نکات حقوقی

عواقب عدم توجه به احضاریه شورای حل اختلاف چیست؟ ✅【آپدیت1402】⭐

در این مقاله قصد داریم در خصوص عواقب عدم توجه به احضاریه شورای حل اختلاف صحبت نماییم، پس تا انتها با ما همراه باشید. شورای حل اختلاف همان گونه که از نامش مشخص است در جهت حل اختلافات و ایجاد صلح و سازش فعالیت می نماید تا مشکلاتی که قابل حل شدن هستند بدون ارجاع به دادگاه خاتمه یابند. به این شیوه هم مشکلات مردم ساده تر و سریع تر حل می شود و هم تعداد پرونده های دادگاه ها کاهش می یابد. اما در صورت عدم حضور افراد این شورا می تواند پرونده را به دادگاه کیفری ارجاع داده تا در دادگاه مورد بررسی قرار بگیرد. در چنین شرایطی عواقب حکم صادر شده به عهده خود فرد می باشد. 

احضاریه شورای حل اختلاف چیست؟ 

روال رسیدگی به دادخواست های حقوقی به این صورت است که پس از طرح دادخواست و ثبت آن در دفاتر خدمات قضایی، دادخواست به مراجع قضایی ارسال می گردد. فرآیندی که مربوط به رسیدگی به پرونده می باشد را آیین دادرسی می گویند که با هدف حمایت از حقوق طرفین انجام می شود. به همین منظور ابلاغیه ای با مضمون اخطاریه و یا احضاریه برای طرفین دعوا ارسال گردیده تا در دادگاه حاضر شده و دادخواست مطروحه مورد بررسی قرار بگیرد. 

لازم به ذکر است که احضاریه و اخطاریه از نظر قانونی با یکدیگر تفاوت هایی دارند. در واقع احضاریه زمانی صادر می شود که حضور فرد مورد نظر در دادگاه الزامی بوده و طی احضاریه وی را از زمان و محل برگزاری جلسه آگاه می نمایند. در صورت عدم حضور ممکن است مشکلات دیگری ایجاد شود. اخطاریه معمولا در خصوص موارد حقوقی صادر شده و برای یادآوری موضوعی به فرد مورد نظر است. 

در برخی موارد که قابلیت حل شدن وجود داشته باشد، دادگاه پرونده را به شورای حل اختلاف ارجاع می دهد تا طرفین در این شورا به توافق برسند. شورای حل اختلاف برای ایجاد صلح و سازش امکان ارسال احضاریه و اخطاریه را به طرفین دارد. در واقع این شورا یک تاریخ و ساعت معینی را برای رسیدگی به موضوع تعیین کرده و آن را در غالب ابلاغیه برای طرفین ارسال می نماید. 

طرفین دعوا باید در تاریخ مشخص شده به شورای حل اختلاف مراجعه نموده تا پرونده بررسی گردد. مانند جلسات دادگاه در این شورا به شرح پرونده پرداخته شده و مدارک بررسی می شوند. شورای حل اختلاف تلاش می نماید که سبب آشتی و صلح میان طرفین شده و مشکلات آن ها را از طریق سازش حل نماید. برای کسب اطلاعات حقوقی بیشتر می توانید سایر مقالات ما در سایت وکیل چی را مطالعه بفرمایید.

احضاریه شورای حل اختلاف چیست؟

شورای حل اختلاف در چه مواردی صلاحیت رسیدگی دارد؟ 

ممکن است برای برخی افراد این سوال مطرح شود که شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به چه پرونده هایی را دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که این شورا در مواردی که قابل حل و فصل باشند می تواند به پرونده رسیدگی کرده و میان طرفین صلح و سازش برقرار نماید. باید گفت هدف این شورا میانجی گری بین مردم است تا تعداد پرونده های دادگاه ها و مراجع قضایی کاهش یاید. 

شورای حل اختلاف زیر نظر قوه قضاییه عمل می نماید و برای تحقق اهداف خود در روستاها هم دارای شعبات مختلف می باشد. این نهاد از یک رئیس و دو نفر عضو اصلی و یک نفر عضو علی البدل تشکیل شده است. پرونده های مورد بررسی در نهاد شورای حل اختلاف به شرح زیر می باشد: 

  • دعاوی مالی که مبلغ آن ها تا 20 میلیون تومان می باشد، در شورای حل اختلاف مورد بررسی قرار میگیرد. دعاوی حاوی مبالغ بالاتر از این مبلغ باید در دادگاه مورد بررسی قرار بگیرند. 
  • دعاوی که مرتبط با اموال و حقوق افراد باشند نیز در شورای حل اختلاف بررسی می شود.   
  • دعاوی مربوط به تخلیه عین مستاجره و اجاره بها،دستور تخلیه و صدور حکم آن در حیطه اختیار این نهاد است. 
  • صادر نمودن گواهی حصر وراثت، تحریر ترکه، مهر و موم ترکه و رفع آن هم از دیگر مواردی است که در شورای حل اختلاف مورد بررسی قرار می گیرد. 
  • دعاوی خانوادگی در زمینه جهیزیه، مهریه و نفقه تا سقف 20 میلیون تومان هم در صلاحیت شورای حل اختلاف است.  

