نکات حقوقی

حضانت فرزند دختر بعد از طلاق ⭐【سال1403】⚖️

بعد از جدایی زوجین از یکدیگر در صورتی که حاصل زندگی مشترک آن ها فرزند یا فرزندانی باشد، شرایط کمی پیچیده تر می شود و توافقات انجام شده باید به نحوی باشد که فرزند کم ترین آسیب را ببیند. پس از جدایی، یکی از والدین می تواند حضانت فرزند را برعهده بگیرد و دادگاه نیز طبق قوانین و شرایط زوجین حضانت را به یکی از آن ها می سپارد. فرد سرپرست موظف است که از فرزندش به خوبی مراقبت کند و شرایط را برای تربیت و پرورش او فراهم نماید. اگر زوجین از نظر شرایط و صلاحیت مورد تایید دادگاه باشند، قوانین بر اساس سن فرزند حضانت را به پدر و یا مادر واگذار می کند. در این مقاله می خواهیم در مورد حضانت فرزند دختر بعد از طلاق صحبت کنیم، پس در ادامه همراه ما باشید.

حضانت فرزندان بعد از طلاق مطابق با قانون

طبق ماده 1168 قانون مدنی که به تصویب مجلس رسیده است، این گونه بیان می دارد که نگهداری از فرزندان، چه دختر و چه پسر، پس از جدایی نیز همچنان بر عهده پدر و مادر می باشد و آن ها موظف اند که حتما به وظایف خود عمل کنند و به هیچ عنوان از آن شانه خالی نکنند. تنها در صورتی یکی از زوجین از وظایف پدر و مادری خود و حضانت فرزند ساقط می شود که زوجین با یکدیگر به توافق رسیده باشند و حضانت را به دیگری واگذار کرده باشند. از جمله شرایطی که می تواند باعث این وضعیت شود، نداشتن صلاحیت چه از نظر مالی و چه رفتاری برای حضانت و سرپرستی فرزند است.

بعد از طلاق، فرزندان شرایط حساس تری دارند، چرا که از داشتن خانواده منسجم محروم می شوند و هرگونه کوتاهی پدر و مادر در انجام وظایف می‌تواند باعث آسیب به روحیه و آینده آن ها شود. نگهداری و مراقبت از فرزندان جزو حقوق و وظایف اصلی پدر و مادر می باشد و باید به آن با تمام وجود عمل کنند. چه دختر و چه پسر هر دو بعد از طلاق باید نزد پدر و مادر خود باشند و این موضوع بستگی به شرایط سنی آن ها و شرایط والدین شان دارد. حضانت فرزند دختر بعد از طلاق از نظر سنی با حضانت فرزند پسر تفاوت هایی دارد که در بخش‌های بعدی در مورد آن صحبت خواهیم کرد.

حضانت فرزندان بعد از طلاق مطابق با قانون

حضانت فرزند دختر بعد از طلاق چگونه تعیین می شود؟

حضانت فرزند دختر بعد از طلاق منوط بر نحوه نگهداری، تربیت و پرورش فرزند دختر می باشد. با توجه به این که فرزندانی که پدر و مادرشان از یکدیگر جدا شده اند، مجبور هستند طبق حضانت داده شده با یکی از آن ها زندگی کنند، سپردن سرپرستی فرزند به یکی از والدین دلیل بر این نمی‌ شود که والد دیگر نتواند فرزندش را ببیند. والدی که حضانت فرزند دختر را بعد از طلاق گرفته باشد، موظف است در این زمان از فرزندش نگهداری کند، زیرا قانون او را مکلف می‌ کند که سرپرستی را تمام و کمال بپذیرد و هیچ کوتاهی در آن نکند.

در صورتی که حضانت فرزند دختر بعد از طلاق به پدر و یا مادر برسد، اگر در همان زمان دادگاه تشخیص دهد که فرد صلاحیت نگهداری از آن را ندارد، سرپرستی از او گرفته شده به دیگری سپرده می‌شود. حال اگر به تشخیص دادگاه و یا طبق تقاضای نزدیکان فرزند دختر، ثابت شود که هیچ کدام از والدین صلاحیت ندارند، دادگاه به طور کلی حضانت را از پدر و مادر می گیرد و ممکن است به یکی از نزدیکان و یا بهزیستی بسپارد. طبق ماده 1169 قانون مدنی کشور که به تایید نهایی رسیده است، حضانت فرزند چه دختر و چه پسر تا هفت سالگی با مادر است. حضانت فرزند دختر بعد از طلاق در دوره سنی بعد از هفت سالگی تا سن ۹ سال به پدر واگذار می شود.

اما طبق آخرین اصلاحیه ای که بر روی این ماده اعمال شده است، این گونه بیان شده که اگر حتی بعد از 7 سالگی پدر دختر، استحقاق و صلاحیت لازم برای سرپرستی را نداشته باشد، دادگاه می تواند مطابق با نظر و صلاح دید خود، طبق رعایت مصلحت فرزند دختر، حضانت را از پدر گرفته و همچنان به مادر و یا شخص دیگری بدهد. اما در تمام این مدت نفقه دختر با پدر است. بعد از 9 سالگی دختر خودش می تواند تصمیم بگیرد که می‌خواهد با پدر بماند و یا مادر، بنابراین حضانت بعد از آن با نظر فرزند و طبق شرایط و صلاحیت والدین تعیین می شود.

چگونگی ثبت دادخواست حضانت فرزند دختر بعد از طلاق

برای این که والدین بتوانند حضانت فرزندشان بعد از طلاق را برعهده بگیرند، باید مراحل را به صورت قانونی طی کنند. مراحل ثبت دادخواست جهت دریافت حضانت فرزند دختر بعد از طلاق به شرح زیر می باشد:

  • در مرحله اول والدی که قصد گرفتن حضانت را دارد، باید با مدارکی هم چون شناسنامه، کارت ملی، سند طلاق، شناسنامه فرزند و مدارک دیگری که نشان دهد طرف مقابل صلاحیت لازم برای سرپرستی فرزند را ندارد به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و قبل از آن بهتری است با بهترین وکیل طلاق ایران گفتگو کنند.
  • در صورتی که طلاق انجام شده از نوع توافقی بوده باشد، لازم است برگه طلاق توافقی را که در هنگام جدایی بین زن و شوهر به ثبت رسیده است و طبق آن توافقات انجام شده است، به دادخواست ضمیمه شود. اما اگر طلاق بر اساس وکالتنامه انجام شده باشد و طبق قانون حضانت فرزند تعیین شده باشد، این برگه باید به دادخواست پیوست شود.
  • بعد از پایان مراحل ثبت دادخواست حضانت فرزند دختر بعد از طلاق در مراجع الکترونیک قضایی، پرونده به دادگاه صالح ارجاع داده می‌شود و پس از آن قاضی و قانون گذار با بررسی تمامی مدارک، سن فرزند و شرایطی که نشان می دهد چه کسی صلاحیت دارد رای خود را صادر می کند.
چگونگی ثبت دادخواست حضانت فرزند دختر بعد از طلاق


شرایط سلب حضانت

هنگامی که یکی از والدین حضانت فرزندان بعد از طلاق را بر عهده می گیرد، به این معنی نیست که با هر رفتار و هر شرایطی قانون به فرد مورد نظر اجازه نگهداری از فرزند را خواهد داد. قطعا در صورت کوتاهی و تایید عدم صلاحیت، حضانت فرزند دختر بعد از طلاق از او سلب خواهد شد. در این بخش می خواهیم ببینیم چه شرایطی باعث می شود که حضانت فرزند دختر بعد از طلاق از پدر و یا مادر او گرفته شود. این شرایط عبارتند از:

  • اگر هر کدام از والدینی که سرپرستی دختر را بر عهده دارند، درگیر اعتیاد به مواد مخدر، الکل و یا قمار شوند، والد دیگر می‌ تواند این موضوع را در مراجع قانونی اعلام کرده و با اثبات آن حضانت فرزند خود را از طرف مقابل بگیرد.
  • اگر هر یک از والدین درگیر فساد اخلاقی و رفتاری شود و کارهای ناشایست و غیر مشروع انجام دهد، با نظر دادگاه و با صدور رای نهایی حضانت دختر به طرف مقابل داده خواهد شد.
  • در صورتی که سرپرست دختر با بیماری های روانی درگیر باشد، طبق تشخیص پزشکی قانونی و صدور رای دادگاه حضانت فرزند دختر بعد از طلاق سلب شده و بر عهده طرف مقابل قرار می گیرد.
  • استفاده از فرزند برای مشاغل و فعالیت های ضد اخلاقی و نامناسب با شرایط فرزند مانند فساد و فحشا، تکدی گری قاچاق کالا و پخش مواد مخدر باعث می شود حضانت از والدین گرفته شود و به طرف دیگر واگذار شود.
  • ضرب و جرح خارج از عرف و بیش از حد که باعث آسیب رسیدن جسمی و روحی به فرزند می شود.در این صورت شخص به عدم صلاحیت متهم شده و حضانت از او سلب می شود.

حضانت فرزند دختر بعد از طلاق با ازدواج مادر

حضانت فرزند دختر بعد از طلاق تا 7 سالگی بر عهده مادر بوده و بین 7 تا 9 سالگی به پدر داده می شود. مجددا بعد از 9 سالگی نیز در صورت تصمیم فرزند برای زندگی با مادر حضانت به به او واگذار می‌ شود. اگر علاوه بر شرایطی هم چون داشتن اعتیاد به انواع مواد مخدر و مشروبات، بیماری های روانی، کتک زدن فرزند و سوء استفاده از او برای مقاصد نامناسب که باعث سلب حضانت می شود، مادر در دوران حضانت تصمیم به ازدواج مجدد بگیرد، سرپرستی از او گرفته خواهد شد، چرا که ممکن است پدر فرزند دختر راضی به هم خانگی دخترش با یک مرد دیگر نباشد و یا احتمال آسیب رسیدن به دختر در زندگی با همسر مادر باشد. اگر چنین چیزی ثابت شود حضانت از او گرفته شده و به پدرش واگذار می گردد.

شرایط و نحوه ملاقات با فرزند

هنگامی که حضانت فرزند دختر بعد از طلاق به یکی از والدین واگذار شود، نمی توان گفت که طرف دیگر حق ملاقات فرزند را نخواهد داشت. حال می خواهیم ببینیم چگونه والدینی که حضانت فرزندشان را از دست داده اند می توانند بعد از طلاق او را ببینند. مطابق ماده 1174 قانون مدنی کشور باید بگوییم هریک از والدینی که فرزند تحت حضانت او قرار ندارد می تواند در مدت معلوم و بازه های زمانی مشخص با توافق صورت گرفته فرزندش را ملاقات کند.

جزئیات مربوط به این ملاقات در صورت عدم توافق والدین، بر عهده قاضی پرونده می باشد. طبق این ماده هر کدام از والدین اجازه دارند در مدت زمان های معینی فرزند خود را ببیند. حتی در صورت داشتن فساد اخلاقی و یا اعتیاد نیز نمی توان این حق ملاقات را از والدین گرفت. اگر بین پدر و مادر در مورد تایم ملاقات و چگونگی آن توافق شده باشد، ملاقات طبق همان توافق انجام می شود و این شرایط غیر قابل فسخ است، یعنی نمی توان این حق را از طرف مقابل سلب کرد.

در صورت عدم توافق در خصوص ملاقات، دادگاه تصمیم می گیرد که یک یا دو روز از آخر هفته به ملاقات فرزند با والدین دیگر تخصیص داده شود. بیش تر از این مقدار آن نیز درست نیست، چرا که موجب اختلال در تربیت و پرورش کودک می شود و مورد تایید روان شناسان کودک و خانواده نیز نمی باشد.

شرایط و نحوه ملاقات با فرزند

آیا می توان از حضانت فرزند دختر بعد از طلاق خودداری کرد؟

متاسفانه در برخی موارد مشاهده می شود که والدین نسبت به داشتن حضانت فرزند دختر بعد از طلاق امتناع می ورزند و می خواهند زندگی جدیدی را بدون داشتن فرزند ادامه دهند. اگر یکی از والدین تمایلی برای نگهداری از فرزندش نداشته باشد، مطابق با ماده 1172 قانون مدنی کشور، حضانت از او برای همیشه سلب شده و به طرف مقابل داده می شود. اگر والدی که حضانت را برای همیشه دریافت کرده است نیز از نگهداری فرزندش خودداری کند، قانون این اجازه را می دهد که حضانت فرزند دختر به یکی از آشنایان و یا قیم او داده شود.

گاهی قانون هیچ کدام از والدین را به دلیل عدم صلاحیت مستحق نگهداری از فرزند نمی داند. حال اگر قیم و یا آشنایی وجود نداشته باشد و یا آن ها توانایی مالی برای نگهداری از فرزند را نداشته باشند، ممکن است حضانت فرزند به بهزیستی داده شود. حال اگر فرد مورد نظر تمایل به نگهداری از فرزند را داشته باشد ولی شرایط مالی او مناسب نباشد، حضانت با درآمد پدر انجام خواهد شد. اگر پدر فوت کند، هزینه‌ های نگهداری از فرزند از مادر دریافت می شود.

با توجه به این که دختران از روحیه حساس و شرایط سخت تری برخوردار هستند، در مورد حضانت آن ها نیز قوانین متعددی تدوین گردیده است که بهتر است برای اطلاع از آن ها حتما با یکی از بهترین وکیل حضانت در تهران مشورت شود.

کلام آخر

در این مقاله به طور مفصل در مورد حضانت فرزند دختر بعد از طلاق صحبت کردیم. چه پدر و چه مادر می توانند در دوره های سنی خاصی حضانت فرزندشان را بر عهده بگیرند. حتی ممکن است با وجود این که فرزند دختر در سنی باشد که حضانتش به یکی از والدینش برسد، به دلیل داشتن شرایط نامناسب سرپرستی از او گرفته شود و به والد دیگر سپرده شود. اما آنچه که از والدین سلب نمی شود، ملاقات و دیدن فرزند است که حق هر پدر و مادری است.

از همراهی شما تا پایان مقاله سپاس گزاریم. برای ارائه نظرات و پیشنهادات خود در سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.

آیا پدر می‌تواند حضانت فرزند دختر را بر عهده بگیرد؟

اگر مادر صلاحیت حضانت از فرزند دختر را نداشته باشد، دادگاه حضانت فرزند را به پدرش واگذار می‌کند.

پس از نه سالگی نفقه دختر را چه کسی پرداخت می‌کند ؟

نفقه دختر در هر زمان با پدرش است.

پس از نه سالگی چه کسی برای حضانت دختر اولویت دارد ؟

پس از نه سالگی دختر می‌تواند انتخاب کند که تحت حضانت چه کسی باشد.

5/5 - (1 امتیاز)

صدف طاهری

سلام صدف طاهری هستم. دارای چندین سال سابقه تولید محتوا در زمینه مسائل حقوقی و وکالت می باشم، در حال حاضر در سایت وکیل چی به عنوان نویسنده تحت وب مشغول به فعالیت هستم. هدف من تولید محتوای مفید برای کاربران است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 − چهار =

دکمه بازگشت به بالا