نکات حقوقی

بخشنامه جدید طلاق توافقی ⭐【سال1403】⚖️

طلاق توافقی یکی از انواع طلاق از نظر نوع درخواست بین زوجین محسوب می شود. مدت زمانی که برای طلاق توافقی باید طی شود کم تر از طلاق هایی است که از طرف زن و یا مرد درخواست می شود. مطابق با قوانین تصویب شده در خصوص طلاق توافقی، شرایط و مراحل خاصی برای آن در نظر گرفته می شود که مهم ترین آن به تفاهم رسیدن زوجین بر سر حقوق خود و آنچه که بین شان مشترک است، می باشد. در سال های اخیر برای قوانین طلاق توافقی تغییراتی لحاظ شده است و به صورت بخشنامه به تمامی دستگاه های قضایی ابلاغ گردیده است. در این مقاله می خواهیم در مورد بخشنامه جدید طلاق توافقی مطالبی را عنوان کنیم. در ادامه همراه ما باشید.

طلاق توافقی قبل از تنظیم بخشنامه جدید طلاق توافقی

طلاق توافقی یکی از بی دردسرترین و آسان ترین انواع طلاق می باشد که ممکن است به دلیل شرایط و یا تنفر زوجین از یکدیگر باشد. نوعی از طلاق توافقی که به دلیل کراهت زوجین از یکدیگر می باشد به طلاق مبارات شناخته می شود. در گذشته که برای طلاق توافقی بخشنامه ای با مضمون امروزی صادر نشده بود، بر این اساس قانون گذار مطابق با قانون حمایت از خانواده، زوجین را مجبور می‌کرد که در یکی از مراحل طلاق چه از نوع توافقی و چه غیر توافقی به داوری ارجاع داده شوند.

اما با توجه به نتایج به دست آمده و بررسی های صورت گرفته، آمارها نشان داد که ارجاع به داوری نتوانسته است تاثیری در کاهش آمار طلاق و ایجاد صلح و سازش بین زوجین داشته باشد. هر چند که در حال حاضر یکی از مراحل طلاق از طرف مرد ارجاع به داوری می باشد و هنوز هم به عنوان راه حلی جهت کاهش میزان درخواست ها مورد استفاده قرار می گیرد. منظور از ارجاع به داوری، معرفی یک نفر با شرایط تاهل و سن بالای 30 سال است.

اما در بخشنامه جدید طلاق توافقی، این بند حذف شده و مورد بهتری جایگزین آن گردیده است. در طلاق توافقی ممکن است زوجین دلیل قطعی و غیر قابل حلی برای جدایی نداشته باشند و تنها به خاطر مشکلات معمولی و قابل حل تصمیم به جدایی بگیرند. در این صورت امکان دارد که با راهنمایی یک مشاور و کسی که آشنا به امور خانواده است مشکل شان حل شود و از طلاق منصرف شوند. از این رو در بخشنامه جدید طلاق توافقی، بندی اضافه شده است که بر اساس آن رجوع به مراکز مشاوره و مددکاری قبل از طلاق، اجباری می باشد.

از این جهت مطابق با بخشنامه جدید طلاق توافقی که در آذر ماه سال 1397 از قوه قضاییه به تمامی ارگان های قضایی صادر شده است، ثبت دادخواست طلاق توافقی بدون گواهی مرکز مشاوره و یا غربالگری در دفاتر الکترونیک خدمات قضایی امکان پذیر نخواهد بود.

طلاق توافقی قبل از تنظیم بخشنامه جدید طلاق توافقی

محتوای بخشنامه جدید طلاق توافقی چیست؟

بخشنامه جدید طلاق توافقی که در اوایل آذرماه سال 1397 تنظیم گردید و تغییراتی بنیادین و اساسی را در مراحل طلاق توافقی به وجود آورد، باعث شد که آمار این طلاق کاهش چشم گیری داشته باشد و نسبت به گذشته پروسه آن طولانی تر و سخت تر شود. آنچه که در این بخشنامه اضافه شده است، رجوع به مشاوره به غیر از مراحل قضایی و مراجعه به دادگاه برای چند جلسه می باشد که در جلسات مشاوره، زوجین مشکلات شان را بیان کرده و روانشناس مورد نظر سعی در برطرف کردن آن ها و منصرف نمودن شان از درخواست طلاق می نماید.

