آیا می توان به رای قطعی دادگاه تجدید نظر اعتراض نمود؟ ⭐ 【آپدیت1402】⚖️

سیستم حقوقی کشور به این صورت است که برای حل و فصل پرونده های مختلف دادگاه تشکیل می شود. قاضی با توجه به مدارک و مستندات موجود رای لازم را در خصوص دعوا صادر می نماید. هر یک از طرفین دعوا می توانند نسبت به رای صادره اعتراض کنند و درخواست تجدید نظر بدهند. در مرحله بعد دادگاه تجدید نظر تشکیل می شود و آن دادگاه هم رای خود را صادر می کند. اکنون این سوال مطرح می شود که آیا می توان نسبت به رای قطعی دادگاه تجدید نظر اعتراض نمود؟ برای یافتن پاسخ این سوال تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
دادگاه تجدید نظر و اعتراض به رای آن
همان طور که گفتیم، پس از طرع دعوا دادگاهی جهت رسیدگی به شکایت تشکیل می شود که به آن دادگاه بدوی می گویند. پس از بررسی های لازم و مطالعه شواهد و ادله ارائه شده توسط طرفین قاضی رای خود را صادر می کند. اما ممکن است یکی از طرفین دعوا نسبت به آن حکم اعتراض داشته باشند.
در صورت ارائه این دادخواست دادگاهی به نام دادگاه تجدید نظر برگزار می گردد. قاضی دادگاه تجدید نظر با دادگاه بدوی متفاوت است. در نتیجه تشکیل این دادگاه هم یک رای توسط قاضی صادر می گردد. اگر خواهان و یا خوانده نسبت به رای صادر شده توسط دادگاه تجدید نظر اعتراضی داشته باشند می توانند این اعتراض را عنوان نمایند.
در واقع می توان گفت برای اعتراض به رای دادگاه راه های مختلفی وجود دارد. یکی از این راه ها درخواست تجدید نظر است. این درخواست برای تمامی دعاوی حقوقی و کیفری قابل طرح است. در این شرایط فرد معترض از طریق روش های فرجام خواهی، اعاده دادرسی و یا واخواهی می تواند نسبت به حکم قطعی دادگاه تجدید نظر اعتراض بنماید. در این مقاله این روش ها را توضیح خواهیم داد. برای کسب اطلاعات در خصوص مسائل حقوقی می توانید سایر مقالات ما در سایت وکیل چی را مطالعه بفرمایید.

شرایط اعتراض به رای دادگاه تجدید نظراز طریق فرجام خواهی
اعتراض به رای قطعی دادگاه تجدید نظر از طریق روش فرجام خواهی برای بررسی منطبق بودن یا نبودن رای دادگاه با موازین شرعی و مقررات قانونی است. اما انجام این اعتراض نیازمند شرایط خاصی است که برای دعوای حقوقی و کیفری متفاوت است. شرایط لازم برای فرجام خواهی در دعاوی حقوقی به شرح زیر است:
- دادگاهی که رای را صادر کرده است صلاحیت ذاتی و محلی برای رسیدگی به پرونده را نداشته باشد
- رای صادره دادگاه با موازین شرعی و مقررات قانونی در تضاد باشد
- اصول دادرسی و یا حقوق طرفین دعوا رعایت نشده باشد
- صدور آرای متغیر در خصوص یک موضوع
- تحقیقات انجام شده ناقص بوده باشد
در خصوص فرجام خواهی در دعاوی کیفری هم باید گفت که رای صادر شده برای جرائمی مانند قطع عضو، حبس ابد، اعدام و یا مجازات تعزیری درجه 3 و بالاتر و جرائم عمدی علیه تمامیت جسمانی که دیه آن ها نصف دیه کامل انسان است می توان درخواست فرجام خواهی را در دیوان عالی کشور مطرح کرد.
شرایط اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر از طریق اعاده دادرسی
برای اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر می توان از روش اعاده دادرسی هم استفاده کرد. اما این شیوه اعتراض زمانی قابل طرح است که مدارک و مستنداتی مبنی بر بی گناهی و یا محق بودن فرد معترض پیدا شده باشد. اعاده دادرسی هم در خصوص دعاوی حقوقی و هم دعاوی کیفری با شرایط خاص قابل ارائه است.
در دعاوی حقوقی زمانی که حکمی که دادگاه صادر نموده است موضوع مورد نظر خواهان نبوده باشد و یا بیش تر از خواسته وی بوده باشد قابل طرح است. همچنین اگر موارد حکم صادره، با یکدیگر در تضاد باشند و یا با بخشی دیگر از حکم که در همان دعوا صادر شده است بدون توجیه مغایرت داشته باشد می توان درخواست اعاده دادرسی کرد. اگر خواهان مدارک جعلی ارائه کرده باشد و حکم دادگاه با توجه به آن مدارک صادر شده باشد هم درخواست اعاده دادرسی امکان پذیر است. یکی دیگر از مواقعی که می توان درخواست اعاده کرد شرایطی است که پس از صدور حکم، مدارکی یافت شود که نشان دهنده محق بودن فرد معترض باشد.
در دعاوی کیفری زمانی که فردی محکوم به قتل شود اما ثابت شود مقتول زنده است و یا در شرایطی که چند نفر جرمی را انجام داده باشند اما فقط امکان انجام جرم توسط یک نفر وجود داشته باشد امکان اعاده دادرسی وجود دارد. در شرایطی که با پیدا شدن مدارک مختلف بی گناهی فرد ثابت شود و یا محرز گردد که رای دادگاه با توجه به مدارک تقلبی ارائه شده صادر شده است امکان این اعتراض وجود دارد.

