نکات حقوقی

مراحل شکایت از پزشک چگونه است؟⚡【آپدیت1402】⚖️

پزشکی یکی از سخت ترین و حساس ترین شغل ها است، زیرا با جان افراد در ارتباط است. یک پزشک در شغل خود ممکن است دچار خطا و اشتباه شود که امکان دارد این اشتباه سهوی و یا عمدی باشد. دلایل مختلفی برای رخ دادن این اشتباه وجود دارد. اما مسئله این است که خطای دکتر ممکن است عواقب سختی را به دنبال داشته باشد. در چنین شرایطی بیماران می توانند از پزشک خود شکایت کنند. در این مقاله به بررسی موضوع شکایت از پزشک، مراحل و چگونگی انجام آن می پردازیم، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

قصور و تخلف پزشک

شکایت از پزشک زمانی مطرح می شود که وی دچار قصور و یا تخلفی شده باشد. قصور پزشک زمانی رخ می دهد که او در خصوص عمل به تعهدات خود کم کاری کرده باشد و یا به هر شکلی وظیفه خود را به درستی انجام نداده باشد. حال این کوتاهی منجر به ایجاد مشکلاتی برای بیمار شده است. در چنین شرایطی بیمار می تواند از دکتر خود شکایت نماید.

البته ناگفته نماند این موضوع زمانی صدق می کند که پزشک تقصیر مستقیم داشته باشد. مثلا اگر دکتر دارویی را تجویز نماید و بیمار آن را از داروخانه تحویل گرفته و مصرف نماید. سپس به دلیل تاریخ گذشته بودن دارو، بیمار دچار مشکل شود، این موضوع به پزشک ارتباطی نداشته و مربوط به داروخانه خواهد شد.

تخلف پزشک مربوط به زمانی است که وی با علم به این که کاری غیر قانونی است اقدم به انجام آن کار نماید. این موضوع با توجه به اطلاع پزشک برای وی عواقب سنگینی خواهد داشت. ارجاع بیمار به مراکز تصویر برداری شخصی، دریافت هزینه هایی خارج از عرف، اقدام به درمان بیمار بدون داشتن تخصص کافی در آن زمینه، فاش کردن اسرار بیمار و جذب بیمار از طریق آگهی های مختلف جزو تخلفات پزشکی محسوب می شود. در هریک از این دوحالت بیمار می تواند از دکتر شکایت نماید.

قصور و تخلف پزشک

مراحل شکایت از پزشک

برای طرح شکایت نسبت به پزشک معالج، لازم است بیمار اقدامات لازم را انجام دهد. قبل از طرح شکایت بهتر است بیمار از این که پزشک کوتاهی انجام داده است مطمئن شود و سپس به شکایت اقدام نماید. پس از کسب اطمینان از قصور پزشک فرد باید شکایت خود را مطرح نماید. به این صورت که به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و دادخواست خود را مبنی بر شکایت از پزشک معالج خود بیان می نماید.

پس از آن ابلاغیه ای برای فرد ارسال شده و تاریخ رسیدگی به پرونده به وی اعلام می گردد تا در جلسه رسیدگی به شکایت حضور یابد. پزشک هم احضار شده و مرجع رسیدگی به شکایات مدارک، اسناد و توضیحات هر یک از طرفین را دریافت می نماید. سپس با بررسی مدارک حکم لازم را صادر می نماید.

لازم به دکر است که طرح شکایت بیمار زمان خاصی ندارد و او می تواند در هر مرحله ای برای شکایت اقدام کند. تفاوتی هم ندارد که پزشک در داخل کشور باشد و یا در خارج از کشور باشد. در صورت اثبات قصور پزشک مرجع رسیدگی به شکایات سعی می کند که پرونده با دریافت خسارت و با صلح و سازش حل و فصل شود. البته این موضوع زمانی مطرح می شود که بیمار دچار آسیب های جبران ناپذیر نشده باشد.

دادگاه در صورت نیاز بیمار را به پزشک قانونی ارجاع می دهد تا میزان آسیب وی مشخص گردد. سپس پرونده به کمیسیون های تخصصی ارسال می شود تا میزان قصور پزشک به طور دقیق مشخص شود و بعد بر اساس آن حکم صادر گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سایر موارد حقوقی می توانید مقالات ما را در سایت وکیل چی مطالعه بفرمایید.

مدارک لازم برای شکایت از پزشک

برای تنظیم شکایت نسبت به دکتر باید مدارکی را ارائه داد که نشان دهنده ایجاد آسیب و قصور پزشک باشد. در واقع داشتن پرونده پزشکی و نسخه های تجویز شده پزشک لازم است. اگر عمل جراحی انجام شده باشد هم نیاز است که پرونده بیمار موجود باشد. زیرا ممکن است بیمار خود داروها را به درستی مصرف نکرده باشد و باعث ایجاد آسیب شده باشد که در این صورت پزشک مقصر نمی باشد.

برای مثال اگر فردی جراحی زیبایی انجام داده است، لازم است که عکس ها و آزمایشات مربوط به قبل و بعد از جراحی را در دست داشته باشد. البته این گونه نیست که اگر بیماری پرونده و مدارک نداشته باشد به شکایت وی رسیدگی نشود. هر بیماری هر گونه شکایتی که از پزشک و یا مراکز درمانی داشته باشد قابل پیگیری و رسیدگی است. در صورت نداشتن مدارک هم، به طرق مختلف می توان آن ها را پیگیری نمود. اما اگر مدارک موجود باشد روند رسیدگی به پرونده راحت تر و سریع تر خواهد بود.

مدارک لازم برای شکایت از پزشک

مرجع طرح شکایت از پزشک

برای شکایت کردن از پزشک هم از طریق دادگاه و هم از طریق سازمان نظام پزشکی می توان اقدام نمود. اما هریک از این نوع شکایت ها مستلزم انجام مراحل مختلف است و نتایج مختلفی را هم به دنبال دارد. اگر شکایت از پزشک در سازمان نظام پزشکی مطرح شود، در صورت مقصر شناخته شدن پزشک مجازات وی به صورت توبیخ، درج در پرونده و یا در بدترین حالت ممکن ابطال پروانه طبابت پزشک می باشد. زیرا این شکایت فقط به صورت تخلف صنفی مورد بررسی قرار می گیرد. در این نوع شکایت بیمار نمی تواند خسارت و یا دیه را به طور مستقیم دریافت نماید.

اما اگر از طریق دادگاه عمومی شکایت صورت بگیرد و دادگاه پزشک را مقصر تشخیص دهد، وی ملزم به پرداخت خسارت و دیه متناسب با آسیب خواهد بود. بیمار در این حالت می تواند دیه مشکل ایجاد شده را دریافت نماید.

کلام آخر

در این مقاله موضوع شکایت از پزشک را مورد بررسی قرار دادیم. هر پزشکی در دوران خدمت خود ممکن است دچار اشتباه و یا خطاهایی شود. بیماران می توانند در صورت بروز خطای پزشکی که منجر به آسیب به ایشان شده باشد از پزشک شکایت کنند. برای طرح این شکایت لازم است که مدارک لازم مانند پرونده پزشکی، نسخه، عکس و آزمایشات خود را در اختیار داشته باشند.

سپس می توانند شکایت خود را از طریق دادگاه های عمومی و یا سازمان نظام پزشکی مطرح نمایند. در صورت قصور پزشک، وی به توجه به میزان آسیب، سابقه دکتر و نوع طرح شکایت به توبیخ و یا پرداخت خسارت ملزم خواهد شد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد می توانید از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.

5/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × چهار =

دکمه بازگشت به بالا