زمانی پروسه طلاق می تواند ادامه یابد که زوجین بتوانند گواهی عدم انصراف از طلاق را از مراکز مددکاری و مشاوره که زیر نظر بهزیستی و قوه قضاییه می باشد دریافت نمایند. اگر بعد از چندین جلسه مشاوره، زن و شوهر همچنان برای گرفتن طلاق مصمم باشند، به ناچار مشاور مورد نظر مجبور به صدور گواهی عدم انصراف از طلاق برای آن ها می شود.

گواهی عدم انصراف از طلاق با گواهی عدم امکان سازش تفاوت دارد و نباید آن ها را با هم یکی کنیم. گواهی عدم انصراف از طلاق که از سوی مشاور بهزیستی برای زوج هایی که جلسات اجباری را مطابق با مراحل طلاق توافقی طی کرده اند صادر می شود، بیان کننده این است که زوج مورد نظر از درخواست خود منصرف نشده اند و همچنان می خواهند که از یکدیگر جدا شوند. اما گواهی عدم امکان سازش را دادگاه خانواده در مراحل آخر پروسه طلاق صادر می کند و پس از دریافت آن، زوجین می توانند به دفترخانه طلاق و ازدواج مراجعه کرده و خطبه طلاق برای آن ها جاری شود.

پس از ارائه گواهی عدم امکان سازش از طریق دادگاه خانواده، زن و شوهر به مدت سه ماه فرصت دارند که با در دست داشتن این گواهی به دفاتر طلاق رجوع کرده و با جاری شدن صیغه طلاق مراحل را به پایان برسانند و از یکدیگر جدا شوند. پس می توان گفت که گواهی عدم امکان سازش بین زوجین جزو بندهای بخشنامه جدید طلاق توافقی نیست و تنها دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق به بخشنامه جدید طلاق توافقی اضافه شده است.

سامانه ثبت درخواست طلاق توافقی یا همان تصمیم

مطابق با بخشنامه جدید طلاق توافقی که چگونگی ثبت دادخواست طلاق را بیان می کند، زوجین باید برای ثبت نام در سامانه تصمیم به سایت سازمان بهزیستی مراجعه کنند و قبل از هرچیز مرکز مشاوره ای را برای گذراندن دوره اجباری مشاوره انتخاب نمایند. شعبه مرکز مورد نظر با ارائه کد رهگیری و تاییدیه به آن ها اعلام می شود و زن و شوهر باید موعد مقرر در آنجا حضور پیدا کنند.

در این مرحله بعد از تکمیل پرسش نامه مخصوص، زوج و زوجه سوالات و اطلاعاتی را در مورد علت درخواست طلاق تکمیل خواهند کرد و پس از آن می توانند نزد مشاور مورد نظر بروند. در طول جلسات مشاوره، مددکار سعی می کند که آن ها را از طلاق منصرف کند. اگر پس از پایان جلسات، همچنان زوجین تصمیم به جدایی داشته باشند، توسط مرکز بهزیستی و مشاور مورد نظر گواهی عدم انصراف از طلاق برای آن ها صادر می شود. حال زوجین می توانند مطابق با آنچه که در بخشنامه جدید طلاق توافقی گفته شده مراحل ثبت دادخواست را تکمیل کنند.

برای ثبت نام جهت دریافت نوبت مشاوره و تعیین مرکز مورد نظر، زن و شوهر می توانند به دو روش حضوری و غیرحضوری دادخواست خود را ثبت کنند که روش کار به شرح زیر می باشد:

  • ثبت نام در سامانه تصمیم و دریافت اطلاعات مورد نیاز جهت مراجعه حضوری به دادگاه خانواده
  • مراجعه به صورت حضوری به یکی از مراکز مشاوره خانواده زیر نظر اداره بهزیستی
سامانه ثبت درخواست طلاق توافقی یا همان تصمیم

نکاتی در خصوص بخشنامه جدید طلاق توافقی

بر اساس بخشنامه جدید طلاق توافقی که تمرکز اصلی آن بر روی اجباری کردن جلسات مشاوره برای زوجین است، کسانی که تصمیم به طلاق دارند لازم است چندین نکته را در این خصوص از قبل بدانند. این نکات شامل موارد زیر می باشد:

  • اگر زن و شوهر قصد طلاق از نوع توافقی داشته باشند و تمام مراحل را مطابق با بخشنامه جدید طلاق توافقی پشت سر بگذارند، در صورتی که در مرحله آخر که نیاز به حضور در دفترخانه برای ثبت طلاق است یکی از زوجین پشیمان شود و به دفترخانه مراجعه نکند، طلاق ثبت نمی شود. تنها در صورتی می تواند طلاق بدون حضور یکی از زوجین انجام شود که زن از همسرش در خصوص رای دادگاه حق طلاق داشته باشد. در این صورت بدون حضور مرد می تواند صیغه طلاق جاری شود. همچنین اگر مرد نیز طبق توافق تمام مراحل را پشت سر گذاشته و حقوق زن را نیز پرداخت کرده باشد، در صورت داشتن حق طلاق با مراجعه به دفترخانه بدون حضور زن صیغه طلاق جاری می شود.
  • اگر طلاق توافقی انجام شده از نوع خلع باشد و برای کسب رضایت مرد برای طلاق، زن مهریه اش را با شرط عدم امکان برگشت از مابذل بخشیده باشد، دیگر نمی تواند در مدت زمان عده به آن چیزی که بخشیده است رجوع کند و از کرده خود پشیمان شود.
  • در صورتی که زن و شوهر مطابق با بخشنامه جدید طلاق توافقی مراحل را تا انتها پشت سر بگذارند و قاضی رای طلاق را صادر کند، اما در مرحله آخر و در زمان اجرای صیغه از درخواست منصرف شوند توافقات دیگر از ارزش افتاده و اعتباری برای طرفین نخواهند داشت.
  • برای اجرای طلاق و جاری شدن خطبه باید دو نفر شاهد در محل دفترخانه حاضر باشند و همچنین زن نباید در هنگام جاری شدن صیغه در دوره عادت ماهانه باشد.
  • اگر شخصی بخواهد اسم همسرش را پس از جدایی از شناسنامه خود پاک کند، در صورتی که زن باکره باشد این کار به راحتی امکان پذیر است. اما برای زنی که باکره نیست و می خواهد بعد از جدایی نام همسر قبلی را از شناسنامه حذف کند قانون و اداره ثبت احوال این اجازه را نمی دهد و تنها زمانی مجاز است که ازدواج مجدد داشته باشد.
  • زن و شوهر پس از صدور رای دادگاه در خصوص طلاق توافقی، تنها برای مدت 3 ماه زمان دارند که به دفترخانه مراجعه کنند و اگر آن ها در این مدت اقدامی نکنند به منزله انصراف آن ها از طلاق می شود و رای صادر شده باطل می گردد و لازم است مراحل طلاق مجددا از سر گرفته شود.

تعداد جلسات لازم برای مشاوره در طلاق توافقی

مطابق با بخشنامه جدید طلاق توافقی و شیوه نامه مراکز مشاوره، تعداد جلساتی که برای زوجین در نظر گرفته می شود، حداقل چهار بار در طول یک ماه می باشد. تعداد جلسات مورد نظر بستگی به صلاح دید و تشخیص مرکز مشاوره دارد. ممکن است برخی از زوجین در طول یک جلسه به نتیجه نهایی برسند و یا این که مشاور تشخیص دهد که آن ها نیاز به درمان دارند و جلسه های متعددی را برای شان تجویز کند.