شرایط اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر از طریق واخواهی
فرد معترض زمانی می تواند از طریق روش واخواهی نسبت به حکم صادر شده توسط دادگاه تجدید نظر اعتراض کند که شرایط خاصی وجود داشته باشد. در واقع باید فرد معترض به دلایل مختلف در دادگاه حاضر نبوده باشد. در این حالت فرد نتوانسته در دادگاه از خود دفاع نماید یا حتی وکیلی داشته باشد که به دفاع از او بپردازد. حتی ممکن است به دلایل مختلف ابلاغیه های دادگاه به دست او نرسیده باشد.
اگر چنین شرایطی به وجود بیاید، یعنی خوانده در جلسات دادگاه حضور نیابد، دادگاه به صورت غیابی رای را صادر می نماید. در صورت صدور رای غیابی، فرد می تواند از طریق واخواهی نسبت به حکم صادر شده در دادگاه تجدید نظر اعتراض نماید. این شیوه اعتراض هم در خصوص دعاوی حقوقی و هم در خصوص دعاوی کیفری قابل استفاده است.
برای ثبت این اعتراض مهلت قانونی ومشخصی وجود دارد. این مهلت برای افراد مقیم ایران 20 روز و برای کسانی که مقیم خارج از ایران باشند تا 2 ماه بعد از ابلاغ حکم می باشد. پس از بررسی اعتراض توسط دادگاه اگر اعتراض فرد مورد قبول قرار بگیرد اجرای حکم متوقف می شود.
ناگفته نماند دلیل فرد معترض برای عدم حضور در دادگاه باید موجه و برای دادگاه قابل قبول باشد. این دلایل موجه شامل فوت همسر، فرزند و یا والدین می شود. همچنین گواهی پزشک مبنی بر ناتوانی در حرکت هم شامل دلایل موجه می شود. پیش آمدن حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله و همچنین در حبس بودن فرد معترض هم برای دادگاه قابل قبول است.
مراجعه به وکیل برای اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر
همان گونه که در این مقاله اشاره کردیم برای اعتراض به رای صادر شده توسط دادگاه تجدید نظر راه های مختلفی وجود دارد. هر کدام از این روش ها مربوط به دعاوی خاصی است که باید دارای شرایط خاص خود باشد. همچنین در هر کدام از این روش ها برای دعاوی حقوقی و کیفری وجود شرایط مختلفی برای اعتراض به رای دادگاه ضروری است.
مطمئنا یک وکیل خوب و با تجربه در خصوص کلیه این شرایط اطلاعات کافی را دارد. وی می داند در خصوص هر دعوا و رای صادر شده، اعتراض را باید به چه شکلی ارائه نماید تا مثمر ثمر واقع شود. حتی نحوه بیان دادخواست هم در نتیجه آن تاثیر گذار است.
وکیل اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر طریقه درست بیان دادخواست به زبان حقوقی را می داند. وکیل قبل از بیان درخواست، پرونده را به صورت کامل مورد بررسی قرار می دهد. اگر وی تشخیص دهد که اعتراض بی مورد است و مدارکی برای اعتراض وجود ندارد موکل را از اعتراض منصرف می نماید. اگر هم امکان تغییر رای با توجه به مدارک وجود داشته باشد لوایح و دفاعیه های لازم را برای احقاق حق موکل خود را ارائه می کند.

نحوه اعتراض به رای دادگاه تجدید نظر
برای اعلام اعتراض نسبت به رای دادگاه تجدید نظر می بایست فرد اعتراض خود را نسبت به صدور حکم غیابی از طریق واخواهی و یا با استناد به مدارک موجود به شکل اعاده دادرسی و یا فرجام خواهی در دفاتر خدمات قضایی ثبت کند. البته این اعتراض باید در مدت زمان مشخص شده توسط قاضی انجام شود. با گذشتن مهلت مقرر به هیچ گونه اعتراضی ترتیب اثر داده نخواهد شد.
فرد معترض باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه نموده و با ارائه مدارک و مستندات لازم درخواست خود را ثبت نماید. برای این امر داشتن و ارائه مدارک هویتی لازم و ضروری است. دادنامه کیفری صادر شده توسط دادگاه هم باید موجود باشد. مدارکی که فرد معترض با تکیه بر آن ها درخواست اعاده دارسی، فرجام خواهی و یا واخواهی نموده است باید به همراه متن دادخواست اعتراض به دفاتر قضایی ارائه شود.
کلام آخر
در این مقاله بررسی کردیم که آیا می توان به رای قطعی دادگاه تجدید نظر اعتراض نمود یا خیر؟ در هر یک از دعاوی حقوقی و کیفری مختلف با توجه به شرایط و مدارک موجود می توان نسبت به رای دادگاه تجدید نظر اعتراض کرد. این اعتراض از طریق روش های اعاده دادرسی، واخواهی و فرجام خواهی امکان پذیر است. اما این اعتراضات باید در مهلت مقرر و به شکل صحیح بیان شود.
فرد معترض باید با در دست داشتن مدارک شناسایی و مدارک لازم به دفتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت کند. امیدواریم اطلاعات گردآوری شده برای شما عزیران مفید و کاربردی بوده باشد. از این که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد از طریق سایت وکیل چی با ما در ارتباط باشید.