نکات حقوقی

آمار طلاق در ایران ⭐【سال1403】⚖️

طلاق یکی از پدیده های اجتماعی نامطلوب است که به علت عوامل بسیاری روز به روز آمار آن در حال افزایش می باشد. با نهایت تاسف باید بگوییم که بین زوج های جوانی که به تازگی ازدواج می کنند، آمار طلاق بیش تر برای زوجینی است که سال هاست از ازدواج شان می گذرد. افزایش این آمار باعث شده است که مسئولین جامعه نگران وضعیت موجود باشند و به دنبال یک راهکار موثر برای حفظ بنیان خانواده بگردند. با وجود تمام تلاش ها، این راهکارها نتوانسته است چندان تاثیر مثبتی داشته باشد، چرا که درمان طلاق باید از ریشه باشد و علت یابی شود. در این مقاله سعی داریم بررسی مفیدی در خصوص آمار طلاق در ایران داشته باشیم و عوامل موثر بر آن را بررسی کنیم. پس در ادامه همراه ما باشید.

علل تاثیرگذار بر آمار طلاق

در ایران دلایل مختلفی باعث تصمیم زوجین برای پایان زندگی شان می شود. طبق بررسی ها و آمار به دست آمده می توان گفت علت اکثر مشکلات زوجین عدم شناخت آن ها از یکدیگر می باشد. در این بخش ما سعی داریم دلایل تاثیرگذار بر طلاق را مورد بررسی قرار دهیم که به شرح زیر می باشند:

انتخاب های نامناسب

گاهی اوقات خانواده ها و یا خود افراد ازدواج و سختی های آن را جدی نمی گیرند و بدون شناخت کافی تصمیم به ازدواج می گیرند. مثلا ممکن است خانواده‌ای به دلیل مصلحت های موجود و سنتی عمل کردن، فرزندشان را مجبور به ازدواج با شخص خاصی کنند که در نهایت این ازدواج ختم به خیر نمی شود و آن دو نفر در طول زندگی با مشکلات مختلفی مواجه می شوند و راهی جز طلاق ندارند.

طبق آمار طلاق در ایران و بررسی های صورت گرفته، جامعه شناسان به این نتیجه رسیده اند که بیش تر زوجینی که از نظر سلامت روانی مشکل دارند در دوره آشنایی، خودشان را آن طور که هستند معرفی نمی کنند و در مورد ویژگی ها و شرایط خود و خانواده شان دروغ می گویند. این موارد باعث می شود که بعد از برملا شدن حقیقت طرف مقابل راضی به ادامه زندگی نشود و طلاق را ترجیح دهد.

عدم پذیرش مسئولیت های زندگی مشترک

برای این که بنیان یک خانواده به درستی شکل بگیرد، باید هر یک از اعضای آن مسئولیت های خود را به درستی انجام دهند و از زیر بار مسئولیت های شان شانه خالی نکنند. اگر یکی از زوجین از وظایف خود سرپیچی کند و به آن ها عمل نکند، انجام آن مسئولیت ها بر دوش دیگری می افتد و فشارهای وارده به طرف مقابل باعث خشم و عصبانیت او و عدم تحمل زندگی می شود. مثلا ممکن است یکی از زوجین یک رفتار ناهنجارانه ای مثل اعتیاد را در طول زندگی انجام دهد و در اثر آن نتواند از پس مسئولیت هایی که برعهده دارد به خوبی بربیاید. همین مورد باعث سختی خانواده و عسر و حرج زن و در نهایت طلاق می شود.

نداشتن دانش و مهارت کافی برای زندگی

داشتن یک زندگی خوب و موفق نیازمند آگاهی زوجین و واقف بودن به مسئولیت ها و رفتارهای خودشان است. اگر یکی از آن ها نتواند خود را کنترل کند و در طول زندگی آن طور که باید رفتار درستی نداشته باشد و نسبت به شرایط جامعه و خانواده و آنچه که در قبال همسر خود باید انجام دهد مهارت نداشته باشد، همین امر باعث نارضایتی طرف مقابل و اقدام به طلاق می شود. این مهارت ها می تواند شامل کوتاهی در شناخت عواطف همسر، عدم آگاهی نسبت به برآورده کردن نیازهای او، توقعات و انتظارات بی جا، رفتار نادرست و شخصیت غیر نرمال باشد.