اگر بعد از پایان جلسات، زوجین همچنان درخواست متارکه و جدایی را داشته باشند، مشاور جلسات را با صدور گواهی عدم انصراف از طلاق به پایان می رساند. برای ثبت طلاق بعد از دریافت گواهی عدم از انصراف در شهر تهران مدت زمان یک هفته مورد نیاز است. در شهرهای دیگر نیز ممکن این مدت زمان متفاوت باشد. حضور در جلسات مشاوره برای زن و شوهر اجباری است، حتی اگر یکی از آن ها در خارج از کشور باشد و یا به دلایلی نتواند در مرکز مشاوره حاضر شود، باید یک وکیل مانند بهترین وکیل طلاق در تهران را به جای خود معرفی نماید. اگر زنی دارای حق طلاق باشد، حتی می تواند بدون حضور همسر خود مراحل را در مراکز غربالگری پشت سر بگذارد.

تعداد جلسات لازم برای مشاوره در طلاق توافقی

مدارک مورد نیاز برای درخواست طلاق توافقی

مطابق با بخشنامه جدید طلاق توافقی، لازم است برای ارائه دادخواست طلاق مدارکی به دفتر خدمات الکترونیک مراجع قضایی تحویل داده شود و بهتر است قبل از آن با بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران گفتگو کنید. این مدارک عبارتند از:

  • سند رسمی ازدواج
  • ارائه مدارک شناسایی همچون شناسنامه و کارت ملی زن و شوهر
  • ارائه توافق نامه ای که به صورت کتبی و رسمی بین زن و شوهر در خصوص مسائل مشترکی مانند حضانت فرزندان و مسائل مالی یعنی مهریه، نفقه و جهیزیه به ثبت رسیده است.
  • ضمیمه کردن وکالتنامه ای که بین وکیل و موکل تنظیم گردیده است. این مورد در صورتی لازم است که یکی از زوجین و یا هر دوی آن ها برای پیگیری روند پرونده با وکیلی قرارداد بسته باشند.
  • ارائه گواهی عدم انصراف از طلاق که صادره از مرکز غربالگری بهزیستی می باشد.
  • گواهی عدم بارداری زن
  • گواهی بکارتی که مورد تایید پزشکی قانونی باشد. این مورد برای شرایطی است که زوجه ادعای باکره بودن دارد.

کلام آخر

در سال های اخیر آمار طلاق های توافقی به حدی رسیده است که مسئولان را برای ایجاد تغییراتی در مراحل طلاق واداشته است. طلاق توافقی انتخاب بسیاری از زوجین برای جدایی می باشد چرا که در مدت زمانی کوتاه می توانند مراحل آن را به پایان برسانند. در این مقاله ما در مورد بخشنامه جدید طلاق توافقی صحبت کردیم. امیدواریم مطالب عنوان شده برای شما مفید بوده باشند.

از این که تا پایان مقاله همراه ما بودید از شما بی نهایت سپاس گزاریم. برای مطالعه مطالب بیش تر در خصوص انواع طلاق و مراحل قانونی آن با سایت وکیل چی در ارتباط باشید. برای مشاهده مقاله بهترین وکیل طلاق در ایران کلیک کنید.

هزینه جلسات مشاوره پیش از طلاق توافقی چقدر است؟

هزینه جلسات مشاوره پیش از طلاق توافقی در شهرها و استانهای مختلف متفاوت می باشد . هزینه جلسات مشاوره در تهران 52000 هزار تومان می باشد.

تعداد جلسات مشاوره پیش از طلاق توافقی؟

تعداد جلسات مشاوره پیش از طلاق توافقی  4 الی 5 جلسه می باشد. که تعداد جلسه با صلاحدید مشاور تعیین می شود که مدت زمان آن در نهایت  45 روز به طول می انجامد.

آیا بدون شرکت در جلسات مشاوره می‌توان اقدام به طلاق کرد؟

خیر برای ثبت طلاق توافقی نیاز به دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق دارید که این گواهی فقط از طریق شرکت در جلسات مشاوره اجباری قابل دریافت است.

5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 5 =

دکمه بازگشت به بالا