موارد خارج از این حیطه باید در دادگاه مورد رسیدگی قرار بگیرد. دعاوی که دارای مجازات های سنگین هستند هم در حیطه کار شورای حل اختلاف نبوده و باید توسط دادگاه بررسی گردد تا حکم صادر شود. 

ابلاغ احضاریه شورای حل اختلاف چگونه است؟ 

در گذشته پس از ثبت شکایت و دادخواست توسط هر فرد، دادگاه تاریخ رسیدگی به پرونده را تعیین می نمود. سپس ابلاغیه ای تهیه شده که شامل مشخصات افراد، دلیل احضار، تاریخ و محل برگزاری جلسه است. این ابلاغیه توسط مامور ابلاغ به آدرس فرد ارسال شده و طرفین نسبت به موضوع آگاه می شدند. در شورای حل اختلاف هم روند ارسال ابلاغیه به همین صورت طی می شد. 

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و الکترونیک شدن خدمات مختلف، مراجع قضایی هم مراحل ثبت و پیگیری شکایات را به صورت الکترونیک انجام می دهند. به این صورت که برای ثبت دادخواست و شکایت به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و دادخواست خود را به صورت الکترونیک ثبت می نمایید. دادگاه نیز ابلاغیه ای که حاوی دلیل احضار و تاریخ و زمان جلسه رسیدگی به آن می باشد را از طریق ابلاغیه الکترونیک به طرفین دعوا ارسال می نماید.  

هر دو طرف خوانده و خواهان باید در زمان تعیین شده در شورای حل اختلاف حضور یافته تا به شکایت آن ها رسیدگی شود. البته برای دریافت این ابلاغیه ها اشخاص باید در سامانه ثنا که مربوط به قوه قضاییه است ثبت نام نموده و از این طریق بتوانند تمام ابلاغیه ها، احضاریه ها و اوراق قضایی ارسال شده را دریافت نمایند. پس از آن نتیجه ای که در شورای حل اختلاف حاصل می شود هم از طریق همین سامانه به طرفین ابلاغ می شود تا در جریان نتیجه بررسی پرونده قرار بگیرند. 

ابلاغ احضاریه حل اختلاف چگونه است؟

عواقب عدم توجه به احضاریه شورای حل اختلاف 

شورای حل اختلاف با هدف، ایجاد صلح و سازش میان طرفین دعوا، جلسه ای را برای رسیدگی به پرونده تعیین نموده و تاریخ آن را به طرفین ابلاغ می نماید. هر دو طرف بهتر است که در این جلسه شرکت کنند تا مشکل و اختلاف ایجاد شده با سازش حل شود. اما در صورتی که یکی از طرفین به شورای حل اختلاف مراجعه ننماید، پرونده به دادگاه ارسال می شود تا در آن جا مورد بررسی قرار گرفته و حکم صدر شود. 

همان طور که گفته شد، شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به مواردی را دارد که قابل گذشت باشند. در صورت رسیدگی به جرایم کیفری به آن دسته از جرایم رسیدگی می کند که جزو جرایم تعزیری باشد که جزای نقدی درجه هشت دارند. در واقع جزای این جرایم پرداخت جریمه تا ده میلیون ریال می باشد. جرم هایی که مجازات آن ها سلب حیات و یا حبس ابد باشد در شورای حل اختلاف رسیدگی نمی شوند و در حوزه اختیارات دادگاه می باشند.

به همین دلیل در صورتی که فرد در جلسه شورای حل اختلاف حاضر نشود، حکم جلب و یا حکمی برای وی صادر نمی گردد و تنها پرونده به دادگاه ارجاع داده می شود. اما در خصوص پرونده هایی که شورای حل اختلاف صلاحیت رسیدگی به آن ها را دارد، در صورت غیبت فرد ممکن است حکم غیابی صادر گردد که به نفع فرد نباشد.  

لازم به ذکر است که بهتر است افراد در این جلسات حاضر شوند، زیرا شورای حل اختلاف به طرفین کمک می کند تا اختلاف ایجاد شده را در کمترین زمان ممکن و با کمترین هزینه در این شورا حل نموده و نیازی به پیگیری آن در دادگاه نباشد. در صورت عدم مراجعه، امکان ایجاد صلح و سازش از بین رفته است و فرد باید درگیر پیگیری پرونده در دادگاه شود که خود مستلزم صرف زمان و هزینه بیشتری است. حتی ممکن است حکمی صادر شود که مجازات های بیشتری را برای فرد به دنبال داشته باشد. 

دلایل موجه برای عدم حضور در شورای حل اختلاف  

گفته شد که عدم حضور در شورای حل اختلاف پیامدهای کیفری به دنبال نخواهد داشت. لیکن ممکن است امکان صلح و سازش از طرفین گرفته شده و در برخی موارد حکم غیابی صادر شود. اما گاهی ممکن است فرد برای عدم حضور خود در شورا دلایل موجهی داشته باشد. در صورتی که فرد به شورا مراجعه نموده و دلایل خود را برای عدم حضور عنوان نماید و شورا هم این دلایل را موجه تشخیص دهد، امکان تعیین جلسه دیگری در شورا برای بررسی پرونده وجود دارد. اما دلایل موجه عدم حضور در شورا عبارتند از: 

  • فوت بستگان سببی یا نسبی درجه اول تا طبقه دوم، یعنی اگر فرزند و یا همسر فرد فوت نماید دلیل موجهی برای عدم حضور در شورا خواهد بود. 
  • داشتن بیماری که خوانده را از حرکت بازدارد و یا حرکت کردن برای وی مضر باشد. 
  • وقوع هر اتفاقی که خارج از اراده فرد رخ داده باشد و مانع از رسیدن او به جلسه رسیدگی شورای حل اختلاف باشد 
  • حوادث قهری و یا طبیعی که فرد در رخداد آن ها هیچ گونه نقشی نداشته باشد اما مانع از حضور وی در جلسه شورا شوند. حوادثی مانند سیل، زلزله و آتش سوزی جزو این حوادث قرار دارند. 

لازم به ذکر است که در جلسات شورا هم مانند جلسات دادگاه، فرد می تواند به وکیل مراجعه نموده و وکالت خود را به وی داده تا به جای او در جلسات شورا شرکت نماید. داشتن وکالت نامه و مشخص بودن اختیارات وکیل برای انجام وکالت لازم می باشد. بهترین وکیل پایه یک دادگستری در ایران می تواند در این زمینه به شما کمک نماید.

دلایل موجه برای عدم حضور در شورای حل اختلاف

هزینه بررسی پرونده در شورای حل اختلاف 

بسیاری از افراد تمایل دارند که پرونده خود را در شورای حل اختلاف مورد بررسی و پیگیری قرار دهند. دلیل این انتخاب این است که در شورا امکان برقراری صلح و سازش وجود دارد. از طرف دیگر امکان مجازات و محکومیت سنگین از طریق شورای حل اختلاف وجود دارد. 

اما شاید مهم ترین دلیل انتخاب شورا، هزینه پایین آن نسبت به مراجعه به دادگاه است. در برخی موارد ممکن است افراد به دلیل هزینه های دادرسی و انتخاب وکیل حتی از حقوق قانونی خود نیز بگذرند. اما رسیدگی به دعاوی در شورای حل اختلاف بسیار کم تر از دادگاه می باشد. در این حالت با کمترین هزینه و سریع ترین زمان می توان به بهترین نتیجه دست یافت. 

کلام آخر 

در این مقاله در خصوص عواقب عدم توجه به احضاریه شورای حل اختلاف صحبت نمودیم. این شورا برای کم شدن پرونده ها در محاکم قضایی و به نتیجه رسیدن پرونده ها میان افراد داوری می نماید تا صلح برقرار شود. این نهاد می توند برای طرفین دعوا در خصوص دعاوی که صلاحیت رسیدگی به آن ها را دارد احضاریه و اخطاریه صادر نماید. در صورت عدم حضور هر یک از طرفین پرونده به دادگاه ارجاع شده و در آن جا مورد بررسی قرار می گیرد. حتی در برخی موارد احتمال صدور حکم غیابی هم وجود دارد. در صورت داشتن دلیل موجه برای عدم حضور در شورا، امکان تشکیل جلسه دیگر برای رسیدگی وجود دارد. امیدواریم مطالب ارائه شده برای شما عزیزان مفید بوده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. می توانید از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.      

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − یک =

دکمه بازگشت به بالا