی زن در ازای طلاق باید از مهریه خود بگذرد و بخشی از آن یا تمام آن را بذل نماید.

نوع دیگری از طلاق به دلیل کراهت وجود دارد که به نام طلاق مبارات شناخته می شود. تفاوتی که مبارات با خلع دارد این است که علاوه بر کراهت زن از شوهر، در این مورد مرد نیز از زن کراهت دارد و نوعی طلاق توافقی محسوب می شود.

حضانت فرزندان با وجود درخواست طلاق زن

طبیعتا نباید این طور تصور شود که با وجود درخواست طلاق زن و عدم رضایت مرد، زن از داشتن فرزندانش محروم می شود. حق حضانت فرزندان تا سن 7 سالگی چه از نوع دختر و چه پسر با مادر می باشد. هیچ کس حق این را ندارد که فرزند را از داشتن مادر محروم نماید و قانون نیز در صورت داشتن صلاحیت مادر فرزندان را تا 7 سالگی به او می سپارد.

حتی به جز این دوره حضانت فرزند دختر بعد از 9 سالگی و پسران بعد از 15 سالگی در صورت انتخاب فرزندان برای زندگی با مادر به او خواهد رسید و مرد نیز حق دخالت ندارد. در صورتی که زن ادعا کند که پدر فرزندان صلاحیت نگهداری از آن ها را ندارد قانون در مورد این موضوع بررسی های لازم را انجام می دهد و پس از تایید، حضانت را برای همیشه به مادر خانواده می دهد.

در مدتی که حضانت فرزندان با مادر است، تمام هزینه های فرزندان بر عهده پدر می باشد. چرا که علاوه بر نفقه زن، نفقه فرزندان نیز بر عهده پدر است و باید هزینه های خوراک، پوشاک، تحصیل و اقامت فرزندان را پرداخت نماید.

حضانت فرزندان با وجود درخواست طلاق زن

در صورت درخواست طلاق زن، چه مراحلی باید طی شود؟

در صورتی که زن بخواهد از همسرش با وجود راضی نبودن او جدا شود، بهتر است از یک وکیل ماهر مانند بهترین وکیل در ایران در این راه کمک بگیرد. بهره بردن از یک وکیل در پرونده های طلاق یک طرفه باعث می شود که مسیر پرونده کوتاه تر شود و زن بتواند حق و حقوق خود را دریافت کند. برای درخواست جدایی زن، مراحلی چه توسط وکیل و چه به صورت فردی باید طی شود. این مراحل به ترتیب به صورت زیر می باشند:

  • در مرحله اول باید درخواست طلاق به صورت الکترونیکی در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت شود. این تقاضا همراه با ارائه مدارک شناسایی و سند ازدواج امکان پذیر است.
  • در مرحله بعدی ابلاغیه ای به زوجین در سامانه ثنا ارسال می شود. محتوای این ابلاغیه احضار زوجین به دادگاه بدوی می باشد. شعبه دادگاه مورد نظر مطابق با محل سکونت زن می باشد.
  • زوجین باید در روز مقرر به شعبه دادگاه خانواده مراجعه کنند. در این دادگاه قاضی پرونده نظرات زن را در مورد علت درخواست طلاق و دفاعیات مرد را می شنود.
  • نتیجه دادگاه به زوجین ابلاغ می گردد و آن ها می توانند به حکم دادگاه اعتراض کنند. در مراحل طلاق ممکن است نیاز به مراجعه به پزشکی قانونی و انجام معاینات و آزمایشات باشد.
  • اگر حکم قطعی صادر شود، زوج و زوجه با رای دادگاه به یک دفترخانه مراجعه می کنند و با جاری شدن صیغه طلاق از مهم جدا می شوند.

ممکن است مرد در جلسات دادگاه حاضر نشود، در این صورت زن این امکان را خواهد داشت که به صورت غیابی از شوهرش جدا شود.

کلام آخر

در این مقاله در مورد این که آیا اگر مرد طلاق ندهد زن می تواند طلاق بگیرد یا نه صحبت کردیم. با وجود این که حق جدایی با مرد است، اما شرایطی وجود دارد که قانون زن را محق جدایی از همسرش می داند. شرایطی مانند عسر و حرج و نقض شروط عقدنامه می تواند باعث جدایی زن از همسرش به صورت یک طرفه باشد. امیدواریم مطالب ذکر شده برای شما مفید بوده باشد.

از همراهی شما تا پایان مقاله سپاس گزاریم. لطفا در صورت داشتن نظرات و انتقادات نسبت به مطالب عنوان شده در سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید. برای مشاهده مقاله بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید.

اگر مرد طلاق ندهد زن می‌تواند از طریق درخواست مهریه طلاق بگیرد؟

خیر، مهریه تأثیری در گرفتن طلاق ندارد، تنها از مهریه می‌توان در توافقات میان زوجین استفاده کرد، بنابراین مهریه به تنهایی و از طریق قانون برای طلاق مؤثر نخواهد بود.

زن تحت چه شرایطی می‌تواند طلاق بگیرد؟

بر طبق ماده‌های ۱۱۳۳ قانون مدنی، ۱۱۱۹، ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰، زن باید یکی از شروط نظیر نفقه، حق طلاق، عسر و حرج یا شروط ضمن عقد را داشته باشد تا بتواند از مرد طلاق بگیرد.

آیا ازدواج مجدد مرد موجب واگذاری حق طلاق به زن می ‌شود؟

در صورتی که مرد بدون رضایت همسر شرعی و قانونی خود همسر دیگری اختیار کند و یا بین همسران خود عدالت برقرار نکند، حق طلاق به خانم انتقال پیدا خواهد کرد.

3.8/5 - (6 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × یک =

دکمه بازگشت به بالا