وضعیت اقتصادی نامناسب

با توجه به شرایط جامعه و سختی های پیش رو، اغلب اختلافات زوجین را می توان به خاطر شرایط اقتصادی دانست. اگر مرد درآمد کافی برای تامین هزینه های خانواده نداشته باشد و زن و فرزندان در زندگی به مشکل بر بخورند، خود این مورد زمینه را برای طلاق هموار می کند و آمار طلاق در ایران را افزایش می دهد.

خیانت

یکی از مواردی که امروزه بسیار در بین زوج های ایرانی رایج است و باعث افزایش آمار طلاق شده است، خیانت می باشد. خیانت یکی از تلخ ترین تجربه های زن و مرد در طول زندگی می تواند باشد. اگر یکی از زوجین به خیانت همسرش آگاه شود، به دلیل شکستن غرور و احساس بی ارزشی خود، فورا اقدام به طلاق می کند.

علل بسیار دیگری نیز وجود دارد که عامل جدایی زوجین می باشد. این عوامل شامل موارد زیر می باشند:

  • ازدواج در سنین پایین و نداشتن تجربه کافی
  • ازدواج در دفعات بعدی
  • تعدد فرزندان
  • نداشتن رابطه کافی با یکدیگر و وقت نگذراندن با هم
  • متناسب نبودن سطح تحصیلات
  • اختلاف سنی بالا
  • مشکلات جنسی
علل تاثیرگذار بر آمار طلاق

آخرین آمار طلاق در ایران

افزایش تعداد زوج هایی که در زندگی مشترک خود تصمیم به جدایی می گیرند، باعث نگرانی مسئولین جامعه شده است. به خصوص این روزها که تحمل زوجین برای سختی ها و فشارهای وارده کم شده است و رقابت بالایی برای ازدواج سریع و طلاق فوری در دفاتر ازدواج و طلاق به ثبت می رسد، نگرانی موجود برای جامعه شناسان کشور رو به افزایش است.

با توجه به سرعت رشد آمار طلاق در ایران، ممکن است در سال های آینده تعداد ازدواج های ثبت شده و تعداد طلاق های به ثبت رسیده در طول یک سال با یکدیگر برابر شوند. طبق آخرین آمار منتشر شده که در سال 1399 در ثبت احوال به ثبت رسیده است، تعداد ازدواج هایی که در این سال انجام شده 556 هزار و 731 مورد بوده که با رشد 4.4 درصدی نسبت به سال گذشته آمار مناسبی را نشان می دهد. اما تعداد جدایی های به ثبت رسیده نیز رشد بالایی داشته که در سال 1399 تعداد آن به 183 هزار و 193 مورد رسیده است که نسبت به سال گذشته 3.6 درصد افزایش داشته است.

با موارد ثبت شده می توان این نتیجه را به دست آورد که در سال 1399 به ازای هر ازدواجی که صورت گرفته است، یک طلاق نیز به ثبت رسیده و این یعنی نسبت 3 به 1 می باشد. آمار جالب توجه دیگری که وجود دارد این است که غالبا این طلاق ها در ازدواج هایی است که بین یک تا پنج سال اول زندگی می باشد و بعد از آن، جایگاه دوم مربوط به زوجینی است که در 5 سال دوم زندگی خود هستند.

اقدامات لازم برای کاهش آمار طلاق در ایران

طبق تحقیقاتی که پژوهشگران برای بررسی علل طلاق و ارائه راهکارهایی برای کاهش آمار آن انجام داده اند، توانستند این راهکارها و روش ها را در پنج گام جمع بندی کنند که به شرح زیر می باشند :

قدم اول: ارائه دوره های آموزشی در خصوص مهارت همسرداری با سرفصل ها و محتویات متناسب تحت نظر متخصصان امور خانواده و متناسب با وضعیت فرهنگی و اجتماعی در استان مورد نظر

قدم دوم: پیدا کردن افراد موثر و شایسته برای ارائه سرفصل ها در استان ها و برگزاری دوره های آموزش مربی برای آن ها

قدم سوم: تعیین مشاوران و متخصصان خانواده برای ارائه مشاوره های ازدواج برای زوجینی که قصد ازدواج دارند.

قدم چهارم: همکاری با دانش آموختگان و فارغ التحصیلان رشته های روانشناسی و مشاوره، جهت کاهش هزینه ها و افزایش موفقیت در زندگی افراد

قدم پنجم: راه اندازی سامانه جامع خانواده موفق از طریق آسان نمودن دسترسی تمامی افراد و زوجین جامعه بعد از ازدواج به این سیستم که هدف آن اجرای بهینه راهکارها می باشد. در این سیستم با ارزیابی نظرات زوجین، افراد نیازمند به خدمات مشاوره شناسایی می شوند و به آن ها مشاوره و آموزش های لازم داده می شود.

اقدامات لازم برای کاهش آمار طلاق در ایران

علل افزایش آمار طلاق توافقی

طلاق توافقی یکی از انواع طلاق است که در آن زوجین به اتفاق به این نتیجه می‌رسند که لازم است زندگی مشترک شان را خاتمه دهند و از یکدیگر جدا شوند و به بهترین وکیل در ایران مراجعه میکنند.. حال می خواهیم بدانیم علت افزایش این آمار چیست؟ از دلایل مهم افزایش آمار طلاق توافقی در کشور، تغییر نگرش زندگی زوجین می باشد. این روزها زوجین به خصوص جوانان، به این نتیجه رسیده اند که هر شخصی تنها یک بار حق زندگی دارد و نباید لذت چشیدن زندگی آرام و دلخواه را از خود بگیرد.

همچنین میزان تحمل افراد برای شرایط سخت کاهش یافته و دیگر مثل گذشته نمی توانند فشارهای مالی و اقتصادی و رفتاری را در زندگی مشترک تحمل کنند. این تغییر نگرش و افکار باعث شده است که سبک زندگی جدیدی در کشور حاکم شود و آمار طلاق را بالا ببرد. طبق آخرین آمار منتشر شده، این روزها زوجین با شکستی که در زندگی می خورند تصمیم می‌گیرند بدون کشمکش های موجود و اختلافاتی که آن ها را مجبور به ماه ها و سال ها دوندگی و سردرگمی در راهروهای دادگاه می کند، با توافق بر روی آنچه که حق شان از یکدیگر است، از هم جدا شوند.

در این صورت، اغلب خانم ها مجبور به بخشیدن مقداری و یا کلی از مهریه خود می شوند و در عوض مردان نیز حضانت فرزندان را به همسرشان می دهند. زوجین در طلاق توافقی، پس از رسیدن به تفاهم بر سر حقوق شان، دادخواست طلاق را ارائه می دهند و پس از شرکت در جلسات مشاوره و دریافت گواهی عدم سازش، در کم ترین زمان ممکن از هم جدا می شوند. علت افزایش آمار طلاق توافقی در کشور، پیشرفت سریع پرونده و کوتاه بودن مسیر می باشد. همچنین اگر زوجین از بهترین وکیل طلاق در ایران کمک بگیرند، می توانند در حداقل زمان موجود پرونده را مختومه کنند.

مقایسه آمار طلاق در خارج از کشور و ایران

نتایج مقایسه ای که بر روی آمار طلاق در ایران و کشورهای خارجی انجام شده است، حاکی از آن است که افزایش آمار طلاق و ناسازگاری های پیش آمده بین زوجین و تغییرات رفتاری و نگرشی بیش تر در داخل کشور به چشم می خورد. روش بررسی این محاسبات به این صورت است که در هر کشور تعداد زوج های جدا شده را نسبت به کل جمعیت می سنجند. مثلا در کشوری که 100 هزار نفر جمعیت دارد و پنج هزار طلاق در طول یک سال در آن به ثبت رسیده است، می توانیم بگوییم این نسبت 5 به 1000 می باشد.

با توجه به همین روش و طبق تحقیقاتی که در کشور روسیه به ثبت رسیده است، آمار طلاق در روسیه 4.7 به 1000 می باشد و تقریبا 30 درصد ازدواج روس ها به طلاق ختم می شود. این آمار غالبا در ازدواج هایی که در 5 سال اول هستند دیده می شود. آمار طلاق در آمریکا نیز 2.5 به 1000 و در اسپانیا 2.1 به 1000 می باشد. همچنین در کشور ترکیه نیز آمار طلاق 1.6 به 1000 است. در هند نیز طبق آمار ثبت شده، نسبت طلاق های انجام شده به جمعیت 1 به 1000 می باشد، یعنی به ازای هر هزار نفر از جمعیت کشور هند، یک طلاق به ثبت می رسد.

با همین روش آمار طلاق در ایران 2.3 به 1000 به ثبت رسیده است. این عدد نشان می دهد که رشد آمار طلاق در ایران قابل توجه است و نسبت به سال‌های گذشته افزایش داشته است. بیش ترین دلایل طلاق در ایران مربوط به مواردی همچون اعتیاد، خشونت و طلاق عاطفی می باشد.

مقایسه آمار طلاق در خارج از کشور و ایران

تاثیر شبکه های اجتماعی بر آمار طلاق در ایران

این روزها با فراگیری شبکه های اجتماعی و درگیر کردن افراد برای ساعت های متوالی در طول روز، می توان گفت که شبکه های اجتماعی در بطن زندگی ما قرار گرفته اند. بسیاری از زوجین وجود دارند که بر سر این موضوع به اختلاف می رسند، چرا که ممکن است وقت زیادی را به این مورد اختصاص دهند و از هم صحبتی با هم و وقت گذرانی غافل شوند. همچنین برخی از زوجین زندگی افرادی که در شبکه های اجتماعی روزمرگی های خود را به اشتراک می گذارند با زندگی خود مقایسه می کنند. همین موضوعات به مرور باعث بروز اختلاف و افزایش آمار طلاق در ایران می شوند.

کلام آخر

در این مقاله ما به بررسی علل افزایش طلاق در کشور و بررسی راهکارهای آن پرداختیم . بالا رفتن آمار طلاق در ایران باعث نگرانی خانواده ها و مسئولان جامعه می شود و آن ها همواره به دنبال یافتن راهی برای رفع مشکلات خانواده ها و جوانان هستند. امیدواریم مطالب عنوان شده در خصوص آمار طلاق در ایران برای شما مفید بوده باشد.

از همراهی شما تا پایان مقاله سپاس گزاریم. برای ارائه نظرات و پیشنهادات خود با سایت وکیل چی در ارتباط باشید. برای مشاهده مقاله بهترین وکیل طلاق در تهران کلیک کنید.

آیا مشاوره قبل از ازدواج در زندگی مشترک برای جلوگیری از طلاق کمک می‌کند ؟

بله، به واقع زمانی‌که زوجین قبل از ازدواج با یک مشاور طی جلساتی مشورت کنند، زندگی مشترک کم دردسری خواهند داشت و دچار مسائلی هم‌چون طلاق نخواهند شد.

آیا اختلاف سنی زیاد مرد با زن در زندگی مشترک و یا طلاق تاثیرگذار است ؟

بله، بهتر است که مرد بین ۲ تا ۸ سال از همسر خود بزرگ‌تر باشد تا زندگی مشترک مساعدتری را در کنار یکدیگر تجربه کنند.

علل طلاق چیست ؟

طلاق گرفتن علل بسیاری هم‌چون مشکلات مالی، اعتیاد، اختلاف سنی و … دارد که در مطالب ذکر شده به آن‌ها به‌طور کامل اشاره شد.

3.5/5 - (4 امتیاز)

صدف طاهری

سلام صدف طاهری هستم. دارای چندین سال سابقه تولید محتوا در زمینه مسائل حقوقی و وکالت می باشم، در حال حاضر در سایت وکیل چی به عنوان نویسنده تحت وب مشغول به فعالیت هستم. هدف من تولید محتوای مفید برای کاربران است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 5 =

دکمه بازگشت به بالا