مجله حقوقی

صفر تا صد مراحل ثبت طلاق در دفترخانه ⭐【سال1403】⚖️

طلاق به معنی خاتمه دادن به زندگی مشترک زوجین است. گاهی ممکن است این واقعه با رضایت زوجین رخ دهد و یا ممکن است یکی از طرفین تمایل به انجام آن داشته باشد. اما در هرصورت برای اجرای صیغه طلاق در دفترخانه نیاز به حکم دادگاه می باشد. برای ثبت طلاق نیاز به مدارک و طی کردن مراحل خاصی می باشد که باید توسط زوجین انجام شود. در این مقاله قصد داریم مراحل ثبت طلاق در دفترخانه را مورد بررسی قرار دهیم، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

مراحل ثبت طلاق در دفترخانه

هر موضوعی که در محاکم قضایی مطرح می شود باید مراحل قانونی خود را طی نماید. این مراحل تعیین شده توسط قانون گذار باید اجرا شده تا از ایجاد هرج و مرج جلوگیری شود. قانون برای متخلفان از این قاعده هم مجازات هایی را در نظر گرفته است. یعنی برای انجام امور مختلف قانون از افراد ضمانت اجرایی درخواست می نماید تا در صورت عدم رعایت قوانین جریمه و مجازات شوند.

 در خصوص طلاق هم این موضوع صادق است. یعنی زوجین باید کلیه مراحل تعیین شده را طی نموده تا بتوانند از یکدیگر جدا شوند. در واقع قانون تعیین نموده است که زوجین برای طلاق، حتی اگر توافق هم داشته باشند باید اجازه دادگاه را کسب نمایند. زیرا ممکن است امکان صلح و سازش وجود داشته باشد به همین دلیل لازم است کلیه مراحل از جمله مشاوره صورت بگیرد تا دادگاه حکم طلاق را صادر نماید. زن و شوهر باید دادخواست طلاق را مطرح نموده و پس از انجام مراحل مختلف در صورت تشخیص دادگاه حکم طلاق را بگیرند.

سپس این حکم به دفترخانه مربوط به ثبت طلاق ارائه می شود. در دفتر خانه باید تمامی مدارک لازم برای ثبت طلاق ارائه شود و زوجین و یا نمایندگان آن ها هم حضور داشته باشند. برای اجرای طلاق حضور دو مرد عادل به عنوان شهود ضروری است. در این مرحله صیغه طلاق جاری شده و ثبت آن در دفترخانه انجام می شود.

 گاهی ممکن است صیغه طلاق در برخی محضرها بدون حکم دادگاه جاری شود. در چنین شرایطی طلاق انجام شده از نظر شرعی درست بوده و مشکلی نخواهد داشت. اما افرادی که اقدام به انجام این امر نموده اند از نظر قانون جرم انجام داده اند، در نتیجه باید مجازات شوند. سردفتر محضری هم که صیغه طلاق را بدون حکم دادگاه جاری کرده است باید مجازات شود. در صورت تمایل می توانید سایر مقالات ما در سایت وکیل چی را جهت افزایش اطلاعات حقوقی خود مطالعه بفرمایید.

مراحل ثبت طلاق در دفترخانه

مدارک لازم برای ثبت طلاق در دفترخانه

آخرین مرحله طلاق مراجعه به دفترخانه و ثبت طلاق خواهد بود. همان طور که گفتیم زوج باید قبل از مراجعه به محضر گواهی عدم سازش را از دادگاه دریافت کرده باشند. داشتن این گواهی نشانه آن است که این زوج مجوز جدا شدن را دارند. اما مانند هر کار دیگری روال کار در ثبت طلاق هم باید صورت بگیرد.

جهت ثبت طلاق در دفتر خانه ارائه مدارک تعیین شده لازم و ضروری است. چه بسا زوجینی که مراحل کامل طلاق را طی کرده و در هنگام ثبت طلاق به دلیل نقص مدارک موفق به ثبت طلاق خود نشده اند. البته با توجه به این که طلاق به صورت توافقی باشد و یا دادخواست آن از طرف زوج و یا زوجه بوده باشد اندکی در مراحل و مدارک مورد نیاز تغییر ایجاد می نماید. اما مدارک اصلی مورد نیاز به شرح زیر می باشد:

گواهی عدم سازش: اصلی ترین مدرک لازم برای ثبت طلاق گواهی عدم سازش از طرف دادگاه است. زوجین تا 3 ماه پس از حکم قطعی دادگاه مبنی بر طلاق مهلت دارند که به دفترخانه مراجعه نموده و طلاق خود را ثبت نمایند. اما حکمی که در دادگاه بدوی صادر می شود حکم قطعی نیست. پس از آن دادخواست تجدید نظر و سپس فرجام خواهی مطرح شده و پس از فرجام خواهی، حکم قطعی خواهد بود. یعنی زوجین پس از صدور حکم فرجام خواهی می توانند برای طلاق به محضر مراجعه نمایند.

عقد نامه ازدواج: برای ثبت طلاق در دفترخانه وجود عقدنامه و سند ازدواج ضروری است. اصل مدرک ازدواج باید موجود باشد، در صورت عدم وجود اصل مدرک رونوشت آن هم کافی است.

گواهی عدم بارداری: در صورتی که طلاق از طرف زوجه باشد، ارائه گواهی عدم بارداری ضروری است. زیرا باید مشخص شود که در هنگام طلاق زوجه باردار نباشد.

کارت ملی و شناسنامه: ارائه مدارک هویتی مانند کارت ملی و شناسنامه زوجین برای اجرای صیغه طلاق لازم است.

هزینه ثبت طلاق در دفترخانه

مطابق قانون زوجین پس از این که اجازه طلاق را از دادگاه می گیرند باید طلاق خود را در دفتر اسناد رسمی ثبت نمایند. این ثبت هم از لحاظ قانونی ضروری است و هم این که سبب می شود مراحل انجام آن به درستی ثبت شود. در چنین شرایطی اثبات حقوق زوجین ساده تر خواهد بود و از مشکلات آتی هم جلوگیری می شود.

هر طلاقی که اتفاق می افتد باید در دفاتر مربوط به سازمان اسناد کشور ثبت شود. لازم است که طلاق در شناسنامه زوجین هم درج گردد. این وظیفه به عهده سردفتر دفترخانه می باشد. انجام این امور ثبتی دارای هزینه ای است که به عنوان هزینه ثبت طلاق شناخته شده است.

دفاتر اسناد رسمی به صورت مستقل از قوه قضاییه فعالیت می کنند. در نتیجه هزینه ای که برای ثبت طلاق در دفترخانه باید پرداخت شود ارتباطی به سایر مراحل طلاق ندارد. دفاتر اسناد رسمی برای تامین هزینه های خود برای انجام امور مختلف مانند ثبت طلاق و ازدواج هزینه ای را دریافت می نمایند. میزان هزینه دفترخانه مبلغ مشخصی است که توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تعیین می شود. البته تعرفه این خدمات با توجه به نوع طلاق و درخواست کننده آن متفاوت است که در هر حالت دارای تعرفه مشخص و تعیین شده ای می باشد.

حال ممکن است این سوال پیش بیاید که پرداخت هزینه های ثبت طلاق به عهده چه کسی است؟ در خصوص پرداخت هزینه ثبت طلاق باید گفت که ممکن است زوجین با یکدیگر به توافق رسیده باشند که یکی از آن ها هزینه های طلاق از جمله هزینه ثبت طلاق در دفترخانه را پرداخت نماید. به خصوص در طلاق های توافقی به دلیل توافق بر سر کلیه موارد معمولا بر سر هزینه ها هم توافق می شود. در صورت عدم توافق هزینه های انجام شده برای طلاق به عهده کسی است که درخواست طلاق را مطرح کرده است.

هزینه ثبت طلاق در دفترخانه

عدم حضور یکی از زوجین در دفترخانه برای ثبت طلاق

زوجین پس از دریافت گواهی عدم سازش باید در مهلت تعیین شده به دفترخانه مراجعه نموده تا طلاق خود را ثبت نمایند. در صورتی که زوجین در این مهلت به محضر مراجعه نکنند به این معنی است که از طلاق منصرف شده اند. اگر چنین اتفاقی رخ دهد حکم صادر شده دیگر اعتبار ندارد، اگر یکی از زوجین دوباره قصد طلاق پیدا کند باید تمامی مراحل را از ابتدا طی نماید.

در صورتی که دادخواست طلاق از طرف زوجه مطرح شده باشدو در مهلت تعیین شده، زوجه حکم را به دفترخانه تسلیم نماید، به زوج برای اجرای صیغه طلاق ابلاغیه ارسال می گردد. زوج باید ظرف مدت یک هفته به دفترخانه مراجعه نماید. اگر طی این مدت زوج به محضر مراجعه نکند، سردفتر به زوجین ابلاغ می نماید که برای اجرای طلاق به دفترخانه مراجعه کنند. در صورتی که زوج باز هم از مراجعه به دفترخانه امتناع نماید، صیغه طلاق جاری و ثبت می شود و مراحل به اطلاع زوج خواهد رسید.

اگر زوج برای عدم حضور در دفترخانه دلیل موجه داشته باشد و این دلیل را ارائه نماید، یک نوبت دیگر برای ثبت طلاق زوجین تعیین شده و به آن ها ابلاغ می گردد.

در صورتی که دادخواست طلاق به درخواست زوج باشد، زن در صورت نارضایتی هم ناچار به طلاق خواهد بود. پس از ارائه حکم به دفتر ثبت طلاق، زوجه یک هفته مهلت دارد که به محضر مراجعه نماید. در صورت عدم مراجعه زوجه، یک بار دیگر زمان ثبت طلاق به وی ابلاغ می شود. اگر زوجه از حضور در دفترخانه امتناع ورزد، صیغه طلاق بدون حضور وی جاری می شود.

در طلاق توافقی در صورتی که یکی از زوجین، زن و یا مرد، برای ثبت طلاق در دفترخانه حضور نیابند، دیگر امکان اجرای صیغه طلاق با حضور آن فرد امکان پذیر نیست. مگر این که فرد غایب انجام طلاق را به وکیل دادگستری واگذار نماید. این موضوع تنها برای طلاق توافقی صدق می کند.

شرایط زوجین برای صحت طلاق

برای اجرای طلاق باید قواعد آن به درستی انجام شود تا صیغه طلاق جاری شده صحت داشته باشد. صیغه طلاق باید در حضور دو مرد عادل که طلاق را بشنوند انجام شود. همچنین باید به زبان عربی و به صورت صحیح خوانده شود. یک بار خوانده شدن صیغه طلاق برای اجرای صحیح آن کافی است.

اما خود زوجین هم باید دارای شرایطی باشند تا طلاق آن ها صحیح باشد. از جمله این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طلاق دهنده نباید به هیچ وجه تردید داشته باشد. زیرا طلاق با تردید امکان پذیر نیست و تعیین شروط هم برای آن امکان ندارد.
  • زوج باید در هنگام طلاق علاوه بر داشتن قصد طلاق، برای انجام آن رضایت هم داشته باشد. مطابق با تشریفات طلاق، مرد باید در هنگام طلاق رضایت کامل داشته باشد و این موضوع را باید شهود هم بشنوند. البته یک استثنا در این خصوص وجود دارد، مطابق با ماده 27 قانون مدنی ممکن است گاهی دادگاه به درخواست زن، مرد را مجبور به طلاق نماید. در این شرایط نیازی به رضایت مرد نخواهد بود.
  • برای انجام طلاق و صحت آن مرد باید اهلیت داشته باشد. اهلیت یعنی فرد برای داشتن و اجرای حق خود توانایی لازم را داشته باشد. در واقع مرد باید دارای بلوغ قانونی باشد تا بتواند از حق خود که طلاق است استفاده کند. قانون در این زمینه هیچ گونه استثنایی قائل نمی شود. اما نیازی به اهلیت داشتن زن نیست. زیرا در طلاق زن حقی ندارد که بخواهد برای گرفتن آن توانایی و اهلیت داشته باشد.
  • زن باید در هنگام طلاق از حیض و نفاس پاک باشد و مرد در این پاکی با او نزدیکی نکرده باشد. اگر مردی بخواهد زنی را که به دلیل بیماری عادت ماهیانه ندارد را طلاق بدهد، باید به مدت 3 ماه با او نزدیکی نکرده و سپس او را طلاق دهد.
شرایط زوجین برای صحت طلاق

وکالت برای اجرا و ثبت طلاق

زمانی که زوجین تصمیم به طلاق می گیرند که میان آن ها مشکلاتی ایجاد می شود. در این هنگام زوجین به دلیل جلوگیری از ایجاد تنش و درگیری ترجیح می دهند کمتر با یکدیگر رو به رو شوند. به همین دلیل ممکن است هر دو و یا یکی از زوجین پیگیری پرونده طلاق را به وکیل بسپارند.

تفاوتی ندارد که طلاق به صورت توافقی باشد و یا از طرف یکی از زوجین، در هر صورت زوجین می توانند به بهترین وکیل طلاق در تهران مراجعه نموده و به وی وکالت دهند. کلیه امور طلاق اعم از ثبت دادخواست طلاق، دریافت گواهی عدم سازس از دادگاه و حضور در دفترخانه، اجرا و ثبت طلاق توسط وکیل قابل انجام است. در این شرایط نیازی به حضور زوجین در هیچ یک از مراحل نمی باشد. به این صورت هم در زمان افراد صرفه جویی شده و هم از ایجاد کدورت و ناراحتی جلوگیری می شود.

کلام آخر

در این مقاله ثبت طلاق در دفترخانه را مورد بررسی قرار دادیم. همچنین گفتیم که برای ثبت طلاق نیاز است که مدارک هویتی، سند ازدواج، گواهی عدم سازش و گواهی عدم بارداری را ارائه نمود. زوجین و یا وکلای آن ها می توانند در مراحل ثبت طلاق حضور داشته باشند. اما اگر یکی از زوجین در هنگام درخواست طلاق از طرف مقابل در دفترخانه حاضر نشود و پس از ابلاغ مجدد هم از حضور خودداری نماید، صیغه طلاق بدون حضور او جاری می شود. امیدواریم اطلاعات گردآوری شده در این مقاله برای افردی که قصد ثبت طلاق در دفترخانه را دارند مفید بوده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد می توانید از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.   

5/5 - (1 امتیاز)

تیم تحریریه نویسندگان وکیل چی

تیم تحریریه "وکیل‌چی" متشکل از نویسندگان متخصص و باتجربه در نگارش محتوای متنی حقوقی و مشاور حقوقی است. این تیم در تلاش است تا مطالب صحت سنجی شده و دقیقی درباره وکلا و مقالات حقوقی شفاف با موارد حقوقی صحیح جمع آوری کرده و با کمال تعهد در اختیار مخاطبین وبسایت حقوقی وکیل‌چی قرار دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا