مجله حقوقی

جرم کلاهبرداری چیست؟❤️【سال1403】⚡

جرم کلاهبرداری و مجازات آن از نظر سایت وکیل چی:

  • کلاهبرداری جرمی است که در آن فرد با حیله و نیرنگ و به‌کاربردن وسایل متقلبانه اموال شخص را با رضایت او تصاحب می شود.
  • مجازات جرم کلاهبرداری ساده، حبس یک الی هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال اخذ شده و برگردان اصل مال به قربانی است.
  • مجازات جرم کلاهبرداری مشدد، حبس از دو الی ده سال و جزای نقدی معادل مال اخذ شده و برگردان اصل مال به قربانی است

کلاهبرداری جرمی است که در آن فرد با حیله و نیرنگ و به‌کاربردن وسایل متقلبانه سعی در فریب و تصاحب اموال دیگری با همراهی و یا رضایت خود شخص را دارد. در جرم کلاهبرداری تنها گفتن یک دروغ ساده نمی‌تواند این جرم را به اثبات برساند؛ بلکه باید در این مورد اعمال متقلبانه به‌کاررفته باشد به‌گونه‌ای که قربانی اغفال شده و مال خود را در اختیار کلاهبردار قرار دهد. وکیل چی در این مقاله به بررسی موضوع جرائم کلاهبرداری چیست پرداخته و در این زمینه اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می‌دهد.

انواع جرم کلاهبرداری چیست؟

در پاسخ به سوال: جرائم کلاهبرداری چیست؟ چنین باید گفت؛ یکی از شاخص‌ترین جرایم که علیه اموال صورت می‌گیرد کلاهبرداری نام دارد آنچه این جرم را از سایر جرایم علیه اموال متمایز می‌کند این است که قربانی با رضایت و حتی در مواردی با التماس به امید دستیابی به منفعت بیشتر اموال خود را در اختیار شخص کلاهبردار قرار می‌دهد که البته برای اثبات جرم کلاهبرداری باید بتوان مانورهای متقلبانه و صحنه‌سازی مجرم که قصد سوءنیت از قربانی داشته را در دادگاه ارائه داد که برای این منظور لازم است که حتماً با بهترین وکیل کلاهبرداری در تهران مشاوره داشته باشید.

در قانون مجازات اسلامی تعریف دقیقی از انواع کلاهبرداری ارائه نشده ولیکن قانون‌گذار با ذکر مصادیقی از کلاهبرداری یک تعریف کلی را از این جرم بیان می‌دارد که کلاهبردار عبارت است تصاحب اموال فرد از طریق به‌کارگیری وسایل و عملیات متقلبانه به همراه توسل با سوءنیت.

باتوجه‌به تعریف فوق، کلاهبرداری در حالت کلی شامل دو نوع کلاهبرداری ساده و مشدد می‌شود.

کلاهبرداری ساده

در این نوع از کلاهبرداری، شخص مجرم با استفاده از اعمال فریبنده اموال دیگری اعم از اسناد، قبوض، مفاصاحساب و مانند اینها را تصاحب می‌شود به طریقی که برای تحقق این جرم از شرایط تشدید استفاده نشده باشد. قانون‌گذار در صدر ماده 1 قانون تشدید برخی از مصادیق کلاهبرداری ساده را به‌قرار ذیل اعلام می‌دارد:

  • فریب‌دادن مردم با حیله و تقلب در جهت بردن اموالشان به‌رغم وجود مؤسسات، کارخانه‌ها و تجارتخانه‌ها
  • دادن امید واهی به مردم به اموری که در واقعیت وجود ندارد در جهت بردن اموالشان
  • ایجاد ترس و وحشت در مردم برای اتفاقات غیرواقع با هدف بردن اموالشان
  • بردن اموال دیگری از طریق به‌کارگیری اسم و عنوان‌های مجعول و غیرواقعی با به‌کارگیری وسایل فریبنده و متقلبانه

کلاهبرداری مشدد

در بخش دوم از ماده یک قانون تشدید، قانون‌گذار مصادیقی از کلاهبرداری مشدد را به طریق ذیل پیش‌بینی کرده است:

  • اگر شخصی خود را به‌عنوان یکی از افراد وابسته به سازمان‌ها و مؤسسات دولتی نظیر شوراها، شهرداری و یا نهادهای انقلابی معرفی کند و از این طریق اموال دیگری را تصاحب شود مرتکب جرم کلاهبرداری از نوع مشدد شده است. به این نکته توجه داشته باشید که اگر شخص در واقعیت دارای عنوان ادعا شده باشد مجازات کلاهبرداری مشدد برای او اتخاذ نمی‌شود.
  • چنانچه شخصی با استفاده از وسایل تبلیغات عمومی نظیر رادیو، روزنامه، تلویزیون و مانند اینها سعی در فریب افکار عمومی داشته و اموال دیگران را تصاحب کند مشمول جرم کلاهبرداری مشدد خواهد شد.
  • چنانچه شخص مجرم به کلاهبرداری جزو کارکنان سازمان‌های دولتی و نهادهای انقلابی باشد و از موقعیت اداری خود سو استفاده کرده باشد بر اساس بیان بهترین وکیل کیفری در به مجازات کلاهبرداری مشدد محکوم می‌شود.

جرم کلاهبرداری یکی از جرایم کیفری و جزو پیچیده‌ترین پرونده‌های قضایی است که مجرم با توسل به فریب و به‌کارگیری وسایل متقلبانه و یا دادن امید واهی و غیرحقیقی قربانی را متعاقب می‌کند تا با رضایت کامل اموال خود را در اختیار او قرار دهد.

Fraud involves intentional deception to gain something of value, usually money

(www.findlaw.com)

مجازات کلاهبرداری

در مجازات جرم کلاهبرداری، قانون‌گذار بر اساس نوع ساده و مشدد آن حکم صادر می‌نماید و برای کلاهبرداری ساده، مجرم علاوه بر این که باید اصل مال را به قربانی برگرداند با درنظرگرفتن میزان کلاهبرداری و به حبس یک الی هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال اخذ شده محکوم می‌گردد.

برای کلاهبرداری از نوع مشدد نیز قانون‌گذار حبس از دو الی ده سال و جزای نقدی معادل مال اخذ شده را تعیین نموده که علاوه بر این مجرم بایستی اصل مال را به صاحب یا صاحبان آن برگرداند، همچنین در این نوع جرم در صورتی که مجرم از کارکنان دولت باشد انفصال دائمی او از خدمات دولتی نیز در حکم او صادر می‌شود.

ذکر این نکته نیز لازم است که با استناد به ماده 104 قانون مجازات اسلامی در خصوص جرایم کلاهبرداری، مبلغ این جرم که توسط کلاهبردار از قربانی دریافت نموده هیچ‌گونه تأثیری در میزان جرم نداشته و مرتکب یا مرتکبین کلاهبرداری با هر مبلغی مجازات یکسانی خواهند داشت و جزو جرایم غیرقابل‌گذشت خواهد بود؛ لذا حتی در صورت جلب رضایت شاکی مجرم باید دوران محکومیت خود را بگذراند.

مجازات کلاهبرداری

اثبات جرم کلاهبرداری

اثبات کلاهبرداری جزو یکی از پیچیده‌ترین جرایم در علم حقوق محسوب می‌شود که لازم است در این زمینه از بهترین وکیل کلاهبرداری در کرج که از دانش و تخصص حقوقی کافی در این حوزه برخوردار است مشاوره دریافت کنید.

اثبات جرم کلاهبرداری مستلزم ثابت نمودن سه عنصر قانونی، معنوی و مادی این جرم بوده و ادله جرم نیز در این مورد جزو شروط لازمه محسوب می‌شود که این ادله شامل شهادت شود، اقرار مجرم، قسامه و علم قاضی است.

وکیل کلاهبرداری با داشتن تسلط کامل به قوانین می‌تواند از طریق جمع‌آوری ادله محکمه‌پسند از حقوق موکل در جایگاه شاکی و یا متهم دفاع کرده و جرم وارده را اثبات و یا رد کند.

10 تا از بهترین وکیل کیفری در تهران⭐【سال1403】⚖️

مقاله مرتبط: 10 تا از بهترین وکیل کیفری در تهران⭐【سال1403】⚖️

تخفیف مجازات جرم کلاهبرداری

تخفیف مجازات برای جرایم کلاهبرداری در قانون جدید که در اردیبهشت 99 به تصویب رسید تنها شامل کاهش مجازات در حبس تعزیری در صورت داشتن شرایط ویژه و مطرح شده در این ماده‌قانونی می‌شود.

با استناد به تبصره یک ماده یک قانون تشدید مجازات، مجرم و یا مجرمین کلاهبرداری در صورت برخورداری از جهات تخفیف در پرونده کیفری مشمول تخفیف در مجازات شده و بر اساس این قانون دادگاه می‌تواند تخفیف در کاهش یک سال از حبس مجرم را در حکم قرار دهد و البته به کمتر از یک سال حبس نمی‌تواند رأی صادر کند.

تخفیف مجازات جرم کلاهبرداری

کلام آخر

هر اقدامی که با سوءنیت و از طریق به‌کارگیری وسایل متقلبانه و فریبکارانه برای فریب افراد و تصاحب اموال آنان به کار رود تحت عنوان جرم کلاهبرداری شناخته می‌شود. این جرم دارای اشکال مختلفی بوده و قانون‌گذار مجازات‌های سنگینی را برای مجرم و مجرمین آن تعیین نموده است.

از همراهی شما تا پایان این مقاله از وکیل چی سپاس گزاریم. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه کلاهبرداری و چگونگی پیگیری این پرونده‌ها در مراجع قضایی از طریق کامنت با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

دادگاه صالح رسیدگی به جرم کلاهبرداری کجاست؟

دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم کلاهبرداری، دادسرای عمومی است. ولی برای رسیدگی به جرم کلاهبرداری اینترنتی، دادسرای ویژه رسیدگی به جرائم رایانه ای، صالح به رسیدگی است.

بعد از حکم قطعی کلاهبرداری چه می شود؟

محکوم باید حبس خود را گذرانده و رد مال کرده و جزای نقدی معادل مال اخذ شده پرداخت نماید.

آیا جرم کلاهبرداری قابل گذشت است؟

با توجه به اینکه کلاهبرداری از جمله جرایم غیر قابل گذشت می‌باشد، بنابراین با گذشت و رضایت شاکی نیز جنبه عمومی جرم پابرجاست و پرونده متوقف نخواهد شد